Jump to content
Sign in to follow this  
CAZIN.NET Forum ;)

Prepolovljen broj žiranata koji otplaćuju kredite

Recommended Posts

SARAJEVO - Prema izvještajima otplate kredita kod mikrokreditnih organizacija (MKO) u Federaciji BiH u prošloj godini prepolovljen je broj žiranata koji otplaćuju kredite. S 31. decembrom 2012. godine, 4.018 žiranata otplatilo je 1,8 miliona KM od ukupno odobrenih kredita koji ...

... se otplaćuju putem ovog instrumenta osiguranja u iznosu od 24 miliona KM.

To je za 53 posto manje žiranata koji otplaćuju kredite u poređenju s istim periodom 2011. godine.

U cilju bolje zaštite žiranata i vraćanja povjerenja u MKO, kao i reduciranja nezakonitosti u njihovom radu, Agencija za bankarstvo FBiH će u skladu s propisima, insistirati na dobroj internoj proceduri i efikasnoj internoj reviziji u svrhu otklanjanja nedorečenosti u kreditnim odnosima i sprečavanja i onemogućavanja kriminalnih radnji.

Prema podacima od kraja prošle godine vidljivo je da su nepovoljna ekonomska situacija u zemlji, sveopća prezaduženost klijenata, smanjenje poslovnih aktivnosti privrednih subjekata i drugi negativni faktori uveliko utjecali na poslovanje isključivo kreditnih institucija u Federaciji BiH.

Ukupni kapital MKO u prošloj godini iznosio je 163,5 miliona KM ili 33 posto ukupne pasive MKO i veći je za devet posto u odnosu na kraj 2011. godine. U Federaciji BiH sa 31.12.2012. godine poslovalo je 14 MKO, od toga 13 MKF i 1 MKD.

Bilansna suma MKO u istom periodu iznosila je 499,7 miliona KM i manja je za 2,8 miliona KM ili jedan posto u odnosu na stanje s 31.12.2011.

Ukupni bruto krediti MKO s 31. decembrom 2012. iznose 417,2 milion KM i čine 83 posto ukupne aktive MKO, dok neto krediti iznose 409,6 miliona KM.

Krediti na bruto osnovi veći su za jedan posto u odnosu na stanje s krajem 2011. godine.

Osnovni izvor sredstava MKO su obveze po uzetim kreditima koje na dan 31.12.2012. godine iznose 312,1 miliona KM ili 62 posto ukupne pasive MKO i manje su za 6 posto u odnosu na isti period 2011.godine, saopćeno je iz Ureda za informisanje Agencije za bankarstvo FBiH. [url=http://www.cazin.net/bih/47096-prepolovljen-broj-ziranata-koji-otplacuju-kredite.html]View the full article[/url]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,365
×
×
 • Create New...