Jump to content
al hanif

Moze li nauka dovesti do vjerovanja u Jedinog Stvoritelja?

Recommended Posts

[i]Antony Garrard Newton Flew (11. februar 1923. – 8. april 2010.) je eklatantan primjer naučnika kojeg su znanstvene činjenice dovele do spoznaje Boga. Profesor Flew, nekada jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih deklariranih ateista, predavač na najprestižnijim svjetskim univerzitetima, 2004. godine obznanio je svoje vjerovanje u Boga i odbacio ateističke postavke i interpretaciju postanka svijeta. ”Dr Flu je onda seo i napisao autobiografsku knjigu “Priznajem: Postoji Bog!“ – Kako je najortodoksniji svetski ateista promenio svoj stav”.[/i]

[i]Justin Barrett i Roger Trigg, profesori Univerziteta u Oxfordu, nedavno su proveli obimno istraživanje, koje je trajalo tri godine, a čiji rezultati potvrđuju da je religiozno uvjerenje sastavni dio ljudske prirode. ”U istraživanju koje je trajalo tri godine korišteno je 40 različitih studija na kojima su radili deseci naučnika u zemljama od Kine do Poljske i od SAD-a do Mikronezije. U svim tim zemljama oni su došli do sličnih rezultata koji pokazuju da je u čovječanstvu rašireno vjerovanje u neki oblik onosvjetskog života te da ljudi posjeduju instinktivne sklonosti prema zaključivanju da se prirodne pojave događaju s nekim razlogom, odnosno svrhom.”[/i]


[i]Misliti da je religija privatna stvar pravi je poduhvat”, rekao je profesor Trigg tvrdeći da je takvo uvjerenje pogrešno. ”Nije to hiroviti interes nekolicine, to je u osnovi ljudske prirode.” (…) ”Sekularne teze iz 1960-ih, smatram, bile su besperspektivne i beznadežne”, zaključio je profesor Trigg.[/i]Ovaj članak, autora A. Cressy Morrisona, bivšeg predsjednika New York Academy of Sciences, prvi put se pojavio u “Reader’s Digest” januara 1948., a zatim je, na preporuku C.A. Coulsona, F.R.S.[i], profesora matematike na Univerzitetu ”Oxford”, ponovo objavljen u “Reader’s Digest” novembra 1960. godine.

Članak otkriva kako znanost primorava znanstvenika da prizna suštinsku potrebu za Savršenim Tvorcem[ii].

Još uvijek se nalazimo u praskozorju znanstvenog doba, a sve jača svjetlost jasnije iznosi na vidjelo rukotvorinu Stvaralačke Inteligencije. Za 90 godina, nakon Darwina, došli smo do zapanjujućih otkrića. S duhom znanstvenog humanizma i vjere utemeljene na znanju još više se približavamo svijesti o Bogu. U svoje ime mogu nabrojati sedam razloga za moj vjernički stav.

[b]Prvi:[/b] U skladu sa neosporivim matematičkim pravilima, u stanju smo dokazati da je naš svemir dizajniran i kompletiran od strane veličanstvenog i projektantskog Razuma. Pretpostavimo da ste u svoj džep stavili deset novčića, obilježenih od jedan do deset, i dobro ih izmiješali. Sada ih pokušajte izvući u nizu redom od jedan do deset, svaki put vraćajući izvađeni novčić nazad i uz to da ih sve ponovo protresete. Matematički znamo da vaše šanse da prvi izvučeni broj bude jedan jesu jedan od deset; za izvlačenje jedan i dva u slijedu, jedan od sto; za izvlačenje jedan, dva i tri za redom, jedan od hiljadu; i tako dalje. Vaše šanse da ih izvučete sve, od jedan do broja deset u nizu, dosegle bi nevjerojatnu brojku od jedne šanse u 10.000.000.000 pokušaja. Po istoj matrici prosuđivanja, toliko egzaktnih (tačno određenih) uvjeta potrebno je za život na Zemlji, koji ne bi mogli postojati u pravilnom odnosu slučajno. Zemlja rotira oko svoje ose hiljadu milja na sat[i]. Kada bi se okretala sto milja na sat, naši dani i noći bi bili deset puta duži nego sad, a vrelo Sunce bi, onda, spalilo vegetaciju u toku svakog dugog dana, dok bi u dugoj noći svaka preživjela klica smrzla. Nadalje, Sunce, izvor našeg života, ima površinsku temperaturu od oko 5.500 °C, a naša Zemlja je dovoljno daleko tako da nas ovaj “vječni oganj” grije dovoljno, a ne prekomjerno! Ako bi Sunce emitiralo samo pola sadašnjeg zračenja, mi bismo se smrznuli, a ako bi emitiralo za polovicu jače, bili bismo sprženi. Nagib Zemlje, koja je nagnuta pod uglom od 23 stepena, daje nam godišnja doba, a kada ne bi bila tako nagnuta, isparavanja iz okeana bi se kretala na sjever i jug, nagomilavajući nam kopna od leda. Ako bi naš mjesec bio, recimo, samo 80 hiljada kilometara dalje, umjesto njegove trenutne udaljenosti, plima bi bila tako ogromnih razmjera da bi dva puta dnevno svi kontinenti bili potopljeni, čak bi i planine uskoro erodirale. Ukoliko bi kora Zemlje bila samo nekoliko metara deblja, ne bi bilo oksigena, bez kojeg životinjski svijet mora iščeznuti. Da je okean nekoliko metara dublji, ugljen dioksid i oksigen bi bili apsorbirani i biljni svijet ne bi mogao postojati. Ili, ako bi naš atmosferski sloj bio tanji, neki meteori, kojih svakodnevno na milione biva spaljeno u svemiru, pogađali bi sve dijelove Zemljine kugle, šireći požare posvuda. Zbog ovih, i niz drugih primjera, ne postoji niti jedna od milion mogućnosti da je život na našoj planeti plod slučajnosti.

