Jump to content

Recommended Posts

Imam nekih problema sa XP-om. Instalirao bih nešto drugo, pa me zanima koji OS bi mi najviše paso :D

 

 

1GB RAM-a

256MB Grafe

2.00Ghz 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne moraš da izbrišeš XP, ali možeš da testiraš linux, kao alternativu.

Ako imaš USB memoriju (a pretpostavljam da imaš), možeš na nju da instaliraš Live USB Fedora Core. To je dobro za početak, dok se malo upoznaš sa OS, a kad budeš siguran da si zadovoljan s njim, onda možeš da uradiš backup svih fajlova koje imaš na PC-u, formatiraš disk i uradiš punu instalaciju.

Da bi ovo funkcionisalo, moraš biti siguran da tvoj PC dozvoljava BOOT sa USB-a, a to ćeš znati ako odeš u BIOS,BOOT RECORD, izabereš STARTUP DEVICE  (mislim da se na Fujitsu Siemens to radi sa tipkama PageUP/PageDown) i izabereš First Device USB, zatim HDD (disk), što znači, kada pališ komp, ako je USB prikopčan, onda vuče OS sa njega (Linux), a ako je USB iskopčan, onda starta normalno sa XP-om. Evo ti dva linka za skidanje usb creatora, samo da znaš, prvo ga skineš (legalno je i besplatno), zatim instaliraš na kompjuter (kao i svaki windows program) a onda pomoću njega uradiš instalaciju na USB (minimalna veličina je 1 GB, poželjno bar 2, stvar ukusa, koliko stvari ćeš imati na njemu instalirano).

 

http://www.linuxliveusb.com/

 

https://fedorahosted.org/liveusb-creator/

 

Ovako formatiran USB funkcioniše (uz istu BOOT proceduru) na bilo kojem PC-u, tako da u džepu imaš svoj kompjuter i svoje privatne fajlove gdje god pođeš.

 

To je za početak, ako ti treba više informacija, ima ovdje ljudi koji o linuxu znaju više nego ja, vjerovatno će se umiješati uskoro u diskusiju.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam nekih problema sa XP-om. Instalirao bih nešto drugo, pa me zanima koji OS bi mi najviše paso :D

 

 

1GB RAM-a

256MB Grafe

2.00Ghz 

Moja preporuka, naci ces ovdje sve sto te zanima i vidi je li za tvoj racunar, posto nisu neke jake komponente, procitaj. Ta fedora bi se mucila isto na tom racunaru. Zato evo namjnski linux za racunare sa slabijim komponentama, a podrska kao i kod world known ubuntua, posto je sav baziran na njemu, osim veoma lakog interfejsa LXDE.

Edited by Jiggy Bau
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

.. Ta fedora bi se mucila isto na tom racunaru...

Testirana i radila sasvim ok, 

1,5 GHZ

1GB RAM

Nije da se prepirem ili dokazujem nešto.

Probaću i sam malo ubuntu, vidio sam zgodnu soluciju za tablet, a imam jedan kineski krš koji mi  je od početka išao na živce, pa mi ne bi bilo žao da se rastanem od njega, ako ne uspije. Samo ako budem imao vremena.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pa xp mu je sasvim stabilniji.. Mozda win7 i nije toliko, ali xp je tu dosta bolji.. P.s pacman23 ako ne planiras ulaziti u svijet informatike i tehnike, ne instaliraj onda nikakav linux.. Jer tu nema kraja, doslovno... Windows je za obicne korisnike sa obicnim potrebama, tj 99% sta savremenom covjeku treba :) Ubuntu, i ostale top izvedbe, su prica za sebe.. Kad budes spreman za linux i neiscrpno guglanje, znaces i sam :)
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ajde navedi kakvih problema imas sa XPom? Pitam iz razloga sto ne bi bio zadovoljan sedmicom na toj konfi, Vista ne valja a sa Linuxom bi otezao sam sebi ako ti treba comp za neke osnovne stvari. Sent from my Nexus 7 using Tapatalk HD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,367
×
×
 • Create New...