Jump to content
Sign in to follow this  
CAZIN.NET Forum ;)

Aerodrom “Željava”: Nekada vojno čudo, sada ekološki problem

Recommended Posts

Položaj aerodroma "Željava" i podzemnog objekta "Klek" izabran je poslije opsežnih studija pri čemu se najviše vodilo računa o njegovom geostrateškom značaju. Prilikom izbora lokacije idejnim tvorcima i projektantima išlo je na ruku to što se upravo u tom pojasu nalazilo nekoliko povoljno razmještenih planina. Izbor je pao na Plješevicu. Njen geomorfološki sastav bio je idealan za takvu vrstu objekata.

Aerodrom “Željava” sam po sebi je od samog početka bio veliki zagađivač okoline jer je iz aviona isticalo je mnogo hidro ulja. To je ono isto ulje koje se koristi u trafoima, a njegova toksičnost je vrlo jaka. Otuda i potiče fenol u vodi koju pijemo. Fenol je karbolna kiselina koja je prilično otrovna i kancerogena. Pitanje prisutnosti Fenola se povlačilo godinama ali se nije nikad isticalo ili istraživalo njegovo porijeklo jer su nadležni vjerovatno znali odakle potiče.

Pripremio: Edin Moranjkić

Poslije miniranja aerodroma, od strane JNA na početku rata, namjerno su ostavljene ogromne bačve kerozina jer su vjerovatno računali da će pojačati efekat miniranja, ali nekim čudom taj  kerozin nije izgorio već se samo prosuo. 

Pored svega ne smijemo zaboraviti pomenuti freon koji je korišten u sistemima za hlađenje, a nakon miniranja aerodroma Freon je isticao iz tunela i stvorio tri oblaka koja su se danima izvijala iznad Plješevice.

Sve ovo možda i ne bi bilo katastrofalno da se ovi tuneli ne nalaze iznad izvorišta pitke vode među koje spadaju i naš Klokot i Privilica.

Poznato je da postoji velika vjerojatnost da je za vrijeme prošlog rata u Bosni i Hercegovini krško područje moglo biti ugroženo svim tim opasnim otpadom. To je navelo sarajevski Geo institut na istraživanja potencijalnih izvora zagađivanja u krškom području Bosne i Hercegovine, osobito na zagađenja polikloriranim bifenilima (PCB).

Poliklorirani bifenili - PCB spadaju zajedno s DDT, HCH i HCB u skupinu pesticida – insekticida. Biološki se teško razgrađuju i veoma su rastvorljivi u mastima. Obzirom da su veoma teško zapaljivi, u velikoj mjeri su se primjenjivali u izradi izolirajućih, hidrauličnih i ulja za hlađenje, u proizvodnji transformatora kao i velikih i malih kondenzatora. Procjenjuje se da je ukupno između 1929. i 1989. godine proizvedeno oko 2 milijuna tona PCB-a.

Značajnije razine PCB-a nađene su u uzorcima tla sakupljenim na ulazu u tunel bivšeg vojnog aerodroma "Željava". To ukazuje da je razliveno ulje s PCB-om potiče od oštećenih uređaja unutar tunela, a ne izvana.

Smatra se da PCB posjeduju kancerogeno djelovanje, kao i da mogu izazvati rak dojke, te utječu na razvitak i funkciju seksualnog sustava i plodnosti - i kod muškaraca. Možda ova činjenica može objasniti veliki porast kancerogenih oboljenja na području USK-a.

PCB se mogao infiltrirati kroz kraške stijene i pojaviti u jakim krškim izvorima oko Bihaća, a zatim dospjeti i u rijeku Unu. U uzorcima tla pokraj izvora Klokot utvrđeno je da koncentracije PCB-a nisu porasle ali su prisutne.

Pored svega, ionizacijski detektori dima, kojih je bilo na stotine po stropovima tunela, vrebaju sadržajem radioaktivnog americija koji se lako apsorbira u plućima i može izazvati karcinom i genetska oštećenja u ekstremnim slučajevima.

Uništavanjem ove zračne luke, pored materijalne štete napravljena je i velika ekološka šteta.

abc.ba[url=http://www.cazin.net/usk/bihac/47410-aerodrom-%E2%80%9C%C5%BEeljava%E2%80%9D-nekada-vojno-%C4%8Dudo%2C-sada-ekolo%C5%A1ki-problem.html]Pogledaj članak[/url]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,368
×
×
 • Create New...