Jump to content

Recommended Posts

Kad je rijec o svekrvi i snahi, tu zaista imamo veoma mnogo problema. Jedan od razloga takvoga stanja jest i obostrano ne postivanje privatnosti i ne poznavanje uloga. Kod nas je obicaj da se, u vecini slucajeva, zivi u zajednici, sto, samo po sebi, dovodi do netrpeljivosti ukoliko se uloge pomijesaju. Udajom, mlada prelazi u tudu kucu, u kojoj vec egzistira porodica koja ima svoje obicaje i pravila. Svekrva koja je docekala, sina je veoma voljela, mazila i pazila. Nevjestinim dolaskom, ona ostaje bez svog mezimca i brigu o njemu preuzima "strano" celjade, koje ce se "isprijeciti" izmedu nje i sina. Tesko je to podnijeti i zato se mnoge svekrve odlucuju na borbu u kojoj samo one vide smisla. Treba podsjetiti na ajete:

"Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi.." (Lukman, 14.), "Majka njegova s mukom ga nosi i u mukama ga rada, nosi ga i doji trideset mjeseci" (El-Ahkaf, 15.). Svaka bi majka zeljela da sin ostane samo njen i da ga ni sa kim ne dijeli. Zato ispocetka nastaju blagi vidovi netrpeljivosti izmedu nje i njene snahe. Supruga se, pak, udala za covjeka kojeg voli i ona s pravom zeli da taj covjek bude samo njen. Jer, zasto se udavala ako ce ga morati dijeliti!? Ocito je da su majka (svekrva) i supruga (snaha) pogresno shvatile svoje uloge. Ljubav sina prema majci je ne upitna, kao i njegova poslusnost prema njoj. Ljubav sina prema svojoj supruzi je takoder ne upitna, ali u ovom slucaju nema one poslusnosti kao prema majci. Dakle, sin je duzan slusati majku i ciniti joj dobrocinstvo prema kur'anskom ajetu: "Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobrocinstvo cinite" (El-Isra, 23.). Mijesajuci izmedu djecije ljubavi i poslusnosti i ljubavi prema zeni, mnoge majke, kad primijete da dijete vise vremena posvecuje svojoj zeni nego majci, pocinju se mijesati u zivot, kroje sinu planove, savjetuju mu kako da postupa prema svojoj zeni itd., sto se suprotstavlja hadisu u kome Poslanik, s. a. v. s., kaze: "Zaista je pravo djeteta da ga njegov roditelj poduci Kur'anu, da mu nadjene lijepo ime i ozeni ga, odnosno uda kad postane punoljetno" (El-Hakim).

Onoga momenta kad sin dopusti da majka prede granicu mijesanja u brak, poremetit ce se ravnoteza porodice i to ce biti prvi korak ka izazivanju nesuglasica u braku. Cesto to majka radi iz dobrih namjera. S druge strane, snaha ne trpi da joj se svekrva mijesa u zivot i ona nastoji zadrzati samo za sebe covjeka kojeg je izabrala. Ta, ona se zato i udala. U vecini slucajeva, snahe godinu-dvije nakon udaje pokusavaju nagovoriti muza da se odvoje ili - kako je to u narodu poznato - da se odijele, zeleci postici svoj mir i zastititi privatnost. Mnoge se zadovolje i sa odvajanjem u krugu iste kuce. Snahe uglavnom ovo zahtijevaju zato sto im je ugrozena privatnost i sto se ne mogu opustiti u kuci u kojoj, pored nje i muza, zive i drugi. One bi htjele biti slobodne kad su sa svojim muzevima. One ne vole da ih neko kontrolira i da imaju tutora. Zamislite kako izgleda kad se snaha ne moze raskomoti u svojoj sobi i strijepi hoce li ko naici i hoce li joj svekrva uci u sobu. Zato mnoge vole da svekrve i nema. Poznato je da za djevojku koja se udaje za momka koji nema roditelje, druge djevojke znaju kazati: "Blago li njoj, udala se za fina momka; nema ni oca ni majku". Reagiraju s negodovanjem i na samu pomisao da se sin hoce od odijeliti majke. Nastaju problemi. Prvo se posvadaju svekrva i snaha, jer ona misli da je snaha nagovorila sina na taj cin. Potom se posvadaju sin i mati, da bi na posljetku doslo i do prepirke i razlaza medu samim suprunicima.

