Jump to content
Clark Gable

Sta Ste Danas Kuhali

Recommended Posts

[quote name='clark gable' post='256632' date='Aug 25 2008, 18:10']sta se kuha po ovim vrucim danima, vidim slabo nesto :D[/quote]

Slane palacinke punjene svim i svacim :icon_cheesygrin: Zapecene u rerni s parmezanom ili pavlakom

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja sam neki dan pravila jos jedan buckuris po svom receptu, narezala mnogo povrca sitno, zuccini, krompir, paprika, paradajz (malo zeleniji), brokule, kukuruz, crveni luk i piletine po vrhu, lijepo u staklenu tepsiju, najljepseg mi je ukusa, ne peci na najjacoj temperaturi, ona predzadnja :D Kad je napola gotovo preliti slatkom pavlakom i malo vrhnja (po zelji), a kad je vec gotovo, prekriti cijelu tepsiju listovima sira i staviti da se zapece u vec ugasenu rernu, stedite struju, ima dovoljno toplote :D Uz to najbolje pase malo crnog ili bijelog kruha, lakse se jede sa bijelim ili sa mjesanim bijelo-crnim, jer razovi vec malo teze ide.. Friska sezonska salata perfektna! Bon apetit!

Share this post


Link to post
Share on other sites
tu je falilo jos samo malo bijelog luka, miris i okus su puno bolji :D

samo brete, ne ide to s kruhom, posebno ne nakon tog sira preko :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Falcon' post='256663' date='Aug 25 2008, 17:05']Slane palacinke punjene svim i svacim :icon_cheesygrin: Zapecene u rerni s parmezanom ili pavlakom[/quote]

daj recept, cuj sa svim i svacim..

hocu i ja to da pravim

da clark u pravu si bjeli luk je kao zacin super..

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='EcI PeCi PeC' post='257355' date='Aug 27 2008, 14:01']daj recept, cuj sa svim i svacim..

hocu i ja to da pravim

da clark u pravu si bjeli luk je kao zacin super..[/quote]

Tijesto za palačinke napravis (brasno, mlijeko, jaja po potrebi i jedan zumanjak obavezno, sol i malo ulja unutra). Prethodno napravis punjenje koje zelis, da li sjeckano meso i gljive, ili piletina, mozda tuna i pecene palacinke s tim punis. Redas ih u tepsiju i onda stavis u rernu da se sve malo zagriju. Nakon par minuta ih pospes da li samo sirom (parmezanom) ili smjesom pavlaka-jaja (meni najbolje) i zapeces u rerni. Uzitak a ne treba puno vremena ;)

Hrana i Cola, Idealna kombinacija :icon_cheesygrin:

ps
nisu tortilje, one se s kukuruznim prave, ne peku se dodatno... Tortilje kad pravim Gable vise ih volim naknadno sam puniti tj gosti da ih pune s onim sto vole od spremljenog dodatka ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
hm... danas snicle od pileceg filea pohovala, i pirekrompir uz to, i umak od sampinjona, uhh za prste polizat'...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Clark, sta floodash? :D Nisam stavila bijeli luk jer je i meso bilo tu, uz piletinu bijeli luk nekako nije bash to.. Kad same paprike i krompir pecem, ono narezano na kockice, onda je bijeli luk neizostavljiv.. Kruh moze uz sve ;) Pogotovo kad se ima ovoliko sosa od vrhnja i pavlake, đe

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Hugolina' post='257635' date='Aug 28 2008, 00:41']Clark, sta floodash? :D Nisam stavila bijeli luk jer je i meso bilo tu, uz piletinu bijeli luk nekako nije bash to.. Kad same paprike i krompir pecem, ono narezano na kockice, onda je bijeli luk neizostavljiv.. Kruh moze uz sve ;) Pogotovo kad se ima ovoliko sosa od vrhnja i pavlake, đe

Share this post


Link to post
Share on other sites
Danas sam imala vremena samo da nabrzinu napravim pizzu, ali je prijala naravno :)
Ne znam da li ima potrebe da pisem recept, vjerujem da ga svi znaju, a i prave pizzu po svom ukusu, ali standard je tijesto :D sir, salama, ja stavljam i mljeveno meso te tanko narezanu papriku na vrh za bolji shmek :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
kod nas danas kroketi od tikvica(zuccinis) i ribe (oslic fileti) ...salata i supa ....

