28 posts in this topic

Napisano

Evo hladno puse,kisa pada et i snijega ima prolice :) nego sta ste dobili ili spremili za zimnicu?

Ja nisam nis al kuma dala pindjura i ajvara i soka od mrkve i jabuke i soka od grozdja aaaa njami...

Pa se nadam jope kad sletim do bh da ce bit salate... :D
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

Posto je postalo tako jeftino da se fakticki vise ni ne isplati kupovati krastavce i kiseliti ih ili npr ciklu ... sad dok smo bili u Cazinu ... od tetke i od snaha dobila pekmeza domaceg :D boli glava hehe super za kifle ... dobili neki sareni salati(kupus,mrkva,karfiol,paprika,zeleni paradajz,luk) ... uglavnom dole se uveliko sprema ipak imaju dosta domaceg povrca pa se moze ... a inace ja i mama smo samo crvene paprike pekle i dale zamrznuti za saljatu koju obozavam u zimske dane ( malo persina,maslinovo ulje,balzamican kis i bijeli luk) ubija hehehe :) ... a kiselit ce si mama i kupus za sarme kupovni kupus ima ukus meni na sapuniku :D ... a krastavce,papriku,ciklu i to bom ode u ovaj koji dan kupiti :)

ps. imam dobar recept za salatu od senfa ako kome treba :D :P uhh haman zaboravila :D mama napravila ajvar njami
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

[quote name='auslanderka zauvjek bosanka' post='188159' date='Oct 21 2007, 20:09']Evo hladno puse,kisa pada et i snijega ima prolice :) nego sta ste dobili ili spremili za zimnicu?

Ja nisam nis al kuma dala pindjura i ajvara i soka od mrkve i jabuke i soka od grozdja aaaa njami...

Pa se nadam jope kad sletim do bh da ce bit salate... :D[/quote]

redovno svake godine nakiselimo kupusa one veeeeelike 3 kace :D
najbolji brete domaci pa kad ga pakujem onda voda iz usta kapa i natrpas se ko bisan :D

naravno ukiselimo i paprika.
jes da se cudo vakta izgubi dok to iskuhas, pa ukiselis i slicno, al' domace je domace.
cudo ove godine did sljiva nauzimao paonda onaj domaci pekmez napravili i tako moj brete.

ove godine ne kiselimo krastavce, ja presto piti :D
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

[quote name='Zelka' post='188300' date='Oct 22 2007, 09:08']Posto je postalo tako jeftino da se fakticki vise ni ne isplati kupovati krastavce i kiseliti ih ili npr ciklu ... sad dok smo bili u Cazinu ... od tetke i od snaha dobila pekmeza domaceg :D boli glava hehe super za kifle ... dobili neki sareni salati(kupus,mrkva,karfiol,paprika,zeleni paradajz,luk) ... uglavnom dole se uveliko sprema ipak imaju dosta domaceg povrca pa se moze ... a inace [b]ja i mama smo samo crvene paprike pekle i dale zamrznuti za saljatu koju obozavam u zimske dane ( malo persina,maslinovo ulje,balzamican kis i bijeli luk)[/b] ubija hehehe :) ... a kiselit ce si mama i kupus za sarme kupovni kupus ima ukus meni na sapuniku :D ... a krastavce,papriku,ciklu i to bom ode u ovaj koji dan kupiti :)

ps. imam dobar recept za salatu od senfa ako kome treba :D :P uhh haman zaboravila :D mama napravila ajvar njami[/quote]

de ti malo o ovoj salati pisi :D
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

:D dobra brete Sabina da prste polizes jos masanca i koka :D i opleti :)

pa kupis crvene paprike ... i operes jih nevadis korjen i spice ... rernu ugrijes na 250 i nadjes sebi neku stariju tepsiju da je bas ne koristis za pred goste ... papirke dobro osusis i poredas u tepsiju :D i peces kad pocnu crniti izvadis .) das da se ohladi i trpas u vrecice za zamrzivanje, mi stavljamo po 10 paprika za 4 clana obitelji .... i bom zimi kad ti na um padne izvadis vako navece iz zamrzivaca da se odtope ... i fino fatis se guliti paprike (lakse ide kad su napola jos smrznute) , izvadis korjen i fino narezes na komade ono sta ja znam po ukusu :) ja na malo vece i bom nalijes sebi ulja malo pa kisa pa soli :D pa persina i dosta bijelog luka i nek odstoji neki 30 minuta :D budeeeeee za prste grizti :D ja je volim ... aha da ne zaboravim onu vodu sto odpuste paprike kad se odtapaju malo dodas u salatu da ima i onog soka njihovog :)
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

Kad sam bila kuci u Bosni, uvijek sam sa mamom spremala zimnicu.. Dosta toga se moze kupiti, ali je meni uvijek bilo nekako ljepse domace i kad ono kontas sta ima u hladnjaku :D

Sto se salati tice.. kupus, tursija (tu najvise volim, sa krupnim komadima svakavog povrca mmh), a paprike i ostalo, kako moje koleginice forumasice kazu: NE ISPLATI SE :) Mozda dva tri galona, ali na vise, a-a.

