Jump to content
Sign in to follow this  
Amon Ra

Septembar 1993: Bošnjački sabor

Recommended Posts

Na Bosnjackom saboru u septembru 1993. trebalo je biti usvojena podjela BIH na tri nacionalne drzavice od ljudi koji su mnogima danas idoli i spasioci bosnjacke nacije..
Da je stvarno usvojena podjela od strane bosnjacke politicke elite tog vremena na tri drzavice kako bi bio rijesen problem "cazinske krajine" koja nije teritorijalno vezana sa ostatkom Bosne i Hercegovine u kojoj pretezno zive muslimani.
Neki su predlagali da cazinska krajina bude preseljena kao i mnoge ostale ostale enklave tj. jedino rjesenje je bila razmjena teritorija!
Pitam ja vas "ponosne krajisnike" kako bi vi danas razmisljali da se je desilo onako kako je to htijela tadasnja bosnjacka politicka elita!?

Najcudnije je da se datum 27. i 28. septembar 1993. tog "Bosnjackog Sabora" poklapa proglasenjem APZB!

Citat:" [b]Izetbegović[/b][color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif] gnjevno odgovara: “Nije Bosna nikakav kumir kome se treba klanjati”."[/font][/color]


[b]Septembar 1993: Bošnjački sabor[/b]

