Jump to content

Recommended Posts

Kako vidim da na ovom forumu imaju teme za Android i iPhone smartphone-a, pa bio bi red da se napravi jedna postena i za Nokiju :D Ovdje cu napisat jedan clanak opcenito o Nokiji i Symbianu koji ce sadrzavati korisne informacije, novosti i upute u vezi novih Nokia pametnih telefona (smartphones) koji koriste Symbian^3 OS prve generacije (2010) i novi [url="http://www.youtube.com/watch?v=8DVNuebahzs"]Symbian Anna[/url] OS (2011). Ovo prvenstveno pisem radi Cazinjana i ostalih korisnika koji nisu upuceni svijet smartphone-a i njihovih mogucnosti, tako da mogu izvuci maksimum iz svojih Nokia smartphone-a. Zato molim sve Android korisnike, Apple fanboyse i ostale "objektivne kriticare" da se suzdrze od trollanja i spammanja teme. Ja cu se potruditi da objektivno objasnim sve sto je potrebno, a daljna konstruktivna rasprava je dobrodosla :)

[b]Kome se neda citati cijeli ovaj roman ispod, moze preskociti direktno na upute za download novog Symbian softvera i linkove do najboljih aplikacija ali toplo preporucujem da sve procitate jer nije tesko stivo, a sadrzi dosta korisnih informacija[/b] :)

Symbian je softver (operativni sistem) koji se koristio na Nokia, Sony Ericsson, Samsung, Siemens i nekim drugim uredjajima, a danas ga koristi iskljucivo Nokia. U oktobru 2010. godine izisao je Symbian^3 OS na Nokia N8, a svi Nokia smartphone-i koji su izisli prije N8-ice koriste stariji Symbian^1 (S^2 ne postoji). Symbian smartphone-i su bili prvi i dugo vremena jedini "pametni mobiteli". Razvojem i sirenjem Android (Sony Ericsson, SAMSUNG, HTC, itd) i iOS (iPhone) OS-ova Symbian je poceo sve vise gubiti popularnost koji je sve vise izgledao "zastarjelo" u odnosu na druga dva spomenuta OS-a. Ta razlika se donekle smanjila izlaskom Symbian Anna OS-a koji je od 18.8. dostupan kao nadogradnja za sve postojece Symbian^3 uredjaje, a donosi brojna poboljsanja kao npr. znatno poboljsan web preglednik, ljepsi i bolji [i]user interface [/i](dizajn korisnickog sucelja), jednostavniji unos teksta, NFC (near field communication) tehnologiju i preko 100 drugih modifikacija i poboljsanja.

Po mom misljenju greska Nokije je sto nije bliza brza i izbacila prvi Symbian^3 u obliku kakva je sad Anna jer bi na taj nacin Symbian uredjaji znacajnije konkurirali Andoroidu i iOS-u i donijeli veci profit Nokiji. Unatoc tome sto je danas malo inferiorniji (da, malo) OS od Androida i iOS-a, Symbian i dalje napreduje i daleko od toga da je "mrtav" kako bi neki rekli (Nokia ce podrzavati i razvijati Symbian najmanje do 2016. god.), a Nokia smartphone-i su i dalje jako pozeljni kao prvo zbog Ovi Maps (uskoro pod nazivom Nokia Maps) koja je najbolja glasovna navigacija i mapa na svijetu. Takodjer zbog velikih prednosti samih Nokia uredjaja - npr. Nokia N8 nudi u jednom paketu puno toga sto nijedan drugi uredjaj pojedinacno ne moze ponuditi - bez ikakvih sumnji najbolju kameru, HDMI i USB-on-the-go portove, kao i spomenutu navigaciju. Jos ocekujemo Symbian Belle koji bi trebao ove godine izaci, a ocekuje se da ce donijeti drasticna poboljsanja u odnosu na Anna i S^3, a opisuju ga kao da su "Android i MeeGo dobili dijete". MeeGo je inace novi OS od Nokije baziran na Linuxu, a biti po prvi put ce biti predstavljen na Nokiji N9 ove godine. Inace, MeeGo je ocarao sve kriticare bez obzira na njihovu OS orijentaciju :D Nego da se vratimo na temu, najnovije [url="http://www.engadget.com/2011/08/11/nokia-still-ahead-of-apple-in-smartphone-sales-according-to-gar/#comments"]statistike [/url]pokazuju da se Nokia jos uvijek drzi ispred iPhone-a s brojem prodanih uredjaja, dok je Android naravno daleko ispred ponajvise zbog velikog broja razlicitih proizvodjaca koji ga koriste za razliku od Symbiana (samo Nokia) i iOS-a (samo iPhone).

Symbian^3/Anna je relativno brz i stabilan OS, glatko radi i ne zapinje. Aplikacija nema onako puno kao sto se moze naci na Androidu ili iOS-u ali svejedno ih ima i vise nego dovoljno da zadovolje sve potrebe prosjecnog, pa i zahtjevnijeg korisnika. Sto se tice ljubitelja igara tj. gaminga, garantujem da ce biti zadovoljni s velikom brojem novih i starih HD igara, i njihovim performansama na Symbian^3/Anna uredjajima. Jedna od standardnih zamjerki Symbianu koja se cesto spominje je "komplicirano" korisnicko sucelje, to je jednim dijelom opravdano zbog ne-tako-prakticnih izbornika ali s druge strane je to zbog jako opsirnih mogucnosti prilagodjavanja izgleda i postavki, posebno kada se radi o postavkama mreza i konekcija. Ovo je naravno jako dobra stvar, ali nazalost ne i za danasnjeg prosjecnog korisnika koji je razmazen i poglupljen kroz razne zapadnjacke utjecaje u koje sad necu ulaziti. Ukratko, danas bi ljudi najradije da se sve svede na "On i Off" i da imaju sto manje izbora i potrebe za razmisljanjem kada se radi o tehnologiji, sto to je zalosno. Ako smo stvarno spali na to da dodatno poglupljejemo iovako vec generalno povrsnu i plitku populaciju, e onda ovako "zahjetvni" Symbian stvarno nevalja.