Ne znam da li iko to pravi, crvene paprike se prokuhaju i ogule, pa se zamrznu, meni se cini da je tako :D I poslije ih u sred zime izvadis i przis sa povlakom, joj :( kak je to njamiiii ...

Onda, mati u mene zamrzne jagoda i malina domacih, pa onda napravi kompot.. rrrr :D

Malo kestena..

A i djuvec volim i domaci ajvar..

Uglavnom, sto se god moze natrpat u hladnjak, samo poreni :D Nekako drago insanu kad ima sfasta :D Jos ono kad je ramazan bio zimi, pa jos draze.. :)

Ah, da, ponekad kupimo chudo jabuka i izrendamo ih pa zamrznemo, jer su onda sooper za jednog kolacha i bezbeli za pite :D
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

pravim

Ajvar mmmm imam dobar recept, mmm
Kiseli kupus glavicar
Tursija
i poneki galom paprike kisele
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

dobila sam sok od grozdja al ga ne volim :(
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

uopce nema zime cudo sta ce onda dzabe pripremanje :D
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

[quote name='breake-dancer' post='212581' date='Feb 9 2008, 06:25']uopce nema zime cudo sta ce onda dzabe pripremanje :D[/quote]
Haha jest vala, sve manje ce biti zime, ne javlja se vise potreba za tim da se pravi zimnica, osim u sibiru :D !
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

E bome ja ne mogu zamisliti zimu bez razno-raznih salata, kompota, d
2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

Masanla, bom se ti vrijedna mogu ti reci.. moja mama to ne prakticira pa tako da ni ja nemam bas pojma o tome.. mada je rekla ove zime (posto je prestala raditi) da ce praviti neke sokove, vjerovatno i salatu neku... fino je to, kladuscanka pitam za savjet ako jednog dana budem imala u planu da pravim zimnicu :D
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

[quote name='Daisy' date='30 July 2010 - 14:54 ' timestamp='1280494446' post='386668']
Masanla, bom se ti vrijedna mogu ti reci.. moja mama to ne prakticira pa tako da ni ja nemam bas pojma o tome.. mada je rekla ove zime (posto je prestala raditi) da ce praviti neke sokove, vjerovatno i salatu neku... fino je to, kladuscanka pitam za savjet ako jednog dana budem imala u planu da pravim zimnicu :D
[/quote]

Znaće
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

Moja zimnica se jedne godine sastojala od dzema od jagoda s kokosovim mlijekom mogu reci samo njaaaammm i nekog zelenila koje sam pripremila bas za supice ili samo uz sampinjone...ove god nista..bit ce da cu se od nekog ogrebati ili kupiti :)
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

MOzel mi neka od ovi maji napisati kako pekmez pravi.. Onaj nas domaci pravi..

i imal mozda koja recept za kisele paprike punjene sa sirom?
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

Pekmez od šljiva npr.
šljive poslije pranja, odvajanja špica, sameljem i idu u veliki lonac (ne pune - zbog frcanja) , i na laganoj vatri se kuha, uz redovno mješanje (opet zavisi od kvalitete lonca, temperature), kad se ukuha sok, postane gusta smjesa dodaje se šećer (količina ovisi od slatkosti voća u ovom slučaju šljiva), i opet se nastavlja ukuhavanje do željene gustoće (kad nisam sigurna je li to to, uzmem kašiku pekmeza/đema i stavim u šalicu i kratko u zamrzivač da se ohladi i tako procjenim gustoću), u međuvremenu tegle oprane i čiste, otvorene poslažem u rernu koju držim na temperaturi od oko 180 stepeni, pripremim suhu staru krpu, i kad je pekmez gotov, vadim teglu na tu krpu, sipam vruć pekmez i tegle zatvaram. Napravim prostor na koji ću odlagati pune tegle, staru dekicu i na jednu polovinu slažem tegle, druga polovina služi za prekriti da se tegle postepeno hlade.

U slučaju nekog drugog voća, isti postupak, samo zavisi da li treba propasirati, bilo zbog sjemenki ili korice, tako i šećer zavisi od voća kao i smo vrijeme pripreme odnosno ukuhavanja. Npr. maline nisam pasirala jer su mi ljepše sa sjemnkama nego bez.

