Jump to content

left_side

+PREMIUM MEMBER
 • Content Count

  721
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by left_side

 1. Evo pošto se direktno mene prozvalo a i odavno me nije bilo da kažem par stvari o nemilom događaju. Istina je da je došlo do incidenta i to nakon moje diskusije na aktuelnom satu u kojoj sam postavljao pitanje gdinu Ogreševiću vezano za krivične prijave koje je podnijela Agencija za javne nabavke (opširnije u reprizi sjednice OV-a na rtv Ca :-) ) Nakon moje diskusije ispred vjećnice prišao mi je dotični gospodin i počeo me verbalno napadati kako sam uvrijedio sve građane, kako ne mogu govoriti tako o načelniku, kako bi da sam o njemu tako nešto rekao bio "izmasakriran" itd. Naravno da nisam obraćao pažnju na takve ispade nego sam ga zamolio da to ponovi za govornicom. Međutim gdin je nastavio sa takvim ispadima, nije bilo nikakvog fizičkog kontakta jer ne bi sebi nikad dozvolio da se na takav način obračunavam sa neistomišljenicima. Policija je bila prisutna ali ne zato što ju je neko zvao nego zato što su tu po službenoj dužnosti, tačno je da su pitali da li nešto treba, i u čem je problem, međutim nisam našao za potrebu da nešto čine. Da li je pomenuti vjećnik htio fizički obračun, ne znam po nastupu vjerujem da jeste, da li je došlo do njega, nije ipak mene su građani izabrali da njihove interese štitim za govornicom i rječima a ne šakama.
 2. [quote name='che guevara' timestamp='1331295235' post='450872'] Pirgo, Pirgo, stvarno nemaš pojma od ničega. Uzmi važeći Statut SDP-a BiH donešen na 5. Kongresu SDP-a BiH koji je održan 14.03.2009. godine. Dakle, novi Statut je jedan od dokumenata koji su usvojeni tom prilikom. Onda lijepo otvoriš Statut (vidim da navodiš odredbe Statuta koji možeš skinuti sa interneta, a to je stari i nevažeći Statut, jer novi još nikad nije postavljen na internet, zato pogrešno i navodiš član 110.) to ti je ona mala crvena knjižica na čijoj naslovnoj strani piše [b]Dokumenti 5. Kongresa SDP BiH, Sarajevo, 2009. godine. [/b]E pa onda lijepo otvoriš Statut, uzmeš naočale ako dobro ne vidiš, i nađeš [b]član 112.[/b] Statuta SDP BiH, koji govori o tome šta radi Općinski odnosno gradski odbor i u zadnjem stavu toga člana lijepo pročitaš da Općinski odnosno gradski odbor može kooptriati nove članove, odnosno donijeti odluku o povećanju broja članova. A onda kad to pročitaš, stani pred ogledalo pa sam sebi reci šta imaš da ti ja ne govorim. [/quote] Mogao je povećati za max 10% odnosno 3 člana, a na prvoj konstituirajućoj sjednici OO koja je osržana 31.07.2009.godine je povećan za 4 člana i to Amir Murić, Razim Halkić, Senad Žunić, Mustafa Ćoralić, što znači da je to pravo već iskorišteno. Nadalje, mogu se kooptirati samo oni članovi koji su imali najveći broj glasova na konferenciji održanoj 30.06.2009.godine, znači nikako se ne mogu kooptirati članovi koji nisu bili kandidati na pomenutoj konferenciji. Što se tiče priče krokodila da maršal nije donio samovoljno odluke nego predjsedništvo mogu se pričati djeci prije spavanja, neka nađe i jednu odluku koju je donijelo predjsjedništvo a da je vjećnici nisu ispoštovali, naprotiv njegovo lično mišljenje je trebalo značiti stav partije ja-dakle partija! Nadalje priča da mu nije hamdo valjo, je priča isto za laku noć, lično hamdo je samovoljno, svojevoljno bez odluke KO postavio ekrema u dom naroda a murića za ministra, i još mnoštvo drugih stvari koje su rađene u pomenutom trio-u.
