Jump to content
Sign in to follow this  
picasso

Strategija prema mladima u općini Cazin

Recommended Posts

Neki od vas su o ovme vec upoznati kroz medije, ali za uvod u ovu temu ukratko cu navesti najvaznije djelove:

Vijece mladih opcine Cazin je unija omladnskih asocijacija u nasoj opcini. Vijece cine cetiri udruzenja mladih i to: UM "Cazi.net" Cazin, UM "Polje" Polje, UM "Stari grad" Ostrozac, UM "Prosici" Prosici
Prema zakonu o mladima Federacija BiH institucije vlasti su duzne donijeti strategiju prema mladima sa programskim djelovanjima. Na osnovu toga je Vijece mladih Cazina napravilo projkat i apliciralo na javni poziv te su tako obezbjedjena stredstva za ovaj najvazniji dokument u jednoj lokalnoj zajednici. Kako su lokalne vlasti duzne donijeti ovu strategiju Opcina Cazin je takodje partner u ovom projektu.
"Strategija prema mladima“ je jedan od 18 odobrenih projektnih prijedloga od 51 aplikacije raspisanog Javnog poziva pod nazivom Program za poduzetnu omladinu. Program za poduzetnu omladinu je jedna u nizu aktivnosti koja se realizuje u okviru projekta koji finansira italijanska vlada, a implementira Svjetska banka u BiH.

Nakon završenog okruglog stola i uspješno realizovane obuke anketara koja je održana 21.09.o.g. u prostorijama Općinske vijećnice uslijedilo je anketiranje mladih po jasno utvrđenoj metodologiji. Obuku je vodila trenerica Belma Gijo, iz Instituta za razvoj mladih KULT Sarajevo, koja je angažovana na projektu kao stručni konsultant.

Anketni upitnik je izrađen od strane Njemačkog društva za tehničku suradnju, a sastoji se od 197 pitanja iz oblasti koja se tiču mladih, kao što su; obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvena, stambena i socijalna politika, kultura i sport, mobilnost i informisanje mladih. Iako ispunjavanje jedne ankete traje u prosjeku pola sata, mladi u Cazinu su uvidjeli važnost ovog istraživanja i već je anketirano 150 mladih iz D.Koprivne, Ljubijankića, G.Koprivne, Gnjilavca, Stijene, Čizmića, Ćoralića, Mutnika, Pjanića, Krivaje, Majetića, Šturlića. Ove sedmice anketirat će se još 150 mladih iz preostalih 10 Mjesnih zajednica, jer je 300 reprezentativan broj potreban za analizu ove studije, utvrđene na osnovu broja stanovnika. Anketari pored ostalog, posebnu pažnju posvećuju ravnomjernosti žensko/muških ispitanika po ključu; srednjoškolac/student/nezaposlen/zaposlen.

Jučer (14.11.) je u Općinskoj vijećnici Vijeće mladih općine Cazin održalo prvi sastanak sa Radnim grupama u okviru projekta za izradu nacrta akcionog plana. Na prvom radnom sastanku koordinatorica projekta Emina Sivić zajedno sa Aidom Sušić upoznala članove Radnih grupa sa pomenutim projektom, načinom izrade Akcionog plana i zadacima koji ih očekuju u ovom procesu.

Sutra (16.11.) u Kulturnom centru zakazana je panel diskusija [b]„Kako unaprijediti položaj mladih u Cazinu“[/b]Cilj organiziranja panel diskusije jeste prije svega upoznati prisutne i javnost sa analizom obrade rezulata anketiranja i otvoriti interaktivnu diskusiju između učesnika o položaju mladih u Cazinu, tj. jasno definisati koje su to probleme i potrebe mladih sa kojim se oni susreću te ponuditi neka alternativna rješenja za iste. Na panel diskusiji učesnici će biti predstavnici 8 javnih institucija, s kojima je Vijeće mladih općine Cazin potpisalo memorandum o suradnji, a to su: Općina Cazin, JU Dom kulture, JU Centar za socijalni rad, JU Biro za zapošljavanje, JU Druga Policijska uprava , JU Komunalno stambeni fond, JU RTVC, i JU Dom zdravlja ali i naravno građani, koji će imati priliku postavljati pitanja učesnicima. Također, SVOJA PITANJA ZA PANEL DISKUSIJU MOŽETE POSLATI I NA E-MAIL: [email="vijecemladihcazin@gmail.com"]vijecemladihcazin@gmail.com[/email]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
Nisam do večeras bio plaho zainteresiran za ove sastanke, predavanja i sl. dok večeras nisam gledao RTV Cazin (gdje sam između ostalih vidio i tebe :P) prilog o svemu ovome što si napisao.