Na Bošnjačkom saboru, 27. i 28. septembra, trebalo se govoriti o budućnosti BiH i o Owen-Stoltenbergovom mirovnom planu za Bosnu. Bilo je, zapravo, planirano da se izvrši proglašenje bošnjačkog parlamenta i konačno obznani pristanak za stvaranje bošnjačke (muslimanske) države. Predviđeno je da njene granice budu na linijama koje drži vojska, s tim da su sporna ostala pitanja Srebrenice i Žepe.
[b]David Owen[/b] piše: “[b]Izetbegović[/b] se brinuo da jači i glasniji elementi u njegovom javnom mnijenju nisu spremni da se suoče sa nesretnom činjenicom da se dioba već odvila na terenu, i da su oni protiv etničke podjele. Međutim, on osobno, prihvatao je realnost da se lice Bosne promijenilo.”
Prije Bošnjačkog sabora na teren se šalju stranački kadrovici u funkciji ideološko-političkih koordinatora koji trebaju “jače i glasnije elemente u javnom mnijenju”, kako je definirao [b]Owen[/b], ubijediti kako je vrijeme da i Muslimani imaju svoju državu. [b]Musadik Borogovac[/b] u to vrijeme radi u press-centru TWRA u Zagrebu. U TWRA u funkciji ideološko-političkog koordinatora, dolazi predstavnik SDA koji organizira mini-seminare na kojima izlaže tri ključne teze: prvu - vjera, nacija, narodu su jedno isto, drugu - Bosne nikada nije bilo, i treću - BiH ne može postojati ukoliko je ne žele Srbi i Hrvati.
“Kroz te teze se pokušala objasniti potreba teritorijaliziranja Muslimana u BiH. Znači, tri naroda u BiH su tri nacije kojima trebaju tri države”, kaže [b]Borogovac[/b] koji je Izetbegoviću napisao protestno pismo od 30 strana, jer je u ovim riječima prepoznao Izetbegovićeve misli.
Predsjednikov vojni savjetnik[b] Fikret Muslimović[/b] prije Sabora najvišem državnom vrhu prezentira procjenu srbijanskih i hrvatskih oružanih snaga, odnosno snaga agresora - kako se govorilo, o položaju i snagama ARBiH. „Nesumnjivo, radi se o čovjeku koji je imao sposobnosti za oblasti kojima se bavio, ali i osobi upitnih moralnih kvaliteta“, kaže Rusmir [b]Mahmutćehajić[/b], koji je prisustvovao Muslimovićevoj prezentaciji stanja na ratištima.
„Naime, suština njegovog izlaganja je bila da se rat pod hitno treba zaustaviti i da ARBiH u daljim sudarima sa srbijanskim i hrvatskim snagama nema šansi.“ Poruka je bila jasna: vojnom terminologijom trebalo je potcrtati odluku bošnjačkog političkog vodstva da se ide na podjelu zemlje.
„Ovaj čovjek laže i nemojte mu vjerovati“, ljutito je reagirao [b]Mahmutćehajić[/b] usred Muslimovićeve prezentacije. „On laže, zato što je prije 15 dana govorio sasvim suprotno. Bez obzira da li je lagao tada ili nas i vas laže sada, u jednoj od tih situacija je lagao, znači da je najobičniji lažov.“
[b]Mahmutćehajić[/b] je znao pozadinu Muslimovićeve „vojne analize“. Njegov dugogodišnji poznanik, a u nekim fazama i prijatelj, [b]Alija Izetbegović[/b] je mjesecima već pokušao Mahmutćehajića pridobiti za ideju stvaranja muslimanske države. Neke od argumenata koje je navodio [b]Izetbegović[/b], ponavljao je i [b]Muslimović[/b]. „Izetbegoviću je bilo jako stalo da me pridobije za ideju stvaranja muslimanske države“, sjeća se [b]Mahmutćehajić[/b]. „Satima smo razgovarali. Nije imao nikakvog razumijevanja, niti argumenata koje je mogao staviti na sto u bilo kojoj raspravi, pa ih braniti, kada je obrazlagao potrebu stvaranja takve države. Zbog toga se sve više to zalaganje pretvaralo u pseudomesijanstvo, pridobijanje slabih, uz njihovu bezuvjetnu podršku, jer on nikada nije mogao iznijeti razloge kojima bi pravdao taj svoj zahtjev.“
Argumenti protiv takve ideje, smatrao je [b]Mahmutćehajić[/b], između ostalog su i to da stvaranjem nove države bosanski povijesni identitet zapada u stanje destrukcije i stvaranja potpuno novog identiteta. „Taj novi identitet više nije identitet bosanskih Muslimana. Sva vrsta prekida djeluje na kolektivnu svijest poput šoka iz kojeg je pitanje da li će organizam preživjeti.“
[b]Izetbegović[/b] je vidio da Mahmutćehajića ne može pridobiti za svoju nakanu, a [b]Mahmutćehajić[/b] je vidio da je suvišno Izetbegovića ubjeđivati u suprotno. „On je meni rekao da ostaje pri svome stavu i da je spreman ukloniti sve ljude koji su mu smetnja na tome putu“, kaže [b]Mahmutćehajić[/b].
[b]Haris Silajdžić[/b], tada ministar vanjskih poslova, pozvao je telefonom [b]Rusmira Mahmutćehajića[/b]. Govori kako se trebaju vidjeti i razgovarati o važnoj stvari. Kasno naveče, u prostorijama „Preporoda“ Mahmutćehajića sa Silajdžićem dočekuju [b]Enes Duraković[/b] i [b]Alija Isaković[/b], vodeći bošnjački intelektualci. Raspored sjedenja - [b]Silajdžić[/b] je u sredini, [b]Duraković[/b] i [b]Isaković[/b] sa jedne i druge strane, a [b]Mahmutćehajić[/b] preko puta - kao u drami pokazuje da su Mahmutćehajićevi dugogodišnji prijatelji politički prešli na Silajdžićevu stranu. Trebali su poslužiti kao potpora onome što će ministar vanjskih poslova reći.
„Moji prijatelji iz zapadne Evrope i svijeta smatraju da je podjela BiH i stvaranje tri nacionalne države najbolje i jedino moguće rješenje“, kaže [b]Silajdžić[/b]. U nastavku dodaje da Srbima treba pustiti da nose svoj, a Hrvati svoj dio Bosne. To je, prema njegovom mišljenju, opcija koju Bošnjaci trebaju prihvatiti i legalizirati na Bošnjačkom saboru, u čemu ih podržava i Zapad.
„Ti ne znaš šta pričaš i takva priča znači da su sve naše žrtve uzaludne, pristati na to znači prihvatiti logiku[b]Karadžića[/b] i [b]Mladića[/b], proglase li Bošnjaci svoju nacionalnu državu, oni se odvajaju od Bosne i potpisuju svoje samoubistvo“, ljutito replicira [b]Mahmutćehajić[/b]. Razgovor - polemika traje do zore. Nakon pokušaja „obrađivanja“ Mahmutćehajića, [b]Izetbegović[/b] poziva akademika [b]Muhameda Filipovića[/b] sa istom namjerom.
„Bez tebe i mene, profesore, ovo ne ide i molim te da dođeš, a biće onako kako se ja i ti dogovorimo“, kaže[b]Izetbegović[/b] pozivajući Filipovića na sastanak.
„Taj sastanak je održan kod [b]Izetbegovića[/b] i na njemu su, pored [b]Izetbegovića[/b] i mene, bili još reis [b]Mustafa Cerić[/b],[b]Alija Isaković[/b] ili [b]Enes Duraković [/b]i mislim moj tetić [b]Edah Bećirbegović[/b]. Tada sam kazao da ne podržavam nikakvu avanturu sa našom muslimanskom ili bošnjačkom državicom i na taj način legitimiranje podjele BiH“, ispričao je akademik [b]Filipović[/b]. On je svojim sugovornicima rekao kako predstojeći Sabor ima zadatak da riješi pitanje nacionalnog imena i identiteta; mobiliše narod za borbu protiv agresije; kao i da fomulira zadatke svih Bošnjaka u tom kontekstu. [b]Izetbegović[/b] se složio. [b]Filipović[/b] je napisao Rezoluciju Sabora o nacionalnom imenu Bošnjak
„Nažalost, kako se u nas muslimana često radi iza leđa, pokazalo se da oni nisu odustali od onoga što su zamislili da proglase muslimansku državu“, ispričao je [b]Filipović[/b], kojeg će u to uvjeriti predstojeći događaji.
[b]Filipović[/b] smatra i da je nacionalno ime Bošnjak, kojem su se do tada žestoko protivili vjerski autoriteti i vrh SDA, prihvaćeno samo u kontekstu planiranog proglašenja nacionalne države. „Pokazalo se da je nagla izmjena stava uslijedila iz spoznaje da ne mogu osnovati muslimansku državu, jer to svijet neće odobriti, ali da bi svijet, a pogotovo Srbi i Hrvati, kojima je osnivanje takve nakaradne državice odgovaralo, odobrio stvaranje bošnjačke državice.“
U ponedjeljak, u hotelu „Holiday Inn“ pred početak Sabora novinar [b]Šefko Hodžić[/b] prilazi [b]Rasimu Deliću[/b] koji u prvom redu sjedi između [b]Envera Hadžihasanovića[/b] i [b]Sulejmana Vranja[/b]. [b]Delić[/b] nije zadovoljan [b]Hodžićevim[/b] radio-izvještajima sa ratišta iz Hercegovine, govoreći kako on vrši direktan prenos bitke.
“Nije to bio direktan prenos bitke. Prilog je emitiran nekoliko dana poslije bitke”, objašnjava novinar.
“Ti prenosiš bitku kao fudbalsku utakmicu, a to nije dobro”, dodaje [b]Enver Hadžihasanović[/b]. Nezadovoljstvo načinom izvještavanja, a zapravo samom sadržinom izvještaja iz Hercegovine su iskazali [b]Osman Brka[/b] i bezbjednjak [b]Fikret Muslimović[/b]. Prema Muslimovićevim vojnim procjenama prilagođenim novim političkim željama, ARBiH je mogla samo gubiti.
