Jump to content
SEMRA

Pusenje i posljedice pusenja

Recommended Posts

evo posto sam vidjela da ima tema trudnice i cigarete pa se sjeti da otvorim ja temu pusenje i posljedice pusenja...
Pušenje je način konzumiranja duhana uzimanog u obliku cigara (umotanih u duhanov list), cigareta (malenih cigara umotanih u papir), cigarilosa, i pomoću lule. Drugi oblik konzumacije duhana je žvakanje i šmrkanje. Kako duhan sadržava u sebi otrovne alkaloide, kao što je nikotin a prilikom pušenja se stvara i katran, nerazrijeđeni beznikotinski kondenzat dima, pušenje je opasna navika za zdravlje ljudi jer štetno djeluje na krvožilni sustav i pluća. Kada pušači puše, oni također štete ljudima oko sebe, što se naziva pasivno pušenje. Također, pasivni pušači udišu i dim koji je nefiltriran pa udišu i više dima nego pušač.Prvi podaci o pušenju zapisani su u dnevniku Kristofora Kolumba 6. studenoga 1492. godine gdje je opisano kako Indijanci motaju list duhana i pale ga s jedne strane, a s druge uvlače dim u pluća te ga potom izdišu. Prvi pušači u Europi su Kolumbovi mornari, a Španjolci prvi Europljani koji 1595. godine uzgajaju duhan u svojim prekomorskim kolonijama te ga uvoze u Europu pod imenom Ťtobaccoť. U razdoblju od 1600. - 1700. godine, pušenje se proširilo Europom.[1]
Posljedice pušenja na organizam
Pušenje je glavni rizični čimbenik za razvoj raka bronha i pluća, grkljana, ždrijela, usne šupljine, jednjaka, bubrega, mokraćnoga mjehura, gušterače, a i rak vrata maternice i neki oblici leukemije češći su u osoba koje puše.[2] Pritom je sasvim svejedno je li riječ o aktivnom ili pasivnom pušaču. [3] U bolesnika s astmom pasivno pušenje izaziva nelagodu, pa i izravno astmatični napad, a kod dojenčadi i male djece dovodi do učestalijeg bronhitisa, upale pluća, astme, drugih bolesti dišnog sustava i smanjene plućne funkcije te akutne i kronične upale srednjeg uha. Sindrom iznenadne smrti dojenčadi također je češći u dojenčadi izložene duhanskom dimu.
Cigareta (fr. cigarette - mala cigara) je proizvod koji se pravi od prethodno prerađenih (prečišćenih) i konačno isječenih listova duhana, koji su čvrsto umotani u papirni valjak (obično manji od 120 mm u dužini i 10 mm u širini). Cigarete se koriste za pušenje, aktivnost koju upražnjavaju uživatelji duhana tj. pušači. Danas su zbog politike pooštravanja zakona o pušenju u mnogim zemljama na snazi propisi protiv mnogih vidova reklamiranja cigareta. Također, proizvođači cigareta obavezni su na svojim proizvodima vidno istaknuti upozorenje o štetnosti pušenja po zdravlje.
Cigarete se razlikuju od cigara po tome što su manje, i prave se od prerađenih listova duhana i omota od bijelog papira.
Tvari koje proizvođači cigareta dodaju duhanu
Duhanu se dodaju mnoge tvari kako bi se pojačalo djelovanje nikotina i na taj način povećalo potencijal ovisnosti.

Velik broj aditiva služi prema izjavama duhanskih tvrtki za poboljšanje okusa, je konzerviranje, za vlažnost, za poboljšanje izgaranja i povezanost sastojka.[1].
amonijev klorid (pojačavaju djelovanje nikotina)
šećeri i glikol karamelliziraju zajedno s amoniakom i utječu na okus
mentol
razni spojevi glikola
šelak kao ljepilo
gospino bilje
kava
čaj
kakao da bi ublažili djelovanje dima
dekstrin
melasa
škrob