Mislim da bi nas se što više trebalo uključiti ovo, pa evo ovako, da ja budem prvi pa da najavim da ću se vrlo rado uključiti pa očekuj da ću ti poslati PP da me malo više uputiš. Jer fakat nemam pojma niti sam upućen. A onda se vidimo sutra u Kulturnom centru ako ima bujruma :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dana 16. 11. 2012., u periodu od 15:00 do 17:00 h u Domu kulture "Cazin", održana je Panel diskusija u organizaciji Vijeća mladih općine Cazin.
Na istoj su trebali učestvovati predstavnici 8 javnih institucija sa područja Općine, međutim, nisu bili prisutni svi.
Odaziv mladih ljudi je mogao biti mnogo, mnogo bolji. Međutim, članovi Vijeća zahvaljuju svima svima, i predstavnicima institucija i mladima koji su odvojili svoje slobodno vrijeme i došli da probaju zajedno doći do rješenja određenih izazova koji se tiču svih, a ponajviše onih koji su direktno pogođeni istim - mladih ljudi.
Članovi Vijeća mladih općine Cazin iskreno se nadaju da će odaziv na slijedećoj diskusiji biti mnogo bolji i da ćemo zajedno krenuti istim putem - putem rješenja problema na koje smo naišli.
Ukoliko imate pitanja o položaju mladih u našoj Općini, pošaljite na ih mail vijecemladihcazin@gmail.com, a ista će biti proslijeđena relevantnim osobama.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Je li to ono kada moras fino sa supcima da ti daju nesto sto bi ti s pravom trebao imati a njih ne zasvrbi ni ljevo mudo ? Dok se ne izadje na cestu i njima ne jebe mater nema od nas mladih nista.
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pa to je uvijek tako kad je neko u poziciji da ne mora nesto dati i zalagati se onda tako i radi. Ovog puta opcini Cazin je ovo potrebno pa su onda na neki nacin i susretljivi. Kada bi veci broj mladih osoba svatio vaznost ovoga i svojim zalaganjem (pola od onog koliko se zalaze na facebooku) dao doprinos mogli bi promjeniti neke navike i stvari u drustvu koje nam do sad nisu isle na ruku.

Sto se tice demonstracija, to ova mlohava, hipnotisana omladina nije spremna izvesti. Na dan mladih bilo je organizovano okupljanje na kojem je trebalo pokazati broj nezaposlenih mladih. Od oko 5000 mladih osoba na birou rada nije se naslo ni 100 da dodje na glavni trg i podrzi ovo okupljanje. Demonstracije i neredi i nisu rjesenje.

http://www.prosici.com/index.php/vijesti/146-foto-u-cazinu-obiljezen-medunarodni-dan-mladih

Share this post


Link to post
Share on other sites
Diskusije, mudrovanja, priče, potpisi, dokumenti papiri...gluposti. Djelovanje=limes teži 0. Besmislena, vječna praznoća pametnovanja, koja se samo vrti u krug. Jel nama zaista treba toliko mudrovanja da vidimo da nemamo jebene kino sale? I još se jave i prozivaju po fejsu, kao ajmo mladi dignite se! "Omladina u cazinu mi se gadi koliko je pasivna", kaže jedna sirota duša na fejsu. Angažujte se!

Čekaj malo, primal neko u nekoj poziciji u Cazinu na ovom dunjaluku platu, da učini MOJ položaj boljim, i da napravi neku perspektivu za mlade? Hajmo krenut drugim putem: hajmo "kazniti" one kojima je to posao i koji primaju za to platu a NE RADE SVOJ POSAO. *gasp*. Haj kad se riješimo takvih ljudi, hajmo vidjet da sva ta sredstva usmjerimo u ljude koji obećavaju i koji bi mogli napraviti nešto.

Šta je potrebno tolko mudrovanja nije mi jasno, evo ti rješenja:

[b]Recept za uposlenje mladih by mag. Mirza Mehagić[/b] - [b]Jer uposleni mladi = sretni mladi = totalno vrh poboljšanja položaja mladih.[/b]
Za ovo je potrebno:
[b]a) Nova radna mjesta sa uključenom obukom za mlade[/b] - u direktnoj korelaciji sa ekonomskim razvitkom neke zajednice (nova preduzeća, proizvodnja, trgovina je gay i to je samo razmjena vrijednosti).

[b]a.1.Problemi, problemi, problemi,:[/b]

a.1.1.) Potrebno optimalno upravljanjem novcem i dodatni novac - privući putem evropskih fondova i donacija.
a.1.2.) Politička volja,
a.1.3.) Politička sposobnost
a.1.4.) Pronaći kadrove koji daju rezultate - povezati i ISTICATI [b]odgovornost-nagradu-sankciju[/b]

[b]a.2.) Rješenje:[/b] Olakšat put privatnom kapitalu u Cazinu - smanjiti administraciju oko registracije firme, porez, omogućit poštenu konkurenciju i olakšice, napravit biznis atmosferu, te stati iza tog kapitala u smislu sigurnosti i nekih garancija da će vlasnicima donijet profit. Jednostavno je - privatni kapital privlači mogućnost da se taj kapital pretvori u dugoročni profit, ne što se neko sažaljava nad nama. Da se zapitamo, šta neki investitor može dobiti u Cazinu? - poljoprivrednu i drvnu industriju, kamen? *wooooosh* hajmo sve napore usmjeriti tamo! Jeftinu radnu snagu - produktivnost i niski troškovi za investitora! Mogućnost kreditiranja, zaduživanja, proširenja i rasta firme? Sve imamo! Šta nemamo? Zakone i akte koji će ovo aminovat. Promociju naše sredine! Ko kome brani da se na CNNU ili national geographicu prikaže Cazin i šta nudi u pogledu investiranja? Pronaći investitore, obećavati, obećavati, i obećavati, stremit da im svako malo poližemo š**ak. Treba li nam tržište za njihove proizvode? Ne nužno! Pravićemo sirovine za njihov dalji segment u proizvodnji - nama odgovara vrijedi početi! Rezultat: nova radna mjesta! Općina nek preuzme trškove obuke kadrova ili bar sudjeluje u njima.

