Sign in to follow this  
Followers 0
Lirux

Republika Srpska mora nestati!

16 posts in this topic

Republika Srpska mora nestati!

Nekada

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stvorena je na genocidu! Ali takve tvorevine koje nastanu mogu i dobro opstojati kao npr. Izrael. Ali Izrael i dan danas radi genocid, RS je sad kolko tolko demokratska. Valjda ce jednom demokratski i nestati.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Stvorena je na genocidu! Ali takve tvorevine koje nastanu mogu i dobro opstojati kao npr. Izrael. Ali Izrael i dan danas radi genocid, RS je sad kolko tolko demokratska. Valjda ce jednom demokratski i nestati.

tvorci demokratske rep.srpske su;jedan u Seveningenu a drugi je pod ledinom.Ko bi sad trebao krvariti gace,da demokratski nestane.
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja samo ne znam je li bolje ako se vec nikako ne moze postici to da postane cjelovita BiH da damo RS da bude vise posebna drzava da nas vise ne koce srbi i stalne svadje u troclanom predsjednistvu jer ovo ne ide vise nikuda.
Naravno da treba da nestane, treba da nestane RS i kantoni.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svi smo svjesni monstuoziteta zlocina koji su pocinjeni da bi prostor danasnjeg manjeg entiteta bio etnicki cist, znamo brojke, vidjeli smo slike mrtvih i masovnih grobnica u kojima pocivaju i danas mnogi, i opet samo mi shvatamo da se ta zlocinacka tvorevina mora ukinuti, zato vas pitam zasto je svijet srbe nagradio.Nisu valjda isli na mir pod svaku cijenu, pa im je bilo svejedno za buducnost i brige koje nas danas zamaraju.Cia pravi hiljade raznih scenarija za svaki djelic svijeta, zar nisu tada napravili nesto slicno i predvidjeli ovo sto nam se danas desava.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

BiH nikad ne bi mogla postojati bez teritorija danasnje tkz. RS. U RS je pola stanovnistva prije rata bilo Bosnjaci, pogotovo u istocnoj RS u Visegradu, Zepi, Bjeljini...

Neki od simbola BiH su na teritoriji RS. kao npr. Visegrad i njegov stari most, Banja Luka i dzamija fethija (nazalost porusena)...

A vazna je i ekonomski zbog npr. rafinerije u B. Brodu koja kad se pokrene moze puniti pola budzeta RS...

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

RS koci razvoj cjele Bosne, kao i same sebe, cini BiH nestabilnom za ulaganje stranog kapitala. Ona ce sigurno nestati prije ili kasnije ali realno za ocekivati do 2007. god.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm... ne znam vise sta bi reko o toj RS. U zadnje vrijeme necu da o tome ni razmisljam. Bog zna sta ce biti sa ovom drzavom.

Ali kad malo pogledam kako se je ta RS razvila. Npr. Banja Luka, hehe kakvo Sarajevo. Otisla B. Luka daleko. Kriminalci zavladali i izgradili taj grad samo tako.
I za koju godinu ce se u ekonomskom smislu udaljiti od vecine gradova iz FBiH. I sto mi tu mozemo. Gledati kako oni isti ljudi sto su nas prije ubijali sad vladaju ovom drzavom.

