Jump to content
Sign in to follow this  
CAZIN.NET Forum ;)

Bihać: Obilježena 21. godišnjica utemeljenja HVO

Recommended Posts

Nizom svečanosti, u Orašju je jučer započelo obilježavanje  21. godišnjice  utemeljenja Hrvatskog vijeća odbrane BiH. 

Polaganjem cvijeća na spomen obilježja poginulim braniocima na gradskom groblju Humci i Rimokatoličkom groblju u Žegaru, obilježavanje je nastavljeno u Bihaću. Organizatori manifestacije su HZD USK i udruženja branilaca sa hrvatskim predznakom. Osnivanje i utemeljenje HVO BiH  rezultat je volje hrvatskog naroda  iskazana u prvim danima rata u našoj zemlji. Na ovaj način Hrvati iz BiH uključili su se u odbranu svoje domovine i zajedno sa pripadnicima Armije R BiH, izvojevali pobjedu protiv mnogo nadmoćnijeg neprijatelja.

- Ponosni smo na te dane i činjenicu da smo bili odlučni u organizaciji otpora agresoru, riječi su  Franje Jurića, predsjednika HDZ BiH Bihać, koji ovom prigodom podsjeća kako je uz velike žrtve i u zajedništvu sa A RBiH i MUP-om odbranjen ovaj dio BiH. Kako je kazao, ovo je podsjetnik na sve one ljude koji su dali najviše što su mogli dati, a to je vlastiti život za slobodu BiH, a samim tim i Bihaća.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća na spomen obilježja poginulim  braniocima na gradskom groblju Humci i Rimokatoličkom groblju u Žegaru, održan je historijski čas o ulozi HVO u odbrani BiH. Prema riječima Franje Grgića, ratnog dozapovjednika HVO-a regije Bihać i predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana HVO Regije Bihać žrtve koje su pale za slobodu, obavezuju nas da obilježavamo važne datume vezane za domovinski/odbrambeno – oslobodilački rat. Grgić ističe časnost u odbrani ovog dijela BiH, a čemu svjedoči činjenica da niko sa ovog područja nije procesuiran za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Bivše zapovjednike HVO Regije Bihać ugostio je Mirsad Topčagić, ministar za pitanja boraca u Vladi USK. U razgovoru je naglašeno da pripadnici HVO-a uživaju sa prava koja proizilaze iz važećih zakona te da će proiritet vlasti, u narednom periodu, biti zapošljavanje ove populacije. Bit će to ostvareno reorganizacijom Stambenog fonda za izgradnju stanova i davanjem povoljnih kreditnih, ali i bespovratnih sredstava u cilju samozapošljavanja.

Kako je između ostalog kazao ministar Topčagić, ministarstvo ima dobru suradnju i komunikaciju sa udrugama proisteklim iz ratnog usroja HVO Regije Bihać, a takva pozitivna praksa nastavit će se i u predstojećem periodu, kako davanjem podrške, tako i realizacijom adekvatnih projekata.

Pored 21. godišnjice osnivanja HVO BiH, obilježena je i osma godišnjica utemeljenja 1. Pješadijske pukovnije Oružanih snaga BiH.

 

 

rtvusk[url=http://www.cazin.net/usk/bihac/47444-bihac-obiljezena-21-godisnjica-utemeljenja-hvo.html]Pogledaj članak[/url]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jos samo da obiljezimo i proslavimo dan VRS, pa da sve ide u tri lijepe...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bihać, treći najveći hrvatski grad poslije Splita i Vatikana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,368
×
×
 • Create New...