Jump to content
Sign in to follow this  
x-men

kakav je zakon za ugriz pasa,- ljudi,dijece,zena

Recommended Posts

eto ako neko zna da napise koliko zakon dijeluje na tome kad necije pasce ugrize covjeka dijete i kako se dokaziva dal je ta osoba provocirala tu zivotinju pa da ju je ugrizla?jer bio jje skoro jedan slucaj da je kazna bila 500 km za napad i ugriz odrasle osobe od strane jednog cuke,.ljudi mnogo grijese kod ans sa zivotinjama i mnogo ih provociraju kad pas ugrize onda zalenje i prijaviljevanje,,ni ovdje u hollandiji se nemaltretira pasce al sigurno ugrisce ako ga maltretiras..

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='x-men' post='245448' date='Jul 4 2008, 12:19']eto ako neko zna da napise koliko zakon dijeluje na tome kad necije pasce ugrize covjeka dijete i kako se dokaziva dal je ta osoba provocirala tu zivotinju pa da ju je ugrizla?jer bio jje skoro jedan slucaj da je kazna bila 500 km za napad i ugriz odrasle osobe od strane jednog cuke,.ljudi mnogo grijese kod ans sa zivotinjama i mnogo ih provociraju kad pas ugrize onda zalenje i prijaviljevanje,,ni ovdje u hollandiji se nemaltretira pasce al sigurno ugrisce ako ga maltretiras..[/quote]
slažem se nijedna životinja neće napasti osim ako se osjeća ugroženo,nisam siguran kolike su tačno cijene za ugriz pasa u BiH mislim da se određuju na osnovu štete nanesenoj žrtvi no u zadnje vrijeme sve više se izvršuju eutanazije.Bio sam svjedok mnogih zlodjela koja su bila učinjena u mom kraju,naime skupine lovaca idu po šumama po selima i ubijaju pse ali i za sobom ostavljaju leševe uginulih životinja jednom prilikom jedan je lovac nastrijelio psa moga komšije koji je imao ogrlicu na sebi,to je tačnije bio pas u mirovini jer čitav svoj život je služio u vojnoj policiji BiH.Vlasnik psa je digao tužbu protiv lovačkog društva i počinitelja,nakon vuceranja po sudu krivac se je izvukao nekažnjeno a lovačko društvo je platilo samo vijednih 300KM odštete.Moje mišljenje je da bi se u BiH trebale pooštriti mjere o pravima životinja..

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='udo' post='245696' date='Jul 5 2008, 21:25']moje mišljenje je da ti zakoni možda negdje i jesu napisani al se nikad ne provode u djelo,nažalost[/quote]
Puno je "rupa" u našem pravosuđu u opće a pogotovo što se tiče prava životinja jer mnogima to i nije važno.

Share this post


Link to post
Share on other sites
bolje bjezat od insana nego od pasa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='x-men' post='245448' date='Jul 4 2008, 14:19']eto ako neko zna da napise koliko zakon dijeluje na tome kad necije pasce ugrize covjeka dijete i kako se dokaziva dal je ta osoba provocirala tu zivotinju pa da ju je ugrizla?jer bio jje skoro jedan slucaj da je kazna bila 500 km za napad i ugriz odrasle osobe od strane jednog cuke,.[b]ljudi mnogo grijese kod ans sa zivotinjama i mnogo ih provociraju kad pas ugrize onda zalenje i prijaviljevanje[/b],,ni ovdje u hollandiji se nemaltretira pasce al sigurno ugrisce ako ga maltretiras..[/quote]

Ovo boldano,potpisujem! Ljudi,pogotovo djeca i mladi provociraju pse,gadjaju ih raznoraznim predmetima i onda kad se pas "razljuti".. Jad i čemer.Od pasa nema niko gori! :rolleyes:

Nas zakon za zastitu zivotinja imam negdje u sobi.Ne sjecam se tacno sta je pisalo kakve su kazne,ako te pas ugrize.
Znam da je uvijek zivotinja kriva i da nam je zakon pun rupa. Niko se ne zeli zabaviti s tim problemom.Niko ne zeli ispraviti greske.Nazalost!
Nisam jos cula da je kod nas pas napao nekog. <_<


PS: ako je neko za osnivanje drustva za zastitu zivotinja u Cazinu.. neka se javi! -_-

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nisam jos cula da je kod nas pas napao nekog.