pozdrav

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne bih rekao jer zivotni standard u rs kao i prosjecna plata zaostaju za onom u Federaciji.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam upoznat sasvim sa stanjem u RS ali koliko znam da nisu bas cvijece u odnosu na Federaciju.Po statistickim podacima potrosacka korpa im je manja nego kod nas u Federaciji a plate nize.dok su penzioneri kod njih ko i kod nas u istom stanju.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Makar policajci traze samo 10 KM za prekoracenje brzine. Ovi nasi frajeri hoce 30.:)))
Ma nije samo to, ja mislim da RS ima jednu drugu ideju i politiku koju sprovodi u djelo, a ta je da ekonomski nadmase F BiH sto ce im biti tesko, ali im federacija uvelike u tome pomaze i onda ce kao sto je to otkako je svijeta i vijeka onaj ko ima ekonomsku imati i politicku moc i onda ce oni upravljati nama. Pogotovo sada kada se napravi novi popis stanovnistva i kada se vidi sta je to etnicko ciscenje ustvari napravilo od nase "multikulturalne i multinacionalne" Bosne nam i Hercegovine.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo jos nesto, klupko se polako razmozava,
svi koji su stajali iza zlocina izlaze na vidjelo,
Mozda svijet svati da su pogrijesili, pa da isprave svoje greske, i tvorevinu koja je nastala na zlocinu, progranjanju u ubijanju zena i djece nestane.Bivsi generalni sekretar Ujedinjenih nacija Butros Gali je krio istinu o ratu u Bosni i Hercegovini tokom svog mandata ili je cak lagao Savjetu bezbjednosti. To su gradjani BiH mogli pretpostaviti jos dok su se borili za opstanak pod granatama i snajperima, a sada je to potvrdio bivsi ambasador Venecuele u UN Diego Arija, svjedoceci u Hagu protiv Slobodana Milosevica. “Gali je zadrzavao informacije o stvarnom stanju na terenu ili je dezinformisao Savjet bezbjednosti dajucu mu netacne informacije”, izjavio je Arija. Optuzba je direktna, zasnovana na cinjenicama kojima raspolaze, i jos jednom svjedoci o pogresnoj, prevarantskoj, bijednoj i u konacnici - katastrofalnoj ulozi UN od 1992. do 1995. godine u BiH. Tada su tzv. plavi sljemovi, predvodjeni Galijem, u silnoj zelji da ostanu neutralni, ustvari, bili na strani napadaca jer nisu dali da istina izbije na vidjelo. Jednom prilikom Diego Arija je bio u misiji koja je krenula obici Srebrenicu, koju je u svom izvjestaju opisao koncentracionim logorom gdje se vrsi - usporeni genocid, te je, zalud, upozorio na moguci masakr. Sto je jos gore, prisjeca se da su tada podjednako i srpski vojnici i komandant UNPROFOR-a pokusavali sakriti istinu. Razlog? Sprijeciti vojnu intervenciju i stvoriti krivu sliku o ratu u BiH u “kojoj su sve strane iste”. Zasto je to Butros Gali radio? Kako bi bilo dobro da odgovori u Hagu. Ali, ne kao svjedok.

Edin KREHIC

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

rep. srp mora opstati ali puno manja. njima treba dati oko 30%
bosne. njih isto treba ostraniti i nek budu posebna drzava. oni samo koce napredak.
ekonomsko stanje u rep. srp je nesto losije.
place su manje pemzije su manje place i pemzije kasne. kriminal vlada.
evo dobar primjer;
neki dan ja prico sa jednim bosnjakom iz modrice/ posavina.
on je bio u modrici prije deset dana.
on kaze ovo;
u modrici je prije rata bio jedan kombinat koji je imo 7,000 krava.
a danas cjela modrica nema 500 krava.
tamo velika bjeda i glad.
niko se ne bavi poljoprivredom a sva industrija stala.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doce vrijeme i kad ce RS biti ukinuta samo treba sacekati jer ovakvo stanje neide nikom u korist.Jos nisam cuo za neku zemlju da ima tri predsjedinka osim nase BiH.
Znate da je Njemacka bila podijeljena na 2 dijela nitko nije mislio da ce se ikad ujedini kad ono 1990god Njemacka se ujedini padom Berlinskog zida.

Nasi su politicari nesposobni da vode ovu zemlju neznaju pokrenuti poljoprivredu i industriju jer oni to jos neshvataju ali ce doci i njima mozda jednom kad svijet prekine pruzati pomoc i kredite.
Meni je zao samo vidjeti na nasem kantonu prazne hale s koji narod krade limove i sta radi sa tim ko zna. :roll:

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ee mentalitet njemacki je bitan, ali nama nedostaje jako jako:)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

razmisljanje jednog srpskog nacionaliste,
----------------------------------------------------------
REPUBLIKA SRPSKA KAO REZULTAT HEROJSKE BORBE SRPSKOG NARODA I DEJTONSKOG SPORAZUMA


Put radjanja Republike Srpske bio je vrlo trnovit. Iskovan je herojskom borbom njenog naroda. Prethodna poglavlja o tome najpouzdanije svjedoce. Zahvaljujuci tome stvorena je prva srpska drzava zapadno od Drine. Istina, njen suverenitet i velicinu teritorije u dobroj mjeri krojili su drugi, mimo volje njenog naroda. I pored toga, Republika Srpska, kao drzava srpskog naroda, odlikuje se svojim vrlo bitnim karakteristikama koje cemo ukratko prezentovati.