[b]Drugi:[/b] Snalažljivost života da ostvari svoju svrhu je manifestacija Sveprožimajućeg Razuma. U to šta je sam život nijedan čovjek nije proniknuo. Ne posjeduje ni težinu ni dimenziju[ii], ali ima snagu – korijen koji izrasta iz stijene učinit će da se stijena rascijepi. Život pobjeđuje vodu, zemlju i zrak, upravljajući njihovim elementima, tjerajući ih na rastakanje i preuređenje njihovih spojeva. Život – kao skulptor, oblikuje sva živa bića; kao umjetnik, dizajnira svaki list svakog stabla i boji svaki cvijet. Život je kompozitor i čini da svaka ptica pjeva svoju ljubavnu pjesmu, da insekti dozivaju jedni druge u horu njihovih mnogobrojnih tonova. Život je veličanstveni hemičar koji daje okus voću i začinima, a ruži miris, koji mijenja vodu i ugljene kiseline u šećer i drvo, te na taj način, oslobađajući oksigen, čini da životinje mogu udisati život. Baci pogled na gotovo nevidljivu kap protoplazme, prozirnu i nalik na žele, kadru da se pokrene, crpeći energiju od Sunca. Ova prosta ćelija, ova poput magle providna kapljica sadrži u sebi klicu života i ima moć da distribuira taj život svim živim stvorenjima, velikim i malim. Utjecaj ove kapljice je snažniji i obuhvatniji od naše vegetacije, životinja i ljudi, zato što sav život dolazi iz nje. Priroda nije stvorila život. Ko ga je, onda, postavio tu?

[b]Treći[/b]: Razboritost životinja neodoljivo govori o Dobrostivom Stvoritelju, koji je nadahnuo instinktom inače bespomoćna mala stvorenja. Mladi losos provodi godine na moru, zatim se vraća svojoj rodnoj rijeci, i putuje do same obale rijeke u koju se ulijeva pritoka gdje se rodio. Ko čini da se vraća tako precizno? Ako ga prenesete u drugu pritoku, on će istog trena uvidjeti da je skrenuo sa svoje putanje, prokrčiti sebi put nazad i vratiti se do glavnog toka, a zatim slučiti se protiv struje da bi okončao svoju sudbinu što preciznije. Još teži za razriješiti je misterij jegulje. Ova nevjerojatna stvorenja, kada se potpuno razviju, migriraju na sve strane iz svih jezera i rijeka – one iz Evrope hiljadama milja s onu stranu okeana – sve na putu ka istim beskrajnim dubinama u blizini Bermuda. Tu se razmnožavaju i umiru. Malehni, očito bez mogućnosti da spoznaju bilo šta osim da se nalaze u pustom vodenom prostranstvu, ipak, pronalaze put za povratak, ne samo do iste obale od koje su njihovi roditelji došli, već odande idu do rijeka, jezera ili malih bara – tako da su svi glavni vodeni tokovi uvijek naseljeni jeguljama. Nikada nijedna američka jegulja nije bila uhvaćena u Evropi, niti ima evropskih jegulja u američkim vodama. Priroda, šta više, odgađa maturaciju evropske jegulje po godinu dana ili više da bi ih pripremila za njihovo dugo putovanje. Odakle potječe taj nagon za usmjeravanje? Osa će svladati skakavca, iskopati rupu u zemlji, ubosti skakavca tačno na pravo mjesto, tako da on ne umre, ali da izgubi svijest, i nastavi živjeti u vidu konzerviranog mesnog proizvoda. Zatim će osa lagahno položiti svoja jajašca tako da larve, kad se izlegu, mogu pomalo grickati, a da ne ubiju insekta kojim se hrane. Mrtvo meso bilo bi po njih kobno. Majka će onda odletjeti i umrijeti, ona nikad neće ugledati svoje mlade. Sigurno da osa sve ovo mora uraditi ispravno od prvog puta, i to svaki put, inače ne bi bilo osa. Takve tajanstvene tehnike ne mogu se objasniti adaptacijom, one su dar.