[b]b.) Uposlit mlade u postojećim firmama [/b]-

[b]b.1.) Problemi, problemi, problemi:[/b]
b.1.1.) Firme u Cazinu nerazvijene, kadrovski popunjene, bez snažnih perspektiva za razvoj.
b.1.2.) Troškovi plata i obuke mladih (ko će ih snositi? Firma sigurno ne, pogotovo ako je prisiljena uposlit nekog od koga nema koristi!)
b.1.3.) Kratkoročni efekti - mogućnost dugotrajnog uposlenja minimalna.

[b]b.2.) Rješenje:[/b]
Omogućit da se firmi "isplati" uposlit nekog - bilo kroz direktnu finansijsku nadoknadu, bilo kroz razne olakšice.
"Natjerati" da firma uposli mlade - kaznama, povećanim porezima i slično.

[b]c) Općenito rješenje i zaključak[/b]

[b]Više novca[/b]
[b]Odgovornost - nagrada- sankcija[/b]
[b]Prestat biti pičkica i dopustiti da nas se oduševi fontanom i kružnim tokom.[/b]

*flies away*

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='MirzaM' timestamp='1353362458' post='466934']
Diskusije, mudrovanja, priče, potpisi, dokumenti papiri...gluposti. Djelovanje=limes teži 0. Besmislena, vječna praznoća pametnovanja, koja se samo vrti u krug. Jel nama zaista treba toliko mudrovanja da vidimo da nemamo jebene kino sale? I još se jave i prozivaju po fejsu, kao ajmo mladi dignite se! "Omladina u cazinu mi se gadi koliko je pasivna", kaže jedna sirota duša na fejsu. Angažujte se!

Čekaj malo, primal neko u nekoj poziciji u Cazinu na ovom dunjaluku platu, da učini MOJ položaj boljim, i da napravi neku perspektivu za mlade? Hajmo krenut drugim putem: hajmo "kazniti" one kojima je to posao i koji primaju za to platu a NE RADE SVOJ POSAO. *gasp*. Haj kad se riješimo takvih ljudi, hajmo vidjet da sva ta sredstva usmjerimo u ljude koji obećavaju i koji bi mogli napraviti nešto.

Šta je potrebno tolko mudrovanja nije mi jasno, evo ti rješenja:

[b]Recept za uposlenje mladih by mag. Mirza Mehagić[/b] - [b]Jer uposleni mladi = sretni mladi = totalno vrh poboljšanja položaja mladih.[/b]
Za ovo je potrebno:
[b]a) Nova radna mjesta sa uključenom obukom za mlade[/b] - u direktnoj korelaciji sa ekonomskim razvitkom neke zajednice (nova preduzeća, proizvodnja, trgovina je gay i to je samo razmjena vrijednosti).

[b]a.1.Problemi, problemi, problemi,:[/b]

a.1.1.) Potrebno optimalno upravljanjem novcem i dodatni novac - privući putem evropskih fondova i donacija.
a.1.2.) Politička volja,
a.1.3.) Politička sposobnost
a.1.4.) Pronaći kadrove koji daju rezultate - povezati i ISTICATI [b]odgovornost-nagradu-sankciju[/b]

[b]a.2.) Rješenje:[/b] Olakšat put privatnom kapitalu u Cazinu - smanjiti administraciju oko registracije firme, porez, omogućit poštenu konkurenciju i olakšice, napravit biznis atmosferu, te stati iza tog kapitala u smislu sigurnosti i nekih garancija da će vlasnicima donijet profit. Jednostavno je - privatni kapital privlači mogućnost da se taj kapital pretvori u dugoročni profit, ne što se neko sažaljava nad nama. Da se zapitamo, šta neki investitor može dobiti u Cazinu? - poljoprivrednu i drvnu industriju, kamen? *wooooosh* hajmo sve napore usmjeriti tamo! Jeftinu radnu snagu - produktivnost i niski troškovi za investitora! Mogućnost kreditiranja, zaduživanja, proširenja i rasta firme? Sve imamo! Šta nemamo? Zakone i akte koji će ovo aminovat. Promociju naše sredine! Ko kome brani da se na CNNU ili national geographicu prikaže Cazin i šta nudi u pogledu investiranja? Pronaći investitore, obećavati, obećavati, i obećavati, stremit da im svako malo poližemo š**ak. Treba li nam tržište za njihove proizvode? Ne nužno! Pravićemo sirovine za njihov dalji segment u proizvodnji - nama odgovara vrijedi početi! Rezultat: nova radna mjesta! Općina nek preuzme trškove obuke kadrova ili bar sudjeluje u njima.

