Jump to content
Ciklama

Povrće u našim kuhinjama ......

Recommended Posts

Ovaj period kad dospjeva razno-razno povrće, meni je jedan od najdražih u godini. Kod nas je ta kultura prehrane sa povrćem siromašna, bez nekog povrća se jednostavno ne može (krompir, luk, grah, mrkva, kupus) a druga su skroz slabo zastupljena (patlidžan, blitva, tikvice, bamije, prokulice, kelj itd).

Kad mi dolaze gosti, nema šanse da se osigurim neke specijalitet praviti od povrća (n i u kombinaciji sa mesom) jer rijetki su koji to vole. Ako radimo roštilj i pripremim za sebe tikvicu i patlidžan, dođe mi da vrisnem kad počnu pametovati zbog toga što jedem. Uspjela sam nekoliko puta podvaliti umake sa mesom od nekog određenog povrća onima koji su tvrdili da ga ne mogu jesti i pravili one betne face :icon_cheesygrin:, nisu ni skužili šta jedu, znači problem je u "glavi" a ne u čulu okusa. :rolleyes:

Kako se vi snalazite sa povrćem? Šta se nađe u kuhinji , u loncu, tepsiji ? Radite li specijalitete od povrća npr. punjeni paradajz, ili ga jedete samo kao salatu? Eksperimentišete li, ili se držiti one standardne upotrebe povrća kod nas? :D Edited by Ciklama

Share this post


Link to post
Share on other sites
Inace ja sam prebirljiva sto se tice povrca...vjerujem samo onom sigurnom i isprobanom....:D paprike, krompir, krastvaci, paradjaz....:) ali na nagovor strine jela sam tikvicu i patlidzan i tako svasta nesto....i moram reci nije lose....svidjelo mi se....:) iako sam kontala nema sanse da ja to jedem...:D s tim da je jako zdravo....

Mada ma koliko bilo zdravo i koliko god povrca ja pojela....meni treba mesa....:D i nisam nesto strucna u ekspermentisanju....tako da ono sto sam vidjela ja skuham....ne bi da zapalim kuhinju....:P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja nisam do prije 2 godine jela brokulu, karfiol, patlidzan, tikvice... Jednostavno nije mi se nudilo, a ostala mi u glavi ona djecija glupost: ne volim i tacka. A onda kad sam pocela, mmmmmm njami, ne znam sta je bolje, pohane tikvice, patlidzan, krem supa od brokule i karfiola... Rostilj vise nikad ne prolazi bez raznjica sa tikvicom, paprikom, sampinjonima i piletinom. Njami opet :D
Ovo standardno sam uvijek jela, paprika mi je najdraza, mogu da zivim od nje kad dodje ljeto.
A sad sto se tice eksperimentisanja, zanima me, i dok sam u Bihacu (studiram) pravim neke recepte s neta, ali urijetko jer nemam vremena bas (a ni para, studentski zivot :P)
Sad sam kod kuce, pa sam vec trazila neke recepte po coolinarki, inace predobra stranica. Hocu da pravim tikvice punjene povrcem, ili mesom i rizom, zapecene u rerni. To mi je prijateljica pricala da njena mama pravi i zvuci super ukusno.
Ako ti imas kakvih provjereno dobrih i jednostavnih recepata s povrcem, podijeli sa svitom :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jedite povrća što više, da bi na kraju ostali gladni.. [img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/icon_cheesygrin.gif[/img]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Povrce i salte su redovne na menuplanu... Dva dana ako nema sin odma pita.. To je bitno iz malena gledati kako ce se djete naviknuti... i kasnije nikakvi problema...

Bitno je da se svaki put malo drugacije pripremi ida maja ima fantazije u kuhinji..

