Jump to content
Sign in to follow this  
auslanderka zauvjek bosanka

Hrana koja odgovara

Recommended Posts

Evo naleti na ovoj jednoj stranici jedan jako korisatn tekst za trudnice :)


Ishrana trudnica


Trudnica ima posebne potrebne, jer njena ishrana nije samo njena, nego dijete je dijeli s njom. Svidjalo joj se to ili ne, ona ima obavezu da svom djetetu obezbijedi sve sto mu treba od sastojaka ishrane neophodnih za razvoj, makar to sto jede islo i na stetu njenog organizma.
Hrana koju trudnica uzima kruzi krvotokom i veoma je vazna, jer opskrbljuje tkiva njenog i djecijeg organizma potrebnim hranjivim tvarima neophodnim za razvoj organizma. Ako je ova hrana bogata svim elementima, dijete moze dobiti sve sto mu treba da se razvije na prirodan nacin. Ali, ako u hrani nedostaje neophodnih elemenata, to dovodi do pojave slabosti i bolesti, a, isto tako, i njeno se dijete izlaze pojavi slabosti i zastoja u razvoju. Utvrdjeno je, takodjer, da se zene, koje uzimaju odgovarajucu hranu tokom trudnoce, lakse porode, a i rjedje se desava da se prije vremen porode u odnosu na trudnice koje nisu pridavale dovoljno paznje ishrani.

Nije vazno da trudnica uzima veliku kolicinu hrane, vec je najvaznije da hrana sadrzi hranjive sastojke koji odgovaraju potrebama njenog i djetetovog organizma za vrijeme trajanja trudnoce, a medju najvaznije ubrajamo: proteine, razlicite vitamine, te zeljezo i kalcij.


Proteini su ti koji izgradjuju tkiva u organizmu, kalcij izgradju je kosti(skelet), zeljezo je neophodno za proizvodnju krvi, a vitamini su potrebni celijama organizma kako bi mogle obavljati svoje prirodne funkcije. Sto se tice ostalih elemenata koje uzimamo u svojoj svakodnevnoj ishrani, kao sto su skrob, seceri i masti, njih trudnica treba samo kako bi upotpunila kolicinu kalorija potrebnih organizmu za obavljanje razlicitih funkcija, ali djetetu uopce nisu potrebni i najbolje je smanjiti njihov unos kako se trudnica ne bi pretjerano udebljala. Trudnica treba nastojati da svakodnevno jede odredjene vrste hrane kako bi svom organizmu obezbijedila spomenute neophodne elemente.

Mlijeko

Mlijeko je prva vrsta hrane koja je neophodna trudnicama zbog svojeg sastava, jer sadrzi veliku kolicinu kalcija koji odrzava zdravlje zuba i skeleta djeteta, a jos je i vazan izvor proteina potrebnih za izgradnju tkiva.
Svaki dan treba uzetni najmanje dvije case mlijeka i cuvati se prekomjernog uzimanja kajmaka. Moze uzimati i vecu kolicinu mlijeka u obliku mlijecnih proizvoda kao sto su vrhnje i sir.
Uzimanje mlijeka smatra se najboljim nacinom da se organizmu obezbijedi potrebna kolicina kalcija tj. pogresno je i nesmotreno da se trudnica osloni na uzimanje tableta kalcija, nego se treba okrenuti ka konzumiranju mlijeka.U slucaju da se ne uzima mlijeko, to se, uglavnom, moze nadomjestiti uzimanjem kakaa ili caja i to ne remeti ravnotezu hranljivih sastojaka.

Povrce i voce

Voce i povrce se smatra bogatim izvorom vitamina, zeljeza i kalcija, i zato treba da bude sastavni dio svakodnevne ishrane trudnice. Posebno treba voditi racuna da jedan dio povrca bude svjez, a ne skuhan i da jedan njegov dio bude zeljasto povrce, sto se moze postiici uzimanjem povrca od kojeg se spravljaju salate, kao sto su: rikula, salata, krastavac, paradajz i sl. Trudnici treba ostaviti na izbor koje jos vrste voca i povrca ce uzimati. Dobro je uzimati kiselo voce kao sto je narandza.