[b]Četvrti:[/b] Čovjek je nešto više od instinktivne životinje – on posjeduje moć razuma. Nikada nije ostao zapis o nekoj drugoj životinji i njenoj sposobnosti da izbroji do deset ili da bar razumije značenje broja deset. Dok je instinkt kao jedna nota na flauti, lijepa, ali ograničena, ljudski mozak obuhvata sve note svih instrumenata u orkestru. Nema potrebe za elaboracijom ove četvrte tačke. Zahvaljujući ljudskom razumu mi smo u stanju promišljati o mogućnosti da smo to što jesmo samo zato što smo primili iskru Univerzalne Inteligencije.

[b]Peti:[/b] Dispozicija i predodređenost u svemu što je živo razotkriva se u fenomenima koje mi danas poznajemo, ali za koje Darwin nije znao – poput čuda gena. Tako neizrecivo sićušni su ti geni koji, kada bi sve njih koji su odgovorni za sve žive ljude u svijetu mogli staviti na jedno mjesto, bilo bi to manje od jednog naprstka. Ipak, ovi ultramikroskopski geni i njihovi saputnici, hromosomi, nastanjuju svaku živu ćeliju i predstavljaju kompletan kod za sve ljudske, životinjske i biljne karakteristike. Naprstak je mali prostor na koji se mogu staviti sve individualne karakteristike za dvije milijarde ljudi[iii]. Bilo kako bilo, činjenice ostaju neupitne. Stoga, kako to da geni obuhvataju cjelokupno nasljedstvo od mnoštva predaka i čuvaju psihologiju svakog pojedinca na tako beskrajno malom prostoru? Ovdje evolucija, uistinu, počinje – u ćeliji, entitetu koji sadrži i nosi gene. Kako nekoliko miliona atoma – pohranjenih u vidu ultramikroskopskog gena – može u potpunosti vladati svime na zemlji, primjer je dalekovidne oštroumnosti, proviđenja i predodređenja koji mogu proisteći samo iz Kreativne Inteligencije – nijedna druga hipoteza nije održiva.

[b]Šesti[/b]: Posmatrajući uređenost prirode, prinuđeni smo uvidjeti da je samo beskrajna mudrost mogla predvidjeti i prirediti njeno uređenje i nadziranje s takvom razboritošću. Prije mnogo godina jedna vrsta kaktusa zasađena je u Australiji kao zaštitna ograda. Bez kukaca-neprijatelja u Australiji kaktus se ubrzo počeo enormno širiti. Alarmirajuće mnoštvo nije popuštalo sve dok biljke nisu prekrile područje dugo i široko poput Engleske, potiskujući stanovnike iz gradova i sela, i uništavajući njihove farme. U potrazi za zaštitom, entomolozi[iv] su prokrstarili cijelim svijetom. Na kraju, pojavili su se sa insektom koji se hrani isključivo kaktusom, koji neće pojesti ništa drugo. Također, taj insekt se bez poteškoća mogao razmnožavati i nije imao neprijatelja u Australiji. Dakle, životinja je ubrzo svladala biljku i danas se kaktus-štetočina povlači, a s njim i svi, premda mali broj, preostalih kukaca-zaštitnika, dostatnih da kaktus drže pod kontrolom zauvijek. Takva kontrola i ravnoteža su općenito obezbjeđeni. Zašto insekti, koji se razmnožavaju velikom brzinom, ne dominiraju Zemljom? Zato što nemaju pluća kakva čovjek posjeduje, oni dišu kroz cijevi. No, kako insekti rastu, njihove cijevi se ne razvijaju srazmjerno povećanju njihovog cjelokupnog tijela. Otuda nikad nije postojao insekt ogromnih dimenzija, ovo ograničenje rasta držalo ih je sve pod kontrolom. Da ova kontrola nad tjelesnim razvojem nije bila osigurana, čovjek ne bi mogao postojati. Zamislite susret sa stršljenom velikim kao lav!

[b]Sedmi:[/b] Činjenica da čovjek gaji u sebi ideju o Bogu jedinstven je dokaz[v]. Koncepcija božanstva izvire iz bogomdate sposobnosti čovjeka, koju ne dijelimo sa ostatkom našeg svijeta – sposobnost koju nazivamo imaginacija. Snagom te sposobnosti, čovjek, i samo čovjek, u stanju je pronaći dokaz za stvari koje ne vidi. Vidik koji ta snaga otkriva je bezgraničan. Dakako, koliko se čovjek usavršava, toliko imaginacija postaje duhovna stvarnost.

