Jump to content

Recommended Posts

Evo malo "salata" tema mislim da je i ovo dobro malo da se o salati poprica :lol:
Evo od mene:
Francuska salata
- 1/2 kg krompira, gotova majoneza
- 1/2 kg mrkvice, kisela pavlaka
- 1/2 graska (zrna), so, biber
- 5 kiselih krastavaca

Krompir se opere i kuha. Kad je kuhan, oguli se i izreze na kockice. Mrkvica se ocisti i skuha, a onda takoder izreze na kockice kao i kiseli krastavci. Grasak se mekano skuha. Sve se to izmjesa sa majonezom, kiselom pavlakom, soli i biberi. grasak se moze uzeti iz konzerve.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Urnebes salata
- Travnicki, sjenicki ili jeta sir.

Sir se zgnjeci sa malo mlijeka, ulja, soli i istucanog bijelog luka. Dobivenu smjesu razdvojiti na dva dijela. u jedan dio staviti aleve paprike, a drugi ostaviti bijel. Masu staviti na tanjir i oblikovati kao tortu. Na sredinu staviti okrugli predmet (casu) i na bijelu masu staviti rendanu mrkvu okolo case, a unutra (u sredinu) listove persuna, a na zutu masu u sredini rendanu mrkvu a okolo case persuna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salata od krastavaca
- 1 kg krastavaca, so, biber
- bijeli luk, 1/2 dl ulja, 1 dl sirceta, persun

Krastavci se ogule, izrezu na tanke ploske, posole i tako stoje najmanje pola sata. Lagano se izazmu, voda se ocjedi, doda se ulje, sirce i biber i nakon toga se izmjesa. Moze se servirati sa fino izrezanim bijelim lukom i usitnjenim persunom.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Salata od pardajza
- 1/4 kg paradajza, 1/2 dl ulja
- malo vinskog sirceta, so, luk

Paradajz se ocisti, opere i izreze ostrim nozem na snite, a zatim se osole, doda ulje i sirce te izmjesa. Zacini se na snite izrezanim ili fino izrezanim lukom

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja bih mogla uvjek samo salatu jesti, :-) nema veze kakve

Salat je dobra za mrsaljenje,a ja najvise volim zelenu salatu jos kad je puno ljuto kad puno stavise SIRCA ma mogobije onda i same
( Volili ko od vas da je salata sto vise ljta ja volim kad je preljuta...pa nek trga dzigere :lol: )

ima li kakva od drinova
pa da ja tu probam

Sta ti je drinova,od cega je to :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Salat je dobra za mrsaljenje,a ja najvise volim zelenu salatu jos kad je puno ljuto kad puno stavise SIRCA ma mogobije onda i same
( Volili ko od vas da je salata sto vise ljta ja volim kad je preljuta...pa nek trga dzigere :lol: )
Sta ti je drinova,od cega je to :blink:

<{POST_SNAPBACK}>




ja gledam kako da se malo udebljam :rolleyes: znam to neide sa salatom al kod mene je salata svaki dan na listi... ;) za mrsavljene ... sa tim ja nemam problema. hahaa :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzivam jesti salate evo vam npr. recept od grcke, mjere sami odredite:

Paradajz,
luk,
kozji sir,
krastavci,
paprike

to sve isjeci na kockice i zaciniti sa: sircem, maslinovim uljem, soli i biberom, najbolje je kad salata sat vremena stoji u frizideru, tako da luk odpusti i sve povrce primi zacine.

Imam jedan recept od pilece salate dok ga nadjem javicu se! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa kad je tako hvali neka onda da recept pa da vidimo i tu mocnu salatu
nadam se da ce biti dobra

Share this post


Link to post
Share on other sites
pa kad je tako hvali neka onda da recept pa da vidimo i tu mocnu salatu
nadam se da ce biti dobra

He nema Eve nigdje da nam da recept negdje se je izgubla :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salata od pileceg mesa

U posudi kuhati cijelo pile i zelen (kao za supu) nekih sat i pol. Ohladiti i kad je ohladjeno skinuti meso sa kostiju i isjeci ga na tanke rezance. Na rezance isjeci takodjer zelenu i crvenu papriku, 1 glavicu crvenog luka, izrendati 1 manju glavicu celere, 2 kisela krastavca i 3 paradajza (izvaditi sjeme).
Pola tube majoneze, 1 vrhnje i po moguccnosti 1 dl francuske sose za salatu (ako nemate onda nema veze). To sve zajedno promjesati i staviti 2 sata u frizider.

Prijatno!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Salata od pileceg mesa

U posudi kuhati cijelo pile i zelen (kao za supu) nekih sat i pol. Ohladiti i kad je ohladjeno skinuti meso sa kostiju i isjeci ga na tanke rezance. Na rezance isjeci takodjer zelenu i crvenu papriku, 1 glavicu crvenog luka, izrendati 1 manju glavicu celere, 2 kisela krastavca i 3 paradajza (izvaditi sjeme).
Pola tube majoneze, 1 vrhnje i po moguccnosti 1 dl francuske sose za salatu (ako nemate onda nema veze). To sve zajedno promjesati i staviti 2 sata u frizider.

E jel to ta salata na koju smo dugo cekali :lol: , da i to probamo....
Hvala ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

joj ja ih obozavam..samo ne volim francuske salate,jer je majoneza unutra a imam alergiju na to a inace sa bilocim unutra..povrce,voce..il izmjesas svasta..zelena salata sa skoljkama i italijanskim prelivom(jogurtom), salate sa vocem i onda preko sirup vocni..itd itd..ugl salata na 1001 nacin :) sama uvjek izmisljam svakakve

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeste to je ta salata, malo se duze pravi nego ostale, ali je stvarno dobra i ko je god probao trazio je recept.
Joj narode i ja dok se nakanim da dodjem na stranicu, mada su nam i pc bili zablokirali prosle sedmice, virusi i te budalestine.

Nema na cemu nadam se da ce je neko od vas probati. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

eeeee
Ja nisam ljubitelj salate ...
Stalno slusam price kako je zdrava za org. i sl. , al ne ide da si Bog :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
eeeee
Ja nisam ljubitelj salate  ...
Stalno slusam price kako je zdrava za  org. i sl. , al  ne ide  da  si Bog :)

<{POST_SNAPBACK}>




kad ko kaze salata svak pomisli na povrce,kupus,bla bla..pa mozes ti napraviti salatu i od sladoleda,sladkisa,voca,testenina,mesa..bilocega.. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest stella artois
eeeee
Ja nisam ljubitelj salate  ...
Stalno slusam price kako je zdrava za  org. i sl. , al  ne ide  da  si Bog :)

<{POST_SNAPBACK}>



eee raideru zna se da smo rodjaci :D ni men ne ide bas...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salata od tjestenine:

sami sebi odredite mjeru za tjesteninu al odprilike nek bude za 3-4 osobe (najbolji su oni manji makaroni), znaci skuhati tjesteninu u to isjeckati: crvenu papriku, 4 mala kisela krastavca, pilece salame, ko voli moze i graska skuhati i dodati u to.
pola tube majoneze, vrhnja so i biber izmijesati u salatu. staviti par sati da se ohladi u frizideru.

ja to sebi nekad pripremim dan prije i onda imam gotov rucak sutradan, jer uz to salatu nije potreban nikakvo dodatno jelo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



  • Forum Statistics

    • Total Topics
      24,065
    • Total Posts
      378,366
×
×
  • Create New...