Jump to content
Sign in to follow this  
mell

Kroasani

Recommended Posts

Drugarice Ciklama, ostavljam ti recept za izradu kroasana, lahki su za pripravit, a i jako ukusni :)
Mozes ih i za djecju uzinu spremat :)

1 litar toplog mlijeka
14 velikih kasika ulja
6 velikih kasika secera
2 velike kasike Soli
2 velike kasike kvasca

Zamijesiti malo tvrdje od smjese za kruh. Ostavit da stoji do sahatak vremena. Forme se rade u trokutice i rolaju u obliku kroasana.

Mjere uvijek mozes polat.

Bon apetit :)
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Mell ....sad gledam ovaj recept ............... Inače, kad radim kroasane, radim ih od dizanog lisnatog tijesta.....

 

Ovo tijesto treba samo razvljati i raditi kroasane ili uraditi od njega lisnato pa onda kroasane? :)

Edited by Ciklama

Share this post


Link to post
Share on other sites
Samo ga razvaljaj tanko, jer ce se kroasani dizat, pa da ti ne budu preveliki i formaj trokutice. Ja inace radim malene forme, sladje su mi nekako, a i moji ih vole tako :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
E da, super su, ja stavim i pastrmu nekad :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

taj naziv je u cazinu nastao...

 

kad su prvi put je napravili pa dali jednom cazinjanu da proba pa on rekao: " a jes krooooaaasna "

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Mell, radila sam kifle sinoć (fotke iznad) .... polala sam sastojke jer ih prvi put radim. Super su, ali su me više oduševile jutros jer nisu suhe kao što budu one koje radim sa jajima. Ponijela sam ih na posao, malo "dječijih radosti" (džem,med,maslac) i čaša kozijeg mlijeka, i eto meni doručka za 5 ...;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Super :)
To je kod ovog tijesta idealno, uvijek su mekane :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Mell, evo recept koji ja koristim za punjene kifle:

 

- 4 dl mlijeka

- 2 kašike kisele vrhnje

- 2 kašike ulja

- 1 kašika suhog kvasca

- 1 jaje

- 1/2 kašike soli

- 2 kašike šećera

 

Tijesto kad odstoji namladim i podjelim na 5-6 loptica, lopticu po lopticu razvijem i mažem maslacem/margarinom i slažem jufku na jufku,

zadnju ne premazujem, tako složene još malo rastanjim i onda režem trokutove za kiflice. Punim ih i slanim i slatkim, kad ih završim pustim da odstoje,

i prije pečenja ih premažem razmućenim jajetom i pospem (ovisno o punjenju) makom, suzamom, soli itd.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hvala ti, budem isprobala tvoj recept :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ne bas, Imam poseban recept za lisnato tijesto, samo zahtjeva vise truda i vremena.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tijesto

2 dl

mlijeka

2 dl

vode

1 dl

ulja

600 gr

brasna

kockica

kvasca

250 gr

margarina

2-3 kasike

secera

malo

soli

 

Napravis tijesto, i razvaljas ga malo. Na to narendas margarin, presavijes da ti ne bi izlazio sa strana i onda valjas dok se sve ne homogenizira. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



  • Forum Statistics

    • Total Topics
      24,065
    • Total Posts
      378,366
×
×
  • Create New...