Moj zakljucak je da kupnjom jednog od ovih Nokia smartphone-a hocete dobiti (za sad) za nijansu losiji softver (ovo se vecinom odnosi samo na estetski izgled i animacije), ali ovisno o modelu i vasim potrebama, sam mobitel moze svojim prednostima nadoknaditi softverske nadostatke. Jos jedan plus koji se mora spomenuti su nize cijene u odnosu su na druge [i]high-end[/i] smartphone.

Evo pogledajte jedan kratki promotivni video od Nokije u vezi N8-ice sa Symbian Annom: http://www.youtube.com/watch?v=UamMwzu9LCE

i jos jedan kratki uvod u Symbian Annu: http://www.youtube.com/watch?v=8DVNuebahzs


Inace mozete naci puno korisnih videa na "nasem" jeziku na [url="http://www.youtube.com/user/NokiaCroatia"]NokiaCroatia Youtube[/url] kanalu, preporucujem da bacite pogled ;)

[size=5][b]Nokia Symbian^3/Anna smartphone-i:[/b][/size]

[img]http://mob.hr/blog/wp-content/uploads/noviupload/Nokia-N8-on-Symbian-Anna.jpg[/img]

[url="http://www.nokia.com.hr/pronadjite-proizvode/proizvodi/nokia-x7-00?intc=ncomprod-fw-ilc-teaser-x7hpteaser_228x96-na-nokiacom-hr-hr-1todtmtaa315b"]Nokia X7[/url]
[url="http://europe.nokia.com/PRODUCT_METADATA_0/Find_products/Symbian_Anna/img/nokia_e6_symbian-anna_85x85.png"]Nokia E6[/url]
[url="http://www.nokia.com.hr/pronadjite-proizvode/proizvodi/nokia-c7-00"]Nokia C7[/url]
[url="http://www.nokia.com.hr/pronadjite-proizvode/proizvodi/nokia-e7?intc=ncomprod-fw-ilc-bdy-con-na-nokiacom-hr-9-e7teaserb2b_228x96"]Nokia E7[/url]
[url="http://www.nokia.com.hr/pronadjite-proizvode/proizvodi/nokia-n8?intc=ncomprod-fw-ilc-bdy-con-na-nokiacom-hr-9-n8onhp_228x96"]Nokia N8[/url]
[url="http://www.nokia.com.hr/pronadjite-proizvode/proizvodi/nokia-c6-01"]Nokia C6-01[/url]

Nokia je najavila da ce u skoroj buducnosti izbaciti jos najmanje 10 novih Symbian smartphone-a.

[u][size=5][b]Sve sto Nokia smartphone korisnici trebaju znati:[/b][/size][/u]


[size=5][size=4][b]1. Nokia Ovi Suite[/b][/size][/size]

Prije svega prvo sto trebati uraditi (ako vec niste) je skinuti [url="http://europe.nokia.com/support/product-support/nokia-ovi-suite?intc=ncomsup-fw-ilc-bdy-con-na-nokiacom-hr-9-ovisuiteonhp_228x96"]Nokia Ovi Suite[/url] PC ili Mac aplikaciju pomocu koje mozete redovno azurirati vasu Nokiju s najnovijim softverima, pregledati nove i preporucene aplikacije, napraviti sigurnosnu kopiju i sinkronizirati vase kontakte, fotografije i poruke s kompjuterom, itd.

[b]2. Nadogradnja softvera[/b]

Prije nekoliko dana izisla je prva u nizu velikih nadogradnji za vas Symbian^3 OS(PR 2.0) pod nazivom Symbian Anna. Anna se pusta po ustaljenoj praksi postepeno po regijama svijeta, a zadnji put kad sam provjerio jos nije bila sluzbeno dostupna u Hrvatskoj za download preko Nokia Ovi Suite-a. Bez obzira na to, provjereno je da je Anna dostupna u BiH i Hr za [i]download [/i]direktno preko mobitela (over the air) preko Wi-Fi (bezicne) konekcije. Nadogradnju mozete izvrsiti tako sto odete na [i]Menu->Applications->SW Update. [/i]Vise o Symbian Anna mozete procitati u uvodnom dijelu ove teme.

[b][size=5][size=4]3. Aplikacije[/size][/size][/b]

Aplikacije su jedna stvari koje cine smartphone-e "pametnijima" od obicnih mobitela. Kao sto na kompjuteru koristite velik broj aplikacija (programa) i ne mozete zamisliti kompjuter bez njih, jednako su tako vazne na smartphone-ima.

Najbolji i najveci izvor aplikacija za Nokia smartphone-e se nalazi na sluzbenom Nokia [url="http://store.ovi.com/"]Ovi Store[/url]-u (uskoro pod nazivom Nokia Store). Ovi Store aplikacija dolazi unaprijed instalirana na vasem Nokia smartphone-u (potrazite aplikaciju "Store"). Zanimljiva informacija je da dnevni broj downloada sa Ovi Store-a eksponencijalno raste iz dana u dan. [url="http://www.allaboutsymbian.com/news/item/13193_Ovi_Store_passes_9_million_dow.php"]Statistika [/url]ovog mjeseca je pokazala prosjek od cak 9 miliona downloada dnevno. Jako velik broj aplikacija je besplatan, ali ima i onih koje se placaju (prosjecna cijena se krece od 1-3 eura). Alternativno manje vise sve te aplikacije mozete besplatno skidati na [url="http://networkedblogs.com/lS6PU"]N8 Fan club[/url] stranici.