Bilo je planirano da se na Saboru izglasa raspuštanje bosanske skupštine i proglašenje bošnjačke, usvoji Ustav, koji je već bio napisan, a [b]Alija Izetbegović [/b]izabere za prvog i doživotnog predsjednika. „Bilo je predviđeno i objelodanjivanje postojanja bošnjačke službe bezbjednosti”, kaže tadašnji načelnik CSB-a [b]Munir Alibabić[/b].
Na Sabor je došao i [b]Hakija Meholjić[/b], predsjednik SDP-a Srebrenica. “Poziv je došao od predsjednika [b]Izetbegovića[/b]. Mi smo na sastanku Ratnog predsjedništva općine odredili delegaciju koja će ići u Sarajevo. Odmah smo imali neku slutnju da će se tu rješavati krupne stvari, jer prvi put izlazimo iz Srebrenice i obezbjeđuje nam se prevoz sa dva helikoptera. Kako to da je nama siguran izlaz, a za sve vrijeme otkako smo postali demilitarizovana zona, nije nam mogla doći nijedna civilna, ni vojna delegacija. Bilo je predviđeno da ide i [b]Naser Orić[/b], ali on nije želio ići. Sa aerodroma su nas transporterima dovezli pred ‘Holiday Inn’... Tu nas je primio predsjednik [b]Izetbegović[/b] i odmah nakon pozdrava pitao: ‘Šta vi mislite o zamjeni Srebrenice za Vogošću?’“
Jedno vrijeme vlada tišina, a onda se [b]Meholjić[/b] javlja za riječ: „Predsjedniče, ako ste nas zvali na gotovu stvar, onda to niste trebali raditi, jer se valja vratiti pred narod...“
[b]Izetbegović[/b] odgovara: „Znate, meni je [b]Clinton[/b] nudio u aprilu 93. da četničke snage uđu u Srebrenicu, izvrše pokolj pet hiljada Muslimana i tada će biti vojna intervencija.“
Srebrenička delegacija je bila sastavljena od devet ljudi. Svi su zanijemili. Pošto je u istom momentu u sali najavljen početak Sabora, [b]Izetbegović[/b] je ušao da najavi goste iz Srebrenice koji su dočekani burnim aplauzom, kao heroji.
[b]Alija Isaković[/b] je otvorio Sabor. Govorio je spuštene glave, gledajući u papire ispred sebe. U toj gesti nije bilo trijumfalizma. Bio je lijep čovjek i izgledao je kao junak grčke tragedije, Sokrat koji treba popiti otrov. Situaciju je on sam opisao kao Sudnji dan, s tom razlikom što Bošnjaci račun polažu sebi i onima koji će ih naslijediti. Tu na Saboru su okupljeni ujedinjeni surovim povijesnim prelamanjem; svi jednaki, bez regionalnih i stranačkih podjela, bez surevnjivosti i suparničkih nakana; objašnjavao je i najavio da ništa neće biti onakvim kakvim bijaše. Mora se ispočetka. Čisto i jasno kao sama priroda, bez licemjerja.
“Ovaj čin u kojem stojim pred vama, imenovat ću samo odgovornim“, rekao je [b]Isaković[/b], „Mi nismo u prilici da biramo između dva dobra, već između tri zla. Ova odgovornost podrazumijeva dalekosežne posljedice i one posljedice koje mogu biti neposredne. Mi smo u ratu. Mi smo oči u oči s grubom stvarnošću i moja osobna pojava na ovom mjestu samo je rezultat te stvarnosti, a ne ličnih sklonosti, opredjeljenja ili namjera.“
Nakon skiciranja gibanja na Balkanu, koja su među Bošnjacima razvila pogubna svojstva koja iznutra rastaču vlastito tijelo i dušu, [b]Isaković[/b] je pred slušaoce podastro krajnosti koje je iznjedrila bošnjačka historija. “Tako je u praskozorje moguće bosanske autonomaške slobode iskoračio mladi [b]Husein Gradaščević[/b], ali i ostarjeli [b]Ali-paša Rizvanbegović[/b], u austrijskim okupacijskim nedoumicama pojavljuje se umni muftija [b]Karabeg[/b] i razularena mostarska svjetina, razboriti [b]Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak[/b] i smutljivi [b]Hadži Lojo[/b], tzv. mehkiši i tzv. tvrdiši, [b]Gajret[/b], ali i Narodna uzdanica, latinica i ćirilica, časni [b]reis Čaušević[/b] i konzervativna ulema, senilni doglavnik [b]Adem-aga Mešić[/b] u Zagrebu i zaneseni srboljub [b]Mustafa Mulalić[/b] u Dražinu četničkom štabu, dalekovidi i usamljeni [b]Husein Ćišić[/b], građanski liberal s ustavnim prijedlogom o Bošnjacima u prvoj Saveznoj skupštini Federativne Jugoslavije i uštogljeni mostarski ekavac [b]Avdo Humo[/b], [b]Mak Dizdar[/b] kao hrvatski književnik i njegov brat [b]Hamid[/b] - kao srpski književnik na Katedri za suvremenu hrvatsku književnost u Zagrebu, i drugdje,[b] Meša Selimović[/b], član SANU-a, i [b]Alija Nametak[/b], član JAZU-a, potom [b]Hamdija Pozderac [/b]i [b]Alija Izetbegović[/b], raskol SDA i MBO, koji je onemogućio veliku političku pobjedu našem narodu na prvim slobodnim izborima, Islamski centar u Zagrebu sa svojim programom i centralne islamske ustanove u Sarajevu, potom [b]Fikret i Alija[/b], [b]Juka[/b] kao vid lokalne samovolje i Vrhovna komanda Armije BiH u ratu, bježanje rektora Univerziteta u stranu zemlju, i mali ljudi s periferije - veliki heroji i šehidi, novi naibu-reis i paralelna paralizatorska antireisovska struja, Vlada u Sarajevu i “Vlada spasa” u Ljubljani, bljedunjavi SDA-ovski gradonačelnici u Hercegovini, Muslimani bojovnici HVO-a i Muslimani logoraši HVO-a, autonomaške feudalne pretenzije [b]Fikreta Abdića[/b] u Cazinskoj krajini i sudbina Bosne i Hercegovine.”
Ključna pouka i poruka zato jeste: “Zaprečavanje vlastite odbrane narodu i podržavanjem svojevrsnog krstaškog rata protiv nas, Zapad je učinio zloslutan presedan. Velike sile i Savjet sigurnosti objektivno su saučesnici ovog genocida. Time ovo neće biti posljednji evropski mrak. Poslije zlodjela nad nama, poslije upečatljivih doživljaja tih zlodjela, niko na svijetu nije nevin. Nema ni jedne naše smrti koja nije s nekim podijeljena. Količina naše nevine krvi dostojna je pomjeranja ustaljenih pojmova o vremenu u kojem se ovaj svijet nalazi. Ono što se dogada u Ženevi - to je prisila. I trojna podjela Bosne i Hercegovine je komšijska i međunarodna prisila. To je, konačno, gruba realnost kojoj se moramo što prije priviknuti, mimo svoje volje i zato s manje emocija i s više razboritosti.“
[b]Isakovićev[/b] govor je propraćen dugim aplauzom, ali njegova ključna poruka nije naišla na prijem. Mnogo ljudi, uopće, nije znalo pozadinu dešavanja. Govornici su jedan za drugim odbacivali plan. Zbog neočekivanog razvoja situacije[b]Izetbegović[/b] poziva najviše državno vodstvo na odvojeni sastanak.
U podrum hotela „Holiday Inn“ odlaze: [b]Izetbegović[/b], [b]Silajdžić[/b], [b]Ganić[/b], [b]Irfan Ljubijankić[/b]. [b]Rusmir Mahmutćehajić[/b] se „probija“ kroz kuhinje, jer je i on pozvan na sastanak. U podrumu [b]Silajdžić[/b] ponovo objašnjava neophodnost prihvatanja plana. [b]Irfan Ljubijankić[/b] se slaže. „Hvala Bogu da i mi Muslimani imamo svoju državu. Meni je drago i zbog moje djece koja će moći slobodno živjeti u svojoj državi“, kaže [b]Ljubijankić[/b]. [b]Mahmutćehajić[/b] replicira da Bosna mora opstati, jer bez nje nema ni Bošnjaka. Ilustrovao je to primjerom načina kako su vršena pokrštavanja tokom Drugog svjetskog rata. Onima koji su pokrštavani je govoreno da im se duša ne može spasiti, ali tijelo može, a zatim su ubijani. Odvajanje Bošnjaka od Bosne je odvajanje duše od tijela, a to znači smrt.
„Situacija je“, kaže on, „odbrana Bosne ili smrt. Kakva god je perspektiva te odbrane, ona je nešto što nudi nadu, što štiti ljudsko dostojanstvo. Ako postoji dio Bosne gdje se ljudi nisu branili, a preživjeli su, nisu poklani i silovani, onda bi se moglo reći da nisam u pravu.“
[b]Izetbegović[/b] gnjevno odgovara: “Nije Bosna nikakav kumir kome se treba klanjati”. Za vjernike je ova izjava imala posebnu težinu, jer islam ne dozvoljava klanjanje kumirima (idolima). [b]Mahmutćehajić[/b] pita zašto se ne pozovu i ostali učesnici Sabora, predstavnici drugih stranaka, da se čuje šta oni misle, kao što su [b]Selim Bešlagić[/b] ili [b]Muhamed Filipović[/b].
U tom momentu akademik [b]Filipović[/b] ulazi sam, jer je tražeći [b]Saliha Bureka[/b] nabasao na skup. Ušao je usred sastanka, „Uhvativši „poštene“ Muslimane in flagranti na djelu razbijanja BiH“, kako je kasnije opisao. Uspijeva uhvatiti dio Silajdžićevog izlaganja i s nogu iznervirano govori: „Vi kopate živu državu za koju ljudi još uvijek ginu, vi ste obične izdajice i nemate pravo to činiti.“
Odlazi preko vrata, zajapuren od bijesa. [b]Mahmutćehajić[/b] mu dobacuje: „Ne idite odavde, profesore, ima nas još koji mislimo kao Vi.“ Ali, [b]Filipović[/b] ga ne čuje. Već je na putu prema Nezavisnom radiju „99“ da preko njegovog direktora[b]Adila Kulenovića[/b], kako je rekao, obavijesti narod o zavjeri koja je u toku. Edited by Amon Ra

