la_bella_mafia 2 Report post Posted April 27, 2005 Evo da malo o kolacima pocnemo posto je ovo ovde kuhinja/recepti Pa izvolite:Kolac sa tresnjama: - 10 dkg margarina, 10 dkg secera - 1/2 omota praska za pecivo, 25 dkg brasna - 1/2 kg tresanja, 3 dkg badema, 3 zumanca - 3 bjelanca (snijeg), 10 kasika mlijeka - secer za posipanje U dobro izmjesani margarin dodaje se pomalo secer i zumanca, pa se mijesa dok sve ne bude pjenasto. Zatim se dodaju oguljeni samljeveni bademi, prosijano brasno sa praskom i mlijeko naizmjenicno. Bjelancad se umute u cvrsti "snijeg" i lagano umijesaju u smjesu. Ta smjesa se stavlja u namazani oblik za tortu, a u smjesu stave tresnje. Kolac se pece pri jednolicnoj temperaturi. Kad je kolac pecen, pospe se secerom. U ovaj kolac mogu se mjesto tresanja staviti kajsije ili breskve. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Seka-aida 0 Report post Posted April 27, 2005 hm ja volim kolace i torte sa puno schlag sahne a one cokoladne isto su dobre al nevolim one od Jagode ili tresnje :rolleyes: Quote Share this post Link to post Share on other sites
la_bella_mafia 2 Report post Posted April 27, 2005 hm ja volim kolace i torte sa puno schlag sahne a one cokoladne isto su dobre al nevolim one od Jagode ili tresnje Pa dobro ja isto nevolim od tresnje ali od vanilije cokolade i jagode volim a najvise od COKOLADE Kuglice od cokolade 28 dkg secera, 28 dkg oraha, badema ili ljesnika - 5 dkg secera( glazuru ) - 3 kasike kuhane crne kafe - 1 1/2 rebro cokolade Secer se skuha sa pet kasika vode, skine sa stednjaka i dodaju mljeveni orasi, ljesnici ili bareni, oguljeni i isjeckani bademi.Od mase se prave kuglice. Zatim se napravi glazura: cokolada se rastopi, doda crna kafa i secer, sve to prokuha i u dobivenu masu uvaljaju se kuglice, zatim uvaljaju u krupno struganu cokoladu i posuse. Poljupcici- 3 bjelanca, 18 dkg secera u prahu - 10 dkg mljevenih oraha ili ljesnika - 1 kasika soka od limuna Od bjelanca se ulupa cvrst snijeg, stavi na paru, dodaje postepeno secer i dalje lupa zicom. Zatim se dodaju limunov soki mljeveni orasi i sve se dobro izmjesa. Tepsija-pleh se namaze mascu (tanko), kasikom se vadi snijeg i prave hrpice, koje se redaju jedna do druge. Poljupcice ne treba peci nego samo susiti u zagrijanoj pecnici. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Seka-aida 0 Report post Posted April 27, 2005 aj ja volim one djecije torte ko npr. pumukl torte oder benjamin bl Quote Share this post Link to post Share on other sites
Slatkica_111 1 Report post Posted April 27, 2005 hmmmm ja volim sve jedan kolac, a pogotovo sa TOPFEN i VANILLIE...hmm 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
makcode 79 Report post Posted April 27, 2005 hmmmm ja volim sve jedan kolac, a pogotovo sa TOPFEN i VANILLIE...hmm hm, objasni nam (mi sto neznamo njemacki) sta je taj "Topfen" poz Quote Share this post Link to post Share on other sites
la_bella_mafia 2 Report post Posted April 27, 2005 aj ja volim one djecije torte ko npr. pumukl torte oder benjamin bl Quote Share this post Link to post Share on other sites
la_bella_mafia 2 Report post Posted April 27, 2005 Baklava od oraha Potrebno: 1 kg brasna, 25 dkg maslaca, 1,5 kg secera , 80 dkg mljevenih oraha, i jedan limun Priprema: Od ove kolicine brasna razvucite jufke. Prosusite ih. Nemojte sve orahe samljeti nego in nesto istucajte u avanu. Dobro pomastite tepsiju i slozite 4-5 jufki te ih pospite smjesom od oraha i secera.Tako radite dok ne utrosite sve jufke i nadjev. Slozili ste, dakle baklavu na slojeve. Na gornji sloj stavite maslac. Baklavu izrezete i pecite. Za to vrijeme pripremite zaljev na ovaj nacin. U lonac stavite 1kg secera, litar vode i limun izrezan na kriske. Kuhajte dok se zaljev ne zgusne.Toplim zaljevom prelite pecenu baklavu. Mislim da bi svi trebali znati baklavu skuhati jer to je bosansko i za bajram se kuha Quote Share this post Link to post Share on other sites