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='lucy in the skies' timestamp='1311100247' post='434121']
Ja nisam do prije 2 godine jela brokulu, karfiol, patlidzan, tikvice... Jednostavno nije mi se nudilo, a ostala mi u glavi ona djecija glupost: ne volim i tacka. A onda kad sam pocela, mmmmmm njami, ne znam sta je bolje, pohane tikvice, patlidzan, krem supa od brokule i karfiola... Rostilj vise nikad ne prolazi bez raznjica sa tikvicom, paprikom, sampinjonima i piletinom. Njami opet :D
Ovo standardno sam uvijek jela, paprika mi je najdraza, mogu da zivim od nje kad dodje ljeto.
A sad sto se tice eksperimentisanja, zanima me, i dok sam u Bihacu (studiram) pravim neke recepte s neta, ali urijetko jer nemam vremena bas (a ni para, studentski zivot :P)
Sad sam kod kuce, pa sam vec trazila neke recepte po coolinarki, inace predobra stranica. Hocu da pravim tikvice punjene povrcem, ili mesom i rizom, zapecene u rerni. To mi je prijateljica pricala da njena mama pravi i zvuci super ukusno.
Ako ti imas kakvih provjereno dobrih i jednostavnih recepata s povrcem, podijeli sa svitom :D
[/quote]
Pošto se kod nas baš to i ne jede, i ja net koristim za neke recepte. Pohanje tikvica i patlidžana, uštipci od tikvica, punjene tikvice (bilo da se pune oni krugovi ili mlade tikvice prepolovljene pa budu kao mali čamci bez guljenja), na roštilju, i ubacivanje u određenu hranu. Npr. piletina, krompir, tikvice i limun u tepsiji sa poklopcem (vatrostalno staklo) meni je to ono njammmi, pa musake ........ ;).


Ove godine sam uzgojila nekih 11 vrsta paradajza, nije da imaju imena imaju i prezimena (razne boje (crni, žuti, crveni), oblika i veličina), da sam morala zapisati i skicu napraviti kako sam i usadila da znam koji je koji po imenu. Sad sam u potrazi za dobrim receptom punjenog paradajza, jer već ga berem, pa bih malo isprobala i to, ali me muka uhvatila koji od njih upotrijebiti, i krenem zvati svoje kolegice, i tek onda sam shvatila kako smo skromnog znanja kad je povrće u kuhinji u pitanju. Ništa bez neta. :( Edited by Ciklama

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Ciklama' timestamp='1311278053' post='434378']
Pošto se kod nas baš to i ne jede, i ja net koristim za neke recepte. Pohanje tikvica i patlidžana, uštipci od tikvica, punjene tikvice (bilo da se pune oni krugovi ili mlade tikvice prepolovljene pa budu kao mali čamci bez guljenja), na roštilju, i ubacivanje u određenu hranu. Npr. piletina, krompir, tikvice i limun u tepsiji sa poklopcem (vatrostalno staklo) meni je to ono njammmi, pa musake ........ ;).


Ove godine sam uzgojila nekih 11 vrsta paradajza, nije da imaju imena imaju i prezimena (razne boje (crni, žuti, crveni), oblika i veličina), da sam morala zapisati i skicu napraviti kako sam i usadila da znam koji je koji po imenu. Sad sam u potrazi za dobrim receptom punjenog paradajza, jer već ga berem, pa bih malo isprobala i to, ali me muka uhvatila koji od njih upotrijebiti, i krenem zvati svoje kolegice, i tek onda sam shvatila kako smo skromnog znanja kad je povrće u kuhinji u pitanju. Ništa bez neta. :(
[/quote]

Joj Ciklama sretan je onaj koji tebe ima za zenu! Ti si prava. Ja nisam ni znala da postoji 11 vrsta paradajza :icon_cheesygrin: a kamoli da koji uzgojim. Al haj ima vremena za mene, jos sam cura, ali kad se budem udavala ja cu kod tebe na instrukcije :rolleyes:
Ja stavim piletinu, krompir, tikvice, mrkvu (ali dodas pred kraj samo 5 min, bude prava) i paradajz ogulim i i isjeckam isto na kraju dodam, jos svjezeg persina, bosiljka i sl.. mmm njami, ali nisam sa limunom jos probala, ail dobra ideja ;)
De se ti malo vise aktiviraj u ovom kuhanju, podijeli sa svijetom svoje recepte :D heheh
Npr provjereno dobar recept za krem supu od gljiva, to sam naumila ovih dana praviti.
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
@lucy , hvala, ako budeš išla za tim i ti ćeš, naravno sve u svoje vrijeme.