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Amon Ra' timestamp='1349303131' post='464781']
Na Bosnjackom saboru u septembru 1993. trebalo je biti usvojena podjela BIH na tri nacionalne drzavice od ljudi koji su mnogima danas idoli i spasioci bosnjacke nacije..
Da je stvarno usvojena podjela od strane bosnjacke politicke elite tog vremena na tri drzavice kako bi bio rijesen problem "cazinske krajine" koja nije teritorijalno vezana sa ostatkom Bosne i Hercegovine u kojoj pretezno zive muslimani.
Neki su predlagali da cazinska krajina bude preseljena kao i mnoge ostale ostale enklave tj. jedino rjesenje je bila razmjena teritorija!
Pitam ja vas "ponosne krajisnike" kako bi vi danas razmisljali da se je desilo onako kako je to htijela tadasnja bosnjacka politicka elita!?

Najcudnije je da se datum 27. i 28. septembar 1993. tog "Bosnjackog Sabora" poklapa proglasenjem APZB!

Citat:" [b]Izetbegović[/b][color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif] gnjevno odgovara: “Nije Bosna nikakav kumir kome se treba klanjati”."[/font][/color]


[b]Septembar 1993: Bošnjački sabor[/b]

Na Bošnjačkom saboru, 27. i 28. septembra, trebalo se govoriti o budućnosti BiH i o Owen-Stoltenbergovom mirovnom planu za Bosnu. Bilo je, zapravo, planirano da se izvrši proglašenje bošnjačkog parlamenta i konačno obznani pristanak za stvaranje bošnjačke (muslimanske) države. Predviđeno je da njene granice budu na linijama koje drži vojska, s tim da su sporna ostala pitanja Srebrenice i Žepe.
[b]David Owen[/b] piše: “[b]Izetbegović[/b] se brinuo da jači i glasniji elementi u njegovom javnom mnijenju nisu spremni da se suoče sa nesretnom činjenicom da se dioba već odvila na terenu, i da su oni protiv etničke podjele. Međutim, on osobno, prihvatao je realnost da se lice Bosne promijenilo.”
Prije Bošnjačkog sabora na teren se šalju stranački kadrovici u funkciji ideološko-političkih koordinatora koji trebaju “jače i glasnije elemente u javnom mnijenju”, kako je definirao [b]Owen[/b], ubijediti kako je vrijeme da i Muslimani imaju svoju državu. [b]Musadik Borogovac[/b] u to vrijeme radi u press-centru TWRA u Zagrebu. U TWRA u funkciji ideološko-političkog koordinatora, dolazi predstavnik SDA koji organizira mini-seminare na kojima izlaže tri ključne teze: prvu - vjera, nacija, narodu su jedno isto, drugu - Bosne nikada nije bilo, i treću - BiH ne može postojati ukoliko je ne žele Srbi i Hrvati.
“Kroz te teze se pokušala objasniti potreba teritorijaliziranja Muslimana u BiH. Znači, tri naroda u BiH su tri nacije kojima trebaju tri države”, kaže [b]Borogovac[/b] koji je Izetbegoviću napisao protestno pismo od 30 strana, jer je u ovim riječima prepoznao Izetbegovićeve misli.
Predsjednikov vojni savjetnik[b] Fikret Muslimović[/b] prije Sabora najvišem državnom vrhu prezentira procjenu srbijanskih i hrvatskih oružanih snaga, odnosno snaga agresora - kako se govorilo, o položaju i snagama ARBiH. „Nesumnjivo, radi se o čovjeku koji je imao sposobnosti za oblasti kojima se bavio, ali i osobi upitnih moralnih kvaliteta“, kaže Rusmir [b]Mahmutćehajić[/b], koji je prisustvovao Muslimovićevoj prezentaciji stanja na ratištima.
„Naime, suština njegovog izlaganja je bila da se rat pod hitno treba zaustaviti i da ARBiH u daljim sudarima sa srbijanskim i hrvatskim snagama nema šansi.“ Poruka je bila jasna: vojnom terminologijom trebalo je potcrtati odluku bošnjačkog političkog vodstva da se ide na podjelu zemlje.
„Ovaj čovjek laže i nemojte mu vjerovati“, ljutito je reagirao [b]Mahmutćehajić[/b] usred Muslimovićeve prezentacije. „On laže, zato što je prije 15 dana govorio sasvim suprotno. Bez obzira da li je lagao tada ili nas i vas laže sada, u jednoj od tih situacija je lagao, znači da je najobičniji lažov.“
[b]Mahmutćehajić[/b] je znao pozadinu Muslimovićeve „vojne analize“. Njegov dugogodišnji poznanik, a u nekim fazama i prijatelj, [b]Alija Izetbegović[/b] je mjesecima već pokušao Mahmutćehajića pridobiti za ideju stvaranja muslimanske države. Neke od argumenata koje je navodio [b]Izetbegović[/b], ponavljao je i [b]Muslimović[/b]. „Izetbegoviću je bilo jako stalo da me pridobije za ideju stvaranja muslimanske države“, sjeća se [b]Mahmutćehajić[/b]. „Satima smo razgovarali. Nije imao nikakvog razumijevanja, niti argumenata koje je mogao staviti na sto u bilo kojoj raspravi, pa ih braniti, kada je obrazlagao potrebu stvaranja takve države. Zbog toga se sve više to zalaganje pretvaralo u pseudomesijanstvo, pridobijanje slabih, uz njihovu bezuvjetnu podršku, jer on nikada nije mogao iznijeti razloge kojima bi pravdao taj svoj zahtjev.“
Argumenti protiv takve ideje, smatrao je [b]Mahmutćehajić[/b], između ostalog su i to da stvaranjem nove države bosanski povijesni identitet zapada u stanje destrukcije i stvaranja potpuno novog identiteta. „Taj novi identitet više nije identitet bosanskih Muslimana. Sva vrsta prekida djeluje na kolektivnu svijest poput šoka iz kojeg je pitanje da li će organizam preživjeti.“
[b]Izetbegović[/b] je vidio da Mahmutćehajića ne može pridobiti za svoju nakanu, a [b]Mahmutćehajić[/b] je vidio da je suvišno Izetbegovića ubjeđivati u suprotno. „On je meni rekao da ostaje pri svome stavu i da je spreman ukloniti sve ljude koji su mu smetnja na tome putu“, kaže [b]Mahmutćehajić[/b].
[b]Haris Silajdžić[/b], tada ministar vanjskih poslova, pozvao je telefonom [b]Rusmira Mahmutćehajića[/b]. Govori kako se trebaju vidjeti i razgovarati o važnoj stvari. Kasno naveče, u prostorijama „Preporoda“ Mahmutćehajića sa Silajdžićem dočekuju [b]Enes Duraković[/b] i [b]Alija Isaković[/b], vodeći bošnjački intelektualci. Raspored sjedenja - [b]Silajdžić[/b] je u sredini, [b]Duraković[/b] i [b]Isaković[/b] sa jedne i druge strane, a [b]Mahmutćehajić[/b] preko puta - kao u drami pokazuje da su Mahmutćehajićevi dugogodišnji prijatelji politički prešli na Silajdžićevu stranu. Trebali su poslužiti kao potpora onome što će ministar vanjskih poslova reći.
„Moji prijatelji iz zapadne Evrope i svijeta smatraju da je podjela BiH i stvaranje tri nacionalne države najbolje i jedino moguće rješenje“, kaže [b]Silajdžić[/b]. U nastavku dodaje da Srbima treba pustiti da nose svoj, a Hrvati svoj dio Bosne. To je, prema njegovom mišljenju, opcija koju Bošnjaci trebaju prihvatiti i legalizirati na Bošnjačkom saboru, u čemu ih podržava i Zapad.
„Ti ne znaš šta pričaš i takva priča znači da su sve naše žrtve uzaludne, pristati na to znači prihvatiti logiku[b]Karadžića[/b] i [b]Mladića[/b], proglase li Bošnjaci svoju nacionalnu državu, oni se odvajaju od Bosne i potpisuju svoje samoubistvo“, ljutito replicira [b]Mahmutćehajić[/b]. Razgovor - polemika traje do zore. Nakon pokušaja „obrađivanja“ Mahmutćehajića, [b]Izetbegović[/b] poziva akademika [b]Muhameda Filipovića[/b] sa istom namjerom.
„Bez tebe i mene, profesore, ovo ne ide i molim te da dođeš, a biće onako kako se ja i ti dogovorimo“, kaže[b]Izetbegović[/b] pozivajući Filipovića na sastanak.
„Taj sastanak je održan kod [b]Izetbegovića[/b] i na njemu su, pored [b]Izetbegovića[/b] i mene, bili još reis [b]Mustafa Cerić[/b],[b]Alija Isaković[/b] ili [b]Enes Duraković [/b]i mislim moj tetić [b]Edah Bećirbegović[/b]. Tada sam kazao da ne podržavam nikakvu avanturu sa našom muslimanskom ili bošnjačkom državicom i na taj način legitimiranje podjele BiH“, ispričao je akademik [b]Filipović[/b]. On je svojim sugovornicima rekao kako predstojeći Sabor ima zadatak da riješi pitanje nacionalnog imena i identiteta; mobiliše narod za borbu protiv agresije; kao i da fomulira zadatke svih Bošnjaka u tom kontekstu. [b]Izetbegović[/b] se složio. [b]Filipović[/b] je napisao Rezoluciju Sabora o nacionalnom imenu Bošnjak
„Nažalost, kako se u nas muslimana često radi iza leđa, pokazalo se da oni nisu odustali od onoga što su zamislili da proglase muslimansku državu“, ispričao je [b]Filipović[/b], kojeg će u to uvjeriti predstojeći događaji.
[b]Filipović[/b] smatra i da je nacionalno ime Bošnjak, kojem su se do tada žestoko protivili vjerski autoriteti i vrh SDA, prihvaćeno samo u kontekstu planiranog proglašenja nacionalne države. „Pokazalo se da je nagla izmjena stava uslijedila iz spoznaje da ne mogu osnovati muslimansku državu, jer to svijet neće odobriti, ali da bi svijet, a pogotovo Srbi i Hrvati, kojima je osnivanje takve nakaradne državice odgovaralo, odobrio stvaranje bošnjačke državice.“
U ponedjeljak, u hotelu „Holiday Inn“ pred početak Sabora novinar [b]Šefko Hodžić[/b] prilazi [b]Rasimu Deliću[/b] koji u prvom redu sjedi između [b]Envera Hadžihasanovića[/b] i [b]Sulejmana Vranja[/b]. [b]Delić[/b] nije zadovoljan [b]Hodžićevim[/b] radio-izvještajima sa ratišta iz Hercegovine, govoreći kako on vrši direktan prenos bitke.