Meso

Ono je bogat izvor proteina, bolje je uzimati bijelo nego crveno meso, tj. ribu i pricije meso, kao sto je piletina. Pozeljno je da bude bez masti(loja), a s njega treba odstraniti kozu. Neke vrste mena imaju posebno veliku hranljivu vrijednost ako se uzimaju svjeze(tj. odmah nakon klanja, a prije zamrzavanja), kao npr. jetra, bubrezi, srce ili mozak. Utvrdjeno je da je riblje meso jedno od najboljih vrsta mesa, stavise, mozes konzumirati sve vrste riba i sve morske zivotinje kao zamjenu za meso opcenito, zato sto ova vrsta hrane sadrzi veliku kolicinu proteina i minerala neophodnih organizmu, zahvaljujuci ulju koje pomaze smanjivanju koncentracije kolesterola u krvi, regulise krvni pritisak, a veoma ga je lahko probaviti.

Mahunarke i kruh

Za trudnice je korisno da uzimaju odredjene kolicine mahunarki kao sto je grah zajedno sa kruhom(psenicnim). Ove zitarice organizmu osiguravaju stalni izvor energije potrebne za obavljanje razlicitih funkcija, jer sadrze hranjive elemente koji su opcenito korisni.
Najbolja vrsta kruha je crni kruh(narodni). Utvrdjeno je da je on iznimno koristan za organizam, pomaze pri sprecavanju pojave zatvora, jer povecava kolicinu izbacivanja neprobavljenih tvari. Zato je i veoma koristan za trudnice, posebno zbog toga sto velik broj njih ima probleme sa zatvorom tokom trudnoce.

Jaja

Treba se pojesti najmanje jedno jaje dnevno, jer su jaja hrana koja je veoma korisna za trudnice zato sto sadrze veliku kolicinu zeljeza potrebnog za proizvodnju krvi trudnice i krvi njenog djeteta.

Vitamin D i jod

Trudnica ima povecane potrebe za vitaminom D, posebno tokom zime, kada je manje izlozena suncu. Poznato je da sunceve zrake pomazu stvaranju vitamina neophodnih organizmu.
Ulje kitove jetre smatra se najbogatijim izvorom ovog vitamina. Takodjer se moze uzimati putem konzumiranja nekih vrsta povrca. Obavezno treba konsultovati ljekara u vezi sa uzimanjem odgovarajuce doze. U nekim oblastima se potreba organizma za jodom povecava; to su oblasti koje su siromasne vodom. U tom slucaju, trudnice trebaju uzimati dodatne kolicine joda, bilo u hrani( od koje su najvaznije riba i morske zivptinje, opcenito) ili putem nekih biljaka iz prirode, na sto ljekari posebno ukazuju.

Slana hrana

Trudnica treba umanjiti kolicinu soli u hrani, koliko god je to moguce, a isto tako treba izbjegavati slane slane vrste hrane opcenito, kao sto su usoljeni sledj ili haringa, jer fizioloske promjene, koje normalno zahvataju organizam trudnice, pomazu izdvajanju, soli, pa zbog toga nema potrebne za povecanim unosenjem iste, jer to moze dovesti do povecanja pritiska krvi, trnjenja stopala i pojave bjelancevina u mokraci, sto se opcenito naziva"trudnicka sepsa" (trovanje).

Napici (tecnost)

Vrlo je vazno da se u napicima uzima ono sto je korisno, sto se odnosi kako na trudnicu, tako i na sve druge. Od napitaka trudnica treba odabrati ono sto voli, kao npr. juhu (radi tecnosti) ili vocne sokove, ali ne treba zapostaviti ni uzimanje odredjene kolicine vode, a to bi trebalo biti sest casa vode dnevno.
Voda prociscava krv od toksicnih i stetnih tvari, pomaze uspostavljanju pravilnog reda u obavljanju razlicitih funkcija u organizmu, prociscava bubrege, pomaze izlucivanju urina i prociscava je od odredjenih stetnih tvari.

