Jump to content
makcode

Kljukusa

Recommended Posts

Krajiska kljukusa
Potrebno:
1kg psenicnog crnog brasna
1 jaje
200g maslaca
1/2 l kiselog mlijeka
1dl kiselog vrhnja
10g cesnjaka
soli po zelji

Priprema:
Brasno prosijemo, dodamo jaje i so i mlakom vodom lagano mutimo do gustoce meda, a onda smijesu izlijemo u vec pripremljenu pomascenu tepsiju. Smjesu pecemo pola sata. Kada je pecena, prelijemo smjesom ranije umucenog kiselog mlijeka, vrhnja i sitno skosanog cesnjaka. Prije posluzivanja kljukusu pomastimo ucvrcalim maslacem. Posluzujemo toplo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kakav je ovo recept hehehhe
Ja obozavam kljukusu ajjjj moglabije svaki dan jesti...moja omiljena je sa sampijonama/mushrooms kako vec .

Al kad djesto pravim samo stavim jaje ili dva sa malo mljeka i soli i to izmutim i onda dodam brasna i malo vode i to se izmti....i onda dodam isickane sampijone ili kromprir....kako kad koju pravim....ili batake postavim . I to se ispece i onda malo se zalije da se opusti i onda sa maslom se zamasti.( a vidla sam neko voli sa vrhnjom izmutis vrhnju i jaje i pospes po kljukusi kad bude gotava) isto nije lose.

Ma ja je volim najobicnije kakva daje i mladog luka presebe :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja stvarno nisam znao da ima toliko vrsta kljukuse :blink:

ova zadnja mi se bas svidjela zbog ovih sastojaka nabrojanih, ali nema brete nista bez kumpirove kljukuse ;):)

sitno se isjecka krompir i pomjesa se u tjesto(to se isto nekako zamjesa :D )kad se ispece iskomada se i prelije se domacim maslom i pospe se sirom...

Share this post


Link to post
Share on other sites

aaaj ja neznam fui kljukusu sa sirom to nikad nisam volila jesti, meni mama uvjek posebno ostavi dio bez sira... a nevolim kljukusu bas.. ma ja nevolim nista... meni nikako udovoljiti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ko ne voli kljukusu neka se pocipa
joj kad ja i micin sebi napravimo
bog te mazo
pa to prste da odhgrizes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja al' fakat ne volim kljukusu. To je meni bezveze skroz. Ja volim sirnicu :)

I usput to je meni kao pizza a ne volim ni pizzu .... daj ti meni dobar komad mesa
pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobra kljukusa ona sa mesom :) a sirom bas ne nejedem sira nikako bljaki :) odvratno skroz :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

e vala ima ih stvarno od grada do grada,meni licno je sa krompirima sitnim i sirom pa se dobro zamasti pa jos ako ima domace povlake i mladog luka uh... pisaju mi se zubi!

Ima i ta sa piletinom ali malo je ko i zna napraviti!

Jer nije samo ubaci meso i gotovo!
Ja je bas i ne volim ali mi je ova prva njami...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onda smo auslenderko isti :)
samo sto ja volim jos na to nabaciti sitno isjeckani (satrani) bijeli luk i meziti sa crvenim lukom :)
vec mi se zubi piskaju :)


a tu sa mesom, jel se ono zove batakusa?

u mene mati sto je moze napraviti, tacno po tevsije je vazda moje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Onda smo auslenderko isti :)
samo sto ja volim jos na to nabaciti sitno isjeckani (satrani) bijeli luk i meziti sa crvenim lukom :)
vec mi se zubi piskaju :)
a tu sa mesom, jel se ono zove batakusa?

u mene mati sto je moze napraviti, tacno po tevsije je vazda moje :)

<{POST_SNAPBACK}>




ehhehehe
ma meni je sladje s crvenim mladim a kad nema mladog moze i onaj zimski hehe luk normalno! :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hahaha, a ja vec kontam na velahavle :)


ma mladi je najbolji, ali tu vec ispadaju kombinacije sa jagnjetinom, ali nije ta tema :)



de bom kad jednom budes kljukusu rokala, pa zovi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hahaha, a ja vec kontam na velahavle :)
ma mladi je najbolji, ali tu vec ispadaju kombinacije sa jagnjetinom, ali nije ta tema :)
de bom kad jednom budes kljukusu rokala, pa zovi :)

<{POST_SNAPBACK}>




ok posaljem ti putem e-mail hehe,kod mene je kljukusa svake druge sedmice! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

et vidis pico da ima :D
haj drugi put kad dodjes na kafu jacunam napravt kljukusu...kakvu god volis :rolleyes:

kljukusa je fina na sve nacine...i brza za napravit....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vrijeme pripreme: 45 min.

