Jump to content
Sign in to follow this  
jonksosis

Da li i gdje uzeti kasko osiguranje ?

Recommended Posts

Kupio sam nov automobil, i da li mislite da treba kasko uzeti? Uopste koje osiguravajuce kuce su najbolje u BiH i da li ima tih razlika u cijeni?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ovako, er ovo što ti je Natasha linkala je osiguranje od auto-odgovornosti, odnosno ono klasično obavezno osiguranje koje moraš platiti prilikom registracije. Kasko je nešto drugo. Kasko osiguranje je dobrovoljno osiguranje koje se uzima kada zelis da osiguras neko novo, kvalitetno i skupo auto. Znači kasko osiguranje pokriva štete na TVOM autu za koje si kupio policu, i to štete koje nastanu iz raznih razloga - prevrtanja, udara, grebanja (npr laički neko tebe zakači svojim autom, namjerno ogrebe nekim oštrim predmetom i slično), nesreća itd, te ako se ugovori pokriva i naknadu u slučaju krađe tog auta.

Moraš da znaš da, ove police vrlo lako mogu prestat validne ako npr. se utvrdi da u trenutku nesreće si bio u alkoholiziranom stanju, ili ako si tokom krađe auta ti ostavio ključeve u autu.

Cijena je općenito dosta veća nego cijena police kod auto-odgovornosti (ne cijena cjelokupne registracije nego samog osiguranja od prilike 50% cijene registracije), ali je različita kod različitih društava, različitih tipova auta i povezana je nekim podacima iz saobraćajne tako da je najbolje da malo istražiš i obiđeš par osiguravajućih društava da vidiš. Ja mislim da nema velike razlike u cijeni jer je konkurencija stvarno snažna (ali cijena u ovom slučaju ti i ne treba da bude vodilja nego sami omjer isplaćenih šteta i njihov iznos).

Što se tiče koje društvo je najbolje, moraš gledat omjer isplaćenih šteta i uplaćene premije, iznos kapitala, prometa ostvarenog i slično. Društva koja trebaš da izbjegavaš su: Zovko Osiguranje, ASA, brčko GAS, Jahorina osiguranje, DUNAV osiguranje što je i naglašeno od agencije za osiguranje u javnoj štampi, jer se može vrlo lako desit da tvoja šteta ne bude isplaćena.

Snažna osiguravajuća društva su u BiH, Sarajevo osiguranje, Uniqa, Bosna-sunce osiguranje, Triglav, tu i tamo Camelija, Euroherc, (ne nužno ovim redom). Et nadam se da sam ti pomogo.
 • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Demant gore navedenog gospodina.....Isti je iznio glasine vezano za osiguravajuća društva koja treba po njegovom navodu izbjegavati,isti blati osiguravajuća društva bez dokaza, a osiguranje koje on preferira odnosno u kojem je u radnom odnosu ,meni je štetu isplaćivalo 6,5 mjeseci, a sve čisto ... Poznato da je Sarajevo osiguranje zadržalo radnike koji su pri penziji, većina ih je troma i spora...Radnici se primaju kao na državne  pozicije....posao su umrtvili pa im sad drugi krivi.....čupa ih što preko veze dobiju dosta teških tendera, inče im posao stagnira.... imaju uposlenika koji neznaju ni za šta su došli na posao...Pozivaju se na omjer kapitala, vidjećemo kako će taj kapital izgledati poslije privatizacije....Vjerujem da se isti ovaj neće dugo zadržati u osiguranju koje preferira ako već nije prešao u neko koje ovdje i nije na popisu..... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,365
×
×
 • Create New...