Jump to content
divlji_andjeo

dobri i losi roditelji

Recommended Posts

sta nas cini dobrim roditeljima?
je li to popustanje prema djetetu, ispunjavanje svih njegovih hirova i igrica, dopustanje nepostovanja, pustanje da radi sta hoce u zamjenu za mir u kuci i ne svadjanje...

da li smo losi roditelji ako djetetu kazemo ne ponekad, ako mu zabranimo kompjuter ili telefon???

kako se postaviti sa djetetom u tim situacijama?!?

da li je stvarno tesko djetetu oprati tanjir ili casu iza sebe, usisati povremeno, iznijeti smece???

je li teze biti roditelj sada ili prije?!?!
koliko smo mi krivi u losem ponasanju naseg djeteta??? koliko smo duzni da mu damo???

gdje je granica dobrote roditelja???
 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
treba i zabrane i discipilna i nece mu to nista naskoditi jer evo i nas odrasli a bili isto djeca pa sta nam ej bilo kad smo dobili koju zabranu ili po guzici od cace ili matere,al danasnja djeca su suprotno od nas,novi narastaji i tesko snjima izaci na kraj a i zakon ih stiti,stiti ih i djeca to iskoristavaju protiv svojih roditelja.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ne moze se pustiti bas sve da se radi sta se hoce, u svemu treba imati granice, od kazni im nece biti nista a zna dosta pomoci da se dijete popravi u ponasanju ...

treba djetetu stvoriti naviku da nesto uradi, bilo pokupiti igracke, odnijeti iza rucka sudje sa stola itd. mislim da ne treba djecu uciti da ce biti uvijek neko tu iza ledja pa da im sve uradi za njih ..

moj stariji sin nema jos 2 godine ali kad mu kazem da ide pokupiti igracke on to i uradi, nije mi tesko pokupiti vec hocu da i on zna da je to njegova duznost da pokupi ono sto je razbacao .. ;)
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja jos nisam roditelj ali imam ideju o tome kako cu postupati sa svojom djecom na osnovu mog iskustva kroz zivot, posmatrajuci djecu oko sebe i njihove roditelje, a i gledajuci retroaktivno na svoje djetinjstvo i odnos mojih roditelja prema meni.

Mislim da djecu treba odgajati tako da s vremenom oni sami zele i imaju potrebu da se bolje ponasaju. Iako to zvuci ocito, mislim da puno roditelja to nema dovoljno na umu.
Recimo, ne treba nauciti dijete da iza sebe posprema zato sto cete ga u suprotnom verbalno kritikovati ili fizicki kazniti. Ne treba ga nauciti ni da to uradi zato sto cete ga za to kasnije nagraditi, jer bi u tom slucaju dijete to uradilo iz nekog vlastitog, sebicnog interesa umjesto da to uradi zato sto je ispravno. Nego mu treba stvoriti osjecaj da ako ne pospremi onda ce razocarat svoje roditelje, da ce ga grizti savjest jer nije ispravno postupio, i da samo to bude dovoljno da se dobro ponasa.

Takodjer smatram da smo djeci duzni davati koliko god je u nasoj moci, ali ne i razmaziti ih nego ih nauciti da budu skromni. Koliko god ovo zvucalo nemoguce, vjerujte da nije.

Jos jedna vazna stvar je da od malena djecu ucimo da vole i postuju sve oko sebe, ne mislim na materijalne stvari nego na ljude i drugu djecu. Mislim da ako je neko dijete "zlobno" kao maleno da je to odraz onoga kakvo ce biti kad odraste, naravno ne mora to u svakom slucaju znaciti ali je svejedno temelj toga. To je svakako iskljucivo rezultat djecijeg odgoja od strane roditelja, a ona izreka "ma to je djecije" ne pije vodu. Mene licno bi bilo sram da moje dijete bude jedno od onih koje napada, omalozava ili se "isiljava" nad drugom djecom, i nikad to nebih dopustio.

Treba ga uciti svim pozitivnim stranama covjeka i zivota, a u potpunosti eliminirati utjecaj nekih nasih eventualnih kompleksa i negativnih atributa koji su se kolumnirali tokom zivota.
Nauciti ga ne mrzi i ne osudjuje nikog i nista na osnovu predrasuda, da postuje sve tudje kao i svoje, itd.

Ovaj zadnji pasos je nesto sto bi trebalo biti u svakom od nas, ali nazalost danas u vecini nije i zato zelim to istaknuti kad pricamo o odgoju djece.
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
nije lako biti roditelj u ovom vremenu i nadam se i molim Boga dragog da se nikad ne zapitam pa gdje sam pogrešila šta sam krivo napravila
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
hehe :) error, stvarno lijepo. međutim? - kako?! za to jednostavno treba iskustvo i napor. Znaš nije baš lahko poredati te "kockice". Nego, jedna od bitnih stvari, kako sam shvatio jest tad da djete poštuje svog roditelja, kao što je error spomenuo slično. Mislim da se to može postići time što će prvenstveno roditelj poštovati svog roditelja te ukazivati mu posebnu pažnju. Gledajući.. kako babo i mama poštuju svoje roditelje, to se jednostavno kleše kao u kamen, te kasnije, tvoje nezadovoljstvo će ih i razočarati a tvoja sreća će ih dodatno razveseliti pa će sami raditi stvari koje njihovi roditelji vole da rade, a u isto vrijeme, time si ih naučio da poštuju ljude oko sebe, krenuvši od tvojih roditelja a zatim bližnjih itd.

Isto tako, odnos sa suprugom ili obrnuto vjerujem da dosta utiče na djete u smislu da i tu dobija jednu sliku kako se treba ponašati. Majka, onaa koja provodi velik dio vremena sa svojim djetetom treba da učini sve kako bi djete u svom babi vidjelo uzor, a tada, od strane oca dobit će uputu za poštivanje svoje majke krenuvši od poslušnosti, prihvaćanju savjeta itd.

Djete treba odgajati islamski te od malena, konstantno, podučavati ga islamu. Jedna velika greška skojom su iskušani današnji bošnjaci su vrtići po svijetu. 99% naše djece ide u vrtiće kod tete ove ili tete one, gdje se obilježava *Rožić, i ostali kršćanski praznici.. tako da jadno djete viš' ne zna šta je Bajram a šta... neki će reći "ja ne mogu drukčije. da su u mojoj koži vidio bih. nemam vremena, ne mogu ostaviti djete samo u stanu.." da znam. međutim, isto tako, ti što si došao sa mnoštvo isprika i pokušavaš se opravdati moraš znati da postoji i cijena koju ćeš kad tad platiti za to slobodno vrijeme što si imao, da bi mogao raditi itd, Allah najbolje zna.

Pogrešno je misliti, bar ja tako mislim, da ćeš djete razmaziti time što ćeš mu dati svoju pažnju međutim isto tako, treba se čuvati da ne bude druga krajnost a to je da kada djete počne šefirati i upućivati roditelju naredbe - da odbijanjem njegovih želja i kažnjavanjem shodno godina, da će biti "povrijeđeno" itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
draga motkica ( nije ni meni naskodila dok sam odrastala ) ili bilo koji blazi oblik kazne te ustrajnost. Isto tako i pohvale kad se zasluze, dijete treba znati sta se smije a sta ne ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,367
×
×
 • Create New...