Posebne vrste hrane za trudnice

Korijen blitve.

Blitva sadrzi veliku kolicinu zeljeza neophodnog za stvaranje krvi, bez pojavljivanja zatvora, sto se desava sa vecinom izvora zeljeza; zato se trudnicama savjetuje da uzimaju blitvu bilo u prirodnom obliku, ili u vidu soka koji se iscijedi iz korijena, a mogu se osloniti i na kapsule koje se farmakoloski proizvode i sadrze ekstrakt blitve u obliku tableta, iako nema sumnje da je najbolje uzimati blitvu u prirodnom obliku.

[b]Napitak od mlijeka sa datulama (namijenjen trudnicama).

Mlijeko sa datulama posebno je korisno za trudnocu i poradjanje, jer poboljsava pokretljivost misica materice i povecava snagu kontrakcija; zato se ono uzima u obliku pica od samljevenih plodova ili u obliku kapsula(tableta) od ovih plodova, cetiri ili sest posljednjih sedmica trudnoce.[/b]

Persun.

Koristan je za trudnice jer je bogat izvor zeljeza, botasijuma i fosfora, a djeluje i na urinarni trakt. Pored toga, on jos poboljsava i odstranjivanje viska vode iz organizma.

Crveni dud.

Sok od duda otklanja mucninu i povracanje koji prate odredjene stadije pocetka trudnoce. U ovu svrhu treba osusiti listove crvenog duda i dodati veliku kasiku (tih listova) u findzan vrele vode, zatim ostaviti da se lisce rastopi nekih deset minuta i popiti po jedan findzan ujutro i uvecer.
za muslimanka.net prilozila clanica Surma

Izvor: Ishrana Poslanika Muhammeha a.s./Dr.Abdulbasit Muhammed es-Sejjid[quote][b]Napitak od mlijeka sa datulama (namijenjen trudnicama).

Mlijeko sa datulama posebno je korisno za trudnocu i poradjanje, jer poboljsava pokretljivost misica materice i povecava snagu kontrakcija; zato se ono uzima u obliku pica od samljevenih plodova ili u obliku kapsula(tableta) od ovih plodova, cetiri ili sest posljednjih sedmica trudnoce.[/b][/quote]

o ovom se govori u Kur

Share this post


Link to post
Share on other sites
eh sad oko trudnoce se treba dizati tolika panika i tam tam.. trudna zena je skoro pa isto jao i netrudna zena. jedne normalno kao sto je i jela.
i bitno je da jedne ono sto joj se trazi...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ne bih se slozila s tobom Eci... Sve to zavisi od organizma do organizma... Nekim zenama se apetit poveca, a neke ga pak potpuno izgube... Tako da nikako nije isto biti trudan ili ne...
@AZB savjeti su na mjestu, ali ako neko ne moze da jede i nema apetita, onda treba da jede ono sto mu pase, pa makar to bio chips, cola, pizza i sve sto je kako kazu nezdravo... Jer bitno je da se unese bilo kakva hrana u organizam...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Da ali sad da je to citava pilozofija kako se trudnica hrani. Nije.. U principu tjelo samo kaze sta zeli i sta mu je potrebno...

Vidim to po svojoj sestri sad... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='EcI PeCi PeC' date='16 December 2009 - 15:18 ' timestamp='1260969491' post='351523']
Da ali sad da je to citava pilozofija kako se trudnica hrani. Nije.. U principu tjelo samo kaze sta zeli i sta mu je potrebno...