[b][i]Fusnote:[/i][/b]
[i][i] Titula koja se dodjeljuje istaknutim znanstvenicima koji su Britanci, državljani Komonvelta ili Republike Irske. Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/FRS (op. prev.)[/i]

[i][ii] Antony Garrard Newton Flew (11. februar 1923. – 8. april 2010.) je eklatantan primjer naučnika kojeg su znanstvene činjenice dovele do spoznaje Boga. Profesor Flew, nekada jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih deklariranih ateista, predavač na najprestižnijim svjetskim univerzitetima, 2004. godine obznanio je svoje vjerovanje u Boga i odbacio ateističke postavke i interpretaciju postanka svijeta. ”Dr Flu je onda seo i napisao autobiografsku knjigu “Priznajem: Postoji Bog!“ – Kako je najortodoksniji svetski ateista promenio svoj stav”. U toj knjizi on opisuje svoje odrastanje u religioznoj porodici, svoje skretanje u ateizam pod uticajem ateističke literature i dugogodišnji rad na mestu profesora filozofije na brojnim svetskim univerzitetima kao najvatreniji promoter ateizma u svetu. A onda, usledio je preokret pod uticajem jasnih naučnih činjenica. U svojoj knjizi dr Flu, kao maestralni filozof i logičar, pokazuje kako je najpoznatiji svetski evolucionista, Dr Ričard Dokins, potpuno pogrešno objasnio fenomene u prirodi, i zloupotrebio svoj uticaj kao profesor biologije na Oksfordskom univerzitetu. Knjiga dalje obrađuje i druga pitanja u vezi s odnosom nauke i religije, i nauke i ateizma, i predstavlja pravi udžbenik zdrave logike i jednostavnog naučnog rezonovanja.” [/i]
[i]Izvori: http://www.vesti011.com/2011/07/sampion-ateizma-postoji-bog/ i http://en.wikipedia.org/wiki/Antony_Flew (op. prev.)[/i]

[i][i] Jedna milja je jednaka 1,609 kilometara. (op. prev.)[/i]

[i][ii] Život, dakle, nije moguće ni izvagati ni obujmiti. (op. prev.)[/i]

[i][iii] Ova cifra se odnosi na ukupno čovječanstvo u vrijeme pisanja ovog teksta, a to su 40-e godine prošlog stoljeća. (op. prev.)[/i]

[i][iv] ”Entomologija (grč. entomo: insekt i logos: nauka) je nauka o insektima. Zbog postojanja oko 1.3 miliona opisanih vrsta insekata koji čine dvije trećine svih živih organizama, starosti preko 400 miliona godina, brojne interakcije sa ljudima i drugim formama života na Zemlji, entomologija je veoma važna grana biologije. Iako tehnički neispravno, definicija entomologija se nekad koristi u slučaju proučavanja drugih organizama kao što su pauci, crvi i puževi.” Izvor: http://bs.wikipedia.org/wiki/Entomologija (op. prev.)[/i]

[i][v] Justin Barrett i Roger Trigg, profesori Univerziteta u Oxfordu, nedavno su proveli obimno istraživanje, koje je trajalo tri godine, a čiji rezultati potvrđuju da je religiozno uvjerenje sastavni dio ljudske prirode. ”U istraživanju koje je trajalo tri godine korišteno je 40 različitih studija na kojima su radili deseci naučnika u zemljama od Kine do Poljske i od SAD-a do Mikronezije. U svim tim zemljama oni su došli do sličnih rezultata koji pokazuju da je u čovječanstvu rašireno vjerovanje u neki oblik onosvjetskog života te da ljudi posjeduju instinktivne sklonosti prema zaključivanju da se prirodne pojave događaju s nekim razlogom, odnosno svrhom.”[/i]

[i]Uz manje prevodilačke intervencije preuzeto sa: http://www.vijesti.ba/techno-nauka/40305-Istrazivanje-Religija-univerzalna-prisutna-duboko-usadjena-ljudima.html[/i]

[i]O rezultatima istog istraživanja profesor Trigg je rekao sljedeće: ”Ako imate nešto tako duboko ukorijenjeno u ljudskoj prirodi, ispriječiti se i praviti tome smetnje, u nekom smislu, predstavljalo bi onemogućavanje ljudima da ostvare svoje temeljne interese.” (…)” Misliti da je religija privatna stvar pravi je poduhvat”, rekao je profesor Trigg tvrdeći da je takvo uvjerenje pogrešno. ”Nije to hiroviti interes nekolicine, to je u osnovi ljudske prirode.” (…) ”Sekularne teze iz 1960-ih, smatram, bile su besperspektivne i beznadežne”, zaključio je profesor Trigg.[/i]

[i]Izvor: http://religion.blogs.cnn.com/2011/05/12/religious-belief-is-human-nature-huge-new-study-claims/ (op. prev.)[/i]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Prva Allahova zapovjed i objavljene riječi Muhamedu a.s. nisu bile: vjeruj u mene, već je bilo: uči,čitaj i proučavaj u ime Gospodara svoga. Valjda je to dovoljan dokaz da naš Stvoritelj želi da ga spoznamo što je više moguće, a to možemo samo upravo kroz te prve ajete koji su objavljeni, a ne da slijepo vjerujemo na način da ne znamo zbog čega uopšte vjerujemo i tko je On, Allah dž.š.
Dakle, nauka vodi do Stvoritelja, samo onaj tko ide naukom, mora ići do kraja. Ovo se prvenstveno odnosi na prirodne nauke.

