Jump to content
Sign in to follow this  
mell

"Teško" se držati mjere

Recommended Posts

Analize Svjetske banke o uslovima za lako otpočinjanje privatnog posla u 183 države svijeta smjestile su BiH na neslavno 125. mjesto, a ispred nje su, ne samo države nastale raspadom bivše Jugoslavije, već i brojne azijske i afričke zemlje.

U publikaciji Svjetske banke "Doing Bussiness" za ovu godinu, BiH je svrstana rame uz rame sa zemljama poput Svazilenda, Ugande, Tanzanije, dok su zemlje poput Albanije, Kirgizije, Papue Nove Gvineje ili Mongolije na pomenutoj listi prešišale BiH za više od 70 mjesta.

Da li skora budućnost nosi promjene, smanjenje birokratskog aparata u cilju većeg napretka u stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta za strane ulagače?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Generacija BiH za Evropu je inicijativa koju je pokrenuo specijalni predstavnik Evropske unije u BiH (EUSR) u junu 2011. godine, a koja okuplja novu generaciju mladih profesionalaca iz različitih sektora (od biznisa, akademske zajednice, civilnog društva, medija, kulture, politike i drugih oblasti) širom Bosne i Hercegovine, sa ciljem unaprijeđenja društvenog dijaloga o relevantnim pitanjima na evropskom putu BiH.

Generacija BiH za Evropu je s ciljem ubrzanja procesa registracije preduzeća u BiH okupila ključne donosioce odluka i učesnike ovog procesa koji su raspravljali o efikasnim rješenjima koji će doprinjeti bržem procesu registracije preduzeća u BiH, a samim tim i otvaranju većeg broja novih preduzeća i time stvaranju većeg broja radnih mjesta u BiH.

Razgovorano je o mogućnostima primjene elektronskog potpisa u procesu registracije poslovnih subjekata, informativnim alatima o procesu registracije preduzeća, harmonizaciji dokumentacije potrebne za registraciju preduzeća, te definisanju posebnog pravilnika koji bi poboljšao poštivanje zakonskih rokova u dotičnom procesu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,065
  • Total Posts
   378,379
×
×
 • Create New...