[b]b.) Uposlit mlade u postojećim firmama [/b]-

[b]b.1.) Problemi, problemi, problemi:[/b]
b.1.1.) Firme u Cazinu nerazvijene, kadrovski popunjene, bez snažnih perspektiva za razvoj.
b.1.2.) Troškovi plata i obuke mladih (ko će ih snositi? Firma sigurno ne, pogotovo ako je prisiljena uposlit nekog od koga nema koristi!)
b.1.3.) Kratkoročni efekti - mogućnost dugotrajnog uposlenja minimalna.

[b]b.2.) Rješenje:[/b]
Omogućit da se firmi "isplati" uposlit nekog - bilo kroz direktnu finansijsku nadoknadu, bilo kroz razne olakšice.
"Natjerati" da firma uposli mlade - kaznama, povećanim porezima i slično.

[b]c) Općenito rješenje i zaključak[/b]

[b]Više novca[/b]
[b]Odgovornost - nagrada- sankcija[/b]
[b]Prestat biti pičkica i dopustiti da nas se oduševi fontanom i kružnim tokom.[/b]

*flies away*
[/quote]


Evo MirzaM je sve rekao.

Doduše ja se ne slažem sa tim da je trgovina gay i da fireme treba natjerati da zaposle mlade.

Ostalo se slažem.

Meni je drago kad vidim kako Krupa napreduje [url="http://www.cazin.net/usk/bosanska-krupa/37540-poslovna-zona-pilana-u-bosanskoj-krupi-polako-poprima-konture-pravog-industrijskog-centra.html"]http://www.cazin.net...kog-centra.html[/url]
ali mi je zao kad se sjetim koliko je ta Krupa samo prije 3 godine bila iza Cazina jer sam tada skoro svaki dan bio u Krupi.
Ali mi stagniramo i nazadujemo.

A isto tako slažem se s ovim što je MirzaM rekao da treba lizati š...k investitorima.

Pa mi se stalno pozivamo na neki islam itd itd, a evo npr. sad Hrvatska delegacija otišla u Katar i tražila investicije.
Katar ima i rukometno prvenstvo i svjetsko nogometno 2020. Planiraju uloziti do 2030 400 mlrd dolara.
Pa treba otić delegacija iz cazin ako nece vec iz nase j... države jer naša j... država i zlatko, dodik i čović i svi ostali neće da mrdnu g... i tražit od katra da rade naši građevinci i naši radnici tamo.

Pa toliko je to posla da kad bi se sve naše firme i svi građevinski radnici iz cazina (+ cijeli USK) zaposlili u katru mi možemo eventualno njima raditi 1-2 % vrijednosti, a za nas bi to bio jackpot.

Ja nisam za utjecaj države, ali sa tim državama kao što je katar uglavnom se mora pregovarati preko politike jer oni to tako rade. Edited by Incubus

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sjecam se kada sam jedne prilike bio okruzen ovim cazinskim govnima od politicara. Lik psuje mlade i govori da su oni samo pijavice za budzet i onda kasnije nesto prica kako bi trebalo povecati plate.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mirza ima html code a nemamo ni server ni domenu....

Sve ovo gore sto ste rekli ti i Isak je tacno i tako treba postupati, ali KO? GDJE? KOME?

Da su kojim slucajem ljudi u vlasti vaseg razmisljanja mi sad o ovome nebi raspravljali.

Ova panel diskusija koja je pomenuta je ustvari uvod u rjesvanje problema. Vjerovatno je da se prvom strategijom nece moci poduzeti ovakvi koraci o zaposljavanju, ali u narednim ce morati. Nakon toga slijedi izrada Akcionog plana, sto podrazumijeva programski pristup djelovanja prema mladima. Mladi nisu u pozciji da prave takve ekonomsko politicke promjene za sad... Ukoliko ovaj dokument urade kako treba priblizice se tim pozicijama.

Akcioni plan uz predvidjenu metodologiju izrade ce obuhvatati sljedece teme :

1. Obrazovanje mladih
2. Zapošljavanje mladih
3. Zdravstvena politika
4. Socijalna politika za mlade
5. Slobodno vrijeme, participacija u društvu i mobilnost mladih
6. Stambena politika i zaštita okoliša
7. Kultura i sport
8. Informisanje mladih

Nakon toga nacrt AP ide na usvajanje na OV i imenuje se tijelo za Nadzor i Evaluaciju provedbe i redovno se podnosi izvjestaj OV,
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='MirzaM' timestamp='1353362458' post='466934']


[/quote]
ja iskreno nemam nista protiv zapošljavanja stranackim putem ... to nije problem koliki je problem kada se stranacki kolega za ucinjenju malverzaciju ili krivicno djelo brani do zadnje kapi krvi ... nismo svi idealni i posteni ... pa tako ni sve stranacke kolege ne mogu biti postene ... ovo o cemu pisem se moze uvjeriti kada sjedes sa bilo kojim prijateljem koji se je stranacki aktivan ... niko iz njegovih stranackih redova nije neposten ...

zato se u potpunosti slazem s tobom kada kazes da treba da se podigne nivo odgovornosti a to se moze jedino ako nisi odgovoran da se sankcionise a ako si odgovran da se nagradi ...

dalje ne znam ove panel diskusije nisu izmislili mladi u Cazinu ili BiH nego su dosle putem razmjene iz razvijenih zemalja ...
kada je u pitanju Udruzenje mladih CAZIN.NET od pocetka sam bio umješan u osnivanje i ostale aktivnosti ...
i ovdje moram pohvaliti sadašnju predsjenicu udruženja Eminu Sivić ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nemaš ništa protiv zaposljavanja stranackim putem ? Vidi se da si postenjacina ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='picasso' timestamp='1353420053' post='466968']
Mirza ima html code a nemamo ni server ni domenu....

