Jump to content
Sign in to follow this  
mell

Djeca dijabeticari

Recommended Posts

Od dijabetesa danas boluje oko 350 milijuna ljudi, dvostruko više nego prije 30 godina. Drastičnoj progresiji bolesti, koja se povezuje sa sjedilačkim načinom života, prehranom i stresom.

Spušta se i dobna granica oboljelih. Udio novootkrivenih dijabetičara u dobi do pet godina se popeo na 25 posto unutar maloljetničke populacije.

Kod dijabetesa tipa 1 genetika je jedan od rizičnih faktora za obolijevanje, ali nema tako značajnu ulogu kao kod dijabetesa tipa 2.
Kod tipa 1 veću ulogu imaju vanjski faktori. Pretpostavlja se da je riječ o faktorima okoliša, no je li riječ o prehrani, nekim toksinima u okolišu ili nečem trećem, te u kojoj su mjeri ti faktori rizični, još uvijek nije znanstveno potvrđeno.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dijabetis kada bi mi neko rekao prije par godina da je toliko ozbiljna bolest mislio sam da nije upravu, medjutim nedavno prije (3-4) godine zadesio me takav nesretan slucaj u porodici da mi je mali brat obolio od dijabetisa i mogu samo reci da je to jako katastrofalna bolest. nisam bas upucen u ostale tipove činjenica oko dijabetisa ali mogu samo da kazem da su to jake i teske muke pogotovo za dijete od 14 godina sto je on :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
:( zalostno...
mada djeca to nekako lakse prihvate nego odrstale osobe... nekakao im je lakse tako sam to kroz praksu zapazila...

mada moram priznati da kod nas medicina sto se diabetesa tice jos malo shepa iza...

Imam u familiji dva slucaja diabetes tip 2 i jedan tipa 1 i zastrasujuce je kako se sa tim kod nas barata... I zalostno koliko ti pacijenti nesmiju odstupat od tih terapija...

al bice valjda nekad i kod nas bolje... Nadati se je...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nedo Bog nikome ...

Kod mene imaju i otac i mama diabetes tipa 2 a brat od oca ima diabetes tipa 1 sa kojim zivi vec vise od 30godina ... to je bolest za koju ne poznaju lijeka i sa kojom se moras nacuiti zivjeti i koju moras drzati pod kontrolom da bih mogao zivjeti dalje ... kod mene je to u obitelji tako da sam ja morala cesto ici na kontrulu za secer ali za sad da pokucam je sve u redu ... u trudnoci sad moram paziti na mjeru slatkisa i voca koje ima puno secera ui sebi da nebih dobila trudnicki diabetes ... da nebih bebi naskodilo ... tesko je djeci sa diabetesom poznajem djevojcicu kojoj su roditelji morali davati inzulin vec od pete godine zivota bila je ogranicena i sad kad ide u skolu morali su paziti da nebih pala u hipu ... sad kad je starija i sama osjeti kad joj secer padne ili se povisi ...

Sto kaze eci kod nas na tu bolest jos lose reaguju i nema dobrih doktora za diabeticare ... zato moji roditelji jos nisu odlucili ici zivjeti dole jer im nebi bila pruzena pomoc oko diabetesa kao u Ljubljani ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Danas je prisutan i veliki broj pretile djece. Je li to greska roditelja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije to greška roditelja. Nijedan roditelj ne tovi svoje dijete već ga kao malog natjera da jede više kako ne bi bio zakržljao a lično ja nisam primjetio da ikoga kod nas tjeraju roditelji da se prežderava. Ja poznajem ljude koji ne da žderu već lopataju, sami su sebi krivi jer nemaju dovoljno karaktera da kažu ne i sad tamo se idu blamirati po nekakvim televizijama. Bolest jer jer ždereš bezveze, naravno. Lično sam ja jedan od debljih i kada dosegnem neku određenu kilažu smanjim mjesec i po malo unos gluposti i opadnem 6 - 7 kila i onda ih opet vratim kroz  5 mjeseci a to najviše jer nemam vremena sad od faksa. Inače noga u guzicu, Alinac, basket, nogomet, rukomet i aj ćao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mojoj porodici genetski dijabetes "vlada". Ja imam poremećaj razine šećera tj.imam blago povećan šećer (iznad granice) ali ne toliko da bih bila dijabetičar. Ovako može biti cijeli život, a može preći u dijabetes.

Imam troje djece, i sve troje u zdravsvenim kartonima imaju naznačeno da je porodična bolest dijabetes. nadam se da će ih to aBd zaobići u životima, a npr. moja malena komšinica je sa osam godina dobila dijabetes, svaki dan mama joj daje inzulin a u porodici (bar oni tako tvrde) nema niko dijabetes. Ispada da nema pravila.

 

Što se tiče kilaže, debljine, pretilosti kod djece ...... Mi, roditelji možemo utjecati  na njihovu kilažu, prvenstveno sebe smatram odgovornom jer vršim nabavku prehrane i kuham .Svoju djecu učim zdravoj ishrani, podržavamo ih u sportskim aktivnostima itd.. Može se vidjeti primjera gdje su roditelji gojazni a i djeca, može tu biti malo i genetike, i nekave sklonosti debljanju, ali mislim da je najviše do samog načina ishrane. 

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pa da, i ja sam uvjerenja da roditelji u velikoj mjeri uticu na ne/pretilost svoje djece, jer u prvom redu su ipak oni koji pribavljaju namirnice, kuhaju, odredjuju zdravu/ nezdravu ishranu (misleci na maloljetnu djecu)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,367
×
×
 • Create New...