Vidim to po svojoj sestri sad... :)
[/quote]

To da su doveli do savrsenstva filozofije si u pravu :)
Treba jesti 6 vocki dnevno, ne treba jesti fetu sir, jer moze sadrziti bakteriju sto moze nastetiti fetusu... bla, bla, bla :)

I agree da se jede sto pase, naravno u granicama normale, da se ne pretjera u tezini, pa onda muci muku poslije poroda :icon_cheesygrin:

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='black_lady' date='16 December 2009 - 13:51 ' timestamp='1260967907' post='351522']
@AZB savjeti su na mjestu, ali ako neko ne moze da jede i nema apetita, onda treba da jede ono sto mu pase, pa makar to bio chips, cola, pizza i sve sto je kako kazu nezdravo... Jer bitno je da se unese bilo kakva hrana u organizam...
[/quote]

tema je postavljena u vidu da se nesto vise sazna a i isproba..sad dali nekome to pase ili ne sam mora da sazna, recimo ja za ovaj crveni dud nikad nisam cula, a vjerujem da bi prije zene to pile nego trazile kapi koje se mogu dobit od doktora protiv mucnine (moje misljenje) ipak zdravije je :)

a onaj ko nije prosao kroz to sta znaci biti trudan ne zna ni sta ga ceka.

opet zavisi od osobe do osobe :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='auslanderka zauvjek bosanka' date='17 December 2009 - 16:01 ' timestamp='1261058504' post='351584']
tema je postavljena u vidu da se nesto vise sazna a i isproba..sad dali nekome to pase ili ne sam mora da sazna, recimo ja za ovaj crveni dud nikad nisam cula, a vjerujem da bi prije zene to pile nego trazile kapi koje se mogu dobit od doktora protiv mucnine (moje misljenje) ipak zdravije je :)

[b]a onaj ko nije prosao kroz to sta znaci biti trudan ne zna ni sta ga ceka.[/b]

opet zavisi od osobe do osobe :)
[/quote]

Da, ne moze znati, ali ima jedan bitan fatkor koji moze mnogo pomoci, a to je genetika :)
Ako zna kako je majci bilo u toku trudnoce ili ako ima sestru koja je prosla kroz to, pa da zna kako im je organizam reagovao na promjene, moze otprilike znati sta je ceka i kad sama ostane trudna...

Share this post


Link to post
Share on other sites
black lady. prva trudnoca je skoro za svako zenu komplikacija. nagle promjene za tjelo i dusu. bila sam sama friska trudnica. malo mi tu i pretjerujemo.

kazem ti kad tjelo slusas znas sta smijes pojesti a sta ne. Ovdje gore pise bjelancevine. Ja i dan danas nekad kadjjaje kuhano pojedem osjetim odma u zeludcu. Ostalo :D

trudan biti neznaci bolestan biti.

do sad su zene na njivama radjale i dalje isle kopat pa nit je djeci nit njima ista bilo! Fala bogu kad su se vremena promjenila.

druga trudnoca je pretezno drugacija i laksa...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sve sam ja to Eci rekla i gore samo na malo drugaciji nacin :)

Ali opet kazem da puno toga zavisi od genetike, jer licno kod mene porodicno su zene imale iste ili vece probleme u drugoj trudnoci... Niko ovdje ne govori kad je trudna da je bolesna (iako se neke zene i bukvalno razbole i izgube na tezini jer imaju problema sa svakodnevnim povracanjem i mucninama)... Ali da se vratim gdje sam stala... Mislim da se neki simptomi i sta zenu otprilike ceka u trudnoci moze djelomicno povuci iz porodicnog stabla...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='black_lady' date='23 December 2009 - 13:04 ' timestamp='1261569874' post='352175']
Da, ne moze znati, ali ima jedan bitan fatkor koji moze mnogo pomoci, a to je genetika :)
Ako zna kako je majci bilo u toku trudnoce [b]ili ako ima sestru koja je prosla kroz to,[/b] pa da zna kako im je organizam reagovao na promjene, moze otprilike znati sta je ceka i kad sama ostane trudna...
[/quote]


znam slucajeve koji nemaju nikakve slicnosti ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='auslanderka zauvjek bosanka' date='23 December 2009 - 20:05 ' timestamp='1261591519' post='352239']
znam slucajeve koji nemaju nikakve slicnosti ;)
[/quote]

Izuzetci potvrdjuju pravilo :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,368
×
×
 • Create New...