Jump to content
Sign in to follow this  
mell

Berze i dionice

Recommended Posts

Koliko Vas privlači trziste dionicama, jeste li razmisljali o ulaganju ili ste mozda vec ponosni vlasnik malog dijela neke kompanije? Edited by mell

Share this post


Link to post
Share on other sites
http://www.sase.ba/DesktopDefault.aspx?tabid=26&symbol=JPESR


http://www.sase.ba/DesktopDefault.aspx?tabid=26&symbol=BHTSR

Share this post


Link to post
Share on other sites
A zasto mislis da je Elektroprivreda dobra dionica ili BH telecom?? Nemoj samo reci da je to zbog većinskog udjela drzave u kompaniji :D...
JPESR je poslovala proslu godinu sa gubitkom od 23 mil. zato ce sad na ljeto povecati cijenu struje,,, JPESR je isplativa ako si investitor, a ne trader(spekulator).. Ko ce dočekati da se izgrade one vjetrenjače pa da povecaju dobit, ko zna, mozda bude i dividenda ;)..
A sto se tiče BHTSR, to je dobra dionica... Svaki dan najvecu kotaciju ostvari upravo ona, a sto je najvaznije isplaćuje dividendu.. Nije velika, ali bolje ista nego nista..

Mozes li mi reći koju brokersku kuću koristis i kolika je provizija??? I sta mislis o fondovima... Edited by mell

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Babbaloo' timestamp='1301425224' post='423533']
A zasto mislis da je Elektroprivreda dobra dionica ili BH telecom?? Nemoj samo reci da je to zbog većinskog udjela drzave u kompaniji :D...
JPESR je poslovala prošlu godinu sa gubitkom od 23 mil. zato ce sad na ljeto povecati cijenu struje,,, JPESR je isplativa ako si investitor, a ne trader(spekulator).. Ko ce dočekati da se izgrade one vjetrenjače pa da povecaju dobit, ko zna, možda bude i dividenda ;)..
A što se tiče BHTSR, to je dobra dionica... Svaki dan najvecu kotaciju ostvari upravo ona, a što je najvažnije isplaćuje dividendu.. Nije velika, ali bolje išta nego ništa..

Možeš li mi reći koju brokersku kuću koristiš i kolika je provizija??? I šta misliš o fondovima...
[/quote]


Jos uvijek sam pocetnik u ovome poslu, istrazujem...
Najvise komuniciram s raiffeisen brokers d.o.o. Sarajevo
Inace, trenutno u dubiozi oko dionica BSNLR :huh: Edited by mell

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='mell' timestamp='1301469697' post='423588']
Jos uvijek sam pocetnik u ovome poslu, istrazujem...
Najvise komuniciram s raiffeisen brokers d.o.o. Sarajevo
Inace, trenutno u dubiozi oko dionica BSNLR :huh:
[/quote]

Ne bih ti bas sugerisao BSNLR, jer stalno varira između 14.5 i 15km... Čak je pala na 13.9km!! Nemoj da te zanese ona priča o tome da ce da privatizuju BSNLR, nista od toga.. To je čak potvrdio direktor, jer je rekao da Alvogen nije dovoljna podobna za otkup većinskog dijela kompanije. Jedini način da profitira od ove dionice, jeste ako imas ozbiljne novce ulozene u nju, pa da obrnuto od trenda kupujes-prodajes.. (glavni moto sa sve investitore BUY LOW, SELL HIGH :)) . S obzirom da nisu, a kako cujem ni nemaju u planu da izdaju novi lijek, mislim da ce stagnirati ova dionica, mozda će se cijena malo korektirati kao i ostale dionice..
Kako ocijenjujes dosadasnju suradnju su RF Brokersima??
Koji si fakultet zavrsila, kako ''baratas'' sa financijskim izvjesćima?? Sorry ako ''pucam'' sa ovim pitanjima, ali valjda se ne ljutis ;)
P.S Koliko planiras uloziti u dionice da ti odmah kazem je li losa ili dovoljno dobra ideja :D... Moj savjet ti je : Uči na tuđim greskama... Vjeruj mi, to ti je najjeftinija skola.
Ako zelis, mozemo da otvorimo jednu temu sa nazivom ''skola investiranja'' pa da pisemo ukratko o ulaganju i o dionicama općenito. Edited by mell

