Jump to content
la_bella_mafia

Kolaci/torte

Recommended Posts

Je li moguce dobiti recept....i ja bih nesto novo pokusala ispeci...:)

Ja sam neki dan prvi put pekla "Monte kolac" nije mi bas ispao kako treba, ali za jesti je bio mrak....:D

Share this post


Link to post
Share on other sites
jeli to onaj s pudingom ili se krema pravi s mlijekom i brasnom?

ako je ovaj drugi,ni meni taj nije uspio..svima dobar sam meni nije bio (davno)

muka mi sad ganjat slikicu mog kolacica,bio je super samo se ispece jedna kora a ostalo su kreme,"krema" s keksom i cokoladom,pa krema s miljekom i orasima,pa puding vanilija i gore slag...plus na koru ide sok od narandze i u keks

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Amren' timestamp='1290621218' post='407594']
Je li moguce dobiti recept....i ja bih nesto novo pokusala ispeci...:)

Ja sam neki dan prvi put pekla "Monte kolac" nije mi bas ispao kako treba, ali za jesti je bio mrak....:D
[/quote]

Evo recepta :)

4 jaja
80g secera
1 vanili secer
1 prasak za pecivo
100g brasna

Izmjesas i das peci na papir za peci. ja dam koru peci u onu tepsiju od sporeta. na 180 celzija da ne izgori prebrzo. kad se ispece izvadis i skupa sa papirom za peci zamotas u rolad ostavis da se na pola ohladi i onda odvijes rolad sklonis papir i rolad opet zavijes u roladu i ostavis pokrijes krpom da se skroz ohladi.

krema:
250ml sladkog vrhnja al onog hulala
1 kompot po zelji npr od jagode ili od malina

Vrhnje izmutis da bude tvrdo, dodas sok iz kompota da napravis lijepu masu koja se moze lahko namazati.odmotas rolad namazes vrhnje i poredas voce(ja malo koru jos sa ostatkom vode od kompota namocim nemoj previse da se nebi raspalo ali bas ono od oka da bude ukusnije) i bom zavijes, i jos iz vana namazes tim vrhnjem :) bude super. ja inace pravim jagodama ovaj rolad al posto sam nasla svjeze maline u holandiji probala sam malinama ... dala sam pola iz kompota pola svijezi one svijeze sam jedne sat vremena ostavila malo posute sa secerom u prahu da onu kislost ubijem :) one odpuste sok isto bude mm :) prijatno

Share this post


Link to post
Share on other sites
e zelka znas sta je dobro kad tu koru pravis.. ne treba prasak za pecivo a kora bude mehka..

odovojis zumanjac od bjelanca... bjeljanak posebno umutis i polagano umjesas i streses u smjesu...

I ja koristim iste mjere.. najbolji recept za kore ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='EcI PeCi PeC' timestamp='1290724585' post='407884']
e zelka znas sta je dobro kad tu koru pravis.. ne treba prasak za pecivo a kora bude mehka..

odovojis zumanjac od bjelanca... bjeljanak posebno umutis i polagano umjesas i streses u smjesu...

I ja koristim iste mjere.. najbolji recept za kore ;)
[/quote]

e tnx bas cu probat ako odem sutra do nl da uzmem jagoda i tj voca pa cu sa jagodama napravit al kora ispane uvijek :) probat cu bez peciva bas

Share this post


Link to post
Share on other sites
Upravo sam ispekla "Kokos kolac" od muke...:D

Kakav je vidjet cemo sutra...kad me muka spopane radim samo najbolje....:) Edited by Amren

Share this post


Link to post
Share on other sites
E ovako izgleda kad me popanu muke....:D

[attachment=4474:271120101531.jpg]


[attachment=4475:271120101530.jpg]


[img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/wink.gif[/img]

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Amren' timestamp='1290857208' post='408207']
E ovako izgleda kad me popanu muke....:D

[attachment=4474:271120101531.jpg]


[attachment=4475:271120101530.jpg]


[img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/wink.gif[/img]
[/quote]

De napisi recept rodice :)

Ja juce ispekla kolac sa jabukama :) ovako nekako izgleda :) ...
[img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs491.ash2/76433_10150135186287729_773537728_7954059_2071960_n.jpg[/img]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Volim kolac od jabuka...:D

Kokos kolac!

