Jump to content
Sign in to follow this  
Ciklama

Nova hidžretska godina

Recommended Posts

U petak, 24.10.2014. godine, prema lunarnom kalendaru, sa zalaskom sunca-akšamom nastupa Nova 1436. hidžretska godina. :)

 

 

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera r.a., a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra - preseljenje Muhameda s.a.w.s., iz Mekke u Medinu. Hidžra se dogodila 622. godine po Isau a.s.(gregorijanski kalendar).

Muhamed, a.s., je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik a.s. je napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

 

Neka vam je sretna i berićetna nova 1436 h.g.:-)

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovaj tekst mi došao pred oči ... jednostavan, a povodom nove Hidžretske godine. Pošto sam umorna da bih mozgala,  iskoristit ću ga da vam čestitam novu 1436. h.g. i poželim zdravlje, sreću i berićet. :)

 

"Neka sutra iza akšam namaza zamirišu halvom naše kuće i stanovi da se zna da nam nova Hidžretska godina dolazi.Neka vam nur Allahov bude put, a mir Njegov saputnik, neka je milost dar vašim porodicama, od Gospodara duša naših....
I ZAPAMTITE:
Nema nijedne osobe, a da mu Allah neće dati na ovom svijetu priliku za pokajanje, pa ako je iskoristi blago li se njemu, a ako je ne iskoristi, neka ne krivi nikog drugog do samoga sebe. Vrijeme prolazi, godina za godinom se smjenjuje, a mnogi su još uvijek u nemaru. Šta očekuju? Da će doći vrijeme kada će biti mlađi, da će doći vrijeme kada će imati više snage, kada će imati više vremena? Nismo sigurni da ćemo u budućem vremenu našega života imati priliku da budemo u onome i onako kako nam Allah naređuje.
Velika je prilika da se preispitamo na kraju jedne i početku druge hidžretske godine šta smo učinili od djela, šta smo propustili da nadoknadimo i šta smo od hajra učinili pa da ga povećamo."

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

sve najbolje uz puno zdravlja, srece i bericeta ...

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kullu Amin Ve Entum Bi Hajr..

 

 

Da vam bude nova godina, bericetna, puna zdravlja srece i nafake...

 

Poruka hafiza Sulejmana Bugarija

 

[media]https://www.youtube.com/watch?v=_sEIAHnWoCE&list=UUJ_F_DwtXrWHQR34Pnh3p8A[/media]

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24065
  • Total Posts
   378359
×