 3. [quote name='grga' timestamp='1323340486' post='445905'] A jesi li ti pitao koga ima li bujruma [/quote] Kažu da za neposlušne nema mjesta za sofrom:-)
 4. [quote name='Krokodil Dundee' timestamp='1323289455' post='445870'] Nazalost ne moze svak gledati RTV Cazin zbog nedostatka signala.Ma ja razumijem ministra jer premijeru nije strano da vrsi razno razne pritiske na svoje ministre ja ne bih na njegovom mjestu izdrzao ni 2 dana.Ne znam ocigledno ne dostaje komunikacije izmedju njih sviju sto nije dobro nikako.A to sto je rekao sigurno je premijerovo maslo kako bi on ispao jedino dobar u ovoj prici. Cinjenica je da ministar zdravstva jedino ponudio reformu zdravstva,dok ostali nisu nista i ako su obecavali svasta. [/quote] Mogao je ministar reći ja se ne slažem sa premijom, neću dopustiti da se uvede, pa boga ti on je ministar, to je njegov resor, no izgleda da naš ministar (a ne samo ovaj, nego općenito svi ministri iz sdp-a) su tu samo da prime platu od 6.000 km, da se vozaju po ručkovima i večerama i da premijeru brišu ajvar s usta. Za njih vrijedi ona "dok traje dobro je", što se tiče reforme zdravstva i ministra, komad papira koji se više ni ne spominje, a ovako je počinjala ta reforma: ovako je glasio zahtjev cazinskih predstavnika u kant.odboru" mi hoćemo ministarstvo zdravstva, to moramo dobiti da se obračunamo sa selimom toromanovićem, on naše članove šikanira, maltretira, itd" a onda je sadašnji ministar rekao " ja vam obećavam ako budem ministar selim se neće zadržati tri dana u bolnici". Rezultat svega: Selim i dalje direktor u još boljem i novijem vozilu, ministar se zadovoljio jednim radnim mjestom u domu zdravlja za svog člana porodice, a najglasniji sdp-ovi doktori zadovoljili se odobrenjem za privatnu praksu i upravnim odborom. Selimu kapa do poda, kupi ih sve do ručka a ni oznojio se nije.
 5. [quote name='Krokodil Dundee' timestamp='1323203997' post='445791'] jos jedne godine su bile podignute premije pa su vracene zbog toga mislim da ce tako biti i ove godine jer ministar zdravstva u svojoj strategiji zdravstva nije predvidio povecanje premija i ocigledno je opet u pitanju samovolja direktora i odbora ZZO.A nije iskljuceno da je to i dirigirano da bi nas premijer ispao faca kako on neda da se to poveca. [/quote] trebao si gledati u ponedjeljak emisiju razgovor s povodom na rtvca pa bi vidio od koga dolazi povećanje premije. Ministar je sam rekao da je to njegova odluka i odluka UO ZZO i da to nije skupo, tobože pa on plaća parking 100 KM godišnje, a narod se žali da mu je premija od 25 KM skupa. Ministar je rekao da nemora se to usvojiti al da će onda dosta toga morati ukinuti. Isto tako reče da će morati porazgovarati sa premijerom, no da ga razumijer jer et premijer dolazi iz socijademokratske partije pa on vodi brigu o socijalnom karakteru stanovništva, samo nije rekao iz koje onda on partije dolazi. Da ne bude da branim premijera, i njega i ministra sam javno pozvao da podnesu ostavke zbog sramnih odluka koje su donijeli (ukidanje zdravstvenog osiguranja nezaposlenim, povećanja premije za 80%) i da prestanu sramotiti partiju koja ih je postavila. Vjerovatno ću platiti cijenu javnog prozivanja premijera i njegovih jurišnika, no dugo mi već pokušavaju svašta naplatiti al im ne ide od ruke, tako da...
 6. [quote name='šaban' timestamp='1322662336' post='445363'] dobro si rekao, privatni vijećnici.... jel ti to priznaješ da si podlegao pritisku i glasao suprotno svojim uvjerenjima...?? [/quote] kao što su vjećnici asda i načelnik privatni vjećnici i privatni načelnik west grupe.
