Jump to content
Sign in to follow this  
mell

Kako riješiti problem sa plasmanom?

Recommended Posts

Voćarski kraj Šatorovići kod Brčkog poznat po proizvodnji izuzetno kvalitetne šljive i trešnje i ove godine ima problem s otkupom.

Šljive su prerodile, grane se lome, a isti je nemaju kome da prodaju. Cijena šljive nikada nije bila jeftinija, pala je na 0,25 KM po kilogramu, što ne može pokriti niti njihova ulaganja, i samo jedna zadruga u BiH otkupljuje šljivu, a to je ZZ “Ratar” Brka, te je dalje isporučuje “Vitaminki” Banja Luka i “Prijedorčanka” Prijedor.

450 domaćinstava se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i ima barem 5 dunuma šljive, a pojedini mještani i do 40, te apeluju na vlast da pronađu način za bolji plasman ovog proizvoda, u suprotnom ovaj kraj neće više biti poznat po voćarstvu, mnogi su počeli da “dižu ruke” od ovog posla, što je velika šteta, jer je naša šljiva bila najbolja kako u BiH, tako i u regionu.

Prvi kontigent šljive to jeste nekoliko kamiona sorte “Čačanka” ispraćen je jučer iz MZ Šatorovići, a ZZ “Ratar” Brka obećala je otkupiti 600 tona, dok je u Šatorovićima ove godine prema procjeni proizvođača rodilo 3.000 tona šljive.

 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zar su prestali peći čuvenu rakiju "Zmaj od Bosne" u Gradačcu? Otišla bi kao halva u inostranstvu, sve stvari koje imaju ograničeno porijeklo proizvodnje su veoma cijenjene.
Sa pekmezom od šljiva i voćem je malo drukčije, to malo ko u Evropi voli, a po Bosni nemaju kome prodati jer šljive ima na svakom koraku i skoro svaka kuća pravi svoj, domaći pekmez.
Dakle, rakija...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,365
×
×
 • Create New...