I sam Nikola Tesla je to priznao. Edited by Legionar

Share this post


Link to post
Share on other sites
Odgovor jednog agnostika - mene.

Može! Ali ne može dovesti do spoznaje da se on baš zove Allah ili Jehova ili Buda i ne može dovesti do spoznaje da ako ne budem klanjao 5 puta dnevno, išao nedjeljom na misu, jeo svinjetinu, pio alkohol i slično da ću ići na neko veoma loše užareno mjesto koje se zove pakao ili dzehenem.

Pričati o Bogu ili Višoj Sili možemo, ali ništa ne može objasniti ono što svjetske religije propagiraju...
 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mene zanima, je li iko od vas nekad pomislio da sve te religije nije neki pametan čiča stvorio, izmislio, napiso... Ja se često pitam. Sama ona priča o Muhamadu s.a.w.s. sa svojom prvom bogatom ženom pa do one od 9 godina kasnije, kad se je snas'o... Nekako mi izgleda klimavo. Je li nekom od vas ta priča činila se barem malo sumnjivo. Povezanost vjere i nauke, kolega Incubus je sve objasnio.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Jiggy Bau' timestamp='1332107547' post='451630']
Mene zanima, je li iko od vas nekad pomislio da sve te religije nije neki pametan čiča stvorio, izmislio, napiso... Ja se često pitam. Sama ona priča o Muhamadu s.a.w.s. sa svojom prvom bogatom ženom pa do one od 9 godina kasnije, kad se je snas'o... Nekako mi izgleda klimavo. Je li nekom od vas ta priča činila se barem malo sumnjivo. Povezanost vjere i nauke, kolega Incubus je sve objasnio.
[/quote]
Kao i sto vi dubinu svog nevjerovanja, tj ateizam, pokrepljujete ovim povrsnim izjavama gdje samo to znate i nista drugo.
Tako i mi svoju vjeru potkrepljujemo, necete vjerovati, ucenjem i izucavanjem..

I sam sam svjestan, znaci svojim ocima i procitao, a dozivio drugaciju historiju. Ali ovaj argumenat nebitan je na usporedbu argumenta zasto je Muhamed sallallahu alejhi we salam ozenio tu bogatu zenu..

Kad opsirno nakon godinu dvije izucavanja o poslaniku, mognete ozbiljno pristupiti problematici ovih razilazenja. Molio bih da se tek tad javite.
do tad pisite na nekim drugim temama gdje imate i znanje i iskustvo, jer me ovakvi tekstovi vrijedjaju...
 • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sumnjam ja da vi izucavate vjeru. Isto vi ovdje tamburate kao i ja. :)
Ko je od vas vjerski ucenjak? :P
 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='scooby-doo' timestamp='1332117029' post='451636']
Kao i sto vi dubinu svog nevjerovanja, tj ateizam, pokrepljujete ovim povrsnim izjavama gdje samo to znate i nista drugo.
Tako i mi svoju vjeru potkrepljujemo, necete vjerovati, ucenjem i izucavanjem..

I sam sam svjestan, znaci svojim ocima i procitao, a dozivio drugaciju historiju. Ali ovaj argumenat nebitan je na usporedbu argumenta zasto je Muhamed sallallahu alejhi we salam ozenio tu bogatu zenu..

Kad opsirno nakon godinu dvije izucavanja o poslaniku, mognete ozbiljno pristupiti problematici ovih razilazenja. Molio bih da se tek tad javite.
do tad pisite na nekim drugim temama gdje imate i znanje i iskustvo, jer me ovakvi tekstovi vrijedjaju...
[/quote]

Shvati razliku između nevjerovanja i vjerovanja u boga, a nevjerovanje u religije.

Dakle:
ATEIST - ne vjeruje u boga
AGNOSTIK - vjeruje u boga ili visu silu, ali ga ne definira i ne daje mu nikakva obiljezja niti neke zakone i slicno kao sto to rade religije i ne priznaje NIJEDNU OD SVJETSKIH RELIGIJA
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ateiste i razumijem, ali agnostike i ne baš. Da ne kažem da je njihov način razmišljanja malo.....

Zamisli da ima jedna velika firma. Ja sam jedan od radnika i znam da imam gazdu-poslodavca.
Ja svaki dan dolazim na posao a ne znam koji su mi radni zadaci, kad moram doći na posao, kolika mi je plata, koliko se ja moram založiti, kada odlazim s posla.
Kada bih ja svaki dan dolazio u ovakvu firmu nemajući pojma o ničemu, a pored mene i ostali radnici, onda možete zamisliti kako bi ta firma preglupo izgledala.
I sada dolazi kraj mjeseca, vrijeme plaćanja, idem pred gazdu da me isplati. Šta bih ja onda trebao očekivati? Kakva će to moja plaća izgledati.

