Jump to content

Shadowman

Članovi
 • Content Count

  434
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Ni tamo ni vamo

3 Followers

About Shadowman

 • Rank
  Prof. Shadowman
 • Birthday 01/28/1971

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.algoritam.net/mcs360-s05
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Location
  Chicago
 • Interests
  Linux, C++, matematika
 1. [quote name='LIBERO' date='02 September 2009 - 01:45 ' timestamp='1251873923' post='338059'] Kolega molim vas, nemojte vrijeđati kurve i stavljati to u isti ravan [/quote] Upravo tako. Kurve su daleko najpoštenije osobe. Stvarno nema smisla uspoređivati ih s kakvim ološom. Kurva ti unaprijed kaže šta ti nudi i koliko to košta. Dobićeš ponuđeno i biće ti naplaćena korektna unaprijed dogovorena cijena. Ja još nisam čuo za slučaj da je nešto krenulo naopako u ovom procesu. Nijedna druga profesija nije tako korektna. Kamo sreće da smo svi kao kurve.
 2. Sve je to ništa u poređenju s našim jezikom. Mi imamo 7 padeža, dok Nijemci imaju samo 4. Mi imamo više glagolskih vremena. Mi praktički pa i nemamo pravila za deklinaciju glagola. Na primjer, nastavci za prezent su -m, -š, -, mo, -te, -ju. Sad pogledajmo koliko glagola možemo izmijeniti na ovaj način. Uzmimo za primjer glagol gledati: gleda-m gleda-š gleda- gleda-mo gleda-te gleda-ju OK, super, oni nastavci rade. Pazi sad glagol pisati. pišem pišeš Čekaj malo, a zar nije pisam, pisaš, itd? Uzmimo glagol vidjeti. Vidim, vidiš, itd. A kako to da nije vidjem, vidješ. I tako dalje... Probaj puno glagola i vidjećeš da je deklinacija glagola nemoguć pothvat. A to je samo tip of the iceberg. Gdje su sve druge stvari, kao palatalizacije, jednačenje suglasnika, pretvaranje l u o, bezbroj izuzetaka svih vrsta. Kupus jedan od jezika. Nemoguće za naučiti. Ipak, ima ih koji mogu, kao što ovaj video dokazuje: [url="http://www.youtube.com/watch?v=7LuRz30ngI8"]http://www.youtube.com/watch?v=7LuRz30ngI8[/url]
 3. [quote name='huslmIRC' post='148739' date='Mar 6 2007, 11:01 AM']hehe elo vjerujem, jer francuski ucim vec 7.godna al nije to to,dade se nauciti i pricati i razumjeti al bez jednog aufenthalta u francuskoj nemozes ga ni nauciti...a sto se njamckog tice,svakako je dokazano da gramatika najteza, nije ga tesko nauciti i pricati i malo dialekta ubaciti i tjt al problem je sto i same svabe imaju problema sto se tice akuzativa,genitiva itd...engl.je najlaksi!!![/quote] Pa, ako učiš francuski, trebalo bi ti biti jasno da je njemački neuporedivo lakši. Na primjer, u francuskom moraš učiti deklinaciju za tri vrste glagola, one koji se završavaju s -ir, -re, i -er, dok je u njemačkom sve isto.Nepravilnih glagola ima više. Riječi se čitaju drugačije ovisno o tome, koja je riječ ispred ili iza, dok u njemačkom nema toga. Članove i padeže imaš i u francuskom, kao i njemačkom. U francuskom ima milijardu raznih kontrakcija, dok u njemačkomjedva koja. U francuskom svako pravilo ima milijardu izuzetaka, dok je njemački, baš kao matematika, konzistentan kao nijedan drugi jezik, koji govorim ili sam pokušao naučiti. Kuriozitet: znate li kako se na francuskom kaže, na primjer, 97? Kaže se doslovce četiri-dvadeset-sedamnaest (kao 4*20+17).
 4. [quote name='elo' post='148735' date='Mar 6 2007, 10:50 AM']pa de ti sjedi i nauci za mjesec dana, nemoj nesto bubati beze. teoretski se moze sve nauciti ali u praksi je to drugacije ...[/quote] Pa ja sam i naučio. Kad sam odlučio naučiti njemački, mjesec dana sam sjedio i učio gramatiku po cijeli dan. I naučio je. U zadnjih 10 godina nisam bio u Njemačkoj od 7 dana godišnje, ali još uvijek znam gramatiku.
 5. [quote name='profac' post='148639' date='Mar 6 2007, 12:38 AM']njemacki jezik je kao sto bi Zemka rekla kao matematika. Pravila su jasna, odstupanja rijetka i to je to... Tako da njemacka gramatika nije uopste teska u odnosu na nasu npr.[/quote] Upravo to. Zato i kažem. Sjedeš i naučiš cijelu njemačku gramatiku za mjesec dana.
 6. [quote name='Selma' post='95166' date='Oct 12 2006, 09:11 PM']NJEMACKA GRAMATIKA JE NAJTEZA NA SVJETU!!!!! DOKAZENO [/quote] Volio bih vidjeti taj dokaz. Njemačka gramatika je zapravo relativno laka. Nije laka kao engleska, ali nije niti teška. Francuska je, na primjer, puno teža. Gramatika bilo kojeg slavenskog jezika, uključujući i naš jezik, naravno, je neuporedivo teža i od francuske, a da ne pominjem njemačku. Kad samo pomislim kakva je to strava strancu naučiti naš jezik, čini mi se nemoguće. Zato se onima rijetkima, koji uspiju, kao onaj Hamed s HTV-a, divim.
 7. Valja li ovaj: [url="ftp://algoritam.net/pub/desktop/desktop.png"]ftp://algoritam.net/pub/desktop/desktop.png[/url]
 8. Nije to tako dobro. Bolje je koristiti repozitorije. Samo treba
 9. Za mijenjati themes i ikone, Control center. Superkaramba je dio KDE-a. Na
 • Who's Online   0 Members, 1 Anonymous, 185 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...