Teritorija Republike Srpske se, od trenutka proglasenja za novu drzavu, na prostoru bivse Bosne i Hercegovine, mijenjala i po obliku i po velicini. Oslobadjanjem prostora u kojima su Srbi prije rata bili u vecini, u periodu od 1992. godine do sredine 1995. godine, Republika Srpska je imala povrsinu oko 32.500 km2. Izvan tog prostora bili su jos neki srpski etnicki krajevi u dolini Neretve, u dolini Bosne - na potezu od Sarajeva do Maglaja, prostori oko Tuzle, Travnika, Bihaca i Gorazda.

Protjerivanjem srpskog stanovnistva sa svojih etnickih prostora tokom 1995. godine (iz zapadne Krajine, iz Podgrmeca, gornjih dijelova Une i Sane, sa juznih dijelova Ozrena, sa visih dijelova doline Neretve), kao i izlaskom srpskog stanovnistva, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, iz Sarajeva, Vukosavlja i jos nekih manjih prostornih cjelina, teritorija Republike Srpske je odredjena sa velicinom od 25.053,21 km2, ili 49 % povrsine bivse Bosne i Hercegovine.

Prema odredbama Dejtonskog sporazuma teritorija Republike Srpske zahvata sjeverne i istocne dijelove Bosne i Hercegovine. Istocni dio Srpske pruza se u pravcu sjever - jug, od Orjena do Save, u duzini (u pravoj liniji) od 250 km, a na pravcu Sokolac - Rudo ima maksimalnu sirinu 80 km. Zapadni dio Srpske pruza se u pravcu istok - zapad, od Drine do Une, u duzini od 230 km, i na pravcu Vitorog - Sava ima maksimalnu sirinu 115 km.

Ako se teritorija Republike Srpske posmatra kao cjelina, njena duzina je oko 480 km, a prosjecna sirina oko 52 km. Sjevernu granicu Srpske cine rijeke Una i Sava, a istocnu granicu rijeka Drina, od usca do naselja Zemljice u podnozju Zvijezdse, odakle se ka jugu granica proteze obroncima i visovima Zvijezde, Zlatibora i Javorja, prema Srbiji i dalje, Kovaca, Velike LJubisnje, Obzira, Maglica, Volujaka, Lebrsnika, Kapica, Somine, Oputnih Rudina i Orjenaprema Crnoj Gori.

Granica prema Federaciji Bosne i Hercegovine pruza se od Orjena i Zubca, preko donjeg dijela Popovog polja, Humina, Hrguda, Veleza, Crvnja i Treskavice do Trnova, a zatim obilazi Gorazde sa juga, istoka i sjevera, te preko Jahorine i zapadno od Vojkovica vodi ka Trebevicu, obroncima i visovima Ozrena, Slemenske planine, Javornika i Majevice do Celica i Brke, juzno od Brckog. Granica se nastavlja dalje na zapad, izmedju Gradacca i Modrice, preko Trebavca do Sprece i juznih dijelova Ozrena, do rijeke Bosne. Potom juzno od Doboja, izmedju Tesnja i Teslica, obronaka i visova Vlasica i Rance izbija na Vrbas. Granica dalje ide preko Gole planine i Ravne gore, Vitoroga i Klekovace do Drinica i Bravskog polja, pa juzno i istocno od Kljuca i Sane do Ostre Luke i Majdan planine. Odatle se proteze dalje do Une i Blatne gdje su krajnji zapadni dijelovi Republike Srpske. Ukupna duzina granice sa Federacijom Bosne i Hercegovine je preko 1.100 km.

Izvan teritorije Republike Srpske ostali su srpski etnicki prostori u dolinama Une i Sane, na Grmecu, u izvoristu Unca, Kupreskom polju, Livanjskom polju, Pasica polju i Grahovskom polju. Potom na Majevici, Ozrenu i Vlasicu, u dolini Neretve, izvoristu Miljacke i Bosne sa dijelovima Srpskog Sarajeva.
Prirodno-geografske osobineRepublika Srpska je pretezno planinska zemlja. Posmatrajuci je u okviru srpskih zemalja, ona zahvata tri makroreljefne cjeline: planinsku, panonsku i jadransku. Najvece prostranstvo u reljefu zauzima planinska oblast. Sastoji se od Dinarskih planina. Odlikuje se raznovrsnoscu litostratigrafskog sastava, visokim stepenom tektonske i seizmicke aktivnosti, slozenim hidrogeoloskim osobinama, razlicitim reljefnim oblicima, vodenim tokovima i raznovrsnim klimatskim tipovima. Unutrasnji dinaridi zahvataju sjeverene i sredisnje dijelove Srpske. U gradji terena zastupljni su serpentini, razni skriljci, magmatske stijene, krecnjaci i dr. Planinski prostor je karakteristican po vrlo izrazenom reljefu, s dubokim rijecnim dolinama.Vanjski Dinaridi zahvataju prostor Srpske Hercegovine. U gradji terena dominiraju naslage krecnjaka i dolomita. Reljef je vrlo izrazen s visokim planinskim lancima, kraskim povrsinama, poljima, dubokim usjecenim rijecnim dolinama.

