Jump to content

Recommended Posts

Treniranje psa je mukotrpan posao za koji je potrebno mnogo strpljenja, ali zadovoljavajuci rezultati koji su njegova posljedica donose mnogo radosti.

Za trening psa morate imati jako mnogo strpljenja i ne bi trebali ocekivati istog momenta rezultate. Psi se u ucenju razlikuju, bas kao i ljudi, te ce neki shvatiti brze, a neki sporije sta se od njih trazi.

Obuka osnovnih naredbi trebala bi poceti sto je ranije moguce, jer je starijeg psa MNOGO TEZE uciti novim trikovima, nego mladog.

Ni pod kojim uslovom nemojte kaznjavati svog psa ukoliko ne slijedi vase komande!!! Mnogo veca vjerovatnoca je da ne razumije sta od njega trazite, nego da vam odbija poslusnost. Kaznjavanje ima uvijek kontra-produktivan efekat na trening, jer ce pas poceti da vas se plasi.

Sto se tice psecih poslastica kojima cete nagradjivati poslusnost vaseg ljubimca, neka to budu mali zalogaji koje ce on za cas progutati, pa mozete odmah nastaviti ucenje. Ne dajite svom psu velike kolicine poslastica, jer bi se vec od njih mogao najesti i prejesti.

Neka vase lekcije budu kratke, ali svakodnevne. Na ovaj nacin pas ce slusati komande regularno i poceti se navikavati na njih, a ucenje mu nece preci u napor i dosadu.

Kada ste zavrsili ucenje sa svojim psom, pokazite naredbe ostalim clanovima porodice. Mozete ostati u sobi dok oni budu isprobavali komande sa psom, ali izbjegavajte bilo kakvu interakciju s njim, tako da se pas nauci na koristenje komande i od drugih ljudi. Ni sa ovim nemojte pretjerati. Korak po korak, lagano i stici cete do cilja.

Ponavlja, budite strpljivi! Ne ocekujte perfektne rezultate za svaku komandu. Nekim psima treba jako dugo vremena da nauce komandu i cak godine da sve dovedete do perfekcije.

- Komanda SJEDI

Uzmite poslasticu u ruku i pokazite je psu da biste pridobili njegovu paznju. Potom pomjerite poslasticu iznad glave psa. Prirodni instinkt psa je da slijedi poslasticu pogledom tako da ce se smjestiti u sjedeci polozaj. Odmah posto je pas u sjedecem polozaju, recite "SJEDI" i dajte mu poslasticu.

Ukoliko pas ne sjedne, njezno ga potapsite par puta po pozadini. NEMOJTE GA GURATI silom ka podu, jer biste psa mogli povrijediti ili ga preplasiti svojom gruboscu. Ukoliko pas i dalje nije sjeo, ponovite sve od pocetka i on ce najvjerovatnije shvatiti poruku. Zapamtite, NE nagradjujte psa sve dok ne izgovorite komandu "SJEDI" i on ne sjedne u korektan polozaj!

Nastavite ovu vjezbu ponavljati regularno, mijenjajuci cesto prostor vjezbanja. Kada se pas vec nauci na komandu SJEDNI sa poslasticom, pocnite polako izbacivati poslasticu kao nagradu. S vremena na vrijeme recite svom psu da sjedne ali mu nemojte davati vise nagradu, no mnogo ga hvalite i obavezno pomilujte svaki put kada vas poslusa.

Ukoliko slijedite date korake, vremenom ce vas pas nauciti da sjedne na vasu komandu bilo gdje i bilo kada da mu je izdate.

- Komanda CEKAJ

Komandu "CEKAJ" mozda je i lakse nauciti nego komandu "SJEDI", no komandu SJEDI neophodno je vec jako dobro znati prije prelaska na ucenje CEKAJ!

Da biste zapoceli, ponesite par poslastica i povedite svog psa na neko mirno mjesto, bilo kod kuce, bilo negdje drugdje. Kada ste spremni da zapocnete recite svom psu da sjedne, a onda se polako udaljavajte od njega pas koraka. Ukoliko se pas ne pomakne, nagradite ga.

No, vas pas ce vas najvjerovatnije pokusati pratiti :). U tom slucaju, smanjite svoju udaljenost od psa i stanite dok psu jos uvijek odgovara ta mala distanca.

