Jump to content
Sign in to follow this  
lucky

Dužnosti i pravila ponasanja Moderatora na forumu

Recommended Posts

[size=5][b]Dužnosti i pravila ponasanja Moderatora na forumu[/b][/size]

[size=4][b]Šta znači biti moderator?[/b][/size]

U suštini, biti moderator u tehničkom smislu nije ništa drugo do posjedovanja mogućnosti da se u dodijeljenom forumu, mjenjaju poruke i teme svih korisnika. Ispod svakog posta na forumima koji su mu dodijeljeni moderator će pronaći alate: Obriši i Uredi. Na dnu svake stranice foruma kojimu mu je dodijeljen za moderiranje moderator će vidjeti u padajućem meniju komande Premjesti temu, Zaključaj temu, Obriši temu i slično.

Sa proširenim privilegijama dolazi i odgovornost. Za nestanak teme ili pojedinačnih poruka, moderator mora odgovarati svim članovima foruma i Administratorima.
Moderatori nikako ne smiju ulaziti u direktne rasprave sa korisnicima foruma. Ne smiju zloupotrebljavati svoja ovlaštenja i svoditi odnose sa pojedinim članovima na nivo ličnog obračuna. Svaka zloupotreba ovlaštenja bice sankcionisana.

[b]Šta Moderator radi?[/b]

1. Moderator mora da nadgleda forum(e) i da se stara da nema nepoželjnih poruka, spamova, prozivki. To radi iz dva razloga :
(a) Da bi svi članovi bili zaštićeni od uvreda i da bi na forumu vladala dobra kooperativna atmosfera.
([img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/cool.gif[/img] Da bi se sačuvao kvalitet i ugled foruma u cjelini. U slučaju da pronađe uvrjedljive i/ili nepoželjne poruke, moderator ima puno pravo da na svoju odgovornost obriše te poruke, i/ili zaključa ili ukloni temu.
Naravno, Moderator ima pravo odluke da li da odredjenu temu pomjeri u neki drugi podforum ili da je spoji sa nekom drugom temom.

2. Moderator ima obavezu da nove članove upozna sa pravilima ponašanja na forumu ako procjeni da su napravili određeni prekršaj osnovnih pravila. U tu svrhu moderator bi trebalo da koristi diskretnu komunikaciju (privatne poruke, e-mail i sl) kako ne bi kompromitovao ugled članova. Moderator takodje moze da koristi i javne opomene ako smatra da je to neophodno. Novim clanovima na forumu je pozeljno diskretno skrenuti paznju na greske ukoliko ih prave, pa tek ako to ne uvaze prostupiti ozbiljnijim sankcijama u skladu sa Pravilima foruma.

3. U slučaju usijanih rasprava, moderator ima zadatak da raspravu kanališe u pravcu povoljnog rešenja i/ili smiruje strasti. U tu svrhu može koristiti i diskretnu komunikaciju. Ali je pozeljno da se umiješa i prekine svaku raspravu ili razgovor za koji je jasno da nije posao u dobrom smjeru.

4. Moderator održava nivo aktivnosti u svom forumu. Ako nema dovoljno svježeg sadržaja, moderator mora postaviti nove teme kako bi zainteresovao članove.

5. Moderator na prvom mjestu sva pravila mora poštovati i nikako ne smije da pokušava da iskoristi/zloupotrebi svoj položaj.


[b][size=5]Kakvi ljudi postaju moderatori ?[/size][/b]

Budući da posao moderatora zahtjeva uzajamno razumevanje između moderatora i članova, kao i njihovu međusobnu saradnju, moderator mora uživati poštovanje članova i njegova riječ mora imati određenu težinu. Zbog ovoga je poželjno da je moderator osoba koja je dobro poznata većini članova i koja ima najmanje konflikata sa većinom članovima. Sa druge strane, moguće je da moderator bude i neko ko ima veoma malo postova na forumu, pod uslovom da njegove aktivnosti vode u pravcu afirmacije njegove pozicije.
Jedno od najvažnijih pravila je da moderator koristi članovima vidljive mehanizme kontrole (brisanje, uredjivanje, premještanje poruka,zaključavanje tema ) isključivo u slučaju krajnje nužde. Mehanizmi koji su dostupni samo moderatoru upotrebom doprinose stvaranju utiska da su moderatori neka vrsta policije, i to smanjuje značaj uloge moderatora. U najgorem slučaju, moderator može bitno pogoršati svoj ugled i izgubiti poštovanje drugih članova. Takvom moderatoru se status blagovremeno ukida.
Moderatori su najčešće oni članovi koji su se istakli svojim doprinosom kvalitetu postova u forumu.
Novi moderatori mogu tražiti pomoć od iskusnijih moderatora i Administratora u svakom trenutku i to se smatra poželjnim posebno u slučajevima kada su moderatori novi članovi foruma.

[b][size=5]Ukidanje statusa[/size][/b]

Status moderatora može biti ukinut u svakom trenutku. To se može desiti ukoliko moderator ne poštuje ovdje navedena pravila, ukoliko se otkrije da moderator zloupotrebljava svoj status, ili ako se administratori napiju, napuše, polude pa slučajno ukinu status ( a tada cemo ga uz izvinjenje vratiti )
Članovi foruma takođe mogu ukinuti status moderatoru indirektno, pokretanjem glasanja.
Glasanje se pokreće u podforumu Pitanja i prijedlozi i mora imati logičan naslov: "Ukidanje statusa moderatora tom i tom članu". Drugi način da članovi predlože ukidanje je direktna privatna poruka administratorima.
U slučaju inicijative članova, potrebno je obrazložiti zahtjev za ukidanjem statusa, argumentovano i bez suvišnih reči. Zahtjevi za ukidanjem statusa bazirani na ličnim nesuglasicama takođe se mogu uzeti u obzir (zato što je moderatoru strogo zabranjeno da se lično prepucava sa članovima), ali samo ukoliko se utvrdi da je to pravilo, a ne izolovan slučaj.

Dakle, ova je tema stavljena da ne bi ispalo da korisnici imaju pravila a da Moderatori imaju potpunu slobodu i vlast na forumu.

Za sve za sta niste zadovoljni, imate pravo da se zalite nekome u Administraciji privatnom porukom, i ukoliko to uradite na normalan i fer nacin, bez uvreda i nedolicnog ponasanja, necete imati sankcije zbog toga, a vas zahtjev ce biti razmotren.

Lijep pozdrav od Administracije Cazin.NET foruma i uzivajte
 • Upvote 4
 • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,369
×
×
 • Create New...