 7. [quote name='pingvin' timestamp='1322646750' post='445344'] Postavlja se pitanje sta je vecina koja je izabrala predsjedavajuceg u OV donijela dobro gradjanima Cazina tj sta se je dobilo zbog toga sto su vijecnici SDP-a(tada) podrzali predsjedavajuceg iz reda Asda. [/quote] Odgovor na ovo pitanje možeš potražiti kod predsjdnika OO SDP i KO SDP koji su pod prijetnjom (u pisanom obliku) izbacivanja iz stranke natjerali vjećnike da glasaju za ASDA i budu podrška istim. Možeš ih upitati kako se krojio budžet usk-a 2010 godine i pokrivanje rupa u budžetima u bihaću i cazinu, u prostorijama općinskog načelnika u Cazinu, upitaj ih je li cijena podrške predsjedavajućem bilo 5 miliona iz kantonalnog budžeta u općinu bihać, budžeta koji su usvojili poslanici asda i sdp-a 2010 godine? Da li je hajka na vjećnike i obračun s njima samo bilo po onoj "držite lopova"?
 8. sve i da ih imam nemogu stavljati službena dokumenta firme, no nije teško izračunati ugovoreni avans je 30% od ukupnog iznosa, pa ako laže koza ne laže rog ugovor je bio cca 1.600.000,00 KM bez PDV-a od toga 30% pa et vidite. šabane ti bi trebao znati ipak si učestvovao u kreiranju tog ugovora, et ode šaban sa milion na 700.000,00, poput lovačkih priča, zar nisi prvo rekao da nije vraćen sav avans, sad kažeš vraćen, ko bi ti uhvatio za kraj, nije lijepo iznositi neistine ipak si ti državni činovnik. Ne reče ti nama šta je sa ostalim dugovanjima, sa zgradom, šta je sa ostalim izvođačima, priča se da od nekih izvođača i kredite vraćate, šabane šabane, šta vam je taj direktor tolko skrivio kad ga toliko trpate? Da te pitam, šta je sa spomenicima :-) ? I na kraju, nemam namjeru voditi daljnji dijalog stobom, počećete mi prijetiti, u zadnje vrijeme samo vam to ide od ruke, a onda to moram prijaviti i ti ćeš onda biti ljut na mene.
 9. cca 460.000 km plus pdv, uplaćeno je avansa koji je na nezakonit način naplaćen od izvođača radova prije dva mjeseca iz razloga što se isti mogao naplaćivati tek nakon što se izvrši 50% ugovorenih radova, i tek onda sukcesivno kroz privremene situacije se naplaćuje. Trenutno je izvršeno radova cca 80% ili skoro 1.500.000,00 KM dok naknadnih i nepredviđenih radova ima preko 200.000,00 KM, tako da blizu 800.000,00 KM je izvršeno a neplaćeno, a kada su u pitanju nastavak radova oni nisu stali ali su u onom obimu koliko se plaća. Zadnje plaćanje fonda bilo je u 8.njesecu. KSF izvođaču duguje i po projektu boračka zgrada iznos od skoro 400.000,00 KM već punih 240 dana. Kao što rekoh, ovo je ispričana priča i sve će to rješavati neki drugi organi, pa i određene nezakonitosti i zloupotrebe. Od mene toliko, pozdrav
 10. [quote name='šaban' timestamp='1322482232' post='445180'] možda je bolje pitanje da li je izvođač opravdao avans koji mu je fond uplatio PRIJE početka radova u iznosu od skoro milion KM??? [/quote] to bi ti trebao znati, kolega. Mislim da je ovo sve već ispričana priča na kojoj su već i druge institucije počele da rade. Koji će krajnji epilog biti to niko ne zna. Međutim nije jedino ovaj projekat problem fondu, dugovanja fonda prema izvođačima radova prelaze cifru i od nekoliko miliona km, koliko dugo će to se uspijeti skriti ne znam, ali kad tad će doći u javnost i taj podatak. Trenutno drugi izvođači ćute, neki što moraju a neki što neće da se stim zamaraju, no pitanje je ko će odgovarati za kamate i sudske troškove zbog neurednog plaćanja i zaključivanja ugovora bez financijske konstrukcije, čuli ste i na zadnjem vijeću sami kažu da je 6,5 miliona km otišlo na isplate dugovanja prema izvođačima,i tu nije kraj.
 11. Jučer na sjednici OV bilo je jako zanimljivo, pored toga što je načelnik postao 31 vjećnik, pokušavali su na sve načine da ušutkaju one koji ne misle kao oni. Ustaljena praksa da na pitanja za koja nemaju odgovore ne odgovaraju, ili odgovaraju uvredama na račun vijećnika, pa do izlijeva nervoza i rastresenosti, oduzimanja riječi, kršenja poslovnika i na kraju čak i fizičkih prijetnji. Demokratija na cazinski način. I da da ne zaboravim, nekoliko puta su spomenute istrage tužilaštva o rušenju spomenika, valjda sam i za to kriv, ma u biti jučer sam bio kriv što je ledena kiša pala.