Prvo cu nabrojati neke od aplikacija koje ja najvise koristim, a preporucujem i vama (iskljucivo aplikacije koje [b]ne[/b] dolaze unaprijed instalirane na mobitelu):
[list]
[*][url="http://networkedblogs.com/lS6PU"][b]fMobi[/b] [/url]je daleko najbolja Facebook aplikacija na Symbian uredjajima. Ako ste Facebook korisnik, obavezno ovo skidajte.
[*][url="http://MOBILE%20DOCUMENTS"][b]MOBILE DOCUMENTS[/b][/url] je po meni najbolji e-mail client za Symbian, iako je jos uvijek beta fazi i dolazi iz [url="http://betalabs.nokia.com/"]Nokia Beta Labs[/url]-a. Podrzava [i]push [/i]notifikacije i [i]widgete [/i]za [i]homescreen.[/i] Posebno je hvaljen zbog brzog otvaranja i rukovanja teskih datoteka u email-ovima (attachments) kao npr .PDF, .PPT, .DOC i formata kao i slika, bez potrebe da ih downloadate.
[*][b][url="http://store.ovi.com/content/125293?clickSource=search&pos=1"]cuteBox[/url][/b] je Symbian aplikacija za [url="https://www.dropbox.com/home"]Dropbox [/url]usluge. Uz cuteBox mozete bilo kada vrlo jednostavno uploadati bilo kakve datoteke s vaseg mobitela na vas account na Dropbox serveru i pristupiti istim datotekama preko interneta s kompjutera ili drugog smartphone-a. Datoteke mozete uploadati u privatni ali i u javni folder ako zelite recimo brzo podijeliti neke slike s prijateljima, samo im trebate poslati link do vaseg javnog Dropbox foldera. Radi i obrnuto, tako da mozete npr. s kompjutera na Dropbox uploadati neke pjesme ili neke druge stvari i po potrebi ih skinuti na mobitel pomocu cuteBox-a.
[*][b][url="http://betalabs.nokia.com/apps/nokia-drop?req=true"]Nokia Drop[/url][/b] je jos jedna inovativnost iz Nokia Beta Labs-a. Pomocu ove aplikacije mozete instantno slati podatke s kompjutera na mobitel, npr. surfate webom i naidjete na zanimljivu sliku, sa 2 klika misom ta slika se pojavljuje kao pozadina/wallpaper na vasem mobitelu. Jos jedan primjer je kopiranje teksta, recimo da neku web adresu (link) na koju ste naisli zelite otvoriti na mobitelu, 1 klik i link je se trenutacno pojavljuje na mobitelu. Ima jos par zanimljivih funkcija ali to istrazite sami ;)
[*][b][url="http://betalabs.nokia.com/apps/nokia-bubbles"]Nokia Bubbles[/url] [/b]je nesto sto po mom misljenju sve i jedan Nokia smartphone treba imati, to je jedinstven i jako praktican [i]lock screen[/i]. Da dalje ne objasnjavam kliknite na link i tamo mozete vidjeti video prezentaciju, detaljan opis kao i upute za download. Napominjem da je ovo takodjer u beta fazi ali ja evo ja ih vec mjesecima koristim i nisam iskusio nikakve bugove.
[*][b][url="http://betalabs.nokia.com/apps/nokia-reader"]Nokia Reader[/url][/b] je RSS feed reader pomocu kojeg se mozete "pretplatiti" na sve vase omiljene info portale koje imaju svoj RSS feed i citati novosti sa svih odabranih stranica unutar jedne aplikacije. Reader ima live notifikacije i homescreen widget.
[*][b][url="http://store.ovi.com/content/34841?clickSource=search&pos=1"]GameNeus[/url] [/b]vam omogucuje da pratite sve najnovije vijesti u vezi igara bez obzira da li ste PC gamer ili koristite neku od igracih konzola (Xbox, Nitendo Wii & DS, Sony PS3 & PSP).
[*][b][url="http://store.ovi.com/content/32938?clickSource=search&pos=1"]MobileGeek[/url][/b] - sve moguce novosti u svijetu mobitela unutar aplikacije koja na praktican nacin prezentuje vijesti sa raznih web portala; Engadget Mobile, Boy Genius Report, GSMArena, MobileBurn, Mobile Crunch, Mobile Industry Review, Phone Arena, Pocket-link, Pocketnow, Mobile Phone Blog.
[/list]
Mogao bih jos satima nabrajati sve moje najdraze aplikacije koje koristim ali nemam ni volje ni vremena za tako daleko ici. Jos cu napomenuti da je na [url="http://store.ovi.com/"]Ovi Store[/url]-u dostupan jako velik broj [b]domacih[/b] aplikacija raznih vrsta za korisnike kojima engleski jezik nije jaca strana.

[b]4. Igre[/b]

Necu detaljisati i oko igara, ali sa sigurnoscu vam mogu reci da vam kvalitetnih igara na Nokiji nece faliti. Samo cu nabrojati neke od meni boljih igara koje vam preporucujem da sebi za pocetak nabavite: Fruit Ninja, Angry Birds, Moto X Mayhem, I Must Run, Avatar, NFS Shift, Hawx, Asphalt 6 i Galaxy on Fire. Ove igre mozete nabaviti na Ovi Store-u ili na N8 Fan club stranici (linkovi kod Aplikacija).