“Nije to bio direktan prenos bitke. Prilog je emitiran nekoliko dana poslije bitke”, objašnjava novinar.
“Ti prenosiš bitku kao fudbalsku utakmicu, a to nije dobro”, dodaje [b]Enver Hadžihasanović[/b]. Nezadovoljstvo načinom izvještavanja, a zapravo samom sadržinom izvještaja iz Hercegovine su iskazali [b]Osman Brka[/b] i bezbjednjak [b]Fikret Muslimović[/b]. Prema Muslimovićevim vojnim procjenama prilagođenim novim političkim željama, ARBiH je mogla samo gubiti.
Bilo je planirano da se na Saboru izglasa raspuštanje bosanske skupštine i proglašenje bošnjačke, usvoji Ustav, koji je već bio napisan, a [b]Alija Izetbegović [/b]izabere za prvog i doživotnog predsjednika. „Bilo je predviđeno i objelodanjivanje postojanja bošnjačke službe bezbjednosti”, kaže tadašnji načelnik CSB-a [b]Munir Alibabić[/b].
Na Sabor je došao i [b]Hakija Meholjić[/b], predsjednik SDP-a Srebrenica. “Poziv je došao od predsjednika [b]Izetbegovića[/b]. Mi smo na sastanku Ratnog predsjedništva općine odredili delegaciju koja će ići u Sarajevo. Odmah smo imali neku slutnju da će se tu rješavati krupne stvari, jer prvi put izlazimo iz Srebrenice i obezbjeđuje nam se prevoz sa dva helikoptera. Kako to da je nama siguran izlaz, a za sve vrijeme otkako smo postali demilitarizovana zona, nije nam mogla doći nijedna civilna, ni vojna delegacija. Bilo je predviđeno da ide i [b]Naser Orić[/b], ali on nije želio ići. Sa aerodroma su nas transporterima dovezli pred ‘Holiday Inn’... Tu nas je primio predsjednik [b]Izetbegović[/b] i odmah nakon pozdrava pitao: ‘Šta vi mislite o zamjeni Srebrenice za Vogošću?’“
Jedno vrijeme vlada tišina, a onda se [b]Meholjić[/b] javlja za riječ: „Predsjedniče, ako ste nas zvali na gotovu stvar, onda to niste trebali raditi, jer se valja vratiti pred narod...“
[b]Izetbegović[/b] odgovara: „Znate, meni je [b]Clinton[/b] nudio u aprilu 93. da četničke snage uđu u Srebrenicu, izvrše pokolj pet hiljada Muslimana i tada će biti vojna intervencija.“
Srebrenička delegacija je bila sastavljena od devet ljudi. Svi su zanijemili. Pošto je u istom momentu u sali najavljen početak Sabora, [b]Izetbegović[/b] je ušao da najavi goste iz Srebrenice koji su dočekani burnim aplauzom, kao heroji.
[b]Alija Isaković[/b] je otvorio Sabor. Govorio je spuštene glave, gledajući u papire ispred sebe. U toj gesti nije bilo trijumfalizma. Bio je lijep čovjek i izgledao je kao junak grčke tragedije, Sokrat koji treba popiti otrov. Situaciju je on sam opisao kao Sudnji dan, s tom razlikom što Bošnjaci račun polažu sebi i onima koji će ih naslijediti. Tu na Saboru su okupljeni ujedinjeni surovim povijesnim prelamanjem; svi jednaki, bez regionalnih i stranačkih podjela, bez surevnjivosti i suparničkih nakana; objašnjavao je i najavio da ništa neće biti onakvim kakvim bijaše. Mora se ispočetka. Čisto i jasno kao sama priroda, bez licemjerja.
“Ovaj čin u kojem stojim pred vama, imenovat ću samo odgovornim“, rekao je [b]Isaković[/b], „Mi nismo u prilici da biramo između dva dobra, već između tri zla. Ova odgovornost podrazumijeva dalekosežne posljedice i one posljedice koje mogu biti neposredne. Mi smo u ratu. Mi smo oči u oči s grubom stvarnošću i moja osobna pojava na ovom mjestu samo je rezultat te stvarnosti, a ne ličnih sklonosti, opredjeljenja ili namjera.“
Nakon skiciranja gibanja na Balkanu, koja su među Bošnjacima razvila pogubna svojstva koja iznutra rastaču vlastito tijelo i dušu, [b]Isaković[/b] je pred slušaoce podastro krajnosti koje je iznjedrila bošnjačka historija. “Tako je u praskozorje moguće bosanske autonomaške slobode iskoračio mladi [b]Husein Gradaščević[/b], ali i ostarjeli [b]Ali-paša Rizvanbegović[/b], u austrijskim okupacijskim nedoumicama pojavljuje se umni muftija [b]Karabeg[/b] i razularena mostarska svjetina, razboriti [b]Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak[/b] i smutljivi [b]Hadži Lojo[/b], tzv. mehkiši i tzv. tvrdiši, [b]Gajret[/b], ali i Narodna uzdanica, latinica i ćirilica, časni [b]reis Čaušević[/b] i konzervativna ulema, senilni doglavnik [b]Adem-aga Mešić[/b] u Zagrebu i zaneseni srboljub [b]Mustafa Mulalić[/b] u Dražinu četničkom štabu, dalekovidi i usamljeni [b]Husein Ćišić[/b], građanski liberal s ustavnim prijedlogom o Bošnjacima u prvoj Saveznoj skupštini Federativne Jugoslavije i uštogljeni mostarski ekavac [b]Avdo Humo[/b], [b]Mak Dizdar[/b] kao hrvatski književnik i njegov brat [b]Hamid[/b] - kao srpski književnik na Katedri za suvremenu hrvatsku književnost u Zagrebu, i drugdje,[b] Meša Selimović[/b], član SANU-a, i [b]Alija Nametak[/b], član JAZU-a, potom [b]Hamdija Pozderac [/b]i [b]Alija Izetbegović[/b], raskol SDA i MBO, koji je onemogućio veliku političku pobjedu našem narodu na prvim slobodnim izborima, Islamski centar u Zagrebu sa svojim programom i centralne islamske ustanove u Sarajevu, potom [b]Fikret i Alija[/b], [b]Juka[/b] kao vid lokalne samovolje i Vrhovna komanda Armije BiH u ratu, bježanje rektora Univerziteta u stranu zemlju, i mali ljudi s periferije - veliki heroji i šehidi, novi naibu-reis i paralelna paralizatorska antireisovska struja, Vlada u Sarajevu i “Vlada spasa” u Ljubljani, bljedunjavi SDA-ovski gradonačelnici u Hercegovini, Muslimani bojovnici HVO-a i Muslimani logoraši HVO-a, autonomaške feudalne pretenzije [b]Fikreta Abdića[/b] u Cazinskoj krajini i sudbina Bosne i Hercegovine.”
Ključna pouka i poruka zato jeste: “Zaprečavanje vlastite odbrane narodu i podržavanjem svojevrsnog krstaškog rata protiv nas, Zapad je učinio zloslutan presedan. Velike sile i Savjet sigurnosti objektivno su saučesnici ovog genocida. Time ovo neće biti posljednji evropski mrak. Poslije zlodjela nad nama, poslije upečatljivih doživljaja tih zlodjela, niko na svijetu nije nevin. Nema ni jedne naše smrti koja nije s nekim podijeljena. Količina naše nevine krvi dostojna je pomjeranja ustaljenih pojmova o vremenu u kojem se ovaj svijet nalazi. Ono što se dogada u Ženevi - to je prisila. I trojna podjela Bosne i Hercegovine je komšijska i međunarodna prisila. To je, konačno, gruba realnost kojoj se moramo što prije priviknuti, mimo svoje volje i zato s manje emocija i s više razboritosti.“
[b]Isakovićev[/b] govor je propraćen dugim aplauzom, ali njegova ključna poruka nije naišla na prijem. Mnogo ljudi, uopće, nije znalo pozadinu dešavanja. Govornici su jedan za drugim odbacivali plan. Zbog neočekivanog razvoja situacije[b]Izetbegović[/b] poziva najviše državno vodstvo na odvojeni sastanak.
U podrum hotela „Holiday Inn“ odlaze: [b]Izetbegović[/b], [b]Silajdžić[/b], [b]Ganić[/b], [b]Irfan Ljubijankić[/b]. [b]Rusmir Mahmutćehajić[/b] se „probija“ kroz kuhinje, jer je i on pozvan na sastanak. U podrumu [b]Silajdžić[/b] ponovo objašnjava neophodnost prihvatanja plana. [b]Irfan Ljubijankić[/b] se slaže. „Hvala Bogu da i mi Muslimani imamo svoju državu. Meni je drago i zbog moje djece koja će moći slobodno živjeti u svojoj državi“, kaže [b]Ljubijankić[/b]. [b]Mahmutćehajić[/b] replicira da Bosna mora opstati, jer bez nje nema ni Bošnjaka. Ilustrovao je to primjerom načina kako su vršena pokrštavanja tokom Drugog svjetskog rata. Onima koji su pokrštavani je govoreno da im se duša ne može spasiti, ali tijelo može, a zatim su ubijani. Odvajanje Bošnjaka od Bosne je odvajanje duše od tijela, a to znači smrt.
„Situacija je“, kaže on, „odbrana Bosne ili smrt. Kakva god je perspektiva te odbrane, ona je nešto što nudi nadu, što štiti ljudsko dostojanstvo. Ako postoji dio Bosne gdje se ljudi nisu branili, a preživjeli su, nisu poklani i silovani, onda bi se moglo reći da nisam u pravu.“
[b]Izetbegović[/b] gnjevno odgovara: “Nije Bosna nikakav kumir kome se treba klanjati”. Za vjernike je ova izjava imala posebnu težinu, jer islam ne dozvoljava klanjanje kumirima (idolima). [b]Mahmutćehajić[/b] pita zašto se ne pozovu i ostali učesnici Sabora, predstavnici drugih stranaka, da se čuje šta oni misle, kao što su [b]Selim Bešlagić[/b] ili [b]Muhamed Filipović[/b].
U tom momentu akademik [b]Filipović[/b] ulazi sam, jer je tražeći [b]Saliha Bureka[/b] nabasao na skup. Ušao je usred sastanka, „Uhvativši „poštene“ Muslimane in flagranti na djelu razbijanja BiH“, kako je kasnije opisao. Uspijeva uhvatiti dio Silajdžićevog izlaganja i s nogu iznervirano govori: „Vi kopate živu državu za koju ljudi još uvijek ginu, vi ste obične izdajice i nemate pravo to činiti.“
Odlazi preko vrata, zajapuren od bijesa. [b]Mahmutćehajić[/b] mu dobacuje: „Ne idite odavde, profesore, ima nas još koji mislimo kao Vi.“ Ali, [b]Filipović[/b] ga ne čuje. Već je na putu prema Nezavisnom radiju „99“ da preko njegovog direktora[b]Adila Kulenovića[/b], kako je rekao, obavijesti narod o zavjeri koja je u toku.
[/quote]