 12. [quote name='lucky' timestamp='1322064814' post='444782'] de nas informisi jel istekao rok placanja , ako jeste zasto nisi pokrenuo postupak naplate i time zastitio preduzece u kom radis ??? [/quote] Ko kaže da nisam? Bojim se da će fond zbog lošeg rukovođenja u ovom poslu biti oštećen za nekoliko stotina hiljada maraka na ime kamata i sudskih troškova, priča o neovjerenim situacijama je priča za malu djecu ipak se radi o dugu koji je dospio na plaćanje prije 230 dana.Ko će odgovarati za štetu, zna se.
 13. [quote name='šaban' timestamp='1322031678' post='444733'] jesi ti sada postao glavni pisac anonimnih prijava.....ako sam ja cigu spomenu 500 puta, tvoja svaka druga je ''krivična''....de bar budi muško pa se potpiši na prijavu.... stanari zgrade su potpisali ugovor o kupovini stana....zar to nije osnova za zatvorenu finansijsku konstrukciju.....e sada što oni nisu uplaćivali, pa ako vi tužite fond valjda fond može i te stanare tužiti da namire štetu, jel tako, jer ipak su oni potpisali ugovor kojim su se vezali.... nije valjda da samo fond mora poštovati ugovorene obaveze....a sa druge strane, sam si rekao da ministarstvo još uvijek nije platilo priključak za struju zgrade čime je tobože onemogućen prijem radova..... čini mi se da su kantonalne vlasti ipak u vašim rukama pa ako vam je stalo do okončanja radova pogurajte malo preko hamdije.... jer ipak hamdija se iz petnih žila trudi da riješi boračku zgradu u bihaću koja je do sada koštala DUPLO nego cazinska a još ni krova nema, pa valjda će se potruditi da riješi i taj mizerni priključak za struju.... ali naravno, cilj teme je i od ovog napraviti slučaj u cazinu da se malo skrene pažnja sa bihaćkog problema....jel da [/quote] ako je tako teretite stanare, za izvođača fond je investitor, nema stanara nigdje tu, druga stvar je odnos investitora-krajnji korisnika-elektroprivrede, to izvođača ne zanima, bojim se da loše savjetujete direktora jer na kraju ipak će on biti najodgovorniji. Ja kad budem pisao krivične prijave ja ću je javno objaviti ko što sam javno pozvao tužilaštvo da se pozabavi zloupotrebom položaja načelnika općine. Cilj teme je da se pokaže da zbog nesposobnosti fonda stanari nemogu useliti u stanove za koje su dali pare.
 14. [quote name='šaban' timestamp='1321998976' post='444708'] ide po situacijama ako je odrađeno po situacijama i ako ih je nadzor potpisao, jel tako....znam i ja nešto od tih procedura, iako mi nije struka... a znaju se situacije i pokušati podvaliti, jel de...naročito cigo, stari vuk, ima sa tim iskustva.... jel to cigo nije radnike platio pa neće da postavljaju kamen..??? jel vas to cigo opet angažirao da probate provući njegove klupe....?? [/quote] sad kad bi se tvoji postovi pregledali ubjeđen sam da si do sad bar 500 puta spomenuo cigu, nevjerovatno al vi očito liježete i budite se s cigom u mislima. da li je to zavist, ljubomora, mržnja ili nešto treće ne znam, ali toliko biti opterećen s tim čovjekom je prosto nevjerovatno. Ipak ti si čovjek koji je nekoliko puta sjedio s cigom, trebao si mu reći sve što te muči, ako imaš problema možda ti čovjek može pomoći. No da se vratimo temi, kako je Fond zaključio ugovor sa izvođačem radova on je i obavezan platiti ono što je naručio, također zanimljiva situacija je da Investitor prije zaključenja radova nije zatvorio financijsku konstrukciju, te je svjesno znao da neće moći platiti izvođaču radova u ugovorenom roku što povlači i krivičnu odgovornost, isto tako u slučaju utuženja stvoriće se dodatni troškovi za Investitora koji su nastali nesavjesnim poslovanjem odgovornih lica čime će fond biti oštećen za taj iznos što za sobom povlači još jednu krivičnu odgovornost. Mislim da ipak vama nije cigo najveći problem, a sudovi, naravno uvjek će biti onih koji će reći crveni zeleni, srpski, hrvatski, muslimanski, ateistički i svakojaki sudovi.