Jos bih vam preporucio da se pridruzite sljedecim stranicama na Facebooku za svjeze informacije u vezi Nokia smartphone-a: [url="http://www.facebook.com/NokiaN8"]NOKIA N8[/url], [url="http://www.facebook.com/N8.Fan.club"]Nokia N8's Fan Club[/url], [url="http://www.facebook.com/NokiaCroatia"]Nokia Hrvatska[/url], [url="http://www.facebook.com/pages/Nokias-Balkans-Fan-club/225823427451444"]Nokia's Balkans Fanclub[/url].

[b]5.[/b] [b]Skinovi/Themes[/b]

Postoji ogroman broj razlicitih tema koje znacajno poboljsavaju (ili pogorsavaju :D) izgled vaseg Symbiana. Za pocetak vam preporucujem da isprobate [url="http://store.ovi.com/content/150519?clickSource=search&pos=1"]ovu temu[/url], a vise tema potrazite na Ovi Store-u pod kategorijom "Personalization".

To je to, nadam se da sam nekome pomogao :)

Pozz Edited by 3rror
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Procurio je povjerljivi promotivni Symbian Belle video iz Nokije, pogledajte o cemu se radi... ;)
[media]http://www.youtube.com/watch?v=WONzo7lWpXQ[/media]

Koga vise zanima kako radi Belle moze pogledati ovaj video gdje se detaljno isprobava procurena Belle beta verzija
youtube.com/watch?v=7ZePeLU_VZ8&list=FLXc9MKEFEPAq5K9iF24crsA&index=2 (kopirajte link) Edited by 3rror

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja bih volio da nokijin OS zauzme dobro mjesto tj ulogu u proizvodji smartphonesa.
Jer konkurencije nikad dosta.
Iako je samsung uzeo lidersku poziciju u svemu. Takodjer i iPhone brend ce se nastaviti,

Pa dokle ce dogurati smisljeni napad na ostale OSove vidjecemo :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ma hoce ne brini se, ne samo zbog napretka koji Symbian pravi nego i zato sto ce Nokia privuci puno paznje s Windows Phone 7 OS-om. Inace, WP7 postaje Nokijin primarni OS, a krajem godine se ocekuju prvi smartphonei s tim OS-om.

Nokia je imala relativno los period u zadnje 2 godine, Android je otisao daleko a Nokia (Symbian) zaostajala, a sad izgleda kao da se vracaju punom snagom s daljnjim razvijajanjem Symbiana, MeeGo-om i WP7.

S tim da mislim da iako Symbian i Nokia idu na bolje, nema sumnje da ce Android ostatati broj jedan. Za iOS ne zelim previse komentarisati jer nemam nikakvog postovanja prema takvom OS-u, ali u pravu si da ce i oni ici samo naprijed i uvijek ce imati veliku populaciju korisnika kojima ce odgovarati takav smartphone.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Evo i neki korisni linkovi za S^3 korisnike:
Najpopularnije aplikacije za Symbian^3 (ovo je malo stariji post, trebali bi ga update-at uskoro) - [url="http://www.n8fanclub.com/2011/04/most-popular-apps-for-nokia-n8-symbian3.html"]http://www.n8fanclub...8-symbian3.html[/url]
Kolekcija HD igara za Symbian^3 (oko 300 igara full verzije s besplatnim downloadom) - [url="http://www.n8fanclub.com/2011/02/hd-games-collection-for-symbian3-nokia.html"]http://www.n8fanclub...ian3-nokia.html[/url] Edited by 3rror

Share this post


Link to post
Share on other sites
IMal sta za moj Sony Ericsson Satio :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nazalost Sony Ericsson je brzo odustao i odavno ne daje skoro nikakvu podrsku za svoje Symbian smartphone ali opet se moze naci korisnih stvari.

Za pocetak skini najnoviju verziju softvera za Satio ovdje [url="http://www.sonyericsson.com/cws/support/mobilephones/downloads/subject/updateservice/satio?cc=hr&lc=hr"]http://www.sonyerics...tio?cc=hr&lc=hr[/url]
i besplatne igrice i aplikacije na ovako nesluzbenim stranicama: [url="http://www.mobilerated.com/sonyericsson-u1i-satio-applications.html"]http://www.mobilerat...plications.html[/url]

A ako ti se da malo vise igrati s mobitelom mozes pogledati ovaj [url="http://www.youtube.com/watch?v=EAP-dXR3ogs&annotation_id=annotation_944545&feature=iv%20"]tutorial [/url]i hackati ga sto onda otvara vise mogucnosti...

Brat mi isto ima Satio pa sam ganjao prije neke stvari za njega, ovo mi je najinteresantnije bilo [CODE]http://www.youtube.com/watch?v=1o6l9bBnEkg&feature=player_embedded [/CODE]
U opisu video imas link do sluzebene stranice gdje mozes skinuti trial verziju, pa ako ti se svidi onda googlaj da nadjes full crackanu verziju i kako instalirati... znam da se moze naci samo treba to malo istrazit kako i sta.