kroketi od tikvica :
6 malo vecih tikvica
1 vrecica parmezana
1 vrecica krusnih mrvica
so i vegeta
10dag ribanog sira (gauda)
jedno jaje
+brasno

tikvice izrendas na ribes i ostavis u cjedilu da se ocjedi sva voda iz njih (osolis i o vegetis) ... od prilike pustis da stoje jedno dva sata ... istreses u posudu ... dodas jaje krusne mrvice, sir pa parmezan i brasno ono po potrebi gledas da bude masa kompaktna da mozes oblikovat krokete ... kad oblikujes krokete uvaljas jos malo u krusne mrvice i przis u tavi na ulju ... bude ukusno

ribe sam isto pahovala ali samo na jaju i brasnu ...

salata zelena sa paradajzom i italijanskim prelivom

supa je od knor neka krem od povrca

Share this post


Link to post
Share on other sites
Salatu tuna, krastavci, majoneza i makaroni :)

Skuhati makarone, a u zdjelu nasjeckat krastavce, izvaditi dvije tune iz konzerve, bez kostiju of kors, rio mare ili koju preferirate, kad se makaroni skuhaju dodati ih u tunu i krastavce, dodati majoneze sve dobro izmjesat, ostavit malo da se hladne i njupat :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Clark_Gable' post='68227' date='19.06.2006, 21:41']evo, posto meni gotovo uvijek nedostaje ideja sta da kuham, nije zgorega da se malo svrljne koja rijec o tome.. konkretno, ja sam danas kuhao

krompir i pilece filete i dakako, paradajz salatu..

krompir stavite u tavu u kojoj ima vec vode, on se lagano kuha te otpusti svoj sok, ne previse da vam ne zagori ali tek toliko da se skuha i malo zapece, ali mora da se razbija kad ga viljuskom probodete :)

za pilece filete najbolje je da ih dan ranije vec pripremite, stavite sol, vegetu i papriku i to stavite u kakvu posudu i u frizider, otpusti sok i puno su ljepse za jesti, ne peci previse jer sva aroma nestade..

ostalo, naravno, po zelji...[/quote]


evo ja danas pravim sarmu :icon_cheesygrin: . hmm sto to volim jesti, njam njam..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Danas rucak nabrzinu, uzela 10-tak onih zelenih duguljastih paprika, preprzila na ulju, dodala vegetu, pred kraj jedan zreliji paradajz, kad se to sve fino pomijesalo, iskljucila ringlu i dodala 3 kasike pavlake. Uz to domaci kruh. Ma za polizati prste :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kuhal iko vise na ovom forumu, svi se izgleda samo politikom poceli bavit :lol:
Ja jucer za rucak sitno isjeckala junetino, dobro je izdinstala, dodala vode i jedna citav fant i uz to skuhala spagete.

Sine ide se u skolu nema se vremena za komplicirano :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja jucer napravila punjene paprike i masencu a veceras za veceru neznam sta bi napravila

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='zvrk_hanuma' post='247002' date='13.07.2008, 14:48'][size=3][color="#ff0000"][b]Ajde ljudi molim vas, zar se mora svako malo opominjat..

Pisite nacin pripreme jela, tema je iz tog razloga pokrenuta, da kad neko ne zna sta bi pravio dodje tu procita ideju procita nacin pripreme i napravi hapu.

Znaci ako niste nista pravili, ako je mama, tetka, zena, ujna, strina, dajdzevka pravila, a vi ne znate postupak, nemojte ni pisati.

Ako ste vi pravili, onda objasnite kako ste pripremili hranu.

Znaci nije tema tu da bi ja saznala sta je neko doruckovao, ili rucao nego kako je nesto pripremao, da ja ako mi zafali ideje mogu da uzmem od njega recept.

hvala unaprijed[/b][/color][/size][/quote]


:rolleyes: a cura tako lijepo napisla da se pise nacin pripreme jela... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fala Adnice moja, ali uzalud oni opet po svom....


Slika govori hiljadu rijeci..

znate kljukusu zamutit,evo moje, kad sam je stavila na sto odmaH planula

slika nastala oko 17h, samo izvadjena iz rerne
[url="http://"][img]http://img385.imageshack.us/img385/7906/p1010174hi6.jpg[/img][/url]

Share this post


Link to post
Share on other sites
[font="Century Gothic"]Ev vako,

skuham ti ja najstinijh makarona sto sam mogla naci, procijedim i ostavim na stranu, poklopim.
U jednoj velikoj tavi isprzim dvije tri glavice crvenog luka, sitno sitno narezanog, pa ga dinstam, dolijevam vodu sve dok ne postane kasast i potpuno mekan, onda dodam one makarone, narendam punoooooo sira, i to dodam, zatim malkice pavlake ili mlijeka, i purece sunke, malo radi arome. To ostavim par minuta dok se sir ne ispoti, na sasvim laganoj temperaturi i njupas sa salatom bez kruha.

