Jump to content
Bosna

Trahana

Recommended Posts

Vidim ove teme zakopane u naftalinu [img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/icon_cheesygrin.gif[/img].
Traha rulzz, volim je sa pilecim mesom, njamii [img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/icon_cheesygrin.gif[/img]

Share this post


Link to post
Share on other sites
uuu ja sam jucer napravila dobru trahanu, izdisntala luk, fasirano meso i paradajz, dodala povrca i na to onda trahanu :D boli glava... nema supe do dobre domace trahane :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
mmm i ja volim trahanu, sad kad odem kuci ima dobre domace njam njam

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='sanel87' date='28 July 2010 - 00:57 ' timestamp='1280271470' post='386195']
Vidim ove teme zakopane u naftalinu [img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/icon_cheesygrin.gif[/img].
Traha rulzz, volim je sa pilecim mesom, njamii [img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/icon_cheesygrin.gif[/img]
[/quote]

i ja i ja i ja...sad mi mirise

ja pravim vako

malo crvenog luka sitno isjeckam,i pilece meso na manje kockice,i sve to na malo ulja u serpu pa dodam onu bujon kocku i malcice vode ako treba i to krckam dok meso lipo ne omeksa onda naspem vode i kasnije zaspem trahanom (domacom lipo) i onda jedva cekam da se ohladi da je njupnem :icon_cheesygrin:


[quote name='selma90' date='28 July 2010 - 10:33 ' timestamp='1280305998' post='386216']
mmm i ja volim trahanu, sad kad odem kuci ima dobre domace njam njam
[/quote]


ja sam dobila veliku teglu...domace ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne mogu da zamisiim svoju kuhinju bez trahane. Koristim je čistu, i sa sušenim povrćem i sa paradajzom. Moja jetrva je pravi nama objema, i uskoro bi trebala biti nova tura, ja sam već morala kupovati.

 

Često je iskoristim u zamjenu za rezance juhe, za sve vrste juhica. Nekad onu od paradajza i integranog brašna uspem u vrelu vodu malo se kvrcka, dodam vegetu, kurkumu i biber, na kraju dodam listiće celera ... i njam jeftina juhica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mama je vec "rastrla" trahanu.. Novu frisku...

 

A i kod mene ide na razne nacine..

Meni pase "bijela".. malkice na ulju poprzim vegetu, dolijem vode i onda trahane.. i kad u tanjir serviram doda se vrhnje za kuhanje... Bude super..

Isto sa paradajz sosom...

Pa i sa ajvarom  :D.. jos ako je ljuti..

Pa sa paprikom.. isjeckam paprike i malo poprzim, dospem vode i kad se ukuhaju fino paprike dodam trahanu...

Pa pilecim meso..

pa . pa pa.... ima raznih nacina

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja sam ovo prvi put probala prije nekoliko godina ovdje. Kod nas ovo nema ili moja nena/mama ovo nisu pravile. I kad sam probala nije mi se svidjelo.
Vi imate dosta nekih hrana koje kod nas nema. Edited by Hercegovka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi je zovemo tarhana, naravno  - ako na isto mislimo...


28qxlll.jpg

 

 

Moja tetka je " zaduzena " za tarhanu, jedina koja pravi svima nama, tako da imamo rezerve za cijelu godinu, dusa draga od tetke, prije nena Rahmetli  je priprema, a eto sada je ona nasljedila...

 

Ja je volim posebno i jedna od najdrazih supa mi je, i uvijek kad imama goste, budu posluzeni tarhanom...Volim  preprziti malo mljeveno meso, dodati zacine, mrkvu, persun, celer, paradajz papriku ..ostalo klasika  i super bude  ..

Share this post


Link to post
Share on other sites
A kako se pravi ovo zuto? Cula sam dosta puta od zena da se to pravi a ja sam jela onu vispakovu iz kese.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potkuha se kao za kruh, ali u vecoj posudi ili kanti (u zavisnosti koliko trahane hoces da imas), i potkuha se sa kvasom.. I to tako stoji par dana... I onda se mijesa to sa brasnom, rukama mijesi i kroz reseto da bi se dobile ove kuglice. Pa se stavlja na carsaf i susi na suncu, pretezno na balkonu ili terasi.

 

Evo recepta   http://xmaslacak.blogspot.com/p/domaca-trahana_9.html.

 

reseto

reseto-slika-5637823.jpg

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Herka, imate i vi jela koja mi nemamo.

Žene Krajškinje su bile preopterećene poslovima i još na to vječito pod muškom krajiškom čizmom.

Nije isto biti žena u Krajini ili u srednoj ili istočnoj Bosni.

Najbolje to znaju oni koji imaju susrete i sa jednima i sa drugima.

Žene u Krajini su radile i još se nađe, teške fizičke poslove, koliko usljed tradicije i mentaliteta Krajine, toliko iz razloga što su muškarci išli

trbuhom za kruhom po svijetu, pa su bile prisiljenje biti i muškarci i žene u svojim domaćinstvima.

Zbog svega toga je i hrana morala biti jača ali i da može stajati ili se kasnije završavati.

Iz toga razloga su kod nas poznatije pite sa sušenom jufkom, jer se takva pita može zaliti i jesti i nakon nekoliko dana. Uz lončić trahane, graha, kupusa (jela koja se mogu podgrijati) ide neka od pita, salate i eto sofre za težake.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I kod nas se razlikuju jela od mjesta do mjesta. Mi smo (onaj dio odakle sam ja) primili dosta tudjeg najvise od Dalmacije i Crne Gore. Recimo kod nas se ne jede puno pita i kad se pravi to je obicno prilog. Mozda se kod nas nije radilo toliko ali u nekim djelovima Hercegovine su isto zene radile teske fizicke poslove. Recimo Gacko i okolina tamo je uvjek pa i sada tesko bilo biti zena. E tamo je hrana uzasno jaka i masna. Jedu puno mesa. Sjecam se kao dijete da sam voljela nesto sto se zvalo cicvara ni danas ne znam kako je to strina pravila ali znam da je bilo masno. Pa kud ces vecu "bombu" od hrane od kajmaka i sira iz mijeha.
E sad ne znam koja mi jela imamo a da vi nemate. Evo Banjaluka mozda zna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od dolmi se pravila samo sarma, ostalo je nepoznanica haman pa i danas. Bamija se nije koristila, riba jako malo. Pite su se uvijek pravile od suhih jufki (kao sterane ili u one male kofrkove), dok su uljene jufke tek pred rat počele se praviti. Jagnjetina se oduvijek jede samo sa ražnja, ili pečenje, ništa specijlano. ne mogu se sad sjetiti al' ima toga još ... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas vam je zanimljiva ova konverzacija, bilo bi lijepo otvoriti jednu temu gdje mozemo porediti kuhinje iz razlicitih krajeva BiH. :)

 

P.S. u Zvorniku je isto tARhana, a mensecini da se i tijesto potkuha sa paradajzom u tubi.

Edited by Dacina curica

Share this post


Link to post
Share on other sites
Syper prijedlog Daci, moze neko of ovih par postova otvoriti temu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Announcements



  • Forum Statistics

    • Total Topics
      24065
    • Total Posts
      378347
×