Paprike sa sirom, radim sa slanim mlijekom, jer izbjegavam upotrebu konzervansa i vinobrana, koristim svoje paprike, sir mi svekrva radi, pa kao onda radije da sve bude prirodno i zdravo.
I nisam baš oduševljena tim svojim receptom kao sa onim koje je radila moja svekrva sa vinobranom. :(
2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

Ako ima neko da voli pečene šljive, onako u tepsiji pošećerene (meni su gušt uz toplu malenicu), mogu se i one pripremiti u tegle i ostaviti za zimske dane. Vruće pečene šljive stavljaju se u vruće tegle, poklopci se dobro zategnu, i umotati u dekicu da se postepeno hlade.
Inače, šljive su po svom sastavu čak i jače od brusnice, znači - jako jako zdrave. I sušene, kod nas zvane hošaf, zadržavaju istu kvalitetu ............... ;)
1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

[quote name='EcI PeCi PeC' timestamp='1313737435' post='437287']
[b]MOzel mi neka od ovi maji napisati kako pekmez pravi.. Onaj nas domaci pravi..[/b]

i imal mozda koja recept za kisele paprike punjene sa sirom?
[/quote]


e brete jes sveto pismo :) .


evo sad će tebi ova tvoja napisati :) : uzmeš brete 2 varićaka šliva, ispuči ih i baci u kazan (ako hoćeš možeš i samljeti ih ;) ), najakari dobru vatru i to kuhaj mišajući bez prestanka sve dok se dobro ne zgusne i ne ukuha barem 45% (vremenski, nekih 7-8 sati kuhanja). zadnji sat pospi šećera po želji i dodad konzervans. kad skineš sa vatre kazan, sipaj pekmez (onaj naš pravi domaći :D :) ) u prethodno zagrijane tegle-galone (moreš grijati u rerni a možeš vala i na plehu). kad se ohladi u svaku teglu-galon naspi ulja do vrha i zatvori dobro poklopcom ;) .


i čiča miča gotov pekmez :) .



hebo brete kakvu mladu, jel de sam pravi ;) !?.
1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano (edited)

[quote name='racing/7005/' timestamp='1313771789' post='437386']


e brete jes sveto pismo :) .


evo sad će tebi ova tvoja napisati :) : uzmeš brete 2 varićaka šliva, ispuči ih i baci u kazan (ako hoćeš možeš i samljeti ih ;) ), najakari dobru vatru i to kuhaj mišajući bez prestanka sve dok se dobro ne zgusne i ne ukuha barem 45% (vremenski, nekih 7-8 sati kuhanja). zadnji sat pospi šećera po želji i dodad konzervans. kad skineš sa vatre kazan, sipaj pekmez (onaj naš pravi domaći :D :) ) u prethodno zagrijane tegle-galone (moreš grijati u rerni a možeš vala i na plehu). kad se ohladi u svaku teglu-galon naspi ulja do vrha i zatvori dobro poklopcom ;) .


i čiča miča gotov pekmez :) .



hebo brete kakvu mladu, jel de sam pravi ;) !?.
[/quote]

Možeš se udati .......... :D

Svaka čast ................ ti se očito vrtiš oko kazana, samo ne treba ti konzervans ;) ............ Edited by Ciklama
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

[quote name='Ciklama' timestamp='1313771972' post='437387']

Možeš se udati .......... :D

Svaka čast ................ ti se očito vrtiš oko kazana, samo ne treba ti konzervans ;) ............
[/quote]



hehehe ja se davno ud'o :D :D :D :D


ja se vajk vrtim oko onog gdje sa šta peče i kuha, skraćeno rečeno: tamo gdje ima šta fino za pojesti :) . šalim se, inače volim kuhati ;) .


a da i ja stavljam konzervans. zato što,................jer..................................................... (male tajne velikih majstora još veće kuhinje :D ) .
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

ako neko ne bude mogo naci kamen za kupus ja se prijavljujem dobrovoljno da sjedim na buretu ovu zimu :)
2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

Ja sam mami ZEPOVIDLA one crvene pečene, veli žena to su roge :D ja da ću umriti od smiha, i naravno kisAli krastavci ...........
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

pravila pekmez... sa sljivama jedna tura a druga sa sljivama i cimtom... pekmez je mmmmm
marmelada od lumina i narandzii marmelada od narandzi i limetta...
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

ZA ajvar se pripremam.... Ove godine mati probala u onim grill tepsijama i ide super brzo i super jednostavno...
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisano

ja cu danas sa svojom mamom ajvar praviti pa kad se vratim kuci svojoj is ebi napraviti ako Bog da ...ali sad svojoj mami da pomognem dok sam tu da nemora sama...
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Registriraj se ili logiraj da bi komentariso

Trebate biti član kako bi mogli ostaviti komentar

Registriraj se

Prijavite se za novi račun na Cazinski forum. To je lako!


Registruj se

Logiraj se

Već imate račun? Prijavite se ovdje.


Logiraj se sada

  • Trenutno Pregleda   0 članova

    No registered users viewing this page.