"Uhodenje" preko bojlera

Bosna i Hercegovina je po mnogo cemu specificna, a jedna od njenih specificnosti je i zivot vise bracnih parova u istoj kuci. Vjerovatno je on kod nasih starih bio motiviran zeljom za zadrzavanjem imetka u krugu porodice. U osnovi, Islam nema nista protiv zajednickog zivljenja - ako je to nuzno, ali je cinjenica da ne mozemo naci ni jedan kur'ansko-hadiski tekst koji govori u prilog pohvalnosti zajednickog zivljenja vize bracnih zajednica, pa makar se radilo i o majci i ocu. Naprotiv, naci cemo tekstove koji govore suprotno. Ibrahim, a. s., nije zivio sa svojim sinom i njegovom snahom, vec odvojeno, a s vremena na vrijeme ih je posjecivao. Islam postuje privatnost bracnih drugova i zato je zabranio djeci da ulaze u sobu u tri termina bez dozvole. Stariji uvijek moraju traziti dozvolu. Mnoge se zene zale kako im svekrva u bracnu sobu ulazi bez kucanja, zagleda u ormar, ispituje o odnosima izmedu njih dvoje i, uza sve to, prati kad je bojler upaljen, a kad nije. Kad u Kur'anu i hadisu nailazimo na tekstove koji tretiraju pitanje braka i bracne zajednice, uvijek se govori u dvojini, tj. samo o muzu i zeni. Kad citamo siru ashaba, vidjet cemo da - kad se govori o bracnoj zajednici - nigdje se ne spominju svekrve, a ako se i spominju - onda se spominju u kontekstu druge potpuno odvojene porodice. Odijeliti se ne znaci i prekinuti onose sa roditeljima. Radi se o novoj porodici koja zasluzuje da zivi samostalno. Rekao je Poslanik, s. a. v. s.: "Svi ste vi pastiri i svi cete biti odgovorni za svoje stado zena je pastir u kuci svoga muza, pa ce i ona biti odgovorna za svoje stado" (Buhari i Muslim). Hadis nam govori da ne moze biti vize pastira u jednoj kuci. On je samo jedan, a to je supruga. Muz je pastir porodice kao cjeline, a svekrva je pastir svoje kuce.
Zanima me kakvi su vasi odnosi prema vasim svekrvama??
Ako ih imate ili cete ih ubzo imati?
Ipak malo je onih koji se mogu odvojiti od svojih roditelja danas u Bosni i pruziti sve ono sto danas "savremene mlade zele".

Ja licno imam prijateljicu koja se udala i zivi s svekrvom,svekrom,zavom i njih dvoje,stalno se zalila da joj zaova pretura stvari jede kekse koje ostavi u svojoj sobi itd,svekrva i ona nije bila bas divna prema njoj pa su cak razmisljali da se odsele.I ona je ostala trudna,jednom kad sam joj dosla u posjetu kaze spavam do 11h svekrva dole u ljetnoj kuhinji pravi rucak,donese mi rucak i ja se pitam zasto se zalis paze te ko kap vode na dlanu.

Sta vi cure buduce snahe imate reci?
Vase misljenje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

niko od udanih i ozenjenih nema muda (da prostite) da sta kaze :) boje se svekrve ili punice jel :)

hmmm...zeznuto pitanje...ja samo mogu reci kako je meni dosad bilo,a jos nisam ozenjen,i kako je kod moje mame...ja sam dosad sa roditeljima mojih cura imao uvjek dobar odnos,jako dobar,to i mnogo olaksa jednu vezu,mislim da ne bih imao problema niti s jednim od njih,roditelji moje sadasnje cure su isto ok,skoro ko i moji za mene! vole me kao svoje djete...

a sto se tice moje buduce...samo se bojim da ce moja mama vise voljeti nju nego mene :)

problem se stvara kod osoba koje misle da im snaha dolazi u kucu da sluzi svekrvu,a ne da dolazi jer se vjencala sa njenim sinom...