A evo ti samo par naziva paradajza da se nasmiješ: negros black, pol robertson, belgian gigants, black princ, morgen lifter ....... :ap:

I sad zamisli ženu u bašti i pravi skicu paradajza na list papira :rolleyes:, a morala sam tako da bih znala koji je koji, jer imaju i prezimena.:D

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
e ovako ja sam dijete iz mesarske familije tako da se slazem sa DLZ jedite povrce da bi ostali gladni :) nisam ljubitelj povrca, sarmu uvijek odmotam i pojedem meso a kupus dadnem nekom zecu sto voli kupus i misli da je to zdravo.

ovako ja vjerujem, moguce je da grijesim, (ali drzim se tog uvjerenja ko i djeca da djeda mraz postoji) da kuhano povrce nema vise nikakve vrijednosti u sebi i da vitamini i minerali plutaju u ovom saftu juhi, corbi i ostalom u cemu se povrce kuhalo :) i onda ja uzmem pola kruha naumacem se toga safta a iskuhano povrce ostavim po strani :D


ali zato salate i sirovo povrce jedem :D

@ciklama dobri ti nazivi za paradajz sad znam sto toliko volim paradajz :D :icon_cheesygrin: :icon_cheesygrin:

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Daisy' timestamp='1311282645' post='434396']
e ovako ja sam dijete iz mesarske familije tako da se slazem sa DLZ jedite povrce da bi ostali gladni :) nisam ljubitelj povrca, sarmu uvijek odmotam i pojedem meso a kupus dadnem nekom zecu sto voli kupus i misli da je to zdravo.

ovako ja vjerujem, moguce je da grijesim, (ali drzim se tog uvjerenja ko i djeca da djeda mraz postoji) da kuhano povrce nema vise nikakve vrijednosti u sebi i da vitamini i minerali plutaju u ovom saftu juhi, corbi i ostalom u cemu se povrce kuhalo :) i onda ja uzmem pola kruha naumacem se toga safta a iskuhano povrce ostavim po strani :D


ali zato salate i sirovo povrce jedem :D

@ciklama dobri ti nazivi za paradajz sad znam sto toliko volim paradajz :D :icon_cheesygrin: :icon_cheesygrin:
[/quote]
Hvala, hvala, ja ću njima promjeniti imena pod naški, one koje zadržim za dalje. :D


Sve gubi svoje vrijednosti na određenom stepenu temperature, da je svježe najbolje jeste, ali ne može se svako jesti sviježe. Pravim i ja salate razno razne, ali ako je sa patlidžanom mora biti skuhan, ako kukuruz mješam mora biti kiseli, ali nije samo do vitamina, minerala, na kraju svi uživamo u samom okusu onoga što jedemo, zar ne!? Edited by Ciklama

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Daisy' timestamp='1311282645' post='434396']
e ovako ja sam dijete iz mesarske familije tako da se slazem sa DLZ jedite povrce da bi ostali gladni :) nisam ljubitelj povrca, sarmu uvijek odmotam i pojedem meso a kupus dadnem nekom zecu sto voli kupus i misli da je to zdravo.

ovako ja vjerujem, moguce je da grijesim, (ali drzim se tog uvjerenja ko i djeca da djeda mraz postoji) da kuhano povrce nema vise nikakve vrijednosti u sebi i da vitamini i minerali plutaju u ovom saftu juhi, corbi i ostalom u cemu se povrce kuhalo :) i onda ja uzmem pola kruha naumacem se toga safta a iskuhano povrce ostavim po strani :D


ali zato salate i sirovo povrce jedem :D

@ciklama dobri ti nazivi za paradajz sad znam sto toliko volim paradajz :D :icon_cheesygrin: :icon_cheesygrin:
[/quote]

Mozda jednog dana dodje Djeda mraz pa vi zajedno pojite nekoliko kila janjetine sa prilogom od teleceg flama, a do tad malo da te uputim :icon_cheesygrin:

Ovisi kako koji sastojak, neki se unistavaju na visokim temperaturama, neki ne (termostabilni). Zbog toga je najbolje i najzdravije kada se kuha supa povrce dodati na samom kraju a ne odmah na pocetku pa ga iskuhavati 3 sata, sto je kod nas obicaj. Ja nikako nisam bila ljubitelj kuhane mrkve dok sama nisam pocela praviti supu i skuzila sam, osim sto je zdravije, da je puno ukusnija kada se kuha samo malo pred kraj. Gore sam vec spomenula, isto i u rerni kada se pece povrce, mrkvu dodam na kraju i bude super.