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Babbaloo' timestamp='1301522296' post='423651']
Ne bih ti bas sugerisao BSNLR, jer stalno varira između 14.5 i 15km... Čak je pala na 13.9km!! Nemoj da te zanese ona priča o tome da ce da privatizuju BSNLR, ništa od toga.. To je čak potvrdio direktor, jer je rekao da Alvogen nije dovoljna podobna za otkup većinskog dijela kompanije. Jedini način da profitiraš od ove dionice, jeste ako imaš ozbiljne novce uložene u nju, pa da obrnuto od trenda kupuješ-prodaješ.. (glavni moto sa sve investitore BUY LOW, SELL HIGH :)) . S obzirom da nisu, a kako cujem ni nemaju u planu da izdaju novi lijek, mislim da ce stagnirati ova dionica, mozda će se cijena malo korektirati kao i ostale dionice..
Kako ocijenjuješ dosadašnju suradnju su RF Brokersima??
Koji si fakultet završila, kako ''barataš'' sa financijskim izvješćima?? Sorry ako ''pucam'' sa ovim pitanjima, ali valjda se ne ljutiš ;)
P.S Koliko planiraš uložiti u dionice da ti odmah kažem je li loša ili dovoljno dobra ideja :D... Moj savjet ti je : Uči na tuđim greškama... Vjeruj mi, to ti je najjeftinija škola.
Ako želiš, možemo da otvorimo jednu temu sa nazivom ''Škola investiranja'' pa da pišemo ukratko o ulaganju i o dionicama općenito.
[/quote]

S obzirom da jos uvijek ucim, ne kanim ulagati previse, ali do 20 - tak dionica :icon_cheesygrin: , za početak.
Ti si vec ulagao? Šta sugerises?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kako napreduje to učenje?? :D Jesi li odabrala dionice koje ces kupiti ili ce to biti samo jedna dionica u većim količinama?? Ne zaboravi osnovni moto većine dioničara ''diverzificiraj portfolio'' (a.k.a ne stavljaj sva jaja u istu kosaru, :D, to mi je najjače objasnjenje ujedno i najlogičnije)... Iako većina tako misli, Buffet nije među njima, pa ne znam jesi li ti na njegovoj strani.. (zapamti, on ima jakoooo puno novca, pa mu i gubljenje par stotina hiljada, i nije neka frka :D)

P.S Javi sta si izabrala, da čisto malo prodiskutujemo zasto si uzela bas tu dionicu i sta si koristila prilikom odabira, da vidimo gledamo li iste parametre.. :) Edited by mell

Share this post


Link to post
Share on other sites
neki dan sam malo citao izvjestaj od BH Telekoma, moram reci da su tehnicki i razvojno na dobrom putu, imaju visoke prodajne cijene sto im moze postati problem ako se zakonski markt liberazuje.
BH Telekom ima potencijala, ali ... Edited by mell

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Lirux' timestamp='1302301726' post='424364']
neki dan sam malo citao izvjestaj od BH Telekoma, moram reci da su tehnicki i razvojno na dobro putu, imaju viskoke prodaje cjene sto im moze postati problem ako se zakonski markt librzuje.
BH Telekom im potencijala, ali ...
[/quote]


S gledista finacijskog trzizta, njihova dionica ne kotira bas najbolje, naročito otkako su počele kruziti priče o malverzacijama i utajama miliona km.. Iskreno, ja ne vidim kako bi oni mogli dalje da se razvijaju... S obzirom da drze monopol u Federaciji sto se tiče telekomunikacija, to im je najjači adut.. Njihov net i TV paket i bas nije neka primamljiva činjenica koja bi me natjerala da kupim njihovu dionicu, jer u BiH postoji vise od 10 internet providera, a isto toliko kablovskih operatera. Po meni vrijednost njihove dionice se neće promijeniti (mozda 1-2 km, gore-dolje, ali to nije i neki profit ukoliko nemas par stotina dionica).. Ono sto je obradovalo većinu dioničara u januaru je bila priča oko privatizacije, ali to je bilo samo vjestačko pumpanje cijene i neko je na njima dobro zaradio, jer se cijena povisila i neposredno nakon toga pala..
Najvaznije kod ove dionice jeste da oni redovno isplaćuju dividendu, a takvih je bas malo na SASE,...

