Jump to content
Sign in to follow this  
CAZIN.NET Forum ;)

USK: U Kantonalnoj bolnici plaća se elektromioneurografija

Recommended Posts

Elektromioneurografija (EMNG) je savremena neurofiziološka metoda ispitivanja mišića, neuromišićnog spoja i perifernih živaca.

Njome se može brzo i rano potvrditi klinička dijagnoza ili čak postaviti dijagnoza bolesti i povreda perifernog nervnog sistema, te nekih oboljenja i povreda moždanih nerava. Kantonalna bolnica u Bihaću ispunila je sve uvjete kada je u pitanju prostor, medicinsko-tehnička oprema i kadar za pružanje 10 usluga iz oblasti EMNG, koja spada u tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

Pacijenti za korištenje ovih usluga u Kantonalnoj bolnici moraju platiti u prosjeku oko 180 KM, dok istovremeno Zavod refundira ove troškove u kliničkim centrima u Tuzli i Sarajevu.

„Mi smo u septembru prošle godine dobili rješenje od našeg ministarstva i proslijedili ga odmah Zavodu za zdravstveno osiguranje USK-a, te tražili da nam to prizna, tu visokodiferenciranu uslugu, međutim evo bez odgovora smo i danas“, kaže dr. Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću.

Upravo zbog toga, Upravni odbor Bolnice donio je odluku kojom se utvrđuju određene cijene za pojedine usluge, koje se obavljaju u području EMNG-a, na osnovu kojih se one naplaćuju pacijentima, koji ih žele raditi ovdje, kako ne bi morali putovati u Sarajevo u Tuzlu.

„Mi smo dobili zapravo rješenje resornog ministra o tehničkim mogućnostima za obavljanje konkretne djelatnosti i moram reći da postoji spisak tih usluga, koje je realno moguće napraviti u Kantonalnoj bolnici. Međutim, problem nam stvara novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji izričito zahtijeva saglasnost federalnog ministra, koji mi to u ovom trenutku nemamo“, kaže Jasmin Husetić, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje USK-a.

„Nisu u pravu u našem Zavodu. Rješenje na takve usluge daje Kantonalno ministarstvo s tim da smo mi u obavezi da u komisiju koja verifikuje uslove i kadar za određenu disciplinu moramo pozvati i stručnjake iz kliničkih centara. Mi smo upravo to i učinili i Kantonalno ministarstvo je po novom zakonu nadležno da izdaje takva rješenja“, tvrdi Amir Murić, ministar zdravstva u Vladi USK-a.

I dok se ne utvrdi ko je u ovom slučaju u pravu, pacijenti koji ovu uslugu žele uraditi u Kantonalnoj bolnici i dalje će to morati plaćati. Uz to, da pregled obave moraju čekati u prosjeku mjesec i po dana, jer već postoji lista čekanja od oko 150 pacijenata. Direktor KB Havić pojašnjava da je razlog to što se radi o visokodiferenciranoj usluzi, koju liječnik specijalista dnevno može uraditi kod dva, najviše tri pacijenta.

 

 

 

rtvusk[url=http://www.cazin.net/usk/47366-usk-u-kantonalnoj-bolnici-placa-se-elektromioneurografija.html]Pogledaj članak[/url]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Da se radi o privatnoj klinici, rekao bih da je skupo, ali mogao bih da shvatim. Da se placa ovoliko u "drzavnoj" bolnici, tim prije da je na drugim, odgovarajucim klinikama u istoj drzavi besplatno... ne kontam. Ko je ovdje lud? Ko pravi budale od gradjana radeci suprotno propisima? Zasto je ovo moguce?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hahaha.  naumpade mi jedan dogadjaj ,  kad vec govorite o hapi

ja i jos jedna legenda , imali smo nesto oko 10-11 godina ,  isli u kradju meda ,  ja sam  zadizao trnku  a on je "brzo hvatao rukom med" ,    samo znam da sam zadigao trnku i da smo se dali u bjeg ,  trcali smo glavom bez obzira , dok se nismo isjekli u nekog bodljikavoj zivici

:triniti:

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeli ovo neko pomjera moje postove ? ili sam ja upao u pogresnu temu .. hehe*       

ovaj post nije bio naminjen za ovu temu sorry

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,065
  • Total Posts
   378,378
×
×
 • Create New...