@Moderatori, molim da neko izbrise 2. komentar u ovoj temi jer je kopija prvog, slucajno sam bio napravio duplu temu pa je neko onda to spojio i ostao je dupli komentar. Edited by 3rror
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Steta sto mu ne stavise Android kad vec ima uslove

Share this post


Link to post
Share on other sites
GSMArena je u ruke opet dobila N9, kako kazu odmah su se i zaljubili u taj novi Nokia smartphone s MeeGo OS-om. Trenutno rade na punom review-u ali u medjuvremenu su nam prilozili jedan kratki video cisto da se vidi sta se moze ocekivat.
Tekst: http://blog.gsmarena.com/nokia-n9-arrives-at-the-office-promises-to-stay-longer-this-time-video/

Video:
http://www.youtube.com/watch?v=DaEhGlLgdcw&feature=player_embedded

Ima jos jedna dobra vijest za Nokia korisnike, a to je da novi Symbian^3 OS - Symbian Belle dolazi ranije nego sto se ocekivalo, vec 26. oktobra. Ovo je samo glasina ali navodno dosta pouzdana, ljudi iz Nokia Tweet-a kazu da su 100% sigurni u ovo. Symbian Belle inace vec postoji na novim mid-end smartphoneima (Nokia 600, 700 i 701), a krajem ovog mjeseca bi trebala biti dostupna i za sve postojece Symbian^3 uredjaje (Nokia N8, C6-01, C7, X7, E7 i E6)

Izvor i par Belle videoa: http://www.n8fanclub.com/2011/10/symbian-belle-to-be-expected-on-26th.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
ima ovdi t-mobile je dobio prvi u ponudi n9, ako hos sutra kad odem u grad da naletim u shop i da ti ispisem jedan kratki review :)
I meni se cini cool na prvi pogled (skroz novi dizajn) i napokon i oni shvatili da kamera nije vodeci faktor kod telefona..
nako gledano je ok 1Ghz i 1Gb rama iako su mogli tu malo trehanti vise na brzini :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fazon je u tome da nije potrebno vise snage u hardveru. Dok god sve radi savrseno glatko pitanje kakav je hardver postaje potpuno nevazno, a radi zato jer OS je lagan i dobro optimiziran. Ista stvar je kod Symbiana, ja s procesorom od 680 mhz i 256 RAM-a pokrecem i igram sve i jednu igru recimo od Gamelofta, koji ima najvise najnaprednijih HD igara dok recimo moj prijatelj s Xperiom X10 (Android) s 1Ghz i 384 MB rama ne moze normalno igrati skoro nijednu igru, sve zapinje ukljucujuci i najosnovnije funkcije poput slajdanja izmedju homescreen-ova ili izbornika. Morao je na kraju instalirati custom softver koji nema 90% osnovnih aplikacija i funckija, da bi mu mobitel glatko radio.

Sto se tice kamere, stavili su je u prvi plan samo kod N8-ice jer im je to bas CAMERA smartphone, nesto sto po mom misljenju fali kod drugih proizvodjaca. Sljedeci Nokia camera phone je Nokia 801. Prema glasinama 801 imat ce 1.2 dual core procesor, 1080p video snimanje, 16 mpx AF Carl Zeiss kameru sa Xenon flashom i Dual LED svjetlima samo za video snimanje, 3.8" display, HDMI, USB-on-the-go portove i 2 zvucnika. Radit ce na novom Symbian Belle OS-u koji glatko radi na 680 mhz, a kako ce tek na 1.2 dual coreu? xD

Review hocu, ako nije problem odi bio bih zahvalan jer me bas zanimaju neke stvari koje nisam mogao vidjeti iz dosadnjih preview-a. Ako odes pogledaj recimo kakve postavke ima tj. koliko su duboke mogucnosti podesavanja raznih stvari. Vidim da su isli na jednostavnost pa se nadam da zbog toga nisu umanjili mogucnosti kostumizacije kao sto to Apple radi. Posebno me zanimaju da li postoje kakve postavke za homescreenove i ono swajpanje sto su uveli, kao i postavke za lock screen... i ostalo sta god mislis da je bitno pa nam prenesi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='bull' timestamp='1315060524' post='439360']
IMal sta za moj Sony Ericsson Satio :D
[/quote]

Evo nesto i za Satio izmedju ostalog...
Chat / Instant Messaging client koji podrzava AIM, Facebook Chat, Google Talk, Hyves, ICQ, Jabber, MSN, MySpace, Skype, Steam Chat, VKontakte and Yahoo.

Podrzava Symbian^3 i Symbian^1 v5 smartphone gdje spada i Sony Ericsson Satio i Vivaz.
Link za download i punu listu podrzanih mobitela: https://imo.im/nokia

Aplikacija je u beta fazi i za sad je besplatna.
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
[size=5][b]Nokia Symbian (^3) Belle smartphones[/b][/size]

Nedavno je Nokia na trziste izbacila 4 nova smartphone koji rade na najnovijoj verziji Symbian^3 OS-a - Belle. (Belle dolazi na sve postojece S^3 smartphone kroz sljedeca 2 mjeseca)
To su low-end i mid-end uredjaji i svi su opremljeni s revolucionarnom NFC tehnologijom, a nude dosta vise od konkurencije za istu cijenu. 701 najskuplji od njih i nudi najsvjetliji (1,000 nits-a) display ikad vidjen kod mobitela.