Biti u firmi, a ne znati tko ti je gazda i koji su ti radni zadaci i sve ostalo što je vezano uz posao je jako glup osjećaj, i tako 30 dana u mjesecu.

Dakle, propisi od strane gazde moraju postojati. Od statuta, pravilnika o radu i još mnogih drugih pravilnika. Kad počinje a kad završava radno vrijeme i još mali milion drugih propisa.
Kako bi to anarhično izgledalo kada bi svi dolazili na posao a ne zna se ko koga, kako i na koji nači. Edited by Legionar

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Legionar' timestamp='1332139882' post='451650']
Ateiste i razumijem, ali agnostike i ne baš. Da ne kažem da je njihov način razmišljanja malo.....

Zamisli da ima jedna velika firma. Ja sam jedan od radnika i znam da imam gazdu-poslodavca.
Ja svaki dan dolazim na posao a ne znam koji su mi radni zadaci, kad moram doći na posao, kolika mi je plata, koliko se ja moram založiti, kada odlazim s posla.
Kada bih ja svaki dan dolazio u ovakvu firmu nemajući pojma o ničemu, a pored mene i ostali radnici, onda možete zamisliti kako bi ta firma preglupo izgledala.
I sada dolazi kraj mjeseca, vrijeme plaćanja, idem pred gazdu da me isplati. Šta bih ja onda trebao očekivati? Kakva će to moja plaća izgledati.

Biti u firmi, a ne znati tko ti je gazda i koji su ti radni zadaci i sve ostalo što je vezano uz posao je jako glup osjećaj, i tako 30 dana u mjesecu.

Dakle, propisi od strane gazde moraju postojati. Od statuta, pravilnika o radu i još mnogih drugih pravilnika. Kad počinje a kad završava radno vrijeme i još mali milion drugih propisa.
Kako bi to anarhično izgledalo kada bi svi dolazili na posao a ne zna se ko koga, kako i na koji nači.
[/quote]

To je tvoje misljenje.

Moje je da ja nikad ne bih bio u firmi koja mi prica fantazije kao sto su biblija ili kur'an i koja me tjera da radim neke totalno neracionalne stvari. Ustvari takva firma bi ubrzo propala jer ne zivi u realnom svijetu.

A isto tako ja smatram religije samo sredstvom za porobljavanje ljudi i sprecavanje bilo kakve slobode, a isto tako za bogacenje onih na vrhu tih religija.

Ili kako je to divno rekao Thomas Jefferson:
In every country and in every age, the priest has been hostile to liberty.
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Očito da ne poznaješ dobro neke izvorne religije jer u njima nikad nije bio problem. Problem religije leži u ljudima, a ljudi nisu religija-vjera-zakon.
Religija sa svim pripadajućim elementima postoji i neovisna je o ljudima, ma koliko ljudi nastojali da je izokrenu i interpretiraju na njima "najljepši" mogući način, kao niti o ljudskom zloupotrebljavanju iste jer joj to neće naštetiti, zloupotreba samo šteti ljudima.

Pametan je taj dripac. Čovjek bi pomislio da je on upoznao svakog svećenika na ovom svijetu, ali je sigurno da nije pokušavao da religiju pronađe mimo svećenika. Upravo zbog toga i jesu onakve prve riječi, da sam to pronađeš, a ne da ti šarlatani prosipaju priču i tumače religiju.
Taj pomenuti dripac je odrastao u sasvim jednom drugom svijetu u kojem postoji odnos čovjek-svećenik-Bog, pa je meni i razumljiva ta njegova pametna izjava. Ne možeš doći do Boga ako ne ideš preko svećenika.
Ali, u Islamu je priča sasvim drukčija i ta njegova izjava baš i ne pije vode, jer je tu odnos samo čovjek-Allah, i meni ne trebaju ovi naši svećenici da bi ja održavao taj odnos sa svojim Gospodarom.
To ne da je bitna razlika, to je OGROMNA razlika.

I to su takve "bajke" gdje je uređena svaka oblast ljudskog života, do u detalje, i to perfektno sa svim upustvima.

Dok s druge strane neka zaluđena i psihički ne baš sasvim jasna i bolesna budala izrazi svoje bolesne imaginacije i onda mu se pola ljudske vrste divi, a u stvari je to ništa. Nema šta, i ja im se divim. hahahahahhaha Edited by Legionar

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Legionar' timestamp='1332144571' post='451657']
Očito da ne poznaješ dobro izvorne religije jer u njima nikad nije bio problem. Problem religije leži u ljudima, a ljudi nisu religija-vjera-zakon.
Religija sa svim pripadajućim elementima postoji i neovisna je o ljudima, ma koliko ljudi nastojali da je izokrenu i interpretiraju na njima "najljepši" mogući način, kao niti o ljudskom zloupotrebljavanju iste jer joj to neće naštetiti, zloupotreba samo šteti ljudima.