Sve ovo gore sto ste rekli ti i Isak je tacno i tako treba postupati, ali KO? GDJE? KOME?

Da su kojim slucajem ljudi u vlasti vaseg razmisljanja mi sad o ovome nebi raspravljali.

Ova panel diskusija koja je pomenuta je ustvari uvod u rjesvanje problema. Vjerovatno je da se prvom strategijom nece moci poduzeti ovakvi koraci o zaposljavanju, ali u narednim ce morati. Nakon toga slijedi izrada Akcionog plana, sto podrazumijeva programski pristup djelovanja prema mladima. Mladi nisu u pozciji da prave takve ekonomsko politicke promjene za sad... Ukoliko ovaj dokument urade kako treba priblizice se tim pozicijama.

Akcioni plan uz predvidjenu metodologiju izrade ce obuhvatati sljedece teme :

1. Obrazovanje mladih
2. Zapošljavanje mladih
3. Zdravstvena politika
4. Socijalna politika za mlade
5. Slobodno vrijeme, participacija u društvu i mobilnost mladih
6. Stambena politika i zaštita okoliša
7. Kultura i sport
8. Informisanje mladih

Nakon toga nacrt AP ide na usvajanje na OV i imenuje se tijelo za Nadzor i Evaluaciju provedbe i redovno se podnosi izvjestaj OV,
[/quote]

Sasvim je men jasno da mladi tesko mogu ista uraditi sta sam gore naveo. Mladi mogu dosta toga pokrenut, navest na razmišljanje, ali i dalje su to blokade i blokade jer smo nemoćni. A znaš zašto smo nemoćni? Zbog ovog sitničarskog mentaliteta na koji su nas naučili. Da nagrađivamo ljude od kojih nam nije lošije. Uvučeni smo svi poslije rata u jednu bezinertnu crnu rupu u kojoj zadovoljimo potrebu za hranu i vodom, i uleti u nas takav nekakav strah da ne smijemo ni tražit, ni razmišljat ni pogledat prema nečem većem. Veličina nam je neko ko nam tu hranu i vodu ne uzima, a "biće nafake" je naša ideologija. Ja izrazito poštujem šta ti i sva udruženja rade, nikad nisam naravno htio ono gore napisat da na bilo koji način omalovažavam bilo šta šta ste uradili. Jednostavno smo svi zatrovani, naučeni smo na siću i naučeni smo da se bojimo tražiti ono što nam pripada. Ja više ne mogu razmišljat na način da dajem "sebe" za nešto što je odgovornost drugog, i za šta ta druga osoba prima platu. Predstaviše od razvoja bilo koje zajednice neku misiju maltene ko odlazak na mars, da stave tu "težinu" i "nemogućnost" na nas, da se umirimo i vrtimo oko ničeg. Nauka je vrlo precizna i jednostavna u svemu pa tako i u tome šta se treba uradit. Nije to težak posao. Al kad se nešto zamisli kao nemoguće, to je već izgubljeno.
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja mislim da bi mladi trebali odbijati bilo kakvu saradnju s politicarima i njihovim strankama vec bi trebali dizati svoj glas i pokazati da mi nismo oni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='MirzaM' timestamp='1353501324' post='467047']
Sasvim je men jasno da mladi tesko mogu ista uraditi sta sam gore naveo. Mladi mogu dosta toga pokrenut, navest na razmišljanje, ali i dalje su to blokade i blokade jer smo nemoćni. A znaš zašto smo nemoćni? Zbog ovog sitničarskog mentaliteta na koji su nas naučili. Da nagrađivamo ljude od kojih nam nije lošije. Uvučeni smo svi poslije rata u jednu bezinertnu crnu rupu u kojoj zadovoljimo potrebu za hranu i vodom, i uleti u nas takav nekakav strah da ne smijemo ni tražit, ni razmišljat ni pogledat prema nečem većem. Veličina nam je neko ko nam tu hranu i vodu ne uzima, a "biće nafake" je naša ideologija. Ja izrazito poštujem šta ti i sva udruženja rade, nikad nisam naravno htio ono gore napisat da na bilo koji način omalovažavam bilo šta šta ste uradili. Jednostavno smo svi zatrovani, naučeni smo na siću i naučeni smo da se bojimo tražiti ono što nam pripada. Ja više ne mogu razmišljat na način da dajem "sebe" za nešto što je odgovornost drugog, i za šta ta druga osoba prima platu. Predstaviše od razvoja bilo koje zajednice neku misiju maltene ko odlazak na mars, da stave tu "težinu" i "nemogućnost" na nas, da se umirimo i vrtimo oko ničeg. Nauka je vrlo precizna i jednostavna u svemu pa tako i u tome šta se treba uradit. Nije to težak posao. Al kad se nešto zamisli kao nemoguće, to je već izgubljeno.
[/quote]

Bravo Mirza!