hvala Bogu moja mama nije takva...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ako bog da kad se ja udam..hocu da se dobro razumijem sa svekrvom....jer nebi volila kad trebam ici kod nje da kazem u sebi...."ajjjj opet moram ici"..... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma u stara se vremena snahe i svkrve nisu dobro slagala ali sad je to uredu vecinom osim ako snaha previse ne fura

Share this post


Link to post
Share on other sites

bitno je razumijevanje i postivanje izmedju snahe i svekrve..ipak od toga najvise ispasta muskarac jer se nalazi izmedju dvoije vatre...i rastrgan je izmedju majke koja ga je rodila othranila i odgojila i zene koju voli...to je stvarno zeznuto...znam moja mama mi cesto prica te dogodovstine sa mojom nanom...ja se iscipam...

ja se nadam da ce mene zadesiti neka pumna razumijevanja i paznje pa da nemam tih problema... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

jedan je moj bivsi meni uvijek govorio "ne idu skupa snahe i svekrve", to je on ocito vidio kod svoje mame i nane,iako sam se ja "dobro" slagala s njegovom mamom heheh...

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

trebala si staviti snahe i svekUrve :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
trebala si staviti snahe i svekUrve  :lol:

<{POST_SNAPBACK}>pa bices i ti jednom sveKUrva <_< :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

uh brate...cim cim dalje,tim tim bolje...sta ja znam...mozda...ma ja cu biti dobra :P
ma ja se udala za svoj poziv nemam ja vremena za svekurvisanje :D :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

hm sto je sigurno nebi htjela zivjeti snjom (svekrvom) u jednoj kuci, nevolim kad mi neko nesto zapovjeda ili pregovara, zato to nebi funktioniralo nikako, al htjela bih snjom da budem u dobrim odnosima, :) sto da ne..

Share this post


Link to post
Share on other sites
hm sto je sigurno nebi htjela zivjeti snjom (svekrvom) u jednoj kuci, nevolim kad mi neko nesto zapovjeda ili pregovara, zato to nebi funktioniralo nikako, al htjela bih snjom da budem u dobrim odnosima, :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
hm sto je sigurno nebi htjela zivjeti snjom (svekrvom) u jednoj kuci, nevolim kad mi neko nesto zapovjeda ili pregovara, zato to nebi funktioniralo nikako, al htjela bih snjom da budem u dobrim odnosima, :)  sto da ne..

<{POST_SNAPBACK}>
eh mala dje ti zivis, pa nije to vise tako da svekrva zapovjedaju,a nije ni bilo tako jedino one malo zeznute su bile takve..a sad ovisi kakav bi ti imala odnos do svekrve jer ako bi ti bila do nje takva da se pregovaras i uvjek nesh po svoje,neznam neb se ni zacudila da i svekrva postane takva jer ipak nemoze se doci u neciju kucu i preko noci da sve bude po tvom a pogotovo da ti smetaju od cojka roditelji..neznam,ja znam koliko men znace moji roditelji tako i njemu njegovi, zato treba postovat njegove i svoje..jer ipak on je njihovo djete i ko sto ja neb voljela da mi cojk zavija ocima kad moja mati sta kaze, tako nezeli ni on..

haj valjda ce te me skontat sta mislim reci..zapetljano se izraziti..

pozz

Share this post


Link to post
Share on other sites
eh mala dje ti zivis, pa nije to vise tako da svekrva zapovjedaju,a nije ni bilo tako jedino one malo zeznute su bile takve..a sad ovisi kakav bi ti imala odnos do svekrve jer ako bi ti bila do nje takva da se pregovaras i uvjek nesh po svoje,neznam neb se ni  zacudila da i svekrva postane takva jer ipak nemoze se doci  u  neciju kucu  i preko noci da sve bude po tvom a pogotovo da ti smetaju od cojka roditelji..neznam,ja znam koliko men znace moji roditelji tako i njemu njegovi, zato treba postovat njegove i svoje..jer ipak  on  je njihovo djete i ko sto ja neb voljela da mi cojk zavija ocima kad moja mati sta kaze, tako nezeli ni on..

haj valjda ce te me skontat sta mislim reci..zapetljano se izraziti..