 15. puno baba kilavo dijete. Mislim da boračke organizacije znaju odgovor na ovo pitanje vezano za useljenje u objekat jer su iste obaviještene od strane Izvođača. Trenutno u objekat nije priključena struja iz razloga što kant.ministarstvo za boračka pitanja nije uplatila elektroprivredi priključak jer se ovdje radi o boračkim populacijama pa su ise oslobođene ove obaveze. Kada su u pitanju obaveze izvođača, one su u potpunosti izvršene izuzev asfaltiranja parking prostora i poslovnih prostorija od kojih se odustalo na zahtjev investitora. Kada je u pitanju tehnički prijem zahtjev za istim općinskoj komisiji upućuje Investitor nakon što dobije Izjavu izvođača o završetku radova. Ista je dostavljena i na Investitoru je. Plaćanje nema veze sa tehničkim prijemom, jer se radi o obavezama po privremenim situacijama. I na kraju ovdje je investitor JU Komunalno-stambeni fond i on odgovara za obaveze prema izvođaču. Ne bi bilo korektno da iznosim o kolikim se dugovanjima radi no zaista se radi o velikom iznosu.
 16. [quote name='šaban' timestamp='1321967555' post='444648'] gdje ima stotine dunuma općinske zemlje....konkretno molim.... [/quote] na području općine Cazin, logika valjda? Imate podatke Imovinsko pravne službe, neka vam izbace podatke pa ćete vidjeti koliko zemljišta je u posjedu ali i vlasništvu općine Cazin. Kome se pogoduje ne znam jer ne piše, čije je zemljište ne znam jer ne piše, šta je krajnji cilj ne znam jer niko normalan ne bi kupovao zemljište koje je njegova komisija ocjenila haman pa beskorisnim, i za čije je privođenje namjeni potrebno obezbjediti više milionska ulaganja. Normalan i dobronamjeran prijedlog bi bio potražiti rješenje u zamjeni zemljišta, da se ne mora džaba dizati kredit za otkup, pitanje je koliko će koštati na kraju to zemljište kad se ubroje kamate, troškovi primjene namjeni itd. I da budem jasan i da je moje zemljište ko će mene natjerati da ja prodam ako neću da prodam? Logika je valjda da se onda išlo na utvrđivanje općeg interesa, no postavlja se pitanje da li je to opći interes?? Ovo je potpuno promašen projekat čiji predlagači očito vole samo da se novac vrti a ko je na gubitku je manje bitna stvar. Potsjeti me ovo na priču jednog našeg sugrađanina i prošlosti naime čovjek je kupovao krompir u Bos.krupi za 8 dinara a prodavao u Cazinu za 6 dinara, kad su ga pitali kako ide biznis kaže ma otimaju s leđa, nemogu nanijeti nikako. E tako je i u Cazinu, bitno je da se milioni vrte.
 17. [quote name='šaban' timestamp='1321885075' post='444574'] zamjenu zemljišta je uvijek bolje odraditi ako vlasnik pristaje na to....ako ne pristaje ne možeš ga natjerati.... [/quote] ne možeš ga natjerati ni da zaključi ugovor o kupoprodaji ako neće. Ne znam zašto se onda nije išlo na utvrđivanje općeg interesa ako se mislio nekog "tjerati" da proda. Cjeli projekat poslovne zone ratkovac je pun nejasnoća, nedefinisan, neracionalan, ja mogu se složiti da općina ima na ratkovcu od 300 duluma vlasništvo nad 200 pa eto kupuje još 100 al nema ni metra a ide u kupovinu to je za mene ili smješno ili ima mnogo drugačiju pozadinu.
