+Ciklama 919 Report post Posted September 24, 2014 Pa to je to, brašno i krompir su osnova, ali mi dodajemo i oduzimamo po volji. Bijeli luk da posebnu aromu maslacu, šampinjoni su po mom izboru dodatak, kao što mogu biti i kockice pilećeg filea ili kockice junetine, neka druga vrsta gljiva i itd. Kad se ispeče iskomada se u malene komade, pospe maslacem i pospe mladim sirom. :D Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hercegovka 147 Report post Posted September 24, 2014 A sta je kod vas masanica? Quote Share this post Link to post Share on other sites
+BlackHawk 178 Report post Posted September 24, 2014 Pita bez iceg... samo ulje i motas.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tigrica 93 Report post Posted September 24, 2014 Pita bez iceg... samo ulje i motas.. Ne mota se, nego savija u oblika pisma... Ili slazu jufke, pomascene maslacem ., samo neko nazivaju i pogacu sa maslacem maslanicom,.. Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
+BlackHawk 178 Report post Posted September 24, 2014 Savijanje - motanje isto :)... a nisam jos nikad vidio sa jufkama masancu.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tigrica 93 Report post Posted September 24, 2014 Savijanje - motanje isto :)... a nisam jos nikad vidio sa jufkama masancu.. Pa nije bas isto Ali eto, neka ti bude da je ..:D Nego sa cim( od cega )je kod tebe maslanica ako nije od razvijenog tijesta / jifki ? Pogačice sa maslacem ? Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
+BlackHawk 178 Report post Posted September 24, 2014 Razvijeno tijesto je jedno, a jufka je drugo.. Mislim jufka je gotov proizvod u komadima, dok za masancu treba cijelo onako kako razvijes, nista se ne reze (sjece) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tigrica 93 Report post Posted September 24, 2014 A jufka se ne razvija za pite, bureke i sl, ona je od tijesta zar ne ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
+BlackHawk 178 Report post Posted September 24, 2014 Bice da se nismo sporazumjeli :) Jufke budu manji komadi vece "jufke" i kao takve kazem da ne moze biti masanca.. Eh sad i taj veliki dio odnosno kad se razvije isto se moze zvati i neko zove jufka, i od toga naravno da jeste masanca :) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tigrica 93 Report post Posted September 24, 2014 Jedno znam da mi kad hocemo maslanicu da pravimo, sastoji se od razvlacenja jufki/tijesta savija u obliku pisma , masti istoljenim maslacem ispece i sluzi uz slatku pavlaku, salatu po ukusu...i to je to... P.S. A da bi bila jos ljepsa/bolja, ukusnija i mirisnija bijelo brasno pomjesamo sa integralnim.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hercegovka 147 Report post Posted September 24, 2014 Kod nas umutis sve kao za palacinke ispeces i kad se ohladi isjecrs na kockice i zalijes pavlakom i saransakom.E to je kod nas masanica. Quote Share this post Link to post Share on other sites
+BlackHawk 178 Report post Posted September 24, 2014 to je kod nas Ulivača Quote Share this post Link to post Share on other sites
+Ciklama 919 Report post Posted September 24, 2014 I kod nas se tako pravi maslenica, masanca, maslenik - kako se već zove takva pita. Razvijena jufka se pomasti, malo odstoji i razvlači, što se tanje razvuče, pa prilikom presavijanja se prave "baloni" bude prhkija. Prednost se daje domaćem brašnu (integralnom). Budem jedne prilike fotkala i postavila. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dacina curica 122 Report post Posted September 24, 2014 (edited) To s ekod nas zove " razljevusa"....Zato sto se umuti pa razlije po plehu, tepsiji, ali bez sampinjona i sira...bijelog luka..Natur.. Krompir,&tijesto ..pa nakon pecenja posluzi sa slatkom pavlakom ! Mmmmm... i kod nas je ovo razljevusa, tj.razljevena pita. Ali samo krompir i tijesto, pokajmacis kad izadje iz rerne. :) A maslanica se razvuce jufka k'o za pitu, poprsce puterom ili, kako moja mama pravi, nabaca se onako ovlas proprzenog suhog mesa, pa se jufka preklapa sa coskova dok ne bude kocasta, taman za manju tepsiju. a onda se vrela iz rerne poprsce "masnom vodom" s vegetom :vecera_smile: Edited September 24, 2014 by Dacina curica Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hercegovka 147 Report post Posted September 24, 2014 Joj jesmo iskomplikovali sa ovim nazivima. Ali meni je najjaca kvrgusa i zaboravila sam kako se ona druga zove. Nemojte se ljutiti ali ja kad joj naziv cujem ja je ne mogu jesti. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dacina curica 122 Report post Posted September 24, 2014 (edited) Moja sestra pravi kvrgusu - boli glava :girlglasses: A to drugo, je l' oparusa Herka? :D P.S. najgore mi je kad odem u Sarajevo pa narucim maslanicu a oni mi uvale sendvic :triniti: Edited September 24, 2014 by Dacina curica Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tigrica 93 Report post Posted September 24, 2014 (edited) P.S. najgore mi je kad odem u Sarajevo pa narucim maslanicu a oni mi uvale sendvic :triniti: Jesi sigurna ..:-) da to bude u. Saeajevu ?:-) Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk Edited September 24, 2014 by Tigrica Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dacina curica 122 Report post Posted September 24, 2014 (edited) Ma da, oni imaju onaj nekakav sendvic, lepina napunjena, tako nekako...i zove se maslenica. Totalno razocarenje (kad ocekujes onu dobru, sukanu) :( Evo ovo je sarajevska maslenica Tigroni: Edited September 24, 2014 by Dacina curica Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tigrica 93 Report post Posted September 24, 2014 :( aaaaaa svasta...bas razocarenje... Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
ajvar 9 Report post Posted September 24, 2014 Još uvijek ne znam šta je kljukuša, koliko sam nedojeden :D Znam za razljevušu, nju sam krkao više puta. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hercegovka 147 Report post Posted September 24, 2014 Moja sestra pravi kvrgusu - boli glava :girlglasses: A to drugo, je l' oparusa Herka? :D P.S. najgore mi je kad odem u Sarajevo pa narucim maslanicu a oni mi uvale sendvic :triniti: E sjetila sam se MUTUSA. Quote Share this post Link to post Share on other sites
+Ciklama 919 Report post Posted October 22, 2014 Kljukuša, obična, sa krompirom (koristim puno krompira a malo brašna), maslac sa bijelim lukom, mladi sir, crveni luk i jogurt. Quote Share this post Link to post Share on other sites