Share this post


Link to post
Share on other sites
E-cigareta
E-cigareta je elektronski sklop zamišljen kao zamjena za klasičnu cigaretu.
Osim naziva e-cigareta često se koriste: elektronska cigareta, elektronička cigareta, eCigareta ili električna cigareta. Prvu e-cigaretu 2004. godine dizajnirao je i patentirao Lik Hun - korporacija Ruyan iz Kine.
E-cigareta predstavlja zdraviju alternativu pušenju. Zdravija je zbog toga što ne sadrži u sebi više od 4.000 kemijskih sastojaka kao klasična cigareta. Sadrži samo tekućinu s nikotinom. Dim koji oslobađa je u svojoj biti vodena para obogaćena nikotinom. Zbog toga što nisu štetne, u večini zemalja Europske Unije i SAD-u, e-cigarete su dozvoljene za pušenje na mjestima gdje postoji zabrana pušenja klasičnih cigareta. Uz to što prva istraživanja pokazuju da e-cigarete nisu štetne za zdravlje, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da su ta istraživanja još uvijek nedostatna i da je prerano za takav zaključak.E-cigarete se sastoje iz 3 osnovna dijela: baterije, elektronskog raspršivača i nikotinskog punjenja. Baterije su uglavnom litij-ionske, punjive s LED lampicom na vrhu koja imitira žar. Elektronski raspršivač zadužen je za kontrolu rada uređaja i oslobađanje pare obogaćene nikotinom prilikom uvlačenja. Nikotinsko punjenje služi kao spremnik tekućine s nikotinom, te se mijenja kada se potroši. Jedno nikotinsko punjenje traje kao 8–50 klasičnih cigareta, ovisno o proizvođaču i navikama pušenja. E-cigareta se automatski aktivira prilikom uvlačenja, te sa nakon uvlačenja i sama deaktivira.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ma nema to dok u glavi neregistrujes da moras prestat dzaba svi lijekovi...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
poznajem dosta naroda koji je uvjek govorio da nemoze prestati pusiti.
fakat cigaretu il nesto slicno nikad nisam stavila u usta pa i neznam kako je, al uvjerila sam se, da se moze prestati, jer taj narod koji je godinama govorio da nemoze prestati tek tako, ostavio je cigaretu. doslo mu u glavu, moram prestati pusiti, i vise ni jednu cigaretu zapalio nije a govorio je uvjek nemogu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Svako od nas zna kako je to stetno, i mislim da niko nikome ne treba da govori ajde prstani..

Ima ljudi, pa lako ostave cigare, a nekima treba godina.. nije svako isti.. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
hm,,,protivnik sam pusenja,nikad necu pusiti,drzim se toga,i ne privlaci me to,cak sto vise gadi mi se miris taj,pogotovo kod osoba koje ne drze do sebe,pa kad ti pridje a miris te udari,dodje ti slabo,a kod cura pogotovo,kad vidim curu da ide cestom i pusi ,da je najljepsa na svijetu dzaba joj sve to,to sve muskarce odbija bar ja mislim tako....pozzz :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='security' date='17 January 2010 - 12:00 ' timestamp='1263726037' post='355115']
Ja sam donedavno pušio, ali hvala Bogu na nicorettama, život su mi promijenile i sada ne mogu zamisliti cigar. Slike uništenih pluća, pa i natpisi da pušenje uzrokuje rak ne mogu utjecati na pušača jer je za njega bezvezno upozorenje. I sam znam da sam govorio kad doktori svi puše, što bi meni bilo štetno :icon_eek:
[/quote]

Pa kako su ti pomogle te nikorete, daj malo pojasni

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja moram priznati da su meni cigare pomagale u borbi sa astmom. Imao sam problema navece nisam mogao do zraka da dodjem i kad zapalim, dim uvucem i on povuce zrak u pluca jer je dosta tezi od cistog zraka i malo "na silu" prodire u pluca. To mi je XX puta pomoglo i dosta sam im na tome zahvalan. No problem je bio kasnije kada sam poceo da redovno pusim jer sam se "navukao" na cigare i spao bio na 53 kg. I malo po malo vidio da ne valja i rekao DOSTA i stao. Pusio sam i do 3 kutije dnevno. I moram reci da svak moze prestati ako to zeli. I moze prestati samo na nacin da kaze DOSTA. A ono postepeno smanjivanje rijeeetko upali..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja neznam jel tko gledo ovaj film?

http://www.imdb.com/title/tt0427944/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Htjedoh novu temu otvoriti, ali bila sam fina pa prvo pretrazila :D Iako ova tema ima naslov pusenje i posljedice, mene zanima kako prestati, ali nisam htjela novu otvarati.
Ja pokusavam prestati svako malo, i mogu izdrzati neke period bez cigareta, taman da odmorim pluca, ali kad mi opet dodje, zapalim je sa merakom.
Ko je prestao pusiti, neka kaze kako, ali ne sa onim flasterima i nicoretama zvakama...
Ima li vas jos ko ja, da biste htjeli, a ne meRete?
Jednostavno znam da je stetno, i kazem jucer prijateljici, vise ruznog od njih imas nego finog, a opet pusis.
I jos jedno pitanje, kako ste poceli pusiti?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Khm ... :D

Srednju sam završila a ponekad sam znala uzeti cigaretu sa društvom, svi zapale, dim oko nas onda i ja, ali to je bilo neovisno. Onda je došlo izbjeglištvo, i svi oko mene su pušili, jutro, podne, noć ... nisam mogla da ih gnjavim i sviju natjerati da prestanu, pa sam polagano uz njih ja počela sve više pušiti. :( Mogu biti po cijeli dan dok radim, obaveze i sl. da ne zapalim, ali dok sjednem s društvom ili kahva, onda ide i cigareta. Npr. uz Ramazan, ne idem odmah zapaliti kad se omrsim, prvo papati, pa tek onda kahva, i ima tih još situacija koje nisu baš u skladu sa pravim pušačima, ali opet su cigare tu, nekad manje nekad više, ovisi i o okolnostima, a nikad nisam ni pomislila da ih ostavim skroz, tako da ne znam ni kako bi mi to išlo. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
nikad probala to mi je ama bas fuj navika em smrdi em ubijas sebe i okolinu sebe ... a nema mi gore nego kad je zensko trudno i nece da prekine pusit to mi je bljek ... nego moj otac je pusio 4 kutije cigara dnevno dok nije zavrsio u komi i akutnim otkazom pluca bas zbog pusenja i bom isto je uvijek govorio ne moze prekinit i tako dalje bome kako moze cim je doktor reko da se mora prekinut prekino je. Sto kaze x men samo treba to shvatit da se mora prekinut