Druga stvar jako bitna kod povrca je to sto sadrzi brojne vitamine i minerale (pogotovo minerale) kojih nam ne treba puno, ali ipak ako ih ne unosimo redovno u organizam moze doci do bolesti.

Trece, ako se tanjir upotpuni sa povrcem, osoba nece ostati gladna, nego ce unijeti vise hrane, znaci dobiti osjecaj sitosti prije, a unijece manje kalorija. To je naravno jako bitno za one koji imaju problem sa tezinom, ali i za sve ostale, jer previse kalorija nije dobro za nicije zdravlje (srce, secer...)

Ovo ti je Daisy samo informativno, ne bih ja tebe prevodila na ovu vegi vjeru, ali cisto da znas da to povrce sto pluta ima ipak neke vrijednosti :D 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites
de mi sad jos i recite da djed mraz ne postoji i to bi onda bio smak svijeta za mene :) :P


dzaba tebi da povrce upotpuni tanjir pa se onda osjecamo sitijim kad ja pojedem 2 tanjira graha i onda opet gladna za sat vremena. Al bogami to je tako :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Daisy' timestamp='1311290860' post='434412']
de mi sad jos i recite da djed mraz ne postoji i to bi onda bio smak svijeta za mene :) :P


dzaba tebi da povrce upotpuni tanjir pa se onda osjecamo sitijim kad ja pojedem 2 tanjira graha i onda opet gladna za sat vremena. Al bogami to je tako :D
[/quote]

Pa tanjir pun povrca (graha), to nije upotpunjavanje, to je popunjavanje. Iako je to ok, jesti samo povrce ponekad za obrok. Glavno i osnovno je raznolika prehrana. Znaci svega i svacega. Piramida prehrane i to.

A za Djeda Mraza ne brini, on postoji samo od previse mesa ne moze vise stomak da mu prodje kroz dimnjake, a sigurno ima i masnocu u krvi, koji bajpas ili sl.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Daisy' timestamp='1311290860' post='434412']
de mi sad jos i recite da djed mraz ne postoji i to bi onda bio smak svijeta za mene :) :P


dzaba tebi da povrce upotpuni tanjir pa se onda osjecamo sitijim kad ja pojedem 2 tanjira graha i onda opet gladna za sat vremena. Al bogami to je tako :D
[/quote]

I mi svi u fam volimo meso.... ali i povrce.. Ovdje gdje zivimo smo dosta toga iz njihove kuhinje poprimali... tako da povrce pripada skoro svakodnevno na sto...

Nije bit smao znati pripremiti i znati kako se zove... bitno je to djete iz malena nauciti da jede to povrce... i preokret ce doci sam na stolu..

ciklama imas li volovsko srce... meni je taj paradajz extra...

ja da imam vrt kao vi poneke ja mislim da bi prodavati povrce mogla, jer sad na balkonu ne da je puno.. :D

lucy svasta oni pricaju.. bitno je zviiti sa sobom u sredini ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Obožavam povrće, a kako sam vegetarijanac ne nedostaje ga u mojoj ishrani.
Recepte, obično, pokupim na netu, a eksperimentišem kada imam vremena.

I da, od povrća se može najesti! :az:
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Može se najesti od povrća,to nije upitno.Upitno je to koliko ta sitost traje.Ja volim povrće,i tek sam nedavno postala ljubitelj mesa(prije sam živjela od piletine samo),i kad se najedem mesa,makar nisam gladna za pola sata.
Kod mene u kući ne fali povrća,i nije samo ovo standardno.Kad sestra i ja kuhamo,malo manje ga ima,ali kad je mama slobodna ona se trudi da uvede što više povrća u obrok,ali uz obavezno meso,jer moj tata ne priznaje zelenjavu kao hranu. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



  • Forum Statistics

    • Total Topics
      24,065
    • Total Posts
      378,371
×
×
  • Create New...