Jump to content

survivor

Članovi
 • Content Count

  5
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Ni tamo ni vamo

About survivor

 • Rank
  Novi član

Profile Information

 • Spol
  Muško
 • Ljubavni status
  Neću da kažem
 1. ma ja sam. tražim slićne priče kao i moja od mog djeda 1925 koji je nestao u njemačkoj. a mislim isto da je dobro da svaki otvoreno priča svoju priču i ako smo mi svi anonimni. ideja se proširila več prije nekoliko godina u klix.ba. ja to samo ponavljam. eto.
 2. Mnogo ti hvala.  nisam znao da su bili i muslimani u toj hrvatskoj diviziji.  ali pošto se djedo rodio 1925 mislim da nije bio na istočnom frontu. o te pobune u francuskoj sam nešto pročitao. čak sam našo spisak imena od streljanih vojnika. ali izgleda da je 700 od njih prebačeno u logor. valjda je on bio među njih. al to je onda fakat druga priča.  :beta:
 3. jako zanimljivo. a kad je bio zarobljen u njemačkoj? a kakav dogovor između Njemačke i NDH? pitam te jer meni djedo se nije vratio iz Njemačke. pozdrav.
 4. Pozdrav svima. bukvalno kopiram iz foruma klix.ba ovaj sljedeći topic, jer mi se čini vrlo interesantan: Potaknut sličnom temom na "susjednom" forumu, gdje ljudi bez zadrške i ustezanja govore o onome što znaju, odlučih da otvorim temu sa jednostavnim pitanjem: Gdje su bili i šta su radili članovi vaše porodice (djedovi, očevi, bake, majke itd) za vrijeme WW2? Takođe, ukoliko znate, iznesite neka njihova sjećanja na taj period. Ne bih volio da se tema pretvori u prepucavanje ko je bio na pravoj strani, a ko ne i sl, niti da se navode lični podaci o bilo kome (imena, mjesta odakle je ko itd) niti besmislene paralele sa današnjim vremenom. Jednostavno, da napravimo neki presjek i vidimo kakav je otprilike bio život malog čovjeka u teškim i vanrednim okolnostima i istorijskim vremenima. Naravno, počeću od sebe, iako je sve što znam uglavnom iz druge ruke, jer sudionici odavno nisu živi, niti sam sa njima lično imao priliku razgovarati o tome. Što se tiće moja porodica, djed sa mamine strane (1922) je bio partizan, a ustaše su mu ubili prvu ženu. Djed sa očeve strane (1925) vrbovan 1943 u domobrane. Odatle ga poslali u Njemacku. nije se vratio. 
 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 6 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

×
×
 • Create New...