8 bjelanjaka
8 kasika secera
200 g kokosa

Izmjesas dobro i u rernu na nekih 15-20 min da se lagano pece...

Fil
8 zumanjaka
8 kasika secera
8 kasika brasna

To izmjesas i skuhas u pola litre mlijeka (poput pudinga nesto) kad se ukuha i zgusne stavis na hladjenje...kad se ohladi dodas jednu cokoladu (razmeksas je u mikrovalnoj) i pola maragarina da to sve skupa stegen....e onda premazes koru... slag krema ili pjena, uglavnom slag ide i ukrasis po zelji...:D

Nije tesko, ali jako je ukusan, moj babo kad je ljut na mene poslije ovog kolaca, ne sjeca se zasto je bio ljut...:D
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='auslanderka zauvjek bosanka' timestamp='1290636838' post='407635']
jeli to onaj s pudingom ili [b]se krema pravi s mlijekom i brasnom?[/b]

ako je ovaj drugi,ni meni taj nije uspio..svima dobar sam meni nije bio (davno)

muka mi sad ganjat slikicu mog kolacica,bio je super samo se ispece jedna kora a ostalo su kreme,"krema" s keksom i cokoladom,pa krema s miljekom i orasima,pa puding vanilija i gore slag...plus na koru ide sok od narandze i u keks
[/quote]

Jest bas taj...:D slozim red keksa, onda bijela krema, pa crna krema...mocan je parvo....samo sto kreme mi se ne stegnu dovoljno, ne znam ni ja zasto...sve u radim kako pise...valjda prakosom do savrsensta...:)

Stvarno je mocan kolac....[img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/wink.gif[/img]

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='sanel87' timestamp='1280237259' post='386022']
[size="2"]Da ne kopiram sve, evo samo link [/size][img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/icon_cheesygrin.gif[/img][img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/icon_cheesygrin.gif[/img]

[url="http://www.coolinarika.com/recept/tigar-kolac"]http://www.coolinarika.com/recept/tigar-kolac[/url]


Ovo je inace odlicna stranica koju bih svima preporucio kojima je klasicna kuhinja dosadila i traze nove zanimljive, brze i ukusne recepte [img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/laugh.gif[/img]
[/quote]



takodjer preporucujem ovu stranicu, odlicna je :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[img]http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/261822_10150339700047729_773537728_10015388_213368_n.jpg[/img]

na brzinu napravila tortu od jagoda

ispekla dvije kore
za jednu potrebno 3 jaja, 3 kasike secera, 3 kasike brasna, vanili secer i prasak za pecivo + kasika kakava

i bom ispekla dva puta tako :)

1kg jagoda ocistila oprala i narezala na polovine ... nesto sam ih ostavila za ukrasa

slatko vrhnje ja koristim od Rama cremfine zu schlagen :)

i malo cokolade za posipa ja koristila i bijelu i tamnu cokoladu :)

i da kore sam namocila sa mlijekom da nebudu suhe :) na brzinu napravljeno a super ukusa

Share this post


Link to post
Share on other sites
evo za bajaderu ko hce :D


400 gr secer
20 kas vode
1 margarin
300 gr mljeveni keks
100 gr mljeveni orasi
100 gr gustin
50 gr kakao
100 gr cokolade
3 kas ulje

Priprema:

Prokuhati secer,vodu i margarin pa kada se sve istopi skloniti sa sporeta.Dodati mljeveni keks,mljevene orahe i gustin,sve izmjesati i podjeliti na dva dela.U jedan dodati kakao a drugi ostaje isti.Na tacnu(tepsiju) rastanjiti dio sa kakaom,preko svjetliji dio.