la_bella_mafia 2 Report post Posted April 27, 2005 Tulube Potrebno: 50 dkgbrasna (25 dkg ostrog i 25 dkg mekog), 5 jaja ,1 litar mlijeka, 1 soljica ulja, so, secer;za zaljv 1,5 kg secera, 1/2 l vode, 2 limuna Priprema: U posudi skuhajte mlijeko sa secerom i malo soli. kada prokuha, umjesajte brasno. Vratite na vatru i mjesajte dok se tjesto ne pocne odvajati od posude. > Jaja posebno umutite i dodajte u ovu masu. Strcaljkom pravite tulumbe duzine 6cm.Przite ih u puno masnoce i jos vruce stavljajte u ohladen zaljev.Ukrasite kriskama limuna. -----------------------------------------------------------------------------------------Kajmak baklava Potrebno: jufke( napravljene uz dodatak 1 zumanceta);za nadjev: 4 jajeta, 4 kasike meda, 30 dkg slatkog kajmaka (skinutog sa kuhanog mlijeka) 10 dkg badema;za zaljev: 70-100 dkg secera i limunov sok. Priprema: Umutite zumanjca, umjesajte med i kajmak. U ovu smjesu dodajte cvrsto izlupane bjelanjke. Na kraju dodajte i mljevene bademe. U namascenu tepsiju slozite 4 kore, svaku zacinite rastopljenim maslacem. Na poslednju stavite nadljev. Postupak ponavljajte dok ne utrosite sve jufke i nadljev. Pecite 10 minuta na jacoj i 30 minuta na slabijoj vatri. Za to vrijeme napravite zaljev (stavite secer u vodu ali tako da bude uronjen 1-2 cm) Pecenu baklavu izrezite na kocke ili rombove, zalite toplim zaljevom i vratite u pecnicu. Tu neka stane do jutra. Quote Share this post Link to post Share on other sites
la_bella_mafia 2 Report post Posted April 28, 2005 Torta od jagoda - 6 jaja, 16 dkg secera, 20 dkg brasna - 5 dkg maslaca, kora od limuna - 1/4 kg jagoda, 10 dkg secera(nadjev) - 3 dkg slatke pavlake Zumanca se pjenasto umute, sa secerom, doda izrendana kora od limuna, rastopljen maslac, postepeno dodaje brasno i na kraju cvrst snijeg od bjelanca. Sve se lagano izmjesa, sipa u zamascen i pobrasnjen kalup i pece na umjerenoj temperaturi 30 minuta.U medjuvremenu napravi se nadjev: polovina jagoda se propasira i stavi u dvije trecine ulupane slatke pavlake. Ostala polovina jagoda se ocisti od peteljki, ocijedi od vode i poprska konjakom ili rakijom.Razrezana torta se nadjene kremom od jagoda, zatim se sva premaze preostalom ulupanom pavlakom i ukrasi pripremljnim jagodama. ----------------------------------------------------------------------------------Slatki srneci hrbat - 7 dkg maslaca, 14 dkg secera, 6 jaja - 10 dkg cokolade, 14 dkg badema - 8 dkg marmelade(preliv) - 10 dkg cokolade, 20 dkg secera(ocaklina od cokolade) Maslac, zumanca i secer se pjenasto umute, doda otopljena cokolada, samljeveni bademi i snijeg od bjelanca. Snijeg se zatim sipa u pomascen i pobrasnjen rebrasti kalup i pece 3/4 sata. Kada se ohladi, premaze se marmeladom i prelije ocaklinom od cokolade. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Seka-aida 0 Report post Posted April 28, 2005 hm, objasni nam (mi sto neznamo njemacki) sta je taj "Topfen" poz<{POST_SNAPBACK}> ti bas nista neznas :lol: Quote Share this post Link to post Share on other sites
vrljin 1 Report post Posted April 28, 2005 najdrazi mi je kolac tolumba pa onda baklava Quote Share this post Link to post Share on other sites
