Jump to content
Sign in to follow this  
Dacina curica

Puter, margarin, ulje...Masnoce u nasim kuhinjama

Recommended Posts

Koje masnoce najcesce koristite pri pripremanju obroka?

Postoje li masnoce koje absolutno nikadane upotrebljavate i zasto?

 

Ja takoreci iskljucivo kuham na ekstra djevicanskom maslinovom ulju (hladno presovanom). Imam flasu kukuruznog u kuci uvijek (to kad mi mama dodje da ne ronda sto nemam "normalnog" ulja u kuci :D) ali mi ta jedna flasa moze rahat biti pola godine.

 

Takodjer koristim kokosov puter, najcesce u kolacima i poslasticama, naravno ne uvijek. Inace za kolace koristim puter, margarin nikada.

 

Dorucak najradje spremam na puteru, to mi je neki poseban cejf. :)

 

Margarin i biljno maslo ne koristim nikada. Margarin je otrov cisti a biljni mrs ne volim, smeta mi miris.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod mene je raznovrsna upotreba. Prije par godina moji su se bunili protiv maslinovog ulja, dok ga sad najviše koristi, ali npr. za prženje koristim sojino ili neko od predviđenih za visoke temp., za pite suncokretovo ulje, a od čvrstih koristim maslac i biljni mrs. Po ćeifu upotrebim i domaće kravlje maslo za maslenicu/maslenik/ masnicu kako već ko zove takvu pitu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciklameta :cheekkiss: ja stalno mijesam te izraze pa onda guglam i prevodim recepte :help:

 

Hoki :punish: :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Maslinovo ulje za kuhanje i peceno meso. Rapsovo za przenje. Oba hladno presovana. A za kolače ovdje ima nesto sto se zove becel. Ima i tecni i tvrdi.
Eto to je sve od masnoce sto koristim. Edited by Hercegovka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vidim da ljudi cesto zamjenjuju puter margarinom u kolacima (donekle razumijem ako uzmemo cijenu putera u obzir) ali meni licno margarin u kolacima kvari ukus.

Znam da ima kolaca koji iskljucivo iziskuju margarin ali ja ne mogu da "prevalim". Vjerovatno ne dobijem idealan rezultat (jer margarin ima mnogo vise vode i hemijski drugacije reaguje sa pzp ili sodom bikarbonom) ali tvrdoglavo sam magare. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Hoki :punish:  :D

 

Skupa je zdrava ishrana :)

 

Koristim vecinom obicno suncokretovo ulje i biljni mrs i to je to...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod nas je skupa i nezdrava hrana, i potpuno razumijem komšu. Kad su masnoće u pitanju, ako se ne koriste puno, a korstimo našu domaću hranu koju uzgajamo (mislim da i komšo ima baštu) ili smo u prilici lakše doći do domaćih proizvoda, nije to tako strašno. 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Znam da je zdrava hrana skupa, ovdje je jsto tako nazalost. :(
Ali kao sto Ciklama kaze ako se koristi umjereno nije to tako strasno.

Share this post


Link to post
Share on other sites
U kolace, za dorucak koristim maslac, nikad margarin ( ne volim osjecaj masnoce koja se zalijepi za nepce )..imam ga u frizideru u slucaju neko od gostiju da preferira margarin umjesto maslaca..

Od ulja za svakodnevnu upotrebu koristim masliovo ulje ,suncokretovo za pite i bureke ( na njima imam onaj poklopac kroz koji curi ulje u vrlo tankoj kolicini) jer prstom ja to ne zanam ogrzniciti.. :D (smotana)

Od ulja jos koristim i ljesnikovo za pripremu preliva za salate ( prava delicija od ulja, ) colzino i orahovo takoder..
I da ne zaboravim laneno ulje spomenuti takoder za"hladne" pripreme,..

Imam tavu samo za palacinke - u mojoj kuhinji se ne przi ...

:D
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
E ja koristim ljesnikovo ulje za suhu kosu i puno mi pomze. Rekla mi jedna kozmeticarka. Ali eto u hrani nisam probala. Koristim jos maslinovo ulje sa cilijem. Puno je fino.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dobro me podsjetiste na ova specijalna ulja.
Ovdje, pogotovo na jugu SAD koriste ulje od kikirikija za duboko przenje jer valjda ima najvisu tacku tolerancije na toplotu.

Ja inace gotovo nikad nista ne przim u dubokom ulju, a kad (mozda jednom mjesecno) onda u biljnom ulju.

Za krem supice kao dodatak nekad koristim ulje sa bijelim tarfutima. Odlicno je u supi od bundeve npr. uz dvopek. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fino je i sojino ulje a od kikirikija kazu najzdravije. Daci rostilj kad se pomaze sa uljem od kikirikija fino mirise.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala vam na kikirikiju, jedino ga onako cijelog prženog jedem a u kombinacijama nikakvim ga ni zamisliti ne mogu.

 

Suncokretovo i ja koristim za pite k'o Tigrica.

 

Tigro, ti si šefica u svojoj kuhinji u pravom smislu :D, bom' se kod mene prži.

Jeste da koristim tave za pečenje bez ulja, al' prži se itekako. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kod mene se przi riba i snicle. Zimi riba a ljeti na rostilju. Imala sam ja godinama zdravu hranu i nije se nista przilo nego peklo i kuhalo. Nemam ja sad ni zivaca ni vremena ni volje ni zelje. Trudim se da jedemo svjeze, voce i povrce a tave su uglavnom one teflon duboke i recimo strasno fino iz njih bude povrce pogotovo paprike a riba u rostilj tavi. Moj stariji sin ganja nekakvu hranu sa proteinima pa nesto kad jede jedno ne jede drugo, mladji izvoljeva a ćaća "tezak" i tako muku mucim.
Znam ja i po tri vrste hrane praviti za jedan obrok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma lakse je meni i Tigri jer smo nas dvije same s po jednim djetetom. Kod vas je mnogo komplikovanije jer je vise usta za nahraniti a i mnogo vise zelja koje treba zadovoljiti. :)

 

Ja ne przim skoro nista jer ne mogu miris przenja tj. ulja.  Srecom ni malac nije neki ljubitelj przenog, jedino domace chicken nuggets a za njih imam posebnu serpu od emajliranog celika i ne budu masni i ulje se ne osjeti. Doduse i to jede jednom u nekoliko sedmica tako da se moze durat'. :D

Pomfrit nikad ne przim vec pecem u rerni i uvijek bude prva liga.

 

A tvoj veliki ganja onaj trenkost ili kako se zvase Herka, gdje se svaka tri sata jedu proteini i ugljenhidrati naizmjenicno. Dobro je to samo zahmetli brate, bas. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



  • Forum Statistics

    • Total Topics
      24065
    • Total Posts
      378359
×