Sastojci:

# brasno, kumpir,so, biber, crni i bijeli kuk, prasak za pecivo, povlaka i jogurt, puter i ulje.

Priprema:
Oprati i oguliti veci kumpir tezine 20 dkg., izrendati ga u vecoj posudi u koji dodate 25 dkg brasna u koje prethodno stavite cijeli prasak za pecivo (kesica), posoliti umjereno i pobiberiti takodje po zelji, zatim izrendati jednu glavicu luka (crnog i 1 cesanj bijelog luka i sve izmijesati sa jednom soljicom vode da izgleda kao smjesa gusca od smjese za palacinke u tu smjesu dodati izmuceno jedno jaje i istopljene dvije kasike putera sa jednom kasikom ulja. Kad se sve izjednaci mijesanjem sipati u namasceni pleh i peci u prethodno ugrijanoj pecnici na 250 stepeni 20 minuta da bude rumeno zlatno. Izrezati dok je vruce u kvadratice po zelji i servirati na veci oval kao predjelo a odozgo preliti umjereno sa povlakom i jogurtom po vlastitoj zelji uz dodatak bijelog luka sitno izrezanog . Takodje mozete piti hladno kiselo mlijeko ili jogurt ili mlacance uz ovako vegetarijansko vruce pripremljeno jelo.

<{POST_SNAPBACK}>


Dostu, dje ti nadje tu kljukusu???? :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja u svoju kljukusu nikad nestavljam bjeli luk i prasak za pecivo.

Znam da ima nekih koji u kiselo mljeko isjeckaju bjelog luka i onda premazu kljukusu (kad se ispece,vrucu) tako ali za prasak za pecivo hmmmmmm svako ima svoje :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kljukuša kod mene je toliko često na meniju da bi bilo zastrasujuće sumirati koliko sam je dosad pojeo a aBd i pojest ću.

Normalno kljukuša oscilira :

kljukuša obična
kljukuša kompiruša
kljukuša sa gustim mlijekom
kljukuša sa sirom
kljukuša sa piletinom
kljukuša sa...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Svak je pravi razlicito. Neko voli da pliva u maslu, neko voli da pliva u povlaci, neko da se ne vidi kljukusa od povlake... Meni to sve pase. Kakvu god da mi mama ili neko drugi napravi, ja je volim. Kljukusa je kljukusa... Sto +MECA kaze, nikada ona iz mode nece izaci :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='ne_znam_ko_sam' post='256412' date='Aug 25 2008, 09:25']Svak je pravi razlicito. Neko voli da pliva u maslu, neko voli da pliva u povlaci, neko da se ne vidi kljukusa od povlake... Meni to sve pase. Kakvu god da mi mama ili neko drugi napravi, ja je volim. Kljukusa je kljukusa... Sto +MECA kaze, nikada ona iz mode nece izaci :)[/quote]

jednom sam pravio kljuku

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='cazinski-sejtan' post='303812' date='19.01.2009, 15:50']kljuku

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='ne_znam_ko_sam' post='256412' date='25.08.2008, 09:25']Svak je pravi razlicito. Neko voli da pliva u maslu, neko voli da pliva u povlaci, neko da se ne vidi kljukusa od povlake... Meni to sve pase. Kakvu god da mi mama ili neko drugi napravi, ja je volim. Kljukusa je kljukusa... Sto +MECA kaze, nikada ona iz mode nece izaci :)[/quote]


Ti i tvoja kljukisha.. cak imas i sliku.. you in the kljukusa.. :D


Ja sam se neki dan najela obaruse.. njami njami :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
prva kljukusa koju smo napravili u sarajevu hej iznenadjujuce dobra bila

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



  • Forum Statistics

    • Total Topics
      24,064
    • Total Posts
      378,364
×
×
  • Create New...