NJam!!! [/font]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja sam njeki dan ovako :D .. nisam danas :D

Potrebno:
- tikvica(zuccini)
- patlidzan
- mrkva 3 do 4 malo vece ovisno za koliko osoba
- 2 paprike (babura ili neka druga nebitno)
- karfiol


Ja sam mrkvu i karfiol predhodno osolila i na pari skuhala.Ostalo povrce narezes na kolutove i kriske te osolis i vegetis da popusti ... istreses u vatroslavnu posudu (ona staklena sto mozes peci u rerni u njoj stvari) .. das par kapi olivnog ulja i dadnes u rernu na nekih 200stepeni da se polako pece ... dok se to pece.. napravi sos od : 1 vrhnje za kuhanje + malo kiselo vrhnje + malo mlijeka + 10dag sira (edamec gauda ) +so +vegeta , ako je rijetko zagustis sa gustinom ... kad vidis da je povrce pocelo polako u rerni da popusta sok dodas predhodno skuhanu mrkvu i karfiol te pospes sa sosom :D i na kraju pospes sa svjezim persinom :D ispeces dok zlato ne porumeni :D

+ PILETINA ISPECENA ILI POHOVANA :D ZA PRSTE POLIZAT :D

[attachment=2230:DSCI0722.JPG]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Musaka sa patlidzanom ..

2-3 patlidzana narezete na snite i posolite te ostavite, da odstoje 10min.Osusite patlidzane i poprzite ih na ulju sa obe strane.Na ulju preprzite 500g mljevenog mesa,prilijete 250ml vode i umjesate Maggi(za tjestenine).Kuhate nekih 5 minuta.

Besamel sos: na 40g masla proprziti 40g brasna, zaliti sa 0,5l mlijeka i mjesati dok ne provre.


U pekac slazemo red patlidzana red mesa i tako dok ne potrosimo. Prelijemo sa besamel sosom i pecemo na 180celzija odprilike 30min tj. dok zlato ne porumeni.


uz to zelena salata i svijezi kruh :P mmmm :D fakticki dodje ko lazanja :D al ukusno do bola :D


ps.ja u meso dodam jos povrca kome pase :D kome ne nek napravi taj standard recept

privatno :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cufte i prilog njoke :)

Za cufte potrebno
pola kile fasiranog mesa
pola glavice crvenog luka
malo bjelog luka
biber
so
jedno jaje
sredina od kruha

Isjeckati luk jedna i drugi po zelji, sredinu kruha namocit u mlijeko da stoji 10-tak minuta i onda procjediti, dodati luk i kruh u zdjelu sa mesom, dodati jedno jaje, bibera, soli i dobro izmjesati smjesu da se moze oblikovati u okruglice. I bom onda oblikovati po zelji cufte i uvaljati ih u brasno a onda prziti na ulju, kad cufte budu skoro pa gotove dodati dvije case vode(zavisi koliko ko umaka, safta hoce) i dodati razmuceno brasno u mlakoj vodi, sa crvenom paprikom u prahu ili gotov fant za cufte. Cufte prokuhati jednom u saftu i skloniti sa vatre.
A njoke bom ja nemam vremena da pravim pa kupim DOMACE IZ PRODAVNICE :) i njima treba odprilike 2 minute da se kuhaju u posoljenoj kipuco vodi.

Privatno :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Marinirana pileca prsa i tjesteninu.

Napraviti marinadu za pileca prsa, jedna glavica crvenog luka, malo bjelog luka, sve dobro isjeckati, dodati pileca krila, vegetu, papriku i maslinovog ulja (moze i obicno, ako nema maslinovog :) ) i dobro sve promjesat i staviti u frizider jednu 2 sata da odstoji.

Zagrijati rernu dobro, poredati pileca prsa u tepsiju, zaliti marinadom i staviti da se pece nekih 25 minuta, dok ne dobiju finu boju.

Posluziti uz makarone, ili spagete, a moze i riza ko voli :)

brzo, jednostavno, a ukusno :))


prijatno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



  • Forum Statistics

    • Total Topics
      24,064
    • Total Posts
      378,368
×
×
  • Create New...