Jump to content
Sign in to follow this  
PacificHurricane

Sve o solarnoj energiji i panelima

Recommended Posts

Obnovljiva energija je buducnost, jer fosilna goriva nisu vjecna, a takodjer npr Evropi se ne svidja da bude ovisna o Rusiji, ili bliskom istoku kojeg kontrolisu vecinom amerikanci.. Na globalnom nivou najveci napredak je napravila Kina, pa onda EU, tj Njemacka a ostale clanice je prate..

Kina je toliko daleko otisla sa subvencijama da je EU neki dan uvela dodatni porez na uvoz ploca iz Kine jer su one tim subvencijama postale prejeftine i unistavaju firme po EU..

 

Njemacka takodjer prati fore sa subvencijama, pa se isplati ugraditi te ploce na kucu, ili njivu pokraj kuce, u Austriji nije bas toliko sjajno, te se takve investicije isplate tek za 10 - 15 godina.

 

A sad tehnicka strana, naime postoje danas dvije najupotrebljivije fotonaponske celije tj panela a to je monokristalni silicij, i polykristalni silicij.. Poznato je da je Einstein bio fizicar i da je dobio nobelovu nagradu, ali je manje poznato da je tu nagradu dobio upravo objasnivsi fotoelektricni efekat, koji je danas presudan za skupljanje i absorbiranje energije preko suncevih zraka.

 

Jedna standardna porodica sa 4 clana potrosi circa 3,5 kWh godisnje, ako bi htjeli zadovoljiti vecinu svojih potreba, onda vam je potrebno circa 10 do 18 panela serijski spojeno koji ce vam godisnje davati 5 kWp, visak naravno mozete dalje prodati EP-u. Ne znam kako se cijena krece u Bosni, ali u Austriji npr kupuje se po 0,20€ a visak energije se prodaje po 0,05€ sto je veoma lose, te su se nabrijali da drzava poveca subvencije kao u Njemackoj..

 

Donedavno je bio problem, jer najvise suncanih dana ima samo ljeti, te sunce ljeti bude najvise na horizontu, sto znaci da zimi imate problem, I drugi problem sto energetske potrebe morate izvrsiti po danu, jer navecer bi morali ponovno koristiti energiju iz zica.. Prije nekoliko su napravili novi brojac koji je u mogucnosti preko dioda da sprema energiju u baterije, i dodatno automatski razvrstava iz jednosmjerne u izmjenicnu struju ali to je vec veca fizika da sad objasnjavam...

 

Jedno solidno instaliranje ovakvog sistema kosta 10 000€, isplativo je znaci na duge staze.. A jos nesto vaznije su procjene da ce 2018 do 2025 enegrija ovakve vrste biti jeftinija od normalne, pa tek uzevsi u obzir na smanjenje Co2 u zraku, znaci visestruko korisno..

Ako gdje imate zastekano kakvu sumu para, slobodno ko mojom rukom ulozite u kakvu firmu sto se bavi ovim stvarima :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zna li neko koliko bi ovakvo zadovoljstvo koštalo u Bosni? Da li se iko uopšte bavi ovim? Podijelite iskustva, ako ih ima.

Inače, postoji više načina da se uštedi električna energija i u situacijama kada ne  može da se proizvede, već mora da se kupi. Mogu da pričam o iskustvima koja postoje u Skandinaviji.

Najviše se koriste tzv. pumpe za grijanje (koje se u BiH prodaju pod imenom "klima"). Za razliku od ovih koje se prodaju u BiH koje se najviše koriste ljeti za hlađenje, u Skandinaviji se koristi drugi model, koji može da hladi, ali mu to nije prevashodna uloga (takvih dana da ti hlađenje treba imaš četiri-pet godišnje, u vrh glave), već se koriste zimi , za grijanje. U modernijim načinima gradnje, sa mnogo otvorenog prostora i minimalnim brojem vrata, ovakve pumpe mogu da zagriju oko 100 kvm bez problema, do temperature od -14C. Riječ je o sistemu zrak-zrak, tj. uređaj koji koristi toplotu iz atmosfere i ubacuje je u cirkulacija u kući. Zasniva se na istom principu kao frižider, samo koristi onu toplotu koja je kod frižidera sekundarna i nepoželjna (možete se uvjeriti ako stavite ruku na gornji dio frižidera koji je uvijek topao, skoro vruć. Čak i kada nam se čini da je vani jako hladno, postoji jedan dio toplote koji se može iskoristiti, sve do -273C (ako me pamćenje služi). Takav agregat bi bio jako skup, pa se našao kompromis između koristi i isplativosti, na -14C.