[img]http://i56.tinypic.com/b4f77s.jpg[/img]

Vise informacija [url="http://europe.nokia.com/symbian-belle"]OVDJE[/url]. Edited by 3rror

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nokia N9 Engadget review
[url="http://www.engadget.com/2011/10/22/nokia-n9-review/"]http://www.engadget....okia-n9-review/[/url]
[img]http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2011/10/nokian9review04-1319278100.jpg[/img]

Share this post


Link to post
Share on other sites
I N9 software (MeeGo) video review:
[url="http://www.viddler.com/explore/engadget/videos/3411/"]http://www.viddler.c...et/videos/3411/[/url] Edited by 3rror

Share this post


Link to post
Share on other sites
Evo nedavno sam flashao svoju Nokiju s procurenom verzijom novog Nokia (Symbian) Belle OS-a pa cu ovdje zalijepiti par slika koje sam uslikao i podijeliti svoje iskustvo da vidite kako to sve izgleda i koliko je Symbian napredovao. Napominjem da sluzbena nadogradnja ovog softvera dolazi za sve Symbian^3 smartphone za par sedmica.

Jedne od glavnih znacajki novog Symbiana su:

- Novo, fluidnije i prakticnije korisnicko sucelje (UI)
- 6 umjesto 3 pocetna zaslona (home screen-a)
- Pull-down bar s notifikacijama i precicama (slika 5)
- Novi i puno poboljsani sistem za widgete - prakticnije uredjivanje istih i vise nisu svi iste velicine
- Nova verzija Social (Facebook i Twitter) aplikacije s novim widgetima
- Puno poboljsan E-mail klijent
- Glavni izbornik je sada "flat" tj. sve aplikacije su u glavnom izborniku i nema vise hijerarhije kod rasporeda aplikacije i podfoldera (i dalje se mogu isti napraviti po zelji)
- Potpuno redizajniran Browser koji je 3 puta brzi u odnosu na Symbian Anna verziju.
- Podrska za NFC (near field communication) tehnologiju.
- Generalno estetski puno poboljsan izgled.

Ja sam licno ocaran s ovim OS-om i samo zalim sto ga Nokia nije ranije izbacila, jer bi onda sve bilo drukcije.
Softver je nevjerovatno optimiziran, radi savrseno glatko i brzo (sto se tice generalnog UI-a brze radi nego Android na S2).
Estetski je puno ljepsi OS. To mi sve tako radi na procesoru od 680Mhz, mislim da to sve govori.

Sve u svemu mislim da je ovo sad potpuno moderan OS koji nema nista vise mana od bilo kojeg drugog ukljucujuci Android i iOS.
Jedan moj prijatelj koji je tech-freak, godinama je koristio iPhone-e, pa onda zadnjih pola godina Android na Galaxy S2 kao i na Motorola Xoom tabletu, kad sam mu pokazao OS kaze da je s ovim "Symbian maltene sustigao Android".

"Maltene" jer jos uvijek ima manje aplikacija - Symbian ima nesto vise od 100000 aplikacija na Nokia Store-u. Zanimljiva je i cinjenica da je prije par mjeseci na Store-u skidano prosjecno 9 miliona aplikacija dnevno, a danas je ta brojka porastla na 11 miliona. Takodjer treba spomenuti da kad se radi o Symbian aplikacijama, fragmentacija skoro pa ne postoji, dok je to kod Androida ozbiljan problem. Symbian sad koristim nesto vise od godinu dana, i nisam nikad bio neki prosjecan/casual smartphone korisnik nego vise "power-user", znaci htio sam uvijek maksimalno izvuci iz smartphone-a. Mogu reci da mi kvalitetnih aplikacija na Symbianu, svih vrsta, nikad nije falilo. Jedino moram priznati da nedostaje dosta [b]sluzbenih [/b]aplikacija od raznih velikih kompanija/portala/servisa. To je nesto sto mi nikada nece biti jasno kako to da te kompanije koje obrcu milijarde dolara ne mogu izdvojiti par stotina ili hiljada dolara da unajme nekog developera da im napravi sluzbenu aplikaciju za Symbian koju ce milioni ljudi skinuti. Jel moguce da su toliko ignorantni da ne znaju da to nije vise onaj isti Symbian od prije godinu i nesto dana? Pogotovo jer je Nokia uvela novi UI SDK - "Qt" za razvoj aplikacija koji je puno olaksao stvari developerima. Sve Qt aplikacije su fantasticne, jednostavno ne postoji nijedna da ne valja ako je radjena u Qt-u.

Najzalosnija stvar u ovome svemu je to sto Nokia pod vodstvom Elop-a i Microsofta odustaje od Symbiana i MeeGa, koji su i oba po mom misljenju puno bolji OS-i od Windows Phone-a. Ali iako Nokija odustaje od njega, Symbian ce dobivati podrsku do najmanje 2016. godine (planirane su jos dvije velike nadogradnje OS-a - Symbian Carla i Donna) tako da developeri imaju razloga da jos rade aplikacije. Problem je sto je sad WP sada za Nokiju primarni OS i Symbian ce koristiti samo za low and mid-end smartphone. Nokia smartphone-i su uvijek imali neke prednosti u odnosu na konkurenciju - jako visoka kvaliteta izrade (N8 je prezivjela pad s 50m s paraglajdera na zemlju), iznimno precizan i brz GPS/mape/glasovna navigacije, i naravno kamera gdje su uvijek bili najbolji (N82 i danas ima bolju kameru od nekih novih 8mpx smartphona, a N8 jos uvijek zadrzava titulu najboljeg camera phone-a i nakon godinu i vise dana otkako je izisao). Sve dosad glavna mana je uvijek bio softver - bili su uspavani i kasnili s razvojem Symbian, i sad kad napokon iskoristavaju njegov potencijal - odlucuju odustati od njega. Zalosno.