Sta kazete na JPESR... Imam jedan jako dobar info vezan za ovu dionicu, samo jos ne znam sta će par ljudi odlučiti preko vikenda, veoma vazni ljudi... Da vam dam nagovjestaj, vezano je za događaj koji se odvijao prethodna tri dana u Sarajevu :D... 'Ajmo malo google-ati, a mozda već i znate ako inače pratite financijska desavanja u BiH.

Ima li jos ko kakvih kompanija da malo diskutujemo o njima, pa mozda i nađemo neku koja je potcjenjena... pozz Edited by mell

Share this post


Link to post
Share on other sites
nisam neki "skolovani ekonomista" ali mislim da Telekom ima dobru poziciju da je krava muzara, ali to znaci da telekom manje - vise moze samo ici dolje naspram drugih, jedino ako bi neko kupio telekom tad bi vrijednost isla gore. Edited by mell

Share this post


Link to post
Share on other sites
Je li netko nasao neku zanimljivu vijest o dionicama?? Zadnje sto je bilo vrijedno spomena, jeste [b]gubitak[/b] dobiti Bh Telecoma koji se povecava iz godine u godinu... Ova informacija nije jos obeshrabrila dionicare, pa se BHTSR i dalje trguje u vrijednosti 22km... Edited by mell

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Babbaloo' timestamp='1303326720' post='425356']
Je li netko nasao neku zanimljivu vijest o dionicama?? Zadnje sto je bilo vrijedno spomena, jeste [b]gubitak[/b] dobiti Bh Telecoma koji se povecava iz godine u godinu... Ova informacija nije jos obeshrabrila dionicare, [b]pa se BHTSR i dalje trguje u vrijednosti 22km...[/b]
[/quote]

Ova cijena se u stvari odrzava zbog konstantnog prometa dionica ove firme. Do pada cijene ce sigurno doci samo je pitanje ko ce imati pravu informaciju u pravo vrijeme. Edited by mell

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='barca' timestamp='1303330373' post='425372']
Ova cijena se u stvari odrzava zbog konstantnog prometa dionica ove firme. Do pada cijene ce sigurno doci samo je pitanje ko ce imati pravu informaciju u pravo vrijeme.
[/quote]

Po meni ta informacija je već dosla sa financijskim izvjestajem, i sa činjenicom da se zadnjih mjesec dana pise o utajama i preplaćenim tenderima od strane direktora BH Telecoma.. Kakav ti promet spominje?? Jedina dionica koja iz sedmice u sedmicu se najvise kotira, jeste BSNL (Bosnalijek), a ipak joj cijena pala u odnosu na februar ( zadnja najvisa 13,49)... Po meni, razlog velikog prometa BHTSR je bio sto su se trebale dividende početi isplaćivati, pa su neki krenuli u kupovinu... Čekaj samo dok uslijedi korekcija cijena, pad će biti neizbjezan.. Edited by mell

Share this post


Link to post
Share on other sites
i u Bosnalijeku se svasta radi, mozda je previse rano o tome govoriti ali kad tad ce i njihova dionica osjetiti jace fluktuacije..
vec odavno je javna tajna oko napumpanih cijena lijekova ( misli se na Bosnalijekov asortiman ) na esencijalnim listama koje pokriva fond zdravstva...
ja sam naravno za to da se stimulise domaca industrija ali ne naustrb gradjana te drzave, jer ovako ispada da mi preplacujemo lijekove i placamo ih daleko iznad njihove realne trzisne cijene , bog zna radi cega, najprije da politika moze izvlaciti dio tih para preko takvih sistema, a onda da i kadrovi te politike koji tu rade ugodno i lagodno zive, dok 80% stanovnista zivi od danas do sutra..

Share this post


Link to post
Share on other sites
SASE predstavila novi web portal.

Cilj je bio izgraditi aplikaciju koja će biti dostupna putem bilo kojeg internet - browsera, OS, smart - phone uređaja i s bilo koje internet lokacije. Observerska stanica omogućava korisnicima praćenje korisničkog portfolija, dubine tržišta, transakcija, indexa, mogućnosti izvoza svih podataka koje aplikacija pruža u realnom vremenu. Ova se usluga, naravno, naplaćuje.

Više na www.sase.ba

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zar mi uopće imamo berzu? Pa ovo je strašno...
Jedino što ide su ove ratne štednje što je ustvari kupovanje državnog duga...ja licno u to ne bih...

Mell kako idu ulaganja ovih dana?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,065
  • Total Posts
   378,378
×
×
 • Create New...