mell 137 Report post Posted April 5, 2013 Radila sam ih sinoc, super dodju uz vecernji caj :) 150 gr mekog brasna 100 gr secera 150 gr mljevenih ljesnjaka 150 gr maslaca 20 gr gorkog kakaa 30 gr tamne cokolade 30 gr mlijecne cokolade Tijesto napraviti: brasno, kakao, secer, ljesnjaci. Zatim se dodaje maslac, koji je prethodno bio na sobnoj temperaturi. Tijesto sat vremena odstoji u frizideru. 5 min na sobnoj temperaturi. Raditi kuglice, te potom drzati 15-tak min u frizideru. Peci na 170 stepeni C 15-tak min. Tamna i mlijecna cokolada se otope i spajaju kuglice. LP 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
+Ciklama 919 Report post Posted April 16, 2013 Umalo sam promašila ove keksiće zbog Lakijevog "sigranja" sa Forumom. :D Quote Share this post Link to post Share on other sites
mell 137 Report post Posted April 17, 2013 Ja cu ipak naredni put pokusati s manje secera, ne bih se igrala s pretjeranim kilogramima :P Quote Share this post Link to post Share on other sites
+Ciklama 919 Report post Posted July 14, 2014 Keksići od integralnog brašna sa medom i cimetom - 300 g meda - 2 čajne žličice cimeta - 250 g maslaca - 550 g integralnog brašna - 1 jaje - 1 prašak za pecivo - 100 g tamne čokolade sa 70 posto kakaa Priprema - Zagrij med, cimet i maslac sa 1kašikom vode. Miješaj dok se svi sastojci ne rastope i dobiješ ujednačenu smjesu (ne zakuhati, samo rastopiti!). Ostavi da se ohladi skoro na sobnu temperaturu. - Izmućeno jaje umiješaj u gotovo ohlađenu smjesu. Integralno brašno i prašak za pecivo pomiješaj sa smjesom od meda. - Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi da odleži 30 minuta u frižider. Na lagano pobrašnjenoj površini izvaljaj tijesto na debljinu od četiri do pet milimetara. Lakše ćeš ga razvaljati preko prozirne folije i gotovo da će ti trebati minimalno brašna. - Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. - Izreži keksiće pomoću kalupa. Stavi ih na lim obložen papirom za pečenje i peci 5 do 6 minuta. Izvadi ih na lim i ostavi da se ohlade. - Čokoladu razlomi na kockice i rastopi na pari. - Još toplu čokoladu pomoću kašike i brzim pokretima rasporedi preko keksa. Ostavi da se ohladi. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
+Ciklama 919 Report post Posted July 22, 2014 Fotka Keksića od integralnog brašna sa medom i cimetom. Ovi se izrađuju mašinicom, kasnije upišem recept. :) 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tigrica 93 Report post Posted July 22, 2014 A prelijepi ti keksici Ciklama - zasluzuju sve pohvale !!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
+Ciklama 919 Report post Posted July 22, 2014 A prelijepi ti keksici Ciklama - zasluzuju sve pohvale !!! Aaaa, kad od tebe idu pohvale onda se mogu malo i folirati. Hvala. ;))) 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
+Ciklama 919 Report post Posted July 31, 2014 (edited) Juče sam uskočila i pomogla rodici praveći joj keksiće, pa evo recept za ove što radim sa mašinicom. - 250 g maslaca (margarina) - 150 g šećera u prahu - 2 vanilina šećera - 1 pzp - 2 jaja - 500 g brašna - 2 kašike kakao praha Maslac i šećer pjenasto umutiti, dodati pzp, vanilin šećer i jaja, opet dobro umikasti, pa dodati brašno. Masu podjeliti na dva dijela, u drugi dio dodati kakao. Stavljati u mašinicu i izrađivati oblike po želji. Kad se dobro ohlade, posuti šećerom u prahu. :))))) Edited July 31, 2014 by Ciklama Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tigrica 93 Report post Posted August 11, 2014 Evo vam jedan recept - nisam ga probala a cim prilika bude isprobat cu ga... A naziv je... :D 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
mell 137 Report post Posted November 1, 2014 Kuglice sa marmeladom 250 gr maslaca (ja upotrijebim i margarin, dodje mi gotovo na isto) 125 gr šećera 3 žumanjceta 1 vanillin šećer 225 gr brašna 175 gr gustina Punjenje: 100 gr kokosa crvena marmelada bjelanjak Priprema: Maslac, šećer i žumanjak dobro izmiješati. Dodati vanillin šećer, brašno i gustin. Dobro izmiješati i ostaviti u frižideru da odstoji 30 minuta. Od tijesta napraviti cca 50 malih lopti (veličine oraha); svaku lopticu pritisnuti prstom u sredini da oformiš rupicu. Zatim ih premazati bjelancem i kokosom. Rupice zatim napuniti marmeladom( preporučam crvenu zbog cjelokupnog dojma)). Kugle peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Meni su još slađe kad prenoće :) Quote Share this post Link to post Share on other sites