Pametan je taj dripac. Čovjek bi pomislio da je on upoznao svakog svećenika na ovom svijetu, ali je sigurno da nije pokušavao da religiju pronađe mimo svećenika. Upravo zbog toga i jesu onakve prve riječi, da sam to pronađeš, a ne da ti šarlatani prosipaju priču i tumače religiju.
Taj pomenuti dripac je odrastao u sasvim jednom drugom svijetu u kojem postoji odnos čovjek-svećenik-Bog, pa je meni i razumljiva ta njegova pametna izjava. Ne možeš doći do Boga ako ne ideš preko svećenika.
Ali, u Islamu je priča sasvim drukčija i ta njegova izjava baš i ne pije vode, jer je tu odnos samo čovjek-Allah, i meni ne trebaju ovi naši svećenici da bi ja održavao taj odnos sa svojim Gospodarom.
To ne da je bitna razlika, to je OGROMNA razlika.

I to su takve "bajke" gdje je uređena svaka oblast ljudskog života, do u detalje, i to perfektno sa svim upustvima.

Dok s druge strane neka zaluđena i psihički ne baš sasvim jasna i bolesna budala izrazi svoje bolesne imaginacije i onda mu se pola ljudske vrste divi, a u stvari je to ništa. Nema šta, i ja im se divim. hahahahahhaha
[/quote]

Meni ne treba nikakva prica da mi uredjuje u detalje moj zivot. Moj zivot je ipak moj zivot i nemam namjeru se podvrgavati nekim meni neracionalnim pravilima. Smatram da puno vise toga mogu u svom zivotu uraditi nego da obozavam, klanjam se, molim, putujem, postim itd radi nekog bozanstva iz knjiga koje su napisali ipak LJUDI.

Nekad su stari grci vjerovali u zeus i ostatak ekipe. Danas nam je to SMIJESNO. Ja sam siguran da ce za 2000 godina i islam i krscanstvo izgledati jednako smijesni....mozda i prije...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Incubus' timestamp='1332144793' post='451658']
Meni ne treba nikakva prica da mi uredjuje u detalje moj zivot. Moj zivot je ipak moj zivot i nemam namjeru se podvrgavati nekim meni neracionalnim pravilima. Smatram da puno vise toga mogu u svom zivotu uraditi nego da obozavam, klanjam se, molim, putujem, postim itd radi nekog bozanstva iz knjiga koje su napisali ipak LJUDI.

Nekad su stari grci vjerovali u zeus i ostatak ekipe. Danas nam je to SMIJESNO. Ja sam siguran da ce za 2000 godina i islam i krscanstvo izgledati jednako smijesni....mozda i prije...
[/quote]

Jedan stručnjak za arapski jezik i pismo, koji je zapadnjak i nije musliman, je utvrdio da u arapskom jeziku i pismu nema ništa što je slično napisano Kuranu. Ajeti i riječi imaju značenje u značenju i vjerovatno nikad do kraja neće biti rastumačen, neće biti niti blizu, upravo zbog toga od koga potječu.
Ipak su u konačnici svi mozgovi svijeta na jednoj hrpi jedno veliko ništa u usporedbi s tim.

Moram te ipak razočarati, jer tvoj život nije tvoj život, kao niti moj moj.
Jer, gdje ti to njega kupi i kad ćeš ga se riješiti?

Nisi sposoban, kao ni ja, da odlučuješ o tome, a misliš kako si gospodar svoga života. E, pa nisi, na sreću. hehehehheee

Ja se iz ove rasprave povlačim.
Svoje sam mišljenje rekao i ono ne mora biti u skladu s vašima. Pa nismo drva da se slažemo. heheheh

Svatko ima svoje viđenje i pravac. Hvala Bogu da smo različiti, jer ovaj život bi bez tih različitost bio nezanimljiv, monoton i dosadan.

Lijep pozdrav i ugodnu zabavu u nastavku uzaludnog pametovanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Legionar' timestamp='1332145539' post='451660']
Jedan stručnjak za arapski jezik i pismo, koji je zapadnjak i nije musliman, je utvrdio da u arapskom jeziku i pismu nema ništa što je slično napisano Kuranu. Ajeti i riječi imaju značenje u značenju i vjerovatno nikad do kraja neće biti rastumačen, neće biti niti blizu, upravo zbog toga od koga potječu.
Ipak su u konačnici svi mozgovi svijeta na jednoj hrpi jedno veliko ništa u usporedbi s tim.

Moram te ipak razočarati, jer tvoj život nije tvoj život, kao niti moj moj.
Jer, gdje ti to njega kupi i kad ćeš ga se riješiti?

Nisi sposoban, kao ni ja, da odlučuješ o tome, a misliš kako si gospodar svoga života. E, pa nisi, na sreću. hehehehheee

Ja se iz ove rasprave povlačim.
Svoje sam mišljenje rekao i ono ne mora biti u skladu s vašima. Pa nismo drva da se slažemo. heheheh

Svatko ima svoje viđenje i pravac. Hvala Bogu da smo različiti, jer ovaj život bi bez tih različitost bio nezanimljiv, monoton i dosadan.