 18. Evo da čujem Vaše mišljenje. U srijedu 23.11.2011.godine biće održana redovna sjednica OV Cazin. Između ostalog, tačka dnevnog reda je davanje saglasnosti Načelniku za zaključivanje kupoprodajnih ugovora tj za kupovinu zemljišta na ratkovcu. Naime, općina Cazin planira otkupiti zemljište na ratkovcu po cijeni od 7.000 i 9000 KM po dulumu za potrebe poslovne zone. Čije je zemljište ne zna se, koliko se otkupljuje ne zna se (po zbrajanju kč. ima negdje oko 300 duluma) jedino što se zna je sljedeći stav komisije za procjenu zemljišta "Predmetno zemljište je u potpunoj destrukciji, za efikasno iskorištavanje potrebna su velika ulaganja (izgradnja mosta, mreža poljskih puteva, agromeliracija itd. zemljištu je onemogućen pristup, parcele su loše strukture sa puno barske trave, prepuštene vremenu ... Postavlja se pitanje opravdane isplativosti ove investicije, poznata je i činjenica da općina posjeduje poprilično mnogo zemlje u svom vlasništvu, da li se moglo pristupiti zamjeni zemljišta radi ekonomičnosti, ima li svrhe uzimati zemljište za koje treba milionska ulaganja da bi se privelo namjeni?
 19. [quote name='šaban' timestamp='1321451697' post='444286'] stvarno većeg bezobrazluka teško naći za uporediti... pa hajte vi kao vijeće osigurajte druga sredstva za investicije....čuj svi bi radove, trotoare, rasvjete, puteve, parkove, a kad se stane raditi e onda je priča zaduženja, neracionalno i slično....to se samo može opisati sa jednom riječi...bezobrazluk...nemoj zamjeriti ali bezobrazan si .... vodovod može otpustiti deset radnika i doći će valjda u pozitivu i imat će odakle vraćati kredit....ili može uzeti kredit da vraća taj kredit..... [/quote] Bio ja bezobrazan, populista, demagog, i šta sve ne manje je bitna stvar od činjenice gdje ćete odvesti općinu Cazin i njene građane. Na žalost godina dana do izbora je dug period a narodu ćete morati polagati račune. Vaše podcjenjivanje građana i arogantnost koju iskazujete svakodnevno narod vidi i znaće to "cijeniti".
 20. [quote name='šaban' timestamp='1321445854' post='444271'] opet ti za ljubijankići 7-8 miliona.....pa ako je i toliko u što sumnjam, zar se neće taj kredit vraćati iz osnovne djelatnosti tog preduzeća, tj. iz naplate usluge.... takav je i kuvajtski kredit.....i on je valjda bio za vodovod.... čistoća i parking aparati, opet iz naplate usluga.... obveznice općine vezane za dugovanja po osnovu ratnog duga federacije, tako da tu ide samo naplata kamata, na period od 12 godina.... a de mi reci mozak kako ti misliš da bi se inače finansirali veliki infrastrukturni projekti poput ove raskrsnice, poput tamo nekih vodovoda i slično....haj kad si motoliki mozak objasni.... pa nije cazin bihać da to radi..... [/quote] Jesi li čuo narodnu poslovicu "pokrij se koliko je jorgan dug", općina Cazin se zadužuje neracionalno, ekonomski neopravdano, financijski neodrživo a sve s ciljem političkih poena i kupovine "mira u kući". Neće moći vodovod vraćati kredit iz osnovne djelatnosti iz razloga što u ovom momentu posluje s gubitkom zbog povećanja rashoda, i još kad se ti rashodi povećaju za ratu kredita, tek onda nastupa problem, bez povećanja cijene usluga neće moći izaći iz financijske dubioze što znači opet po građanima i privrednim društvima. Isti slučaj je sa čistoćom i parkingom, slobodnih mjesta na parkingu odjednom koliko hoćeš, cijena parkinga je neprihvatljiva, i ljudi izbjegavaju parkiranje na praking čistoće. Ekonomski neisplativa investicija sa ovakvom odlukom o parkinzima. Kuvajtski kredit vraća općina i on se ne vraća iz usluga vodovoda, SAMO naplata kamata za obaveznice, iznenađuje činjenica da su za vas stotine hiljada km godišnje na ime kamata SAMO, dok ljudi svoju djecu šalju u školu bez marke za vas je to SAMO? Je li 300.000,00 KM godišnje kamata za kredit od 5mil, samo?
