Jump to content
Sign in to follow this  
Guest

Očajnički krik porodica žrtava Srebrenice

Recommended Posts

Guest
[color=#000000][font=Arial, Helvetica, sans-serif]Jedanaest nevladinih organizacija i asocijacija iz Srebrenice jučer se, povodom najave ambasadora SAD-a u BiH Patrika Muna (Patrick Moon) da neće biti izmjene izbornih pravila za glasanje u Srebrenici na predstojećim lokalnim izborima, oglasilo saopćenjem kojim upozorava da je ovakva odluka potvrda da se genocid isplati.

Ukazujući na sve posljedice genocida koji se dogodio u julu 1995., srebrenička udruženja, s porodicama žrtava na čelu, napominju da 17 godina poslije genocida "međunarodna politika ide istim pravcem".

[b]Nikakva pouka[/b]

- Međunarodna politika nije izvukla nikakvu pouku iz krvave prošlosti i, prema svemu sudeći, ovo će biti jedinstven slučaj u svijetu da se zločin ne osudi, nego da se nagradi i pokaže kao ispravan i isplativ čin. Mi koji genocidne tragove nosimo na svom tijelu, tražimo od međunarodne zajednice da ne dozvoli da se isti scenarij ponovi i danas, odnosno da ne dozvoli zakonsku legalizaciju rezultata genocida, oduzimajući pravo glasa srebreničkim žrtvama na predstojećim lokalnim izborima - stoji, između ostalog, u saopćenju.

Srebrenička udruženja su, također, zatražila od svih relevantnih međunarodnih i domaćih političkih subjekata da pomognu da dođe do izmjene Izbornog zakona BiH i omoguće prijeratnim stanovnicima Srebrenice da glasaju na lokalnim izborima. Posebnim zahtjevom obratili su se, kako navode u saopćenju, vodećim političkim strankama, SDA, SDP, SBiH i SBB BiH, da se "pod hitno očituju po ovom pitanju i prestanu biti nijemi posmatrači legalizacije genocida".

[b]Dosta šutnje[/b]

Prema riječima jedne od predstavnica žrtava, Hatidže Mehmedović, koja je prekjučer vrlo emotivno saopćila američkom ambasadoru da u Potočare, nakon ovakve odluke o izborima u Srebrenici, više nije dobrodošao nijedan strani ambasador, jučerašnje saopćenje je "krik očajnika izdatih od svih i to na isti način kao i 1995."

- Ovo je posljednji ekser u tabutu Srebrenice. Dosta je više praznih priča i obećanja. Dosta je više šutnje naših političkih predstavnika, koji se o Srebrenici brinu samo kada njima trebaju glasovi. Sad će se svačije lice pokazati kakvo je. Ponovo nas predaju Srbima - kazala nam je Mehmedović.[/font][/color]
[color=#000000][font=Arial, Helvetica, sans-serif][u][b]Salihović: Ahmetović i Tihić su se prodali Dodiku[/b][/u]

Za Zulfu Salihovića, potpredsjednika Organizacije demobilisanih boraca Srebrenice i predsjednika Kluba odbornika SBiH u Skupštini općine (SO) Srebrenica, nema dileme da je za stanje u kome se trenutno nalazi srebrenički narod "najodgovornija politika SDA", koja je godinama imala ekskluzivitet na život u Srebrenici.

- Sve karte su otvorene. Sadik Ahmetović je taj koji godinama vlada Srebrenicom. On se prodao Tihiću, a Tihić Dodiku, koji sve radi da RS zaokruži kao državu. Ima više od dvije godine kako smo tražili od SDA Srebrenice da krenemo u rješavanje pitanja izborne procedure i odgovor SDA svaki put bio je "rano je". Za to vrijeme Ahmetović, koji se za sve pita, sebi je gradio karijeru i zajedno sa svojim političkim šefom "milovao" se s Dodikom, Ivicom Dačićem, Borisom Tadićem. Oni moraju pogledati u lice srebreničkih majki jer su, zahvaljujući srebreničkim nišanima, došli na državne funkcije s kojih bi, da imalo imaju obraza, već noćas sami trebali otići - eksplicitan je Salihović.

[u][b]SBB BiH još u januaru predložila izmjene[/b][/u]

Član Predsjedništva SBB BiH i bivši načelnik Srebrenice Abdurahman Malkić u izjavi za naš list podsjeća da je prije dva mjeseca bio postignut dogovor svih političkih partija u Srebrenici da zajednički krenu u rješavanje pitanja glasanja na lokalnim izborima u ovoj općini. Nakon dva sastanka, kaže, predstavnici SDA su prema naredbi iz vrha partije prestali dolaziti na sastanke.

- Nažalost, povijest Srebrenice se ponavlja. Srebrenica je već ko zna koji put i prodata i izdata od onih koji su se zaklinjali u vjernost Srebrenici. Kad je SBB BiH u januaru pokrenuo pitanje izbora u Srebrenici, ovi iz SDA govorili su mi da smo poranili. Kad je jedna grupa nas, ipak, krenula s razgovorima o ovom pitanju, oni su odustali. Nakon naše februarske inicijative s nekim ljudima iz Srebrenice napravio sam program kako osigurati dovoljan broj birača koji će glasati za Srebrenicu, ali su i te aktivnosti, nažalost, pojedinci u SDA obustavili. Ako je za genocid 1995. najodgovornija srpska i politika međunarodne zajednice, za ovo što se sada događa mora odgovarati bošnjačka politika - stav je Abdurahmana Malkića.

Mirsad Đugum, predsjednik Kluba poslanika SBB BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, također je potcrtao da je taj dom raspravljao o prijedlogu SBB-a za izmjene Izbornog zakona BiH, koji bi omogućio da svi Srebreničani, bez obzira na mjesto prebivališta, glasaju u Srebrenici. Za to su, osim poslanika SBB BiH, glasali i poslanici SDA i SDP-a, ali prijedlog nije dobio entitetsku većinu. Također, SBB BiH prvi je inicirao da probosanske stranke izađu sa zajedničkim kandidatom za načelnika Srebrenice.[/font][/color] Edited by MECA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.



 • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,065
  • Total Posts
   378,372
×
×
 • Create New...