Jump to content
Sign in to follow this  
x-men

VIDEO Spektakularni prizor: Znanstvenici prvi put uhvatili crnu rupu kako usisava zvijezdu

Recommended Posts

[media]http://www.youtube.com/watch?v=azLDH9ZPbVs&feature=player_embedded[/media]

Visokoenergetske čestice, koje se gibaju gotovo brzinom svjetlosti, i zračenje najviših energija, rendgenske i gama-zrake, uspijevaju pobjeći iz malog, središnjeg područja crne rupe u obliku dva nasuprotna mlaza, poznatiji kao 'relativistički mlazovi'. Zbog velikih količina energije ti mlazovi se mogu protezati tisućama svjetlosnih godina u duljinu.

Mehanizam nastanka samih mlazova znanstvenici još uvijek pokušavaju razjasniti, no očito je da smjer mlazovima određuje rotacijska os supermasivne crne rupe. Većina galaksija u svom središtu imaju supermasivnu crnu rupu čija se masa mjeri u milijunima ili čak milijardama sunaca.
Znanstvenici su prvi put primijetili fenomen još u ožujku kada je NASA-in teleskop Switf zabilježio nekoliko bljesaka X-zraka u inače mirnom dijelu neba. Timovi iz pennsylvanijskog državnog sveučilišta i Harvard-Smithsonian centra za astrofiziku u Cambridgeu zaključili su kako bi eksplozije X-zraka mogle biti ostaci zvijezde koja se previše prebližila crnoj rupi udaljenoj od Zemlje 3,9 milijardi svjetlosnih godina.
- Kemijska analiza sjajnog bljeska ultraljubičastog svjetla pokazuje da dolazi od materijala kojeg [b] [url="http://www.jutarnji.hr/video--simulator-vas-vodi-u-fenomen-poznat-kao-crna-rupa/554510/"]usisava crna rupa veličine više milijuna našeg Sunca[/url][/b] - objasnio je David Burrows sa Sveučilišta Pennsylvania.
Dodaje i kako do otkrića ne bi došlo da se satelit Swift nije našao na putu jednog od tih mlazova koji su izbačeni pri brzini od 99,5 posto brzine svjetlosti.
- Nevjerojatno je zapravo. Izvor još uvijek proizvodi X-zrake i postoji velika vjerojatnost da će ostati dovoljno svijetao da će ga Swift moći promatrati sljedećih godinu dana. Ponaša se kao ništa na što smo navikli - napomenuo je Burrows.
Da crna rupa proguta zvijezdu u galaksiji se dogodi jednom svakih stotinu milijuna godina. Ova će crna rupa sada postati još snažnija upravo zahvaljujući 'obroku' to jest masi zvijezde koju je uništila te usisala u sebe. Edited by x-men

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zniamljiva je ova animacija, sad kako to izgleda stvarno, neznam i neznam koliko je priblizna ova animacija stravnosti.

Obzirom na udaljenost od 3,9 milijardi sv. godina, nebi previse uzimao zdravo za gotovo..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

Announcements • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,344
×