 21. [quote name='snake' timestamp='1321437352' post='444262'] ne mozemo ni znati koliki je dug kad nece osnovne stvari da nam prezentuju, ali mislim da left side nije toliko daleko od istine o zaduzenju... [/quote] ma evo da iznesem činjenice: - kredit općine cazin od 1.500.000,00 KM koji je podignut ove godine - 5.000.000,00 KM kredit fonda koji je podignut ove godine - 7-8 miliona KM kredit JP vodovod (ljubijankići) - raniji kredit fonda (založena sportska dvorana kao osiguranje plaćanja) mislim da i njega ima još oko 1 milion KM možda i više) - kuvajtski kredit općine koliki je ne znam al znam da je godišnja rata 400.000 KM (vjerovatno i njega ima 5-6 miliona) - kredit JP Čistoća za nabavku vozila, pa za nabavku parking aparata, pa za isplatu sudskih presuda (sve u ove dvije zadnje godine) i njega ima 500.000,00 KM - pa 100.000,00 KM kredit veterinarske stanice - pa kredit za vozilo vatrogasne službe - pa kredit za službena vozila općine, fonda itd. Ako neko ima tačne podatke o kuvajtskom kreditu koliki je i do kad se vraća i raniji kredit fonda, nisam 100% siguran na koji je iznos - i na kraju milion km obaveznice općine I naravno ovo je sve samo iznos glavnice, ako se uzme u obzir da će fond samo u dvije godine grace perioda kredita od 5 miliona, hipo banci uplatiti 600.000,00 KM na ime kamata, može se pretpostaviti u kakvoj smo financijskoj dubiozi. Nek nam je Bog u pomoći.
 22. [quote name='šaban' timestamp='1321364596' post='444223'] tamam ćete ti i sneki preuzeti općinu kad dođu ti krediti na naplatu pa se hrvajte.... [/quote] Drago mi je da smo ovo apsolvirali i da svjesno uvodite općinu u bankrot.
 23. [quote name='šaban' timestamp='1321356351' post='444204'] izvini ali kako možete onda inzistirati na priči racionalizacije administracije, a sad govoriš o IZGONU radnika...kao što rekoh rađena je sistematizacija u saradnji sa OSCE-om, sindikat je bodovao, ne načelnik ili neko drugi i utvrđeni su prekobrojni radnici....zašto sud ne poštuje zakon koji su usvojili na državnom nivou meni nije poznato, ali dajte se bar kanite priče o racionalizaciji administracije a sa druge furate priču o IZGONU.... de mi reci kad je taj kredit za ljubijankiće narastao sa 3 na 7-8 miliona, jer do sada se uglavnom baratalo sa 3 miliona....demagogu stari.... nisi odgovorio na pitanje, da li u tvojoj firmi (nebitno koja) radnici idu na službeni put o svom trošku ili o trošku firme.....???? molio bih te da odgovoriš.... a šta ako su i rashodi na 60%....!!! dakle ako nije bilo deficita.... [/quote] da vam je osce rekao da skočite na glavu sa gradske džamije bil skočili? Nemojte svoju nesposobnost kriti iza osce-a ili tobože sad vam je sud kriv, biće sud kriv kad općina bude morala isplatiti milion i kusur za sudske presude, načelnik je taj koji je odgovoran, on upravlja općinom, no kao što rekoh neće biti ni prvi ni posljednji koji je oštetio općinuneki zbog pilića i koki a ovaj zbog političke netrepeljivosti i nepodobnosti. Već sam ti dao odgovor na pitanje oko putnih troškova, kad sebi otvorite svoju firmu i zaradite koju marku isplaćujte je kako god hoćete, do tad prihvatite činjenicu da ćete biti prozivani za svako vaše vozanje, korištenje službenog vozila u privatne svrhe i još pri tom uzimati putne troškove i dnevnice. Za vodovod ljubijankići, koliko sam upoznat 1.500.000,00 Eura koštala je samo nabavka vodovodnih cijevi čiji je dobavljač slovenska firma cmc, u ostalom prestavnici vodovoda su na jednoj od sjednica vijeća rekli da se radi o iznosu od 3,5 miliona eura pa ako laže koza ne laže rog. Uzme li se u obzir zaduženje općine, fonda, vodovoda, čistoće, veterinarske stanice, a za sve kredite općina je jemac, trenutno opterećenje općine prelazi 20 miliona km, i uskoro će godišnje rate zbirno prelaziti milion i po km pa bom nije čudo što nas incubus poredi sa grčkom, grci imaju šta prodati mi smo sve rasprodali.