Kako ucenje napreduje, povecavajte udaljenost od psa i izrecite naredbu CEKAJ (STANI). Svaki put kada vas pas poslusa nagradite ga i pohvalite. Ukoliko se pas pomjera, nastavite vjezbu i dalje, no opet smanjite distancu izmedju vas na onu gdje on ostaje sjediti mirno.

Nastavite svakodnevnu vjezbu ovom tehnikom na duzi priod i zasigurno cete doci do tacke gdje cete moci reci svome psu da sjedne i da vas ceka. Tada napustite sobu i vratite se. Pas bi jos uvijek trebao sjediti tamo gdje ste ga ostavili.

U momentu kada ste vec zadovoljni kako vas pas izrsava ovu komandu, pocnite ukidati poslastice iz vjezbe i nagradite ga samo pohvalom, mazenjem i paznjom.

- Naredba LEZI

Potrebno je dosta strpljenja da biste psa naucili naredbi LEZI!

Prvi metod bio bi da svom psu date naredbu da sjedne, tada mu pokazite dlan ruke i spustajte ga lagano na dole, a drugom rukom njezno pomjerajte ka vani prednje noge vaseg psa tako da se on spusti na pod, i ponavljajte naredbu LEZI! Ponavljajte naredbu cijelo vrijeme dok ovo radite. Nagradite i dobro pohvalite za lezanje. Ponavljajte sve dok ne bude vise potrebno da povlacite cukine sape da biste ga spustili na pod.

Drugi metod bio bi da naredite svom psu da sjedne, ovaj put sa poslasticom u ruci krecuci ispod cukinih prednjih sapa povlaceci je lagano po podu od cuke. Ovo moze izazvati dvije reakcije. Prva mogucnost je da ce pas ustati. Ukoliko se ovo desi, ponovite sve, ali povlacite poslasticu sporije po podu. Druga moguca reakcija, ona koju mi zapravo zelimo je da ce pas spustati svoju glavu ka poslastici slijedeci vasu ruku i tako leci na pod. Kada se to desi, izrecite komandu LEZI i sve ponovite.

Mozete ove dvije metode ponavljati naizmjenicno da vidite sta ce vasem psu vise odgovarati :). Kao i sa prethodnim komandama, nakon nekog vremena ukinite poslastice. Dobro nahvalite i pomilujte psa i to je to.

- Komanda DODJI

Brzina ucenja vaseg psa da dodje kada ga vi pozovete zavisice mnogo i od rase psa :). U prirodi svakog psa je da juri druge zivotinje, macke, miseve, druge pse, tako da bismo ovo trebali sada iskoristiti. Dobro mjesto za trening bio bi neki park, gdje je uvijek mnogo izazova za psa.

Kada dodjete na mjesto treninga, stavite svom psu uzicu dovoljno dugacku tako da postoji neka distanca izmedju vas i psa, a opet je pas jos uvijek pod vasom kontrolom ukoliko bi zapoceo jurnjavu.

Naredite svom psu da sjedne i ceka i udaljite se od njega. Sacekajte dok mu nesto ne omete paznju (a sigurno hoce), a onda ga pozovite sa DODJI + ime psa! ili nekom slicnom rjecju koju vi odaberete za komandu. Cucnite dole, tako da budete ocima na nivou vaseg psa.

Ukoliko ne dobijete njegovu paznju, lagano povucite uzicu, pa kad obrati paznju na vas ponovite komandu DODJI uz njegovo ime. Ponavljajte ovu vjezbu sve dok niste sigurni da ce vas pas poslusati ukoliko ga povedete u park bez vodilice :). Poslastice pomazu pridobijanju njegove paznje ;), tako da biste ih trebali uvijek imati kod sebe ukoliko se pas udalji na preveliku udaljenost, ili da biste sprijecili psa od bjega ili neke opasnosti.

Mozete uvesti poslastice kao nagradu za dolazak vaseg ljubimca na komandu, no to onda pocnite ciniti sve rjedje zamjenjujuci ih pohvalama. I nikada ne zaboravite zlatno pravilo, uvijek povezite pozivanje svog psa sa necim pozitivnim! Nikada ga ne zovite da biste ga odmah poslali nazad/otjerali, jer ce pas ubrzo nauciti da je odlazak vama nebitan, los i radije ce otrcati od vas.

SRETNO.
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,367
×
×
 • Create New...