+sanel87 42 Report post Posted July 27, 2010 Vidim ove teme zakopane u naftalinu [img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/icon_cheesygrin.gif[/img]. Traha rulzz, volim je sa pilecim mesom, njamii [img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/icon_cheesygrin.gif[/img] Quote Share this post Link to post Share on other sites
+Daisy 563 Report post Posted July 28, 2010 uuu ja sam jucer napravila dobru trahanu, izdisntala luk, fasirano meso i paradajz, dodala povrca i na to onda trahanu boli glava... nema supe do dobre domace trahane Quote Share this post Link to post Share on other sites
selma90 346 Report post Posted July 28, 2010 mmm i ja volim trahanu, sad kad odem kuci ima dobre domace njam njam Quote Share this post Link to post Share on other sites
+auslanderka zauvjek bosanka 83 Report post Posted September 12, 2010 [quote name='sanel87' date='28 July 2010 - 00:57 ' timestamp='1280271470' post='386195'] Vidim ove teme zakopane u naftalinu [img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/icon_cheesygrin.gif[/img]. Traha rulzz, volim je sa pilecim mesom, njamii [img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/icon_cheesygrin.gif[/img] [/quote] i ja i ja i ja...sad mi mirise ja pravim vako malo crvenog luka sitno isjeckam,i pilece meso na manje kockice,i sve to na malo ulja u serpu pa dodam onu bujon kocku i malcice vode ako treba i to krckam dok meso lipo ne omeksa onda naspem vode i kasnije zaspem trahanom (domacom lipo) i onda jedva cekam da se ohladi da je njupnem [quote name='selma90' date='28 July 2010 - 10:33 ' timestamp='1280305998' post='386216'] mmm i ja volim trahanu, sad kad odem kuci ima dobre domace njam njam [/quote] ja sam dobila veliku teglu...domace Quote Share this post Link to post Share on other sites
morbid_death 9 Report post Posted September 12, 2010 Ma ja najvi Quote Share this post Link to post Share on other sites
+Ciklama 919 Report post Posted September 23, 2014 Ne mogu da zamisiim svoju kuhinju bez trahane. Koristim je čistu, i sa sušenim povrćem i sa paradajzom. Moja jetrva je pravi nama objema, i uskoro bi trebala biti nova tura, ja sam već morala kupovati. Često je iskoristim u zamjenu za rezance juhe, za sve vrste juhica. Nekad onu od paradajza i integranog brašna uspem u vrelu vodu malo se kvrcka, dodam vegetu, kurkumu i biber, na kraju dodam listiće celera ... i njam jeftina juhica. Quote Share this post Link to post Share on other sites
+BlackHawk 178 Report post Posted September 23, 2014 Mama je vec "rastrla" trahanu.. Novu frisku... A i kod mene ide na razne nacine.. Meni pase "bijela".. malkice na ulju poprzim vegetu, dolijem vode i onda trahane.. i kad u tanjir serviram doda se vrhnje za kuhanje... Bude super.. Isto sa paradajz sosom... Pa i sa ajvarom :D.. jos ako je ljuti.. Pa sa paprikom.. isjeckam paprike i malo poprzim, dospem vode i kad se ukuhaju fino paprike dodam trahanu... Pa pilecim meso.. pa . pa pa.... ima raznih nacina Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hercegovka 147 Report post Posted September 24, 2014 (edited) Ja sam ovo prvi put probala prije nekoliko godina ovdje. Kod nas ovo nema ili moja nena/mama ovo nisu pravile. I kad sam probala nije mi se svidjelo. Vi imate dosta nekih hrana koje kod nas nema. Edited September 24, 2014 by Hercegovka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tigrica 93 Report post Posted September 24, 2014 Mi je zovemo tarhana, naravno - ako na isto mislimo... Moja tetka je " zaduzena " za tarhanu, jedina koja pravi svima nama, tako da imamo rezerve za cijelu godinu, dusa draga od tetke, prije nena Rahmetli je priprema, a eto sada je ona nasljedila... Ja je volim posebno i jedna od najdrazih supa mi je, i uvijek kad imama goste, budu posluzeni tarhanom...Volim preprziti malo mljeveno meso, dodati zacine, mrkvu, persun, celer, paradajz papriku ..ostalo klasika i super bude .. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hercegovka 147 Report post Posted September 24, 2014 A kako se pravi ovo zuto? Cula sam dosta puta od zena da se to pravi a ja sam jela onu vispakovu iz kese. Quote Share this post Link to post Share on other sites