 24. [quote name='šaban' timestamp='1321339534' post='444193'] u bih je ta funkcija rasta vjerovatno eksponencijalna, tu si u pravu, ali daj ti meni objasni kako ne bi bila....eto ti primjera općine cazin koja je sa OSCE-om provela reformu uprave i na koncu bodovanjem sindikata 10-tak radnika je bilo višak i dobili su otkaze.... a sada sud zanemaruje sve od zakona za državne službenika, ureda za žalbu te državne službe, kompletnu reformu i vraća ljude na posao....i kako ćeš ti u toj situaciji provesti smanjenje administracije....eto to mi objasni dostu moj.... a to da će sve (mislim na kompletan ovaj monetarni sistem svjetski) doći u bankrot, pa to je put sa kojeg više nema povratka, samo je pitanje koliko još ima do toga....preporučujem ti pogledaš predavanja Imrana Huseina o monetarnom sistemu, nekih 10-tak nastavaka na jubito.... [/quote] evo ga napokon pronašli krivca za svoju nestručnost i političke odluke izgona iz općine nepodobnih-OSCE je krivac! Daj šabane uoozbilji se, hoćete li tužiti OSCE i tražiti naknadu štete jer su vam savjetovali da istjerate ljude iz općine? Ev da se vratim na raniji post, moje radno mjesto i poslodavac su nebitni, radim u privatnom sektoru i moram zaraditi platu, ovo nije tema ni cigo ni elektrometal, ko je bio u pravu oko spomenika pokazala je noć sa subote na nedjelju 11.09. i rušenja istih u 4h ujutro, a gle čuda nisu bili radnici elektrometala. No kao što rekoh nije tema el. pa ćemo malo o činjenici da je općina-fond podigla skoro 7 miliona km kredita u zadnjih godinu dana, da je godišnja kamata koju plaćamo 400.000,00 KM, da će grace period isteći pa ćemo tek onda početi vraćati glavnicu a onda će godišnja rata biti haman 700.000,00 KM, pa ćemo od iduće godine početi vraćati kredit za vodovod ljubijankići 7-8 miliona, pa će nam sjesti (sam si potvrdio) sudske presude od preko milion km, to je istina i od toga se ne može pobjeći.
 25. [quote name='šaban' timestamp='1321296418' post='444159'] usvojeni budžet je osnova planiranja, a isto tako predstavlja pokriće za finansijsku konstrukciju... to za semaniće mi nije poznato, ali nije ni prva niti zadnja NARUČENA inspekcija u cazinu.... nemoj tako o elektrometalu, njih treba u zvjezde okivati, jer koja bi budala inače onakav posao u centru radila za onoliko novaca.... ....treba im dići spomenik na mjestu nekadašnje petokrake.... ali ja sam tebe pitao da li ti kao radnik elektrometala ideš na službeni put o svom trošku????....može li odgovor....? ako sud presudi da se vrate ti radnici, neka se vrate, meni ni iz džepa ni u džep....ali to pokazuje još jednom svu jadnost države koja je donijela zakon o državnoj službi kao najvažniji reformski zakon a onda vlastiti sudovi te države taj isti zakon svojim presudama obaraju na koljena.... [/quote] Ne može se uzimati u obzir projekcija sredstava sa viših nivoa kao osnov za novo zaduženje, to sam tri put napisao, al eto zato će općina platiti haman 500.000 maraka kamata na kredite zbog loše projekcije, nije u pitanju inspekcija več istraga tužilaštva, već sam rekao elektrometal je privatna firma i može raditi što joj je volja sa novcima, usput ja nisam uposlenik elektrometala. I da, bez obzira na sve učestalije pokušaje da opstruirate projekat kružnog toka, i da oštetite izvođača, teško će vam to poći od ruke, možda bi mogli da rade neki vaši izvođači, ipak previše je ovaj izvođač odigrao ozbiljnih utakmica, ovo je mačiji kašalj. I znam ja da će biti neko kriv za milion maraka sudskih presuda, et sad će biti država kriva što ste vi istjerali ljude koji nisu vaša politička opcija, nema mjesta za njih al ima za nezbrinute vjećnike vaše partije. No sud je za dva brata, a od suda se pobjeći ne može
 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 151 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...