Sjeverni dijelovi Srpske zahvataju Panonsku oblast u okviru srpskih zemalja (obod Panonske nizije). Prostor izradjuju najcesce neogeni sedimenti i to kompleksi flisnih stijena, pjescari, lapori, gline, krecnjaci. Tipicni nizijski krajevi su Lijevce polje, samacka posavina i Semberija.

Trecu makroreljefnu cjelinu srpskih zemalja cine Jadranska oblast, kojoj svojim dijelom pripada dio Srpske Hercegovine (niska Hercegovina).

S obzirom na dejstvo spoljnih i unutrasnjih faktora, u Srpskoj razlikujemo tri tipa klime: kontinentalana (izmijenjenokontinentalna), umjereno kontinentalna (sa vise varijeteta), jadransko-sredozemna. Izmijenjenokontinentalna klima vlada u sjeverneim dijelovima (peripanonska oblast), umjerenokontinentalna u sredisnjoj - planinskoj oblasti, dok jadransko-sredozemna vlada u niskoj Hercegovini.

Teritorija Republike Srpske odlikuje se kompleksnom geoloskom i hidrogeoloskom sredinom. NJene rijeke pripadaju Crnomorskom i Jadranskom slivu. Drina je vodom najbogatija i najznacajnija srpska rijeka. Sava predstavlja vaznu saobracajnu arteriju Srpske. Bosna je rijeka koja svojim donjim tokom protice kroz Srpsku. Una je svojim donjim tokom granicna rijeka izmedju Srpske, Hrvatske i Federacije BiH. Srednji i donji tok rijeke Vrbas pripada nasoj republici. Svojim znacajem isticu se i ostale rijeke, pritoke pomenutih rijecnih tokova. U Hercegovini poseban znacaj ima rijeka ponornica Trebisnjica. Tople i mineralne vode su veliko, ali jos uvijek nedovoljno prouceno i neiskoristeno nacionalno bogatstvo. Trenutno u Republici Srpskoj poznate su banje: Mljecanica, Slatina, Srpske Toplice, Laktasi, Banja Vrucica, Kulasi, Dvorovi, Crni Guber, Visegradska banja.

Raznovrsni prirodni resursi Srpske imaju veliki znacaj za razvoj cjelokupne njene privrede. Naravno, Srpska ne raspolaze rezervama mineralnih resursa koji bi imali veci znacaj u svjetskim razmjerima, ali su znacajni za buduci razvoj Srpske uz maksimalno koriscenje naucnih dostignuca. Od aktivnih rudnika metala izdvajaju se: rudnik zeljezne rude “LJubija” kod Prijedora, rudnici boksita “Milici”, olova i cinka “Srebrenica”, rudnici boksita “Mrkonjic Grad” i dr. Na prostoru Srpske znacajna su i nalazista nemetala kao sto su: keramicke sirovine, rudnici kaolina, kvarcne sirovine, gipsa, azbesta (Ozren), magnezita i dr. Najpotencijalniji izvor energije je ugalj, dok je mogucnost eksploatacije nafte i gasa jos uvijek neizvjesna (prostor Posavine). Najpoznatiji rudnici lignita su Stanari kod Doboja i Gacko. Mrki ugalj se eksplotaise u Miljevini kod Srbinja i Ugljeviku, kao najvecem rudniku mrkog uglja u Srpskoj.

Svakako hidroenergetski potencijal je posebno znacajan za dalji razvoj Srpske, Rijeka Drina je najbogatija hidroenergijom, ne samo na prostoru bivse SFRJ, vec i na Balkanu. Predvidja se gradnja vise hidrocentrala koje ce ciniti okosnicu privrednog razvoja srpskih zemalja.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inLogiraj se sada
Sign in to follow this  
Followers 0

 • Trenutno Pregleda   0 članova

  No registered users viewing this page.

 • Obavijesti

  • makcode

   FORUM JE READ ONLY

   02/29/2016

   Poštovani članovi foruma,  zbog radova na forumu on je do daljnjeg samo za čitanje.    cazin.NET team