Istopiti cokoladu sa uljem i time preliti cijelu bajaderu.


ovako to izgleda

[attachment=4879:bajadere.jpeg] Edited by husko

Share this post


Link to post
Share on other sites
Juče sam spremila tortu Sladoled vienetta, prvi put sam je radila, skinula sa kulinarke ....... fantastična je za ovaj topli period ;)

http://www.coolinarika.com/slika/sladoled-vienetta/
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Neki dan radila Hladne kocke i moram priznati bio je mmmmm...:D

Nije tesko za ispeci, ali mala nepaznja i vise nisu hladne kocke, nego sladoled koji se topi....:) ali kad majstor ih radi...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Meni treba neki isprobani recept za kolac, ali nesto sto se spravi brzo, za nekih pola sata. Ne ide mi bas kuhanje, pa eto mali hintovi za neki easy cake :D
LP

Share this post


Link to post
Share on other sites
i jos da ti taj isti sto ti da recept dodje i napravi taj kolac to bi bilo najpozeljnije,jel`da ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='viking' timestamp='1332775910' post='452360']
i jos da ti taj isti sto ti da recept dodje i napravi taj kolac to bi bilo najpozeljnije,jel`da ? :)
[/quote]

Ne treba, sama cu ja, pa da osjetim i ja tu opustenost o kojoj pricaju, prilikom kuhanja :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Evo imam ja jedan recept na brzinu pa ako ti se svidja pravi :

3 jaja, 9 kasika secera, vanilin secer, 5 kasika ulja, 3 kasike mlijeka, 4 kasike kakaa, 9 kasika brasna i 1 prasak za pecivo. Ispeci koru i zaliti sa 5 kasika secera i 2 dcl mlijeka.

U pola litre mlijeka staviti 5 kasika secera i skuhati puding od vanilije i vruc puding preliti preko kore i isto tako skuhati puding od cokolade i preliti preko pudinga od vanilije. Ukrasiti kremom :)

Jednostavan a fin je :) ako ti se ne svidja mogu ti napisati jos koji ;)
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='selma90' timestamp='1333003252' post='452624']
Evo imam ja jedan recept na brzinu pa ako ti se svidja pravi :

3 jaja, 9 kasika secera, vanilin secer, 5 kasika ulja, 3 kasike mlijeka, 4 kasike kakaa, 9 kasika brasna i 1 prasak za pecivo. Ispeci koru i zaliti sa 5 kasika secera i 2 dcl mlijeka.

U pola litre mlijeka staviti 5 kasika secera i skuhati puding od vanilije i vruc puding preliti preko kore i isto tako skuhati puding od cokolade i preliti preko pudinga od vanilije. Ukrasiti kremom :)

Jednostavan a fin je :) ako ti se ne svidja mogu ti napisati jos koji ;)
[/quote]

Hvala selma90. Moze, nemam bas vremena za kuhanje, ali ovako nesto nabrzinu mi super odgovara. Budem ga pokusala napraviti :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='mell' timestamp='1333023370' post='452634']
Hvala selma90. Moze, nemam bas vremena za kuhanje, ali ovako nesto nabrzinu mi super odgovara. Budem ga pokusala napraviti :)
[/quote]

Ma nista, javi kako je uspio :D vjerujem da ce biti dobar kolac jer nije tesko za napraviti ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Super ispao kolacic. Hvala :)
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolač sa đusom

 

Biskvit:

- 6 žumanjaka

- 15 dkg šećera

- 15 dkg brašna

- 1 kašika vode

- 1/2 praška za pecivo, umutitu smijesu dodati u snijeg od 6 bjelanjaka

 

Prva krema:

- 1 l đusa (sok od narandže)

- 3 pudinga od vanilije (ja radije koristim burbon-vanilija)

- 8 kašika šećera, skuhati kao puding i preliti preko pečenog biskvita

 

Preko prve kreme složiti petit keks i poprskati sokom od narandže, mada može i bez keksa, ali treba drugu kremu sipati po skoro ohlađenoj prvoj kremi.

 

Druga krema:

- 1/2 l mlijeka

- 5 kašika brašna ( može gustin, može i kombinacija jednog i drugog)

- 15 dkg šećers, skuhati i mješajući ohladiti

- 250 gr margarina dobro izraditi, pjenasto i dodati gornjoj smjesi, preliti preko prve kreme ili keksa.

 

Za glazuru čokolada.

 

Djeca su se malo igrala i fotkala, a meni sad dobro dođe, kolač na fotki je rađen bez petit keksa (djeca ga pojela dok sam pravila), 

oni su ga i rezali i vadili pa nije baš u najboljem izdanju ..... :D

 

kolk.jpg

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



  • Forum Statistics

    • Total Topics
      24,064
    • Total Posts
      378,374
×
×
  • Create New...