+BlackHawk 178 Report post Posted September 24, 2014 Potkuha se kao za kruh, ali u vecoj posudi ili kanti (u zavisnosti koliko trahane hoces da imas), i potkuha se sa kvasom.. I to tako stoji par dana... I onda se mijesa to sa brasnom, rukama mijesi i kroz reseto da bi se dobile ove kuglice. Pa se stavlja na carsaf i susi na suncu, pretezno na balkonu ili terasi. Evo recepta http://xmaslacak.blogspot.com/p/domaca-trahana_9.html. reseto 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hercegovka 147 Report post Posted September 24, 2014 Hvala Rambo. Jednom cu i to probati. Quote Share this post Link to post Share on other sites
+Ciklama 919 Report post Posted September 24, 2014 Herka, imate i vi jela koja mi nemamo. Žene Krajškinje su bile preopterećene poslovima i još na to vječito pod muškom krajiškom čizmom. Nije isto biti žena u Krajini ili u srednoj ili istočnoj Bosni. Najbolje to znaju oni koji imaju susrete i sa jednima i sa drugima. Žene u Krajini su radile i još se nađe, teške fizičke poslove, koliko usljed tradicije i mentaliteta Krajine, toliko iz razloga što su muškarci išli trbuhom za kruhom po svijetu, pa su bile prisiljenje biti i muškarci i žene u svojim domaćinstvima. Zbog svega toga je i hrana morala biti jača ali i da može stajati ili se kasnije završavati. Iz toga razloga su kod nas poznatije pite sa sušenom jufkom, jer se takva pita može zaliti i jesti i nakon nekoliko dana. Uz lončić trahane, graha, kupusa (jela koja se mogu podgrijati) ide neka od pita, salate i eto sofre za težake. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hercegovka 147 Report post Posted September 24, 2014 I kod nas se razlikuju jela od mjesta do mjesta. Mi smo (onaj dio odakle sam ja) primili dosta tudjeg najvise od Dalmacije i Crne Gore. Recimo kod nas se ne jede puno pita i kad se pravi to je obicno prilog. Mozda se kod nas nije radilo toliko ali u nekim djelovima Hercegovine su isto zene radile teske fizicke poslove. Recimo Gacko i okolina tamo je uvjek pa i sada tesko bilo biti zena. E tamo je hrana uzasno jaka i masna. Jedu puno mesa. Sjecam se kao dijete da sam voljela nesto sto se zvalo cicvara ni danas ne znam kako je to strina pravila ali znam da je bilo masno. Pa kud ces vecu "bombu" od hrane od kajmaka i sira iz mijeha. E sad ne znam koja mi jela imamo a da vi nemate. Evo Banjaluka mozda zna. Quote Share this post Link to post Share on other sites
+Ciklama 919 Report post Posted September 24, 2014 Od dolmi se pravila samo sarma, ostalo je nepoznanica haman pa i danas. Bamija se nije koristila, riba jako malo. Pite su se uvijek pravile od suhih jufki (kao sterane ili u one male kofrkove), dok su uljene jufke tek pred rat počele se praviti. Jagnjetina se oduvijek jede samo sa ražnja, ili pečenje, ništa specijlano. ne mogu se sad sjetiti al' ima toga još ... :) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dacina curica 122 Report post Posted September 24, 2014 (edited) Bas vam je zanimljiva ova konverzacija, bilo bi lijepo otvoriti jednu temu gdje mozemo porediti kuhinje iz razlicitih krajeva BiH. :) P.S. u Zvorniku je isto tARhana, a mensecini da se i tijesto potkuha sa paradajzom u tubi. Edited September 24, 2014 by Dacina curica Quote Share this post Link to post Share on other sites
+Ciklama 919 Report post Posted September 24, 2014 Syper prijedlog Daci, moze neko of ovih par postova otvoriti temu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tigrica 93 Report post Posted October 22, 2014 Veceras sam pravila Tarhanu...:-) 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites