Jump to content
Sign in to follow this  
profac

Bonske ovlasti

Recommended Posts

Posto je politicka situacija u FBiH vec duze vremena katastrofalna, u medijima se postavlja pitanje da li je visoki predstavnik trebao do sada reagirati. 

 

Sta mislite o tome da li treba reagirati, da li je vec trebao reagirati ili da uopste ne treba da reagira? 

 

Misljenja javnosti su podijeljena, mada smatram da je vecina za to da se ovlasti primjenu. Kako bi to uopste izgledalo i da li OHR uopste ima neko rjesenje?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smisao i cilj dobre države je da pruža kvalitetne a istovremeno jeftine usluge svojim građanima u oblastima koje su od značaja za opstanak države, društva i samih građana time što će pravna i fizička lica uplaćivati u budžet jedan dio svoje zarade/profita. Pri tome država od poslodavaca i posloprimaca (radnika) ne smije uzimati više nego što bi ugrozilo normalan život ili produžetak djelatnosti. To kaže zdrav razum i potvrđeno je kroz postojanje države kao institucije u posljednjih 6 000 godina.

Federacija BiH je, protivno zdravom razumu i svakoj logici, sama najveći poslodavac u državi. U federaciji, kantonima, upravi, sudstvu, školstvu, zdravstvu i ostalim djelatnostima koje se finansiraju iz budžeta radi većina onih koji danas dobijaju platu. Da se razumijemo, kao što sam već rekao, ove djelatnosti su neophodne za funkcionisanje društva i države, ali ovako ne ide. Treba pročistiti ono što je neophodno od onoga bez čega se može. U prvom redu su kantoni. RS, koju ne volimo, ali je ustavna kategorija i zbog toga nije predmet diskusije u ovom slučaju, je mnogo jednostavnije, jeftinije i manje komplikovano uređena. Pomislite koliko glavobolje bi izbjegli kada bi imali samo opštine (na lokalnom nivou) i vladu u Sarajevu. Ako par opština imaju zajednički interes, da bi to postigli mogu da lobiraju neformalno, zajedničkim naporima, direktnom vezom između njihovih načelnika (da i oni imaju neki konkretan posao), a ne preko kantonalnih vlada koje su trome u djelovanju i skupe u izdržavanju.

Ovaj sistem koji imamo u Federaciji, plod je vašingtonskog sporazuma. Znači, inkorporiran je "odozgo." Da su htjeli da imamo normalan politički sistem, ne bi nam nametali ovaj nakaradni. Dodaj tome još jedan entitet sa potpuno različitim političkim sistemom i eto ti recept za haos.

Ne treba biti genije da se vidi da je politički sistem RS istovjetan onom u Srbiji, a političko uređenje Federacije veoma slično onome u RH. Bojim se da od prvog dana postoji tendencija da se Bosna uredi po onoj čuvenoj salveti iz Karađorđeva, kad već nije išlo ratom, ostavila se mogućnost da vrijeme učini svoje. Zbog toga nisam baš ubijeđen da OHR i visoki predstavnik imaju bilo kakav interes da nešto promijene, bar ne na bolje, bar ne za nas.

Možemo mi slaviti dan nezavisnosti i oni nam to neće braniti, ali BiH je u stvari protektorat (u najboljem slučaju) ili kolonija (u gorem slučaju) evropske unije, a status me neodoljivo podsjeća na onaj koji je BiH imala u okviru KuK između 1878 i 1910.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OHR ima mogucnost posezanja za bonskim ovlastima u slucaju da bude ugrozen Dejtonski sprorazum. Posto je kriza vlasti u Federaciji nesto sto su svojim neodgovornim ponasanjem proizveli politicari i ne ugrozava Dejton (bar ne previse), ne vidim razlog za intervencijom OHR-a. 

U ostalom, upravo je ovaj OHR (inzko) posegao za djelomicnim ovlastima kad se formirala upravo ova vlast, pa je u jednom momentu na sebe preuzeo posao Ustavnog suda. Bilo bi neozbiljno ocekivati da sad isti taj OHR posegne za ovlastima koje bi bile suprotne onim od prije dvije godine. Ako pokusas svu ovu situaciju pogledati sa strane, kao objektivan posmatrac, onda se moze zakljuciti da bi reakcija OHR-a bila u oba slucaja na ruku samo jednom politickom krugu koji je u medjuvremenu malo promjenio misljenje i hoce da mu neko ispunjava zelje i zeljice.

Ono sto bi OHR, kao bonsku ovlast, u ovom momentu mogao poduzeti je da se raspusti parlament F BiH i raspisu prijevremeni izbori, dok bi sve drugo moglo grubo narusiti ugled OHR-a i MZ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,366
×
×
 • Create New...