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='MirzaM' timestamp='1353501324' post='467047']
Sasvim je men jasno da mladi tesko mogu ista uraditi sta sam gore naveo. Mladi mogu dosta toga pokrenut, navest na razmišljanje, ali i dalje su to blokade i blokade jer smo nemoćni. A znaš zašto smo nemoćni? Zbog ovog sitničarskog mentaliteta na koji su nas naučili. Da nagrađivamo ljude od kojih nam nije lošije. Uvučeni smo svi poslije rata u jednu bezinertnu crnu rupu u kojoj zadovoljimo potrebu za hranu i vodom, i uleti u nas takav nekakav strah da ne smijemo ni tražit, ni razmišljat ni pogledat prema nečem većem. Veličina nam je neko ko nam tu hranu i vodu ne uzima, a "biće nafake" je naša ideologija. Ja izrazito poštujem šta ti i sva udruženja rade, nikad nisam naravno htio ono gore napisat da na bilo koji način omalovažavam bilo šta šta ste uradili. Jednostavno smo svi zatrovani, naučeni smo na siću i naučeni smo da se bojimo tražiti ono što nam pripada. Ja više ne mogu razmišljat na način da dajem "sebe" za nešto što je odgovornost drugog, i za šta ta druga osoba prima platu. Predstaviše od razvoja bilo koje zajednice neku misiju maltene ko odlazak na mars, da stave tu "težinu" i "nemogućnost" na nas, da se umirimo i vrtimo oko ničeg. Nauka je vrlo precizna i jednostavna u svemu pa tako i u tome šta se treba uradit. Nije to težak posao. Al kad se nešto zamisli kao nemoguće, to je već izgubljeno.
[/quote]

Kada smo izasli iz rata, pogotovo mi mladji koji smo kao djeca docekali rat, sa svim smo zadovoljni to si potpunou pravu. Samo mi nije jasno da neko ko ima 25 godina smatra da ce drzava jednog dana pokrenuti neku firmu i zaposljavati. Generacije jos uvijek razmisljaju socijalisticki. Ja ne znam je li tu krivo obrazovanje ili sta.

U izradi akcionog plana sam se uvjerio da su mladi preskromni kod trazenja svojih prava

Moj jedini motiv je da ne mogu sve gledati sa strane. Pokusacu nesto promjeniti da se ne utopim u masu koja sa strane gleda sve i govori ne moze se, a nikad nista nisu pokusali,.. Ohrabrujje me i to da su ovu strategiju inicirali nekolicina mladih koji vjeruju i znaju da se moze napredovati. Prije svih Emina Sivic predskednica udruzenja mladih "Cazin.net" i koordinator ovog projekta.

U jednoj drugoj temi Incubus je rekao da postoje 3 vrste ljudi ovoj zemllji.

[quote]1) se priklone vlasti i takvom sistemu i super im je; 2) oni koji se ne priklone i trude se i rade se uprkos svim preprekama; i 3) one koji jednostavno ne mogu to trpiti i odu.[/quote]

Mislim da kod nas najvise ima ovih 1 i 3
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='picasso' timestamp='1353532222' post='467094']
Kada smo izasli iz rata, pogotovo mi mladji koji smo kao djeca docekali rat, sa svim smo zadovoljni to si potpunou pravu. Samo mi nije jasno da neko ko ima 25 godina smatra da ce drzava jednog dana pokrenuti neku firmu i zaposljavati. Generacije jos uvijek razmisljaju socijalisticki. Ja ne znam je li tu krivo obrazovanje ili sta.

U izradi akcionog plana sam se uvjerio da su mladi preskromni kod trazenja svojih prava

[b]Moj jedini motiv je da ne mogu sve gledati sa strane. Pokusacu nesto promjeniti da se ne utopim u masu koja sa strane gleda sve i govori ne moze se, a nikad nista nisu pokusali,.. Ohrabrujje me i to da su ovu strategiju inicirali nekolicina mladih koji vjeruju i znaju da se moze napredovati. Prije svih Emina Sivic predskednica udruzenja mladih "Cazin.net" i koordinator ovog projekta.[/b]

U jednoj drugoj temi Incubus je rekao da postoje 3 vrste ljudi ovoj zemllji.Mislim da kod nas najvise ima ovih 1 i 3
[/quote]

Tako je care, svi smo mi pametni kada treba pricati a kada treba zavrnuti rukave i nesto pokrenuti onda svi bjezimo! Skidam ti kapu da se dobrovoljno zrtvujes za bolje sutra!

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='picasso' timestamp='1353532222' post='467094']
Kada smo izasli iz rata, pogotovo mi mladji koji smo kao djeca docekali rat, sa svim smo zadovoljni to si potpunou pravu. Samo mi nije jasno da neko ko ima 25 godina smatra da ce drzava jednog dana pokrenuti neku firmu i zaposljavati. Generacije jos uvijek razmisljaju socijalisticki. Ja ne znam je li tu krivo obrazovanje ili sta.

U izradi akcionog plana sam se uvjerio da su mladi preskromni kod trazenja svojih prava

Moj jedini motiv je da ne mogu sve gledati sa strane. Pokusacu nesto promjeniti da se ne utopim u masu koja sa strane gleda sve i govori ne moze se, a nikad nista nisu pokusali,.. Ohrabrujje me i to da su ovu strategiju inicirali nekolicina mladih koji vjeruju i znaju da se moze napredovati. Prije svih Emina Sivic predskednica udruzenja mladih "Cazin.net" i koordinator ovog projekta.

