Jump to content
Sign in to follow this  
Hugolina

Prilozi

Recommended Posts

Zdravstvo svima!

Koliko vam se puta desilo da vam se 'dojede' jedna te ista hrana, nemate vise ideja sta da skuhate pored toga, tako da nadopunite obrok i malo osvjezite uobicajeni okus? Recimo, meso se moze pripremiti na hiljadu nacina, ali ni ono vise nije to ako nemas neki lijep prilog koji mu daje sarolikost..

Cilj teme je dati nekom ideju kakav prilog da napravi uz neko jelo, opisati svojim rijecima recept..

Npr, povrce se moze na raznorazne nacine pripremiti kao prilog nekom jelu, pa bujrum pisati ideje..

Davaj recept! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
U zadnje vrijeme najcesce prilog uz meso mi je riza i povrce.. Grasak, mrkva, karfiol, brokulica, mali kupus onaj, mahune, mjesano povrce uglavnom. Prokuham ga, dodam u vec prokuhanu rizu i onda to preprzim na maslinovom ulju uz dodatak razno raznih zacina sto vise to bolje.. I posluzim uz meso. Pravo dobro smeka..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Umjesto klasicnog povrca (mrkva, karfiol, brokula, itd) mozes kao prilog razne vrste gljiva staviti, od sampinjona do onih japanski, samo ih izdinstas i zacinis, na neki nacin je jednostavno ali ipak neobicno kad stavis tri-cetiri razlicite vrste.

Punjeni sampinjoni: ovako trebaju ti veliki sampinjoni, odsjeces im stablo i izdubis onu unutrasnjicu, glave od sampinjona okrenes dole, unutrasnjicu i stablo isjeckas i tome dodas crvenog i bijelog luka, jaje, Mascarpone sira i zacine (petersiliu) to izmjesas i s tim punis sampinjone. Preko toga pospes suhog sira, eh sad mozes to preliti sa pavlakom ili vrhnjem (ali ne puno) a moze i bez, to peces nekih 15min na 220 stepeni.

A evo i punjeni krompir: krompir oprati i kuhati sa ljuskom, ohladiti ih i na jednoj strani izdubiti otprilike 1cm. Na buteru dinstati prasu i bijeli luk neki 5min, kasnije to izmjesati sa onim krompirom sto je izdubljen, dodati kisele vrhnje, sira i zacin Majoran (neznam kako se na nas zove sorry) s tom smjesom puniti krompir, ostatak sira posuti preko i to pokriti aluminijskom folijom, tako peci 10min kasnije skinuti foliju i jos 10 min peci.

Privatno!!!

Dodam jos kad se sjetim, ovo je bilo na brzaka. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='zvrk_hanuma' post='214774' date='Feb 18 2008, 12:52']U zadnje vrijeme najcesce prilog uz meso mi je riza i povrce.. Grasak, mrkva, karfiol, brokulica, mali kupus onaj, mahune, mjesano povrce uglavnom. Prokuham ga, dodam u vec prokuhanu rizu i onda to preprzim na maslinovom ulju uz dodatak razno raznih zacina sto vise to bolje.. I posluzim uz meso. Pravo dobro smeka..[/quote]

I ja se trudim hraniti sto zdravije i uvijek u prilog dodam neko povrce. Posto sam student uglavnom kuham zamrznuto povrce jer mi je najlakse a i citao sam da nije nista nezdravije od svjezeg jer se zamrzavanjem cuva vecina vitamina i minerala u povrcu. Kuham mrkvu, brokulu, karfiol, grasak, mahune, kukuruz, prokule... svasta nesto... a kao i hanuma volim uz povrce ubaciti rizu ili naravno krompir ;) ... sad sam vec ogladnio uz ovu temu :lol: :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Evo sta ja zbuckurisam kao prilog..

Pohujem karfiol, izmutim jaja sa brasnom, zacinim solju i curryem, kuham karfiol 10-15 min, zatim ga uvaljam u smjesu za pohovanje i stavim u zagrijanu tavu sa uljem, malo proprzim i posluzim sa piletinom, puretinom, i sl. Pileci fileti ili purece snicle super smekaju uz to..

Rizu jako volim, pa je napravim na raznorazne nacine..
Preprzim je na ulju, pa onda dodam vodu i skuham ili je kuham po principu casa rize, 2 case vode, i poslije zacinim ili prelijem nekim umakom..
Uz rizu je najljepse skuhat grasak, zatim ga preprzit na maslinovom ulju i presanom bijelom luku pa pomijesat to sa rizom, njam..
Ili skuhat raznog povrca u slanoj vodi pa dodat u rizu i tako jesti..

Pire krompir je jako ukusan, moze se posluzit uz meso, umak, a jednostavno za pripremit.. Ja ponekad skuham i povrca sa krompirom pa sve izmiksam, bude jos ukusnije pire..

Kuhani ribani kiseli kupus uz masnije meso kad pecete je dobra kombinacija..

Semmelkn

Share this post


Link to post
Share on other sites
Da dodam jos koji primjer, jer me Hugo napomenula u vezi rize.

Rizoto sa prasom:

Ugrijes maslinovo ulje u rangi, isjeckas prasu, stavis da se dinsta, dodas rizu (bom zavisi za koliko osoba pravite), ubacis juhinu (il kako se kaze) kocku i na to vrucu vodu, bom to nek se kuha na umjerenoj temperaturi dok riza nebude gotova, na kraju zaciniti, ah da i ponekad je dobro promjesati.

Umjesto prase, mozete staviti paprike i paradajz, ostalo sve isto kao gore navedeno.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I ja rado pohujem karfiol... ispadne svaki put za prste polizati, ali od priloga veoma volim palentu iliti na

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



  • Forum Statistics

    • Total Topics
      24,065
    • Total Posts
      378,366
×
×
  • Create New...