Jump to content
Sign in to follow this  
CAZIN.NET Forum ;)

Nesnosna gužva: 1.000 učenika Prve srednje škole Cazin smješteno u 14 učionica

Recommended Posts

Dok se u drugim bh. obrazovnim ustanovama suočavaju sa problemom smanjenje broja učenika, u Prvoj srednjoj školi u Cazinu muku muče kako smjestiti sve učenike u školu. Nedostatak školskog prostora iz godine u godinu sve je izraženiji, a više od 1.000 učenika nastavu pohađa u 14 učionica i dva kabineta.

"U školskoj 2012/2013.godini nastava u Prvoj srednjoj školi izvodi se u 14 učionica, u kojima svakodnevno boravi više od 1.000 učenika. Omogućiti normalno odvijanje nastavnog procesa za 38 odjeljenja iziskuje izuzetnu organizaciju u odgojno -obrazovnom radu ove najbrojnije srednje škole u USK-u. Poseban problem je premještanje učenika iz učionice u učionicu, što se čini kada se koriste kabineti. Žalosno je da tehnička škola ima samo dva kabineta. Ove godine broj upisanih učenika u prvi razred je daleko veći nego prethodnih godina, jer se učenicima mora omogućiti da ostvare jedno od osnovnih prava -pravo na obrazovanje.No, s druge strane se krše njihova prava na školski prostor u skladu sa pedagoškim standardima.Problem više nam predstavlja i dio krova koji je ravan. Voda se doslovce slijeva u, ionako neuslovne, učionice. Nemamo ni salu za tjelesni odgoj, a Sportsku dvoranu ne možemo koristiti, jer zimi prehladno, a ljeti pretoplo. Da bi riješili ovaj problem trebalo bi nam između 150 i 200.000 KM", kaže direktor škole, Enes Šarić.

Iako je i prije početka školske 2012/2013.godine zatražena pomoć od nadležnih institucija, rješenje problema nedostatka učioničkog prostora se još uvijek ni ne nazire.

Izvor: RTVcazin.ba[url=http://www.cazin.net/cazin/47191-nesnosna-guzva-1-000-ucenika-prve-srednje-skole-cazin-smjesteno-u-14-ucionica.html]Pogledaj cijeli članak[/url]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,367
×
×
 • Create New...