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='lucy in the skies' timestamp='1311325900' post='434462']
Ko je prestao pusiti, neka kaze kako, ali ne sa onim flasterima i nicoretama zvakama...
Ima li vas jos ko ja, da biste htjeli, a ne meRete?
Jednostavno znam da je stetno, i kazem jucer prijateljici, vise ruznog od njih imas nego finog, a opet pusis.
I jos jedno pitanje, kako ste poceli pusiti?
[/quote]
Poceo pusiti kada sam krenuo u srednju skolu, i tako 4-5 godina.
Onda jednog dana samo rekao "necu vise pusiti", bacio kutiju i zadnji cigar u njoj .... i od tog dana ne pusim.Ima otprilike 2 godine.

Prije toga sam "pokusao" prestati pusiti dosta puta, ali nije uspjevalo, ali sad znam da se zapravo nisam dovoljno potrudio.
Kada nesto stvarno hoces, onda ces to i uspjeti .... :) Edited by denoM
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja nisam nikad ni probao prestati,,al mislim da ce doci i taj dan kad hocu,,jos sam tako reci disciplovan pusac,,kutija mi moze biti otprilike dan i pol pa mislim da je to jos ok,,heh

Share this post


Link to post
Share on other sites
Baš tako,može se samo kad se to zaista želi.Volja je tu ključni faktor.
Ja sam počela u srednjoj,i dan danas ne ispuštam cigar iz ruke,jer ne razmišljam da prestanem.Rekla sam da prestajem pušiti onog dana kad mi doktor kaže: čestitam postati ćeš mama. :) A dok to ne dođe,ne odričem se svog poroka. :D
JEdnom sam fol prestala na mjesec dana,dok je sestra na raspustu bila kod tetke,čim se ona vratila,ja propušila opet. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
kako se ima volja za poceti tako ima se volja i za prestati,sve je to navika,ja srecom nemam tu naviku niti me sta privlaci na duhan i cigarete,antipusac..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja sam pušio više od 30 godina i prestao pušiti prije skoro 2 godine..
Pokušavao sam bezbroj puta:flasteri,bombone,postepeno smanivanje i sve bez uspjeha..
Onda sam na internetu pronašao kjigu:Lako je prestati pušiti, došao do po knjige i batalio cigarete...
Link od knjige šaljem na PP

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='grga' timestamp='1311362533' post='434542']
Ja sam pušio više od 30 godina i prestao pušiti prije skoro 2 godine..
Pokušavao sam bezbroj puta:flasteri,bombone,postepeno smanivanje i sve bez uspjeha..
Onda sam na internetu pronašao kjigu:Lako je prestati pušiti, došao do po knjige i batalio cigarete...
Link od knjige šaljem na PP
[/quote]

salji

Share this post


Link to post
Share on other sites
Neznam polsjedice nit me zanimaju, nikad u zivotu zapalio, ne sto nisam smio ili nesto treće, jednostavno mi to uvijek bilo odbojno..

Nastojao sam tražiti curu koja se ne čuje na duhan i uspio sam... [img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/yahoo.gif[/img]
 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja znam posljedice....citala, vidjela jer me zanimalo....ne isplati se dati zdravlje zbog malo nikotina....uostalom jedna jako ruzna navika.....[img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/icon_cheesygrin.gif[/img]

Meni je to bas bez veze isto kao da sam novac uzela i spalila....[img]http://forum.cazin.net/public/style_emoticons/default/icon_cheesygrin.gif[/img] ali valjda kad se navuces....s mojim strikom nema price dok ne zapali jednu-dvije....ja njemu obavezno kazem de mani se cigara, ja bih jos zivjela....:D interasntno je kako ljudi postanu ovisni o tome.....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ma ja sam bio presato pusiti 3 mjeseca i nisam imao nikakvih problema, osim sto sam se poceo ponasati opsesivno kompulzivno kao svi nepusaci, bio dosadan sam sebi. Kad sam oduzeo i sabrao prednosti i mane natjer'o sam se da ponovo pocnem pusiti.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dok god ne pušiš nešto gore, ne moraš prestajati :)
Ali kako reče jedan post, kad za nešto imaš jaku volju ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja nisam nikad ni probala nit planiram, to me ne privlaci ama bas nikako, ne volim kad s nekim pricam a on se osjeti na cigare uuuhh ... nadam se da ce svi koji hoce da prestanu i uspjeti ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,064
  • Total Posts
   378,369
×
×
 • Create New...