jes mazo ona moja dzukela ugrizla al znam sigurno da je isprovociran max bio od strane tog momka al znas sta kaze zakon,kaze za nesvjesno cuvanje pasa,pa ebote ovdje u hollandiji da je pas svezan kao kod nas nas bi sviju zatvorilo,ili se kod nas za drugacije svrhe uzgajaju psi,nisu nam to kucnji ljubimci nego oruzije koje stoji razapetih celjusti u dvoristu i sline po ustima jer se hrani zivim i krvavim mesom.mislim da bi nas mnogo bolje i evropa gledala da se malo pozabavimo oko nasih zivotinja,,znam nemoze se to gledat kao ovdje nemozes psa imat u kuci mislim neki mogu neki ne al stvarno imaju losu sliku o zivotinjama prvo mnoga nasa omladina samo daj kamen i osni ili sinteri pusku na rame i ganjaj ga,pa nije to razlog treba napravit azil za pse lutalice,pozatvarat ih pa imat profit od tih pasa onda te rupe u zakonu malo poboljsat jer ovdje se placa porez i za cuku pa ga nece svako ni imat,tako bi i kod nas bilo nebi bilo lutalica toliko niti kucavke.bio sam dole kod sedre kad su holandski motoristi stali da se odmore a 3 stenca hodaju onako pocesti oni stali i gledaju oko sebe misle da je to necije hahah,odu kupe pasteta nahranili ih pravo, a u nas odma nabijaj na nogu...a puste u kucavku kujetine pa im kod kuce kote po 10 stenaca i neznaju onda sta ce snjima nego ih guse ili odnesu u carsiju..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Znam ja to sve Edo i jos dugo ce nas narod biti tako pokvaren. U hrvatskoj ne mozes udomiti psa,ako nece imati pristup kuci. Kod nas se ljudi zgrazaju na samu pomisao psa u kuci i jos te prozivaju. Nikad mi necemo u Europu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
ah nema tu zakona [b]ujiiii i ti njega[/b] i to je to,,ja sam bio zrtva dva do tri napada,,al sreca ostao sam citav,,i bez ujeda,,hehe

Share this post


Link to post
Share on other sites
sto se tice zivotinja, mi smo nehumani prema njima. takodjer, vecina zazire od pasa. ja kad setam svog vucjaka, hiljadu ljudi me upita"hoce li ujesti", "je li opasan" ili samo predju na drugu stranu. umorna sam od toga da im objasnjavam da je dresiran, tj. da ce te rascerupati SAMO NA MOJU KOMANDU B) No, mogao bi reagirati i drukcije ako osjeti da je ugrozen i to je prirodni instinkt.
pridrzavam se pravila i stavljam mu brnjicu. u tz su me 2 puta policajci zaustavili i trazili 120KM kazne jer brnjica nije bila na njusci, vec je visjela na vratu.
kad smo kod ujeda psa, to je slicno npr. automobilskoj nesreci kada je u pitanju procedura. znaci, mozete se dogovoriti sa zrtvom, a mozete dobiti i krivicnu prijavu. nekad su zrtve bezobrazne pa podnesu krivicnu s ciljem da bi mogle sto vise novaca uzeti. za takve ljude zelim da ih ujede "kucavka" pa da se nemaju kome zaliti.

Share this post


Link to post
Share on other sites
mozete se dogovoriti sa zrtvom, a mozete dobiti i krivicnu prijavu. nekad su zrtve bezobrazne pa podnesu krivicnu s ciljem da bi mogle sto vise novaca uzeti. za takve ljude zelim da ih ujede "kucavka" pa da se nemaju kome zaliti.


u ovom slucaju zrtva samo podnijela zalbu iz inata i nije dobio nikakvu odstetu,dobro to je nas zakon koji nije bas dobro regulisan al valjda ce biti jer jos smo mi kao na divljem zapadu posto su nam zivotinje agresivne od strane ljudi koji bi trebali biti smirenijii i humaniji prema zivotinjama pa nebi trebala bti brnjica na dzukeli.trebaju ako vec ima zakon za brnjicu pohvatat sve te kucavke i stavit im brnjice posto je veca mogucnost da te ugrize kucavka nego pasce koje vodas.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='[LoLLipop]' post='248137' date='Jul 19 2008, 10:15']
pridrzavam se pravila i stavljam mu brnjicu. [b]u tz su me 2 puta policajci zaustavili i trazili 120KM kazne jer brnjica nije bila na njusci, vec je visjela na vratu.[/b][/quote]

Ja mislim da su ti "policajci" samo htjeli zaraditi na tebi. Ne pise u nasem zakonu nigdje da je brnjica [b]obavezna[/b]. U hrvatskom zakonu jest za vece pse(npr. NJO). Kod nas koliko se ja sjecam ne pise nigdje to.
Zato i kazem da nam je zakon pun rupa. <_<

A sto se mene tice,ja bih brnjicu zabranila. Nikad to svom psu necu staviti jer znam kolika je maza i da ne moze "mrava zgaziti",jos da je mucim s tim. Neka hvala.. Ko se boji,neka joj ne prilazi i bok ! :coolio:


PS:super ti je ovo za naredbu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
pa mislim da pas sa brnjicom jos opasniej dijeluje onako na poglede ljudi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='x-men' post='248195' date='Jul 19 2008, 18:13']pa mislim da pas sa brnjicom jos opasniej dijeluje onako na poglede ljudi.[/quote]

Ma,ko se boji pasa tom sve djeluje opasno! Stvarno se nekad cudim ljudima i zao mi je sto sam svrstana u PASMINU: Čovjek :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
ma pasce treba biti na lancu i gotovo ove lutalice ili uspavati ili u neki azil... imal sta gore nego da ujede dijete cije ili rastrga.... mazo ni ti mi nisi jasna kakvi ljudi provociraju pse pa cojk kad vidi pit bulla pustanog usere se.. ko hoce psa vezi ga i gotovo moj je svezan iako hoce samo na macke ali je opet na lancu... .

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='BeLaY' post='248199' date='Jul 19 2008, 19:01']ma pasce treba biti na lancu i gotovo ove lutalice ili uspavati ili u neki azil... imal sta gore nego da ujede dijete cije ili rastrga.... mazo ni ti mi nisi jasna kakvi ljudi provociraju pse pa cojk kad vidi pit bulla pustanog usere se.. ko hoce psa vezi ga i gotovo moj je svezan iako hoce samo na macke ali je opet na lancu... .[/quote]

Reci ti meni ko to ne provocira pse? Pogotovo lutalice? Daj Belay,molim te,kao da si se jucer rodio !
I pit bull,isto kao i sve ostale pasmine MORA biti na lancu,povodcu ili lajni kad

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='[_maza_]' post='248201' date='Jul 19 2008, 19:18']
Reci ti meni ko to ne provocira pse? Pogotovo lutalice? Daj Belay,molim te,kao da si se jucer rodio !
I pit bull,isto kao i sve ostale pasmine MORA biti na lancu,povodcu ili lajni kad šetaš s njim tj. kad je u prisustvu drugih ljudi. Nikad nisam ni rekla da ne mora biti na lancu kad se šetaš s njim,ali kod kuce? heh..

A sto se tice tvog psa,stvarno mi ga je zao.. 24h na lancu,ti ne znas ni kako on izgleda,stoga te molim da mene vishe ne
prozivas.

Pusa![/quote]
hehe mene moj pas voli vise nego tebe tara ccc :D ono sto ti hocu reci je da se ja iskreno prepanem kad naletim na kakvog zajebanog psa..... sve to treba brete sto luta pobiti i rahat.....

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='BeLaY' post='248204' date='Jul 19 2008, 19:34']ja iskreno prepanem kad naletim na kakvog zajebanog psa.....[/quote]

Kakvo si ti musko?! :rolleyes:

U raspravu koga vishe pas voli,mene ili tebe,necu ulaziti jer je previshe ocito,a mozda i nije... :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites
pa poslije onolikoi krvolocni borbi pit bulova po dobrenici po ostrozcu cazinu i kantonu normalno je da ce ljudi imat strah od pasa i pogotovo od pitbulova :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='x-men' post='248236' date='Jul 19 2008, 23:47']pa poslije onolikoi krvolocni borbi pit bulova po dobrenici po ostrozcu cazinu i kantonu normalno je da ce ljudi imat strah od pasa i pogotovo od pitbulova :)[/quote]

Kakvih borbi?!?!??! :mellow: :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='[_maza_]' post='248258' date='Jul 20 2008, 00:46']
Kakvih borbi?!?!??! :mellow: :([/quote]
nije moguce da neznas za te borbe,neznam imal ih sad al kad je u bosnu dosla pasmina pit bul to je bio kao tenk 84-cetvorka,samo su se uzgajali za borbe,koliko sam samo puta bio prisutan tim krvolocnim borbama,imaju i video snimci probaj na youtube ako ne onda je sve klonjeno,,

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='x-men' post='248281' date='Jul 20 2008, 12:23']nije moguce da neznas za te borbe,neznam imal ih sad al kad je u bosnu dosla pasmina pit bul to je bio kao tenk 84-cetvorka,samo su se uzgajali za borbe,koliko sam samo puta bio prisutan tim krvolocnim borbama,imaju i video snimci probaj na youtube ako ne onda je sve klonjeno,,[/quote]

Svasta... :( Prvi put cujem za to :( Sad se sigurno ne odrzavaju jer bi to znala,a u ratu sam bila curica. Pojma od tog nemam :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
jos ima ja mislim na nekim mjestima u cazinu ja sam prije 2 godine ucestvovao u borbi pitbulova na klisi samo krv .. zalosno de stas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



  • Forum Statistics

    • Total Topics
      24,065
    • Total Posts
      378,365
×
×
  • Create New...