Jump to content
Bosna

Kvrgusa

Recommended Posts

Da li neko od vas zna sta je to kvrgusa i kako se pravi?
To je specijalitet raje iz Kozarca kod Prijedora kad mu dodjes u goste mnogi to prave u znak nekog obicaja tog naroda.
Veoma je ukusna i prvi put sam to jela kod prijateljice nedavno.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Da li neko od vas zna sta je to kvrgusa i kako se pravi?
To je specijalitet raje iz Kozarca kod Prijedora kad mu dodjes u goste mnogi to prave u znak nekog obicaja tog naroda.
Veoma je ukusna i prvi put sam to jela kod prijateljice nedavno.

Da to nije mozda nesto ko kljukusa..inace neznam staje :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

hm, cuo sam da i neki mogu kljukusu sa piletinom jesti. u sredini kljukovnice kokos i to se pece..

nekako skroz seljasto :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kad probas uvjerices se

Pa daj makar recept da to isprobamo :) ...nije moguce da je bolje od kljukuse <_<
hm, cuo sam da i neki mogu kljukusu sa piletinom jesti. u sredini kljukovnice kokos i to se pece..

nekako skroz seljasto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitacu drugaricu za recept.
Recite mi sta znaci kljukovnice jer zaista ovo mi je prvi put cuti tu rijec,odnosno procitati. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Slicno je kljukusi i pravi se sa piletinom,daleko ukusnije od kljukuse.

<{POST_SNAPBACK}>




:blink: ja prvo pomislila to neka slatka pita slicn sampiti hehe :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

to mora da je "kljukusa sa kokom" kako se kod nas zove... i ne stavlja se citava kokos na sred, kako su neki mislili, nego u komadima ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
to mora da je "kljukusa sa kokom" kako se kod nas zove... i ne stavlja se citava kokos na sred, kako su neki mislili, nego u komadima ;)

<{POST_SNAPBACK}>




aha et sad znam pa to je jednostavno normalna kljukusa s

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znam za kvrgusu, jako je ukusna, eto nek vam Adela napise recept!
Samo se od nje deblja :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

ime mi vec sumljivo... :huh::huh: nikad cula :icon_rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Znam za kvrgusu, jako je ukusna, eto nek vam Adela napise recept!
Samo se od nje deblja  :D

Ma nema veze jednom probat :)
ime mi vec sumljivo...  :mellow:  :mellow: nikad cula

Nisam ni ja nikad cuo ovde mi prvi put da cujem to :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa da je neki muskarac to pitao ne bi se cutio
al da jedna cura ne zna nase tradicionalno jelo
e pa to je stvarno sramota

Share this post


Link to post
Share on other sites
pa da je neki muskarac to pitao ne bi se cutio
al da jedna cura ne zna nase tradicionalno jelo
e pa to je stvarno sramota

De staces,nije nisam ni ja to jeo :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

- KVRGUSA- -

Tijesto: umutiti 3 jaja u to dodati 1 solju kiselog mlijeka,2 solje slatkog mlijeka i 2 solje vode to sve dobro umutiti posoliti po zelji i dodati brasno da gustina bude odprilike malo gusca nego za palacinke.(Netreba dodavati prasak za pecivo).

Umuceno tijesto izliti u uljem podmazan pleh i odozgo poredati komade piletine sa kosti ili bez svejedno,piletina mora prethodno biti malo proprzena na ulju petnaestak minuta da porumeni.

Peci u rerni dok ne porumeni i ne na bas jakoj vatri.
Kad je peceno preliti slatkim mlijekom u koje se doda malo soli i kvrgusa brzo upija to mlijeko i postaje socna i zatim dobro pokajmaciti sa vrhnjem(povlakom).
Sijeci na vece kocke i servirati dok je toplo a i kasnije je ukusno kad se ugrije.

Uz to salata moze a i nemora:sjecena zelena salata, paradaiz, krastavac i crveni luk posoliti dodati samo malo ulja i sirceta po zelji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
- KVRGUSA- -

Tijesto: umutiti 3 jaja u to dodati 1 solju kiselog mlijeka,2 solje slatkog mlijeka i 2 solje vode to sve dobro umutiti posoliti po zelji i dodati brasno da gustina bude odprilike malo gusca nego za palacinke.(Netreba dodavati prasak za pecivo).

Umuceno tijesto izliti u uljem podmazan pleh i odozgo poredati komade piletine sa kosti ili bez svejedno,piletina mora prethodno biti malo proprzena na ulju petnaestak minuta da porumeni.

Peci u rerni dok ne porumeni i ne na bas jakoj vatri.
Kad je peceno preliti slatkim mlijekom u koje se doda malo soli i kvrgusa brzo upija to mlijeko i postaje socna i zatim dobro pokajmaciti sa vrhnjem(povlakom).
Sijeci na vece kocke i servirati dok je toplo a i kasnije je ukusno kad se ugrije.

Uz to salata moze a i nemora:sjecena zelena salata, paradaiz, krastavac i crveni luk posoliti dodati samo malo ulja i sirceta po zelji.

E jel to taj recept,bas hvala!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

joj koliko se cekalo na taj recept ko da je za neki veoma komplikovan rucak

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa sta ce ti vrijeme ja sam uvjek slab sa tim al nekako se snadjem
hehehhe
kupi sebi na pijaci

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvinite stvarno nisam mogla prije.Preokupirana sam ovih dana,
pa cu izgleda morati na pijacu da se odkupiram,haaha :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



  • Forum Statistics

    • Total Topics
      24,064
    • Total Posts
      378,373
×
×
  • Create New...