Lijep pozdrav i ugodnu zabavu u nastavku uzaludnog pametovanja.
[/quote]

Nema vise pametovanja jer na ovo gore necu odgovarati - mislim da sam vec odgovarao puno puta na ovom forumu.

S ovim drugim dijelom se slazem. Svi imamo svoje vidjenje zivota i svi imamo svoj pravac koji slijedimo, a pogotovo se slazem s dijelom o razlicitosti.

Lijep pozdrav. Edited by Incubus

Share this post


Link to post
Share on other sites
neki ljudi lažu sami sebe. pogotovi vi koji tražite dokaze kroz NAUKU! Pa možemo ovdje pričati o desetine činjenica koje je Uzvišeni Allah subahenuh ve teala spomenuo prije - više od 1400 godina i to danas stoji u Kur'anu, a nauka je došla stim unazad max 50 godina! pa dajte molim vas. to je samo neko zavaravanje. jednostavno, znamo mi o čemu se radi. Edited by doktoraider
 • Downvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Incubus' timestamp='1332104523' post='451628']
Odgovor jednog agnostika - mene.

Može! Ali ne može dovesti do spoznaje da se on baš zove Allah ili Jehova ili Buda i ne može dovesti do spoznaje da ako ne budem klanjao 5 puta dnevno, išao nedjeljom na misu, jeo svinjetinu, pio alkohol i slično da ću ići na neko veoma loše užareno mjesto koje se zove pakao ili dzehenem.

Pričati o Bogu ili Višoj Sili možemo, ali ništa ne može objasniti ono što svjetske religije propagiraju...
[/quote]
prva pogreška, tražiti Boga kroz religije.....nećeš Ga naći tamo.....

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='superhik' timestamp='1332281885' post='451835']
prva pogreška, tražiti Boga kroz religije.....nećeš Ga naći tamo.....
[/quote]

Pa ja vjerujem u neku višu silu tj. nazovimo Ga Bogom! Ali krscanstvo, islam, budziam, scientologija, voodoo i ostale religije su mi kao što rekoh jedna lijepa (više ili manje) bajka... tako da kao što sam rekao.. nauka itekako može dovesti do vjerovanja u jedinog stvoritelja, ali baš nauka može dovesti do toga da se smiješ stvarima koje pišu u različitim svetim knjigama..
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
da li prihvatate teoriju antickih vanzemaljaca koja tvrdi da su u dalekoj proslosti u doba nastanka prvih religija zemljani dosili u kontakt( ne svojom voljom naravno ) sa vanzemaljskom tehnologijom koju nisu znali objasniti pa su je smatrali bozanskom ??


svakako to jos uvjek ne iskljucuje Boga, jer je neko po defaultu morao stvoriti i te vanzemaljce :) Edited by snake

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Incubus' timestamp='1332282327' post='451836']
Pa ja vjerujem u neku višu silu tj. nazovimo Ga Bogom! Ali krscanstvo, islam, budziam, scientologija, voodoo i ostale religije su mi kao što rekoh jedna lijepa (više ili manje) bajka... tako da kao što sam rekao.. nauka itekako može dovesti do vjerovanja u jedinog stvoritelja, ali baš nauka može dovesti do toga da se smiješ stvarima koje pišu u različitim svetim knjigama..
[/quote]

u biti nisam mislio na tekstove.....više sam mislio na ljude koji svojim predstavama vjere, a nalaze se npr. na značajnim pozicijama u vjerskim zajednicama, doprinose tome da se ljude ismijavaju na račun vjere.....

Share this post


Link to post
Share on other sites
[url="http://kuranskemudzize.com/"]http://kuranskemudzize.com/[/url]


Otvorite taj link i naci cete [b]samo nekoliko[/b] Kur'anski mudziza koje upucuju na to da je nauka prije nekoliko godina otkrila ono sto je u Kur'anu bilo otkriveno jos prije nekoliko hiljada godina ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

da li prihvatate teoriju antickih vanzemaljaca koja tvrdi da su u dalekoj proslosti u doba nastanka prvih religija zemljani dosili u kontakt( ne svojom voljom naravno ) sa vanzemaljskom tehnologijom koju nisu znali objasniti pa su je smatrali bozanskom ??


svakako to jos uvjek ne iskljucuje Boga, jer je neko po defaultu morao stvoriti i te vanzemaljce :)

Interesantna zamisao. Možda su ti eventualni vanzemaljci i bili "BOG" za primitivni ljudski rod, koji su ga obdarili prvim koracima u nauci, etici, moralu i pokazali pravac kojim treba da se razvija.

Suviše su komplikovane građevine, piramide, koje su građene među narodima koji nisu znali za postojanje drugih i bez postojanja ikakvih komunikacija, sa vrlo primitivnom tehnologijom.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zasto je vjerovanje bitno?
Zasto se oko toga uopste umarate?? Cuj samo pitanja! Misija ubjedimo sve! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

Announcements • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,357
×