Oni Dobri Bosnjani koji su zivjeli prije dolaska Turaka i ovi danasnji Bosnjaci koji su ostali poslije Turaka nisu nikakvi potomci Dobrih Bosnjana nego turski isprdci.Odrekli su se historije srednjovjekovne Bosne,odustali su od svoje narodne nosnje,odustali su od svojih kraljeva i kraljica.Uzeli su tursku narodnu nosnju za svoju vlastitu,pa su tako strpali zene u turske dimijetine,umjesto bosanske kape prihvatili su turski fes.Ima toga jos.

[url="http://www.youtube.com/watch?v=rPalvzHrn1A"]http://www.youtube.com/watch?v=rPalvzHrn1A[/url]

Ova narodna nosnja se vidi na bosanskom stecku,nadgrobnom spomeniku Dobrih Bosnjana.Nigdje necete vidjeti na stecku sliku Dobrog Bosnjanina sa fesom na glavi.Danasnji Bosnjaci -muslimani se uopce nemaju pravo pozivati na Bosnjastvo i koristiti Bosnjastvo za svoju nacionalnu oznaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
koje izvor teksta ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
sad je pitanje sonda koji si ti izrod i isprdak kad ovako baratas rijecima,previse si pustio tu jezicinu da tarlaha kao da se nikad dok si ziv nece saznati ko si i kako se zoves,polako dostu malo smanji dogadjaje,ispovjedi se svom Bogu babi mozda ti on kaze koju pametnu,,,ma kopaju informacije nema veze na kojoj temi samo protiv Drzave i nas koji smo ostali na pravoj strani,to im je u krvi,inatite se koliko hocete ali uspjeti vam nece...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='lucky' timestamp='1349410981' post='464848']
koje izvor teksta ...
[/quote]

Obrati paznju na tekst plave boje! Svakako za preporuciti, ovo bi trebao svako ko zivi u BIH procitati da bi jasnije mogao procjeniti sta se je sve desavalo kod nas zadnjih decenija proslog vijeka!