U jednoj drugoj temi Incubus je rekao da postoje 3 vrste ljudi ovoj zemllji.Mislim da kod nas najvise ima ovih 1 i 3
[/quote]

Da odmah i ja kažem da vam želim sve najbolje!

Ja sam, da odmah realno kažem, p..ka jer sam odabrao put da odem vani umjesto da ostanem i "borim se". Realno vjerovatno bih mogao i nešto sitno novca skupiti da pokrenem možda nešto ili se vrtio vamo-tamo i pokušavao i sa nekim angažmanom kao vi s ovim udruženjem mladih, a možda bih se uključio i u politiku..ne znam...
Ali kao što rekoh otišao sam...

Ono što se nadam da ću moći jednog dana doći s nešto više kapitala u cazin i pokušati nešto pokrenuti pa makar i potrošio sve uzalud. Jbga koliko god me politika, političari i sve oko njih totalno tjera da zauvijek ostanem vani ipak me i vuče da nešto napravim u svojoj sredini koju itekako volim.
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Potpuno podrzavam sve aktivnosti ovakvih i slicnih udruzenja. Problem nastaje kad se iz mase mladih ljudi poneko uspije izdici, i svojim djelovanjem ozbiljno pocne tjerati lokalnu zajednicu da mora poduzimati znacajnije korake. Tad nastupa stranacki inzinjering i te i takve pojedince najcesce zaposle na radna mjesta na kojima ce imati potpunu kontrolu nad njima.
Ne aludiram na bilo koga, ali su to cinjenice.

Dalje, ovakva udruzenja se drze prilicno uopcenih i jako sirokih tema, pa i ste strane "opasnost" po lokalnu zajednicu bitno ublazena. Mislim da bi se trebali baviti konkretnim stvarima. Reci da se neko zalaze za zaposljavanje za vlasti samo otvori mogucnost da formira jos neku komisiju koja ce na budzet netovariti bar jednog zaposlenog, koji ce primati platu i svoju nesposobnost pravdati recesijom i stanjem u drzavi (mnogo puta vidjeno), a polozaj mladih sve gori i gori.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='picasso' timestamp='1353532222' post='467094']
Kada smo izasli iz rata, pogotovo mi mladji koji smo kao djeca docekali rat, sa svim smo zadovoljni to si potpunou pravu. Samo mi nije jasno da neko ko ima 25 godina smatra da ce drzava jednog dana pokrenuti neku firmu i zaposljavati. [b]Generacije jos uvijek razmisljaju socijalisticki. Ja ne znam je li tu krivo obrazovanje ili sta.[/b]

U izradi akcionog plana sam se uvjerio da su mladi preskromni kod trazenja svojih prava

Moj jedini motiv je da ne mogu sve gledati sa strane. Pokusacu nesto promjeniti da se ne utopim u masu koja sa strane gleda sve i govori ne moze se, a nikad nista nisu pokusali,.. Ohrabrujje me i to da su ovu strategiju inicirali nekolicina mladih koji vjeruju i znaju da se moze napredovati. Prije svih Emina Sivic predskednica udruzenja mladih "Cazin.net" i koordinator ovog projekta.

U jednoj drugoj temi Incubus je rekao da postoje 3 vrste ljudi ovoj zemllji.Mislim da kod nas najvise ima ovih 1 i 3
[/quote]
Obrazovanje krivo. Profesori vijek velicaju u beskraj titovu jugoslaviju i kako je taj sistem bio dobar, kako se nisu trebali brinuti o icemu, a niti jednu dobru stvar za danasnji sistem.
I tako mi uvuceni u tu pricu od pocetka obrazovanja pocnemo pusiti tu pricu i onda i mi pricamo kako je titova Jugoslavija bila dobra, kao mnogi moji vrsnjaci, a siguran sam da se ne sjecaju Jugoslavije kao ni ja. Tako se da se svede na kukanje i huljenje ovoga i velicanje komunizma i Tita, umjesto da nam ti ucitelji kazu nesto drugo, makar neku dobru stvar koja ima u ovom sistemu. Kako i sta mozemo sada. A ne: " Da je ovo Jugoslavija, eeeee da vi znate... Tito i Tito i Tito, pitajte svoje roditelje!", koji, naravno, nikad nisu imali prilike vidjeti bolje. Ciji roditelji jesu, njihova djeca su se rodila u Njemackoj, Svicarskoj i Austriji. Edited by Jiggy Bau

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='picasso' timestamp='1353532222' post='467094']
Generacije jos uvijek razmisljaju socijalisticki. Ja ne znam je li tu krivo obrazovanje ili sta.
[/quote]

Kao što jiggy bau kaže - obrazovanje!

Pa mogu li ja proći 4 godine gimnazije, a da niko ne objasni šta tačno znači kapitalizam. Kakav je to sistem.
Da ni na jednom predmetu (po meni bi trebalo na filozofiji) analiziraš adama smitha pa kasnije i marxy, keynesa i hayeka kao tvorce ekonomske misli 20. stoljeća i raspravlja o prednostima/nedostaciam itd itd..
Ništa se ne uči. Uče se neke gluposti koje nikome ne trebaju.