pozz

<{POST_SNAPBACK}>
dobro si joj rekla ... koliko mi svi svoje roditelje volimo, toliko i nasi partneri svoje ... ja se nadam da cu se svojom svekrvom dobro razumjeti jer ipak je ona mati osobe koju volim i kojom kontam provesti ostatak zivota ... postovanje mora biti ... ja kao zena do svekra i svekrve a on kao muz do punca i punice ... bez toga dolazi do svadja i svega!!!

moja mama uvijek kaze nije nitko otpao od bukve zato pamet u glavu i nepregovaraj se sa starijima :)

hajte znj

Share this post


Link to post
Share on other sites
auuu mala mala valjda nadjes nekog kojem ce biti svjedno kako mu gledas na zajednicki zivot s njegovim roditeljima, bez neke uvrede il nesto sad al tebi vjerovatno nebi smetalo kad bi tvoja mati zivjela svama ko nijednoj drugoj, znaci ocito je da smeta njegov roditelj... ja npr vise volim svoju slobodu,svoj stan, svoj mir u buducem zivotu zenom blabla al mi je vazno da joj nesmeta ako bi zajedno zivjeli mojim roditeljima

Share this post


Link to post
Share on other sites
jesil ti normalan moja mater samnom da zivi i s muzem ,,, nikad ni u snu,... jedva cekam da zavrsim skolu i da se osamo stalim kontas....
a vas dvije slovenke, ja znam kako sam ja to mislila, normalno da trebam postivati njegove roditelje ko i svoje, nebi htjela zivjeti ni sa svekrvom u jednoj kuci nit sa mojom materom kad se udam kontate li...

<{POST_SNAPBACK}>pa eto neint. me odnos izmedju tebe i tvoje matere,pvt stvar al onda nesh nije okay...jer ko sto sebina kaze, ako ti nebi da on prevrce ocima kad tvoja nesto kaze tako ni on nebi da ti kad njegova nesh kaze...
p.s normalan svakako, da nisam nebi piso sta pisem :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja neznam sto bi se svadjala s njom?ja zivim svoj zivot,ona svoj..normalno da cu je postovati,starija je od mene.sve je samo na postovanju,komunikaciji..ne treba se nista folirati i glumiti ni jednoj ni drugoj..

Zasad se super slazem sa mamom od momka..nadamse da ce tako biti i sa svekrvom koja ce vec biti:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije potrebno voditi brigu hoces li dobru majku naci ili neces. Oni se vec prije zaruke odluce hoces li ti biti njena snaha.
Rodtitelji imaju jak uticaj u izboru snahe i zeta a to nije u Bosni teorija nego praksa. Sve roditelj sazna, prije nego sto te buduci supruznik dobro spozna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

EEEE ovo nije bas moja tema heheh al haj napisecu ija sta...

e od mog bivsog momka njegova mama je mene bila ispametla :D
nije ona toliko opasna kakvi ima...ali je cudo od zene...
ja nevolim kad iko kamol svekrva leti ko gace u guz(da izvinete)
nevolim radoznale i take osobe...

ona je taka bila hoce sve da zna i daje podnjeznom kontrolom....
al ja sam nju ipak postovala fino sam se prima njoj ponosla....
jer ja svaku stariju zenu postujem kao sto i svoju mamu...

mislim da svekrva nikad nemoze snahu volt ko creku a tako ni snaha svekrvu kao mamu....nit je to potrebno nit se ocekuje dase volit mora....
ja starije osobe uvjek razumijem i volim da poslusam..i dajih postujem kao i svoje roditelje....pa tako da mislim kad se udam da necu imat niku buku iskim...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Auu za snahe i svekrve se mnogo toga losheg cuje...al nadju se pojedine koje dobro se slazu sa svekrvom...
ja se nadam (ako je ikad budem imala,mozda i umre prije nego sto se ja udam,nedaj boze :D ) da necu zivijeti sa svekrvom ali zelim da sam u loshim odnosima ipak ce to biti majka bog buduceg covijeka...tako da se mozemo ljepo slagati ali ako bude nekav lopov bicu i ja vala :lol:
Nikome neostajem duzna,pa ni njoj! :D :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Auu za snahe i svekrve se mnogo toga losheg cuje...al nadju se pojedine koje dobro se slazu sa svekrvom...
ja se nadam (ako je ikad budem imala,mozda i umre prije nego sto se ja udam,nedaj boze :D ) da necu zivijeti sa svekrvom ali zelim da sam u loshim odnosima ipak ce to biti majka bog buduceg covijeka...tako da se mozemo ljepo slagati ali ako bude nekav lopov bicu i ja vala  :lol:
Nikome neostajem duzna,pa ni njoj! :D:P