[img]http://img252.imageshack.us/img252/1232/balkanbluzvn6.jpg[/img]

Autorice bestselera "Balkan Bluz" pripadaju prvoj generaciji bh. novinara koja
je postavila profesionalne standarde istraživačkog novinarstva u BiH i svojim
tekstovima obilježili zlatne godine sarajevskog magazina Slobodna Bosna.
Njihova knjiga, pisana kombinacijom klasičnog žurnalizma i moder­ne
publicistike, beskompromisni je i stvarni prikaz životnih uloga više od sto
političara, oficira, špijuna, policajaca i kriminalaca koji su doprinijeli
bosanskoj kataklizmi u zadnjih trideset godina 20. vijeka. [color=#0000cd]Sadržaj "Balkan
bluz" razbija iluzije, nade, vjerovanja većine naroda u BiH da su ih "njihove"
vo­đe, vojnici, političari i kriminalci zaista voljeli i štitili.[/color] Edited by Amon Ra
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='sonda' timestamp='1349357408' post='464820']
Oni Dobri Bosnjani koji su zivjeli prije dolaska Turaka i ovi danasnji Bosnjaci koji su ostali poslije Turaka nisu nikakvi potomci Dobrih Bosnjana nego turski isprdci.Odrekli su se historije srednjovjekovne Bosne,odustali su od svoje narodne nosnje,odustali su od svojih kraljeva i kraljica.Uzeli su tursku narodnu nosnju za svoju vlastitu,pa su tako strpali zene u turske dimijetine,umjesto bosanske kape prihvatili su turski fes.Ima toga jos.

[media]http://www.youtube.com/watch?v=rPalvzHrn1A[/media]

Ova narodna nosnja se vidi na bosanskom stecku,nadgrobnom spomeniku Dobrih Bosnjana.Nigdje necete vidjeti na stecku sliku Dobrog Bosnjanina sa fesom na glavi.Danasnji Bosnjaci -muslimani se uopce nemaju pravo pozivati na Bosnjastvo i koristiti Bosnjastvo za svoju nacionalnu oznaku.
[/quote]

pa to je stvar mode bilo pa su oni ovo gledali da je modernije sto su turci donijeli... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Amon Ra' timestamp='1349458619' post='464879']
Obrati paznju na tekst plave boje! Svakako za preporuciti, ovo bi trebao svako ko zivi u BIH procitati da bi jasnije mogao procjeniti sta se je sve desavalo kod nas zadnjih decenija proslog vijeka!

[img]http://img252.imageshack.us/img252/1232/balkanbluzvn6.jpg[/img]

Autorice bestselera "Balkan Bluz" pripadaju prvoj generaciji bh. novinara koja
je postavila profesionalne standarde istraživačkog novinarstva u BiH i svojim
tekstovima obilježili zlatne godine sarajevskog magazina Slobodna Bosna.
Njihova knjiga, pisana kombinacijom klasičnog žurnalizma i moder­ne
publicistike, beskompromisni je i stvarni prikaz životnih uloga više od sto
političara, oficira, špijuna, policajaca i kriminalaca koji su doprinijeli
bosanskoj kataklizmi u zadnjih trideset godina 20. vijeka. [color=#0000cd]Sadržaj "Balkan
bluz" razbija iluzije, nade, vjerovanja većine naroda u BiH da su ih "njihove"
vo­đe, vojnici, političari i kriminalci zaista voljeli i štitili.[/color]
[/quote]

i jesi ti to svatio kada je u pitanju ratni zlocinac fikret ?
 • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='lucky' timestamp='1349728302' post='465020']
i jesi ti to svatio kada je u pitanju ratni zlocinac fikret ?
[/quote]

O njemu ne pise skoro nista u ovoj knjizi.. osim o njegovim zaslugama kada je rijeci o organizaciji i ujedinjenju muslimanskog naroda pred prve visestranacke izbore! :(

Jeli tebi sta pomoglo?
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
pa jel sefer rekao da se ne moze vijerovti fikretu,znao je on bolje od tebe i mene sta je fikret spremao i skim je drugovao..

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='x-men' timestamp='1349877801' post='465101']
pa jel sefer rekao da se ne moze vijerovti fikretu,znao je on bolje od tebe i mene sta je fikret spremao i skim je drugovao..
[/quote]

Ko je izvrsio atentat na Sefera i ubio mu trudnu zenu i nerodjeno dijete!?
Sve ostalo si preskocio samo zapamtio sta je rekao za Fikreta.. evo malo podsjeti se!
[url="http://www.youtube.com/watch?v=CZO4BH2kDcU&feature=share"]http://www.youtube.com/watch?v=CZO4BH2kDcU&feature=share[/url]
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
jos malo ce te reci da je i sefer izdajnik haha,,ma skrgane vi kupite ono sto vama pase i neznam gdje se vi pronalazite u ovom...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='x-men' timestamp='1349887944' post='465118']
jos malo ce te reci da je i sefer izdajnik haha,,ma skrgane vi kupite ono sto vama pase i neznam gdje se vi pronalazite u ovom...
[/quote]
Sefer je svakako najveci patriota BIH, ne zove se dzaba njegova stranka "patriotska"! Sefera da su slusali danas bi imali ustav iz 74. a ne ovaj Deytonski koji je samo prva faza konacnog raspada BIH.
Seferu uvijek skidam kapu!
Sefer kaze da je na kuvajtskoj banci u Zagrebu doslo 5 milijardi dolara za ABIH a isto tako kaze da je do njegove smjene potroseno nesto oko 170 miliona dolara na vojsku, gdje su ostale pare x-man? Eno ih kod Bakira, Cengica, Bickacica i ostalih vijernih Alijnih sluga!

Share this post


Link to post
Share on other sites
pa dostu i ja sam uz ovakvog covjeka,ovakvi mene zanimaju,ovo su postenjacine i ovo je istinski patriota dobro si rekao,ni ja nisam bio za Muslimansku vojsku nego vojsku svih naroda u Bih al pitaj tih svih drugih naroda i nacija dal su oni bili za takvu ideju,bilo je mnogo drugih nacionalnosti u nasoj vojsci i nikad ni kod nas nije nekom ruzno rekao,ne mozete ni vi sve osudjivati i nazivati 5 korpus imenima kakvim ga nazivate..

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='x-men' timestamp='1349889003' post='465121']
pa dostu i ja sam uz ovakvog covjeka,ovakvi mene zanimaju,ovo su postenjacine i ovo je istinski patriota dobro si rekao,ni ja nisam bio za Muslimansku vojsku nego vojsku svih naroda u Bih al pitaj tih svih drugih naroda i nacija dal su oni bili za takvu ideju,bilo je mnogo drugih nacionalnosti u nasoj vojsci i nikad ni kod nas nije nekom ruzno rekao,ne mozete ni vi sve osudjivati i nazivati 5 korpus imenima kakvim ga nazivate..
[/quote]

Kako vi nas nazivate? Vi ste se borili za Aliju i njegovu politiku a on vas je izdao tako da niste znali da ni on sam nije za cjelovitu BIH, a potpisivanjem Deytonskog sporazuma je napravio najvecu izdaju u istoriji BIH, on je bio zakonski obavezan da brani postojeci ustavi republike Bosne i Hercegovine ali on kao jedini legitimni predstavnik BIH u Deytonu potpisiva etnicku podjelu BIH, naredjuje obustavu ratnih dejstava u momentu kada republika srpska proglasava totalni slom Republike Srpske u roku od 36 sati ako se ne prekinu ratna dejstva, i nakon toga odlazi u Deyton i donosi podjeljenu BIH, A da je ratovao jos 2-3 dana srbi bi bili vojnicki totalno porazeni i danas bi mogli imati ustav onakav kakav se Alija zakleo da ce braniti! Sada ti meni reci ko je najveci izdajnik BIH u ovoj citavoj prici, mi smo makar imali ljiljane i "Bosna i Hercegovina" na nasim amblemima, dok ste vi borili se za ono za sto su i "braca" arapi dolazili da se bore!
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Amon Ra' timestamp='1349889756' post='465123']
Kako vi nas nazivate? Vi ste se borili za Aliju i njegovu politiku a on vas je izdao tako da niste znali da ni on sam nije za cjelovitu BIH, a potpisivanjem Deytonskog sporazuma je napravio najvecu izdaju u istoriji BIH, on je bio zakonski obavezan da brani postojeci ustavi republike Bosne i Hercegovine ali on kao jedini legitimni predstavnik BIH u Deytonu potpisiva etnicku podjelu BIH, naredjuje obustavu ratnih dejstava u momentu kada republika srpska proglasava totalni slom Republike Srpske u roku od 36 sati ako se ne prekinu ratna dejstva, i nakon toga odlazi u Deyton i donosi podjeljenu BIH, A da je ratovao jos 2-3 dana srbi bi bili vojnicki totalno porazeni i danas bi mogli imati ustav onakav kakav se Alija zakleo da ce braniti! Sada ti meni reci ko je najveci izdajnik BIH u ovoj citavoj prici, mi smo makar imali ljiljane i "Bosna i Hercegovina" na nasim amblemima, dok ste vi borili se za ono za sto su i "braca" arapi dolazili da se bore!
[/quote]