[quote name='barca' timestamp='1353540289' post='467119']
Potpuno podrzavam sve aktivnosti ovakvih i slicnih udruzenja. Problem nastaje kad se iz mase mladih ljudi poneko uspije izdici, i svojim djelovanjem ozbiljno pocne tjerati lokalnu zajednicu da mora poduzimati znacajnije korake. Tad nastupa stranacki inzinjering i te i takve pojedince najcesce zaposle na radna mjesta na kojima ce imati potpunu kontrolu nad njima.
Ne aludiram na bilo koga, ali su to cinjenice.

[/quote]

Ovo je realan problem!
Ja sam mogu priznati da ko zna kako bih se ponašao da mi dođe neka politička stranka na vlasti i ponudi neko mjesto itd.. jednostavno politika skoro uvijek korumpira, a najlakše korumpira mlade koji nemaju baš nešto svoj (mislim s financijske strane).

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Incubus' timestamp='1353541924' post='467123']
Kao što jiggy bau kaže - obrazovanje!

Pa mogu li ja proći 4 godine gimnazije, a da niko ne objasni šta tačno znači kapitalizam. Kakav je to sistem.
Da ni na jednom predmetu (po meni bi trebalo na filozofiji) analiziraš adama smitha pa kasnije i marxy, keynesa i hayeka kao tvorce ekonomske misli 20. stoljeća i raspravlja o prednostima/nedostaciam itd itd..
Ništa se ne uči. Uče se neke gluposti koje nikome ne trebaju.
[/quote]
Paaaa, mozda neki roditelj kaze svom djetetu, sine, on je meni predavao marksizam i onda..
A Adama Smitha sigurno nikad nece cuti od svojih roditelja, doduse ni ne moraju, ali zalosno, nece ni od profesora, ni jednog.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jarane je li tebe bilo briga šta Kičić citira 45 minuta na svoja tri filozofska predmeta ili ti se jastuk prividjao konstantno ? Covjek ima prevelik ego i misljenje o sebi da bi ti uopce dao da se upustis u bilo kakvu raspravu s njim, ja znam sta je bilo mnogima koji su pokusavali :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Gorilla Biscuit' timestamp='1353578484' post='467147']
Jarane je li tebe bilo briga šta Kičić citira 45 minuta na svoja tri filozofska predmeta ili ti se jastuk prividjao konstantno ? Covjek ima prevelik ego i misljenje o sebi da bi ti uopce dao da se upustis u bilo kakvu raspravu s njim, ja znam sta je bilo mnogima koji su pokusavali :D
[/quote]

Ja ništa od filozofije, sociologije i logike naučio nisam iz srednje škole što je jako žalosno kad uzmeš u obzir važnost ovih predmeta.
Sve što sad znam iz tih predmeta učio sam i čitao kasnije.
Dakle, za vrijeme Kičićevih predavnanja sam, dakle, gledao kroz prozor, dakle, razmišljajući, dakle, o jastuku naravno.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kad sta hoce nisam ni ja osim nekih osnovnih pojmova i informacija mada moram reci da bih se zanimao vise da nije bilo diktiranja 45 minuta konstantno. Nista ja posebno nisam naucio u Gimnaziji sto se tice gradiva mada postoje neki profesori s kojima sam dijelio slicna razmisljanja pa sam znao porazgovarati '' ko covjek '' s njima sto bi se reklo. Kod nas je problem sto profesori i nastavnici po osnovnim i srednjim skolama misle da su nesto posebno u 99 % slucajeva i da se moraju tretirati kao kakva nadljudska bozanstva. A ja u EU s profesorima mogu sjediti, pricati, napiti se a kad je ispit svako na svoju stranu i kako god pogledam neko nije u pravu, nase ili njihovo obrazovanje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Gorilla Biscuit' timestamp='1353583980' post='467157']
Kad sta hoce nisam ni ja osim nekih osnovnih pojmova i informacija mada moram reci da bih se zanimao vise da nije bilo diktiranja 45 minuta konstantno. Nista ja posebno nisam naucio u Gimnaziji sto se tice gradiva mada postoje neki profesori s kojima sam dijelio slicna razmisljanja pa sam znao porazgovarati '' ko covjek '' s njima sto bi se reklo. Kod nas je problem sto profesori i nastavnici po osnovnim i srednjim skolama misle da su nesto posebno u 99 % slucajeva i da se moraju tretirati kao kakva nadljudska bozanstva. A ja u EU s profesorima mogu sjediti, pricati, napiti se a kad je ispit svako na svoju stranu i kako god pogledam neko nije u pravu, nase ili njihovo obrazovanje.
[/quote]

To je istina.

Mislim ja sam dosta toga naučio u našoj gimnaziji ne mogu reći da nisam bilo je nekih dosta kvalitetnih profesora (Đulaga, Handangić, Kičićka...), ali bilo je i katastrofa.

A što se tiče obrazovanja i odnosa prema učenicima tu se potpuno slažem. Tako je i na našim fakultetima (za razliku od europe).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,367
×
×
 • Create New...