Postoje još dva sistema o kojima ću pisati kasnije, sad imam nešto neodložno.Sorry!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drugi sistem (zrak-voda) je srodan prvom jer radi na istom principu, uzima toplotu iz zraka (konverter, velikiagregat koji se nalazi izvan kuće), ali zagrijava kuću kroz postojeći sistem parnog grijanja koji je standard u svim kućama starije gradnje (prije sedamdesetih). Prednost nad prvim sistemom je ravnomjerno zagrijavanje cijelog objekta, bez obzira na koliko etaža se prostire. Ušteda pri ovakvom sistemu zagrijavanja je oko 65-70% u odnosu na to koliko bi bilo potrošeno da se kotao zagrijava grijačem na struju.

Treći sistem (tzv. berg-värme) ili grijanje energijom iz utrobe zemlje, se zasniva na dobijanju toplote iz dubine zemlje. U dvorištu se buši rupa, slična onoj za crpljenje nafte, do dubine 120-150 m, dok se ne dođe do čvrste stijene (granit). Na tu dubinu se spušta kolektor-kabl koji skuplja toplotu same stijene (poznato je da temperatura raste približavanjem magmatskom središtu zemlje, tako da je ova toplota sasvim dovoljna za zagrijavanje kuće i grijanje tople vode za domaćinstvo. Dalje se toplota raspoređuje kroz kuću sistemom parnog grijanja. Ušteda pri ovakvom načinu grijanja je i do 85% od potrošene struje. Trenutno sam u pregovorima sa lokalnom firmom koja se bavi grijanjem da ovaj sistem ugradim u svoju kuću, tako da ću uskoro imati više detalja, ako koga bude interesovalo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erdwärme je zanimljiv sistem grijanja kuce, ali ovdje se tacnije prica o proizvodnji energije.. Od koje su mnogi zavisni, a prema toj cijeni i sva industrija je zavisna.. Kada bi prestali biti zavisni o nafti i plinu, sve bi drugacije izgledalo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Seru sa globalnim zatopljenjem a ovakav izvor energije bi digao i Afriku na noge ako bi se mogao na neki način skladištiti i izvoziti. Koliko se isplati ? Isplati se u parama kao što je rekao drug Pacifik ali i u manjem zagađenju naše okoline pa vidimo da se zdravlje moze kupiti ili barem jedan njegov dio. Svakako sam za, samo to je luksuz koji mi sebi ne mozemo prisutiti u Bosni jos ali nadam se da ce se to razviti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Racunajuci da u Africi (ekvador) sunceve zrake direktno padaju na zemlju, samim time iskoristivost zraka je maksimalna upravo po crti ekvadora, sto dovodi do zakljucka da oni od takve energije cijelu godinu mogu zivjeti, a i izvoziti jer sunce na horizontu je kod njih uvjek maksimalno prisutno..

 

Globalno zatopljenje vise nije mit, nego surova realnost! Razina mora je na kriticnom nivou za neke priobalne gradove, takodjer i za drzave kojima je nadmorska visina mala, npr Danska..

 

Ovaj vid "sporta" je zasad rezervisan za srednju i visoku klasu, i kao kredit, isplativ je na duzi period.. Ko ima strpljenja, imace i koristi iz toga

Share this post


Link to post
Share on other sites

Negdje sam procitao nedavno da bi kao jos par godina trebalo potrajati ovo globalno zagrijavanje pa na scenu stupa globalno zahlađenje. Sad koliko je to tacno ja ne znam ali svakako znam da mi je ljeto draze od bljuzgave zime.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,367
×
×
 • Create New...