Seka-aida 0 Report post Posted April 28, 2005 najdrazi mi je kolac tolumba pa onda baklava<{POST_SNAPBACK}> to je meni previse preslatko ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Emina 0 Report post Posted April 28, 2005 sampita, rolat od maka, pita od jabuka...i sve sa sladoledom :eat: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Slatkica_111 1 Report post Posted April 28, 2005 hm, objasni nam (mi sto neznamo njemacki) sta je taj "Topfen" poz<{POST_SNAPBACK}> nemam pojma, pitacu mame pa cu ti reci Quote Share this post Link to post Share on other sites
Slatkica_111 1 Report post Posted April 28, 2005 sampita, rolat od maka, pita od jabuka...i sve sa sladoledom <{POST_SNAPBACK}> hmmmmmmm volim isto ko i ti... Quote Share this post Link to post Share on other sites
la_bella_mafia 2 Report post Posted April 28, 2005 nemam pojma, pitacu mame pa cu ti reci De upitaj najdrazi mi je kolac tolumba pa onda baklava Jes to slatko ali je i fino mm... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Chroono_targer 3 Report post Posted April 28, 2005 pita od jabuka i ledene kocke :vecera_smile: Quote Share this post Link to post Share on other sites
makcode 79 Report post Posted April 28, 2005 nemam pojma, pitacu mame pa cu ti reci de bas pitaj mamu, interesujeme kako se tome kaze kod nas. Slatki sir??? hmm... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Emina 0 Report post Posted April 28, 2005 hmmmmmmm volim isto ko i ti...<{POST_SNAPBACK}> :drool: Quote Share this post Link to post Share on other sites
la_bella_mafia 2 Report post Posted April 28, 2005 pita od jabuka i ledene kocke Kakve su to ledene kockice za to nisam jos cuo :rolleyes: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Slatkica_111 1 Report post Posted April 29, 2005 de bas pitaj mamu, interesujeme kako se tome kaze kod nas. Slatki sir??? hmm...<{POST_SNAPBACK}> mama kaze da je to sir...ja neznam valjda jes Quote Share this post Link to post Share on other sites
la_bella_mafia 2 Report post Posted May 9, 2005 Cupavci: POTREBNI SASTOJCI 5-6 dcl brasna 2dcl sećera 2dcl mlijeka 1dcl ulja 2 jajeta PRELIV: 100 grama čokolade 3 kasike ulja i malo putera 1 dcl mlijeka 100 gr kokosovog brasna NAČIN PRIPREME Umutiti dobro mikserom jaja i sećer, zatim dodati 2 dcl mlijeka, 1dcl ulja, 5-6 dcl brasna i 1 prasak za pecivo. I to sve dobro umutiti. PRELIV NAPRAVITI I OSTAVITI DA SE OHLADI. Smjesu peći u namasćen pleh na temperaturi od 180 Quote Share this post Link to post Share on other sites
la_bella_mafia 2 Report post Posted May 9, 2005 pita od jabuka i ledene kocke Evo ja nasao recept od oti Ledeni Kocaka:Ledene kocke TIJESTO: -4 jaja, -5 kasika secera, -9 kasika brasna, -1 kasika kakaoa, -1/2 kese praska za pecivo. -Sve dobro ubutati i staviti da se pece na umjerenoj temperaturi.Vrucu koru preliti saftom: SAFT: -Ukuhati 5 fildzana secera i 5 fildzana vode FIL: -Skuhati 2 pudinga od vanile u 1/2L mlijeka i dobro ohladiti. -Ubutati 250g maslaca ili margarina sa 3 kasike secera u prahu i sve pomijesati sa ohladenim pudingom. -Sa pomijesanom masom filovati hladnu koru. GLAZURA: -Rastopiti 100g cokolade sa 2 kasike secera, 2 kasike mlijeka i 30g margarina ili maslaca. Rastopljenu masu nanijeti na hladan fil. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bosna 0 Report post Posted May 11, 2005 Ovaj mi se svidja recept,danas pravim ledene kocke. :) Quote Share this post Link to post Share on other sites