covjece de shvati jednom da se ne vrti sve samo oko Fikreta i Alije! Ajde bolan, pa ovakva Bosna kakva je vjerujem da je malo ko zadovoljan sa njom. Bosna je podijeljena onako kako je podijeljena, u njoj zive muslimani, hrvati i srbi! I sad mozes nastaviti dalje, zasto se stalno vracas u proslost?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Banditozzzz' timestamp='1349898766' post='465129']
covjece de shvati jednom da se ne vrti sve samo oko Fikreta i Alije! Ajde bolan, pa ovakva Bosna kakva je vjerujem da je malo ko zadovoljan sa njom. Bosna je podijeljena onako kako je podijeljena, u njoj zive muslimani, hrvati i srbi! I sad mozes nastaviti dalje, zasto se stalno vracas u proslost?
[/quote]
Ja pricam o ustavu i izdaji Bosne i Hercegovine da bi dokazao onim ljudima koji nas nazivaju izdajnicima da su oni sami podrzavali i borili se za vece izdajnike nego smo to mi!
A o cemu ti picas? O necemu desetom, ali nema veze vazno je da se razumijemo..

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Amon Ra' timestamp='1349903598' post='465131']
Ja pricam o ustavu i izdaji Bosne i Hercegovine da bi dokazao onim ljudima koji nas nazivaju izdajnicima da su oni sami podrzavali i borili se za vece izdajnike nego smo to mi!
A o cemu ti picas? O necemu desetom, ali nema veze vazno je da se razumijemo..
[/quote]

I sta dobijas sa tim sto se vracas 20 godina unazad? Nista, nego samo i dalje stvaras mrznju.. Vidis da je ljudima dosta vise Alije i Fikreta. I ja vjerujem da se vecina njih nije borila ni za Aliju ni za muslimansku drzavu, vec za svoju domovinu, svoju kucu, svoj grad! I naravno ti ljudi su zamislili da ce Bosna 20 godina kasnije vjerovatno drugacije izgledati, barem sto se ekonomske situacije tice! Ali nece, sve dok se mi bosanci ne ujedinimo i shvatimo da moramo zajedno - svi! A tako trebaju i Hrvati i Srbi!
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Amon Ra' timestamp='1349889756' post='465123']
Kako vi nas nazivate? Vi ste se borili za Aliju i njegovu politiku a on vas je izdao tako da niste znali da ni on sam nije za cjelovitu BIH, a potpisivanjem Deytonskog sporazuma je napravio najvecu izdaju u istoriji BIH, on je bio zakonski obavezan da brani postojeci ustavi republike Bosne i Hercegovine ali on kao jedini legitimni predstavnik BIH u Deytonu potpisiva etnicku podjelu BIH, naredjuje obustavu ratnih dejstava u momentu kada republika srpska proglasava totalni slom Republike Srpske u roku od 36 sati ako se ne prekinu ratna dejstva, i nakon toga odlazi u Deyton i donosi podjeljenu BIH, A da je ratovao jos 2-3 dana srbi bi bili vojnicki totalno porazeni i danas bi mogli imati ustav onakav kakav se Alija zakleo da ce braniti! Sada ti meni reci ko je najveci izdajnik BIH u ovoj citavoj prici, mi smo makar imali ljiljane i "Bosna i Hercegovina" na nasim amblemima, dok ste vi borili se za ono za sto su i "braca" arapi dolazili da se bore!
[/quote]

nisi dobro kraj price napisao,i vratio se babo izgubljenenom bitkom i pognute glave iz Sarajeva i otvorio oci Cazinskoj Krajini i zelio osnovati jos jednu drzavu u drzavi,pa kad je Alija dijeli moze i Fikret,hahaha,ala se fiki uinatio ali na pogresnom mjestu,samo je bio kukavica reci onda kad je trebao da on preuzima vlast u Drzavi a ne povuci se ko pi.k.c.a pa isplanirati ono sto je bilo sa cetnicima,de skrgane nemoj vazda razbijati sebi glavu kad nemozes ni nama a ni sebi dokazati a nemoj se ni tijsiti ovim sto pises i kriviti druge,trebao si ostati prvo na pravoj strani pa onda se boriti za svoj status,nikog nezanima nakon ovoliko godina ovo sto tebe zanima,a ti si znao ustav ooo fiki je znao pa vam ga prenio pisano ili glasom hehe,pa vam otvorio oci,ala ste stvarno zaludjeni Alijom i tim sto je on radio ali vojska Republike Bih je ostala doslijedna svojoj Drzavi ama nema veze kolika je a vidi sad kakvu vosjku imamo,da dodik i neki predstavnici cetnika zele da je ukinu,znas zasto jer znaju ako dodje do sukoba nestat ce sve ono sto su dobili na genodicu nad Muslimanskim narodom,da li je bilo Muslimana i Hrvata u cetnickoj vojsci koliko je bilo tih naroda u nasoj vojsci?kazem ti opet okani se toga bices smireniji i opusteniji za zivot,nemorate vi nama govoriti i citirati ili guglati i traziti ko je gdje sta rekao i Alija je ovo Alija je ono ma ne zanima to nikog,imamo mi bolju zadacu u zivotu a stanej u Bosni ce se promjeniti,vidjet ce mo da li se bilo prisiljeno ili dobrovoljno razdijelila Bosna,doce to na svoje sve..

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='sonda' timestamp='1349357408' post='464820']
Oni Dobri Bosnjani koji su zivjeli prije dolaska Turaka i ovi danasnji Bosnjaci koji su ostali poslije Turaka nisu nikakvi potomci Dobrih Bosnjana nego turski isprdci.Odrekli su se historije srednjovjekovne Bosne,odustali su od svoje narodne nosnje,odustali su od svojih kraljeva i kraljica.Uzeli su tursku narodnu nosnju za svoju vlastitu,pa su tako strpali zene u turske dimijetine,umjesto bosanske kape prihvatili su turski fes.Ima toga jos.

[media]http://www.youtube.com/watch?v=rPalvzHrn1A[/media]

Ova narodna nosnja se vidi na bosanskom stecku,nadgrobnom spomeniku Dobrih Bosnjana.Nigdje necete vidjeti na stecku sliku Dobrog Bosnjanina sa fesom na glavi.Danasnji Bosnjaci -muslimani se uopce nemaju pravo pozivati na Bosnjastvo i koristiti Bosnjastvo za svoju nacionalnu oznaku.
[/quote]

Bome ti to hrabro objasni svaka ti čast. Ovaj momak sonda govori istinu a vi kako hoćete.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Očito je u jednu ruku da jesmo, nekome '' kultura '' i način života a nekome geni pa treba vješto baratati sa terminom poturica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,366
×
×
 • Create New...