Jedino sto me tjesi je sto ce biti jos jedan High-end Symbian smartphone, to je nasljednik N8-ice s kojim ce ne sumnjam osigurati poziciju najboljeg camera phone-a za jos jedan dug period. Glasine su da ce imati i "True zoom" tj. opticki zoom koji koriste i DSLR fotoaparati. To ce vjerovatno biti i moj zadnji Symbian smartphone.

Evo uzeo sam par SS-a sa svog moba pa da vidite:

[img]http://dl.dropbox.com/u/36306780/SC001.JPG[/img][img]http://dl.dropbox.com/u/36306780/SC002.JPG[/img][img]http://dl.dropbox.com/u/36306780/SC003.JPG[/img][img]http://dl.dropbox.com/u/36306780/SC010.JPG[/img][img]http://dl.dropbox.com/u/36306780/SC011.JPG[/img][img]http://dl.dropbox.com/u/36306780/SC015.JPG[/img][img]http://dl.dropbox.com/u/36306780/SC0023.JPG[/img][img]http://dl.dropbox.com/u/36306780/SC017.JPG[/img][img]http://dl.dropbox.com/u/36306780/SC019.JPG[/img][img]http://dl.dropbox.com/u/36306780/SC021.JPG[/img]


Za kraj pogledajte kako Belle i NFC to izgledaju kroz video:
http://www.youtube.com/watch?v=FBCbWrvOEpw

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='3rror' timestamp='1327574200' post='448117']
Evo nedavno sam flashao svoju Nokiju s procurenom verzijom novog Nokia (Symbian) Belle OS-a pa cu ovdje zalijepiti par slika koje sam uslikao i podijeliti svoje iskustvo da vidite kako to sve izgleda i koliko je Symbian napredovao. Napominjem da sluzbena nadogradnja ovog softvera dolazi za sve Symbian^3 smartphone za par sedmica.

Jedne od glavnih znacajki novog Symbiana su:

- Novo, fluidnije i prakticnije korisnicko sucelje (UI)
- 6 umjesto 3 pocetna zaslona (home screen-a)
- Pull-down bar s notifikacijama i precicama (slika 5)
- Novi i puno poboljsani sistem za widgete - prakticnije uredjivanje istih i vise nisu svi iste velicine
- Nova verzija Social (Facebook i Twitter) aplikacije s novim widgetima
- Puno poboljsan E-mail klijent
- Glavni izbornik je sada "flat" tj. sve aplikacije su u glavnom izborniku i nema vise hijerarhije kod rasporeda aplikacije i podfoldera (i dalje se mogu isti napraviti po zelji)
- Potpuno redizajniran Browser koji je 3 puta brzi u odnosu na Symbian Anna verziju.
- Podrska za NFC (near field communication) tehnologiju.
- Generalno estetski puno poboljsan izgled.

Ja sam licno ocaran s ovim OS-om i samo zalim sto ga Nokia nije ranije izbacila, jer bi onda sve bilo drukcije.
Softver je nevjerovatno optimiziran, radi savrseno glatko i brzo (sto se tice generalnog UI-a brze radi nego Android na S2).
Estetski je puno ljepsi OS. To mi sve tako radi na procesoru od 680Mhz, mislim da to sve govori.

Sve u svemu mislim da je ovo sad potpuno moderan OS koji nema nista vise mana od bilo kojeg drugog ukljucujuci Android i iOS.
Jedan moj prijatelj koji je tech-freak, godinama je koristio iPhone-e, pa onda zadnjih pola godina Android na Galaxy S2 kao i na Motorola Xoom tabletu, kad sam mu pokazao OS kaze da je s ovim "Symbian maltene sustigao Android".

"Maltene" jer jos uvijek ima manje aplikacija - Symbian ima nesto vise od 100000 aplikacija na Nokia Store-u. Zanimljiva je i cinjenica da je prije par mjeseci na Store-u skidano prosjecno 9 miliona aplikacija dnevno, a danas je ta brojka porastla na 11 miliona. Takodjer treba spomenuti da kad se radi o Symbian aplikacijama, fragmentacija skoro pa ne postoji, dok je to kod Androida ozbiljan problem. Symbian sad koristim nesto vise od godinu dana, i nisam nikad bio neki prosjecan/casual smartphone korisnik nego vise "power-user", znaci htio sam uvijek maksimalno izvuci iz smartphone-a. Mogu reci da mi kvalitetnih aplikacija na Symbianu, svih vrsta, nikad nije falilo. Jedino moram priznati da nedostaje dosta [b]sluzbenih [/b]aplikacija od raznih velikih kompanija/portala/servisa. To je nesto sto mi nikada nece biti jasno kako to da te kompanije koje obrcu milijarde dolara ne mogu izdvojiti par stotina ili hiljada dolara da unajme nekog developera da im napravi sluzbenu aplikaciju za Symbian koju ce milioni ljudi skinuti. Jel moguce da su toliko ignorantni da ne znaju da to nije vise onaj isti Symbian od prije godinu i nesto dana? Pogotovo jer je Nokia uvela novi UI SDK - "Qt" za razvoj aplikacija koji je puno olaksao stvari developerima. Sve Qt aplikacije su fantasticne, jednostavno ne postoji nijedna da ne valja ako je radjena u Qt-u.