<{POST_SNAPBACK}>


zelis li da se postuje tvoja mama flo??vjerovatno zelis zato bi trebala postovat i mamu od muza,naj bolje nezivit sa svekrvom pa ces manje problema imat al naj bolje je neimat ni puno odnosa sa puncem i punicom i to je problem isto..

Share this post


Link to post
Share on other sites
zelis li da se postuje tvoja mama flo??vjerovatno zelis zato bi trebala postovat i mamu od muza,naj bolje nezivit sa svekrvom pa ces manje problema imat al naj bolje je neimat ni puno odnosa sa puncem i punicom i to je problem isto..a vjerovatno ce i floresita nekada biti necija svekrva, pa bom, kako posije tako ce i .....


neznam, ja cu vjerovatno svoju zenu u pocetku spijunirat kakva je prema mojim roditeljima, bom ako ne bude ok, pred sebe i odvazit joj po sahta :D
mati je nesto sveto

ja bi licno volio ostat zajedno u kuci sa svojom zenom i svojim roditeljima, jer smo odgojeni tako, zivimo sa didom i majkom, iako je majka umrla, mati se je prdobro sa njom slagala. nikad nisam vidio da su jedna na drugu ton povisile.
i sad aove "moderne" djevojke sve zele imat svoju kucu, cojka samo za sebe, a mrzit mater u cojka. .....
lose, stvarno lose


ja sada k'o X-men, poce napadat zene :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

moja zena ili bilo cija, mora da slusa moju mater ko da slusa mene, nema nista ruznije nego kad odes kod nekoga u kucu i vidis da su zategnuti odnosi izmedju snahe i svekrve, to je pravo ruzno, pa to je odraz kulture, ako mati nekad i zgrijesi, njeno je da cuti (normalno ako je u granicama normalnog), kako voli svoju i postuje mater svoju tako mora i moju..

covjek se najvise moze usreciti sa dobrom zenidbom a vala i nabelajiti isto tako :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
a vjerovatno ce i floresita nekada biti necija svekrva, pa bom, kako posije tako ce i .....
neznam, ja cu vjerovatno svoju zenu u pocetku spijunirat kakva je prema mojim roditeljima, bom ako ne bude ok, pred sebe i odvazit joj po sahta :D
mati je nesto sveto

ja bi licno volio ostat zajedno u kuci sa svojom zenom i svojim roditeljima, jer smo odgojeni tako, zivimo sa didom i majkom, iako je majka umrla, mati se je prdobro sa njom slagala. nikad nisam vidio da su jedna na drugu ton povisile.
i sad aove "moderne" djevojke sve zele imat svoju kucu, cojka samo za sebe, a mrzit mater u cojka. .....
lose, stvarno lose
ja sada k'o  X-men, poce napadat zene :D

<{POST_SNAPBACK}>


ehhh ibroo sad sam i napadac postao :) nebi da pisem nesto jos u vezi ovog jer bilo bi stvarno napada,nekazem ako ima nerazumjevanja od strane svkrve samo ove danasnje vise zele svog covjeka pravit papucarem pa se odvojit od roditelja a priklonit vise paznje puncu i punici to jest njenim roditeljima :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
ehhh ibroo sad sam i napadac postao :) nebi da pisem nesto jos u vezi ovog jer bilo bi stvarno napada,nekazem ako ima nerazumjevanja od strane svkrve samo ove danasnje vise zele svog covjeka pravit papucarem pa se odvojit od roditelja a priklonit vise paznje puncu i punici to jest njenim roditeljima :)

<{POST_SNAPBACK}>Ma daj obojica ko fol usavrsili pi......AKo je svekrva covjek i ako je njena snaha trun civilizovana nece nikakvi problema. Zivi primjer moja sestra i njena svekrva, kao prijateljice se ponasaju jedna prema drugoj! Edited by [I-B-R-O]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,367
×
×
 • Create New...