Najzalosnija stvar u ovome svemu je to sto Nokia pod vodstvom Elop-a i Microsofta odustaje od Symbiana i MeeGa, koji su i oba po mom misljenju puno bolji OS-i od Windows Phone-a. Ali iako Nokija odustaje od njega, Symbian ce dobivati podrsku do najmanje 2016. godine (planirane su jos dvije velike nadogradnje OS-a - Symbian Carla i Donna) tako da developeri imaju razloga da jos rade aplikacije. Problem je sto je sad WP sada za Nokiju primarni OS i Symbian ce koristiti samo za low and mid-end smartphone. Nokia smartphone-i su uvijek imali neke prednosti u odnosu na konkurenciju - jako visoka kvaliteta izrade (N8 je prezivjela pad s 50m s paraglajdera na zemlju), iznimno precizan i brz GPS/mape/glasovna navigacije, i naravno kamera gdje su uvijek bili najbolji (N82 i danas ima bolju kameru od nekih novih 8mpx smartphona, a N8 jos uvijek zadrzava titulu najboljeg camera phone-a i nakon godinu i vise dana otkako je izisao). Sve dosad glavna mana je uvijek bio softver - bili su uspavani i kasnili s razvojem Symbian, i sad kad napokon iskoristavaju njegov potencijal - odlucuju odustati od njega. Zalosno.

Jedino sto me tjesi je sto ce biti jos jedan High-end Symbian smartphone, to je nasljednik N8-ice s kojim ce ne sumnjam osigurati poziciju najboljeg camera phone-a za jos jedan dug period. Glasine su da ce imati i "True zoom" tj. opticki zoom koji koriste i DSLR fotoaparati. To ce vjerovatno biti i moj zadnji Symbian smartphone.

Za kraj pogledajte kako Belle i NFC to izgledaju kroz video:
[media]http://www.youtube.com/watch?v=FBCbWrvOEpw[/media]
[/quote]
Imas li link da sam i ja trendu :D Edited by grga

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='grga' timestamp='1327579295' post='448118']
Imas li link da sam i ja trendu :D
[/quote]
[url="http://www.n8fanclub.com/2011/08/how-to-flash-symbian-belle-update-on.html"]http://www.n8fanclub...-update-on.html[/url]

Tu imas linkove i tutorial.
Samo pazi jer to flash-anje moze "pokvariti" mob tj softver iako je jako mala sansa za to, a i u tom slucaju postoji rjesenje kako popraviti.
Druga stvar, ako imas garanciju na mobu ako ovo uradis onda je gubis, iako se softver moze vratiti na original i onda nebi trebalo biti problema. Edited by 3rror

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='grga' timestamp='1327647088' post='448172']
Hvala puno. A sta mislis koliko se mora cekati na "legalan"update ?
[/quote]
Napomenuo sam to u proslom postu:
Napominjem da sluzbena nadogradnja ovog softvera dolazi za sve Symbian^3 smartphone za par sedmica.

Znaci u Februaru ces ga sigurno dobiti.
S vremena na vrijeme se konektuj na WiFi i provjeri aplikaciju u mobitelu pod nazivom "SW update" ili ako je na nasem onda nesto tipa "nadogradnja softvera".
Mislim da ce se prvo tu pojaviti update, a kasnije i preko Nokia Suite programa na PC-u gdje mozes i preko USB-a updejtati.

Ja ti cak i preporucujem da sacekas sluzbeni update jer je tako puno jednostavnije i sigurnije, a ne trebas puno cekati.

Pozz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja mislim da ce Nokija tek u 2012 krenuti sa ozbiljnim radom na podrucju "smartphone"
Jer po mom misljenju kad je krenula revolucija smartphone i touchscreen oni su se nasli u soku, jedna tvrtka koja je imala skoro 100% monopol na trzistu telefona, odjednom je bila zasjenuta inovacijama i zeljom konzumenata..

Nokijin ulazak u igru bi bilo samo pozitivna stvar za kupce, jer i iphone je svojom bahatoscu dogruhao pa je kolektivno misljenje otislo u stranu androida i po svim statistikama iz 2011 iPhone vise nije bio tako bajan kao sto su neki mislili..

ujedno je ovo 20 post, a ja inace strajkujem pisanjem, ovo je samo za mog forumskog pajdu 3rrora podrska :)
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Evo dobili smo u sluzbeni datum - od 8. Frebruara izlazi Nokia Belle software nadogradnja.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nokia Belle software nadogradnja je sluzbeno pocela izlaziti! Jos uvijek se nije pojavila u svim drzavama ali se ocekuje da bi sutra vec trebala svugdje biti.
Ja sam u Rijeci i ovdje ima.

1. Instalirajte najnoviju verziju Nokia PC Suite-a (3.3.86)
2. Pokrenite Nokia Suite i prikljucite mobitel na komp preko USB kabla
3. Kliknite na ikonicu za update

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='grga' timestamp='1328686971' post='448745']
Kod nas još nije stigla(vjerovatno zapela negdje u snijegu) :D
[/quote]
Haha jes jes :D

Zapravo zavisi gdje si kupio mobitel tj. otkud je dosao. Ja sam svoj kupio preko nekog oglasa i moj ima "Product code" iz Poljske ili Ceske, nisam siguran. Tako da kad je updejt stigao za tu zemlju tad sam ga i ja dobio. Ako si recimo kupio u BH Telecomu onda ces dobiti kad sluzbeno bude za BiH dostupan.

Ukucaj *#0000# i izbacit ce ti neke podatke i medju njima taj Product code.
Onda odes na [url="http://europe.nokia.com/find-products/nokia-belle-update/nokia-belle-update-availability"]http://europe.nokia....te-availability[/url] i vidis mozes li ga naci u BiH i koji je status izlaska softvera za tu zemlju.

Btw. pobrini se da imas tu najnoviji verziju Nokia Suite-a, inace se nece pokazati nadogradnja. Edited by 3rror

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,367
×
×
 • Create New...