Jump to content
Sign in to follow this  
BlackHawk

Koliko je tesko biti kuhar?

Recommended Posts

Evo malo da otvorimo temu i sa ove strane kuhinje..

Koliko je tesko ili lako biti kuhar?..

Prvenstveno u danasnje vrijeme, a i koliko se razlikuje kuhanje sada i mozda prije 10-20 godina.. Da li  je lakse ili teze?

Meni zvuci nemoguce kad neko kaze (posebno zenska osoba), da ne zna nista u kuhinji pa cak ni jaje ispeci.. Po meni, danas nije nimalo tesko biti kuhar i kuhati ukusna i fina jela.. Samo treba volja.. A tu mislim da je problem... Lakse reci ne znam nego pokusati napraviti :)..

 

A da nebi tema isla u jednom samo smjeru, mozemo ovdje i pisati sta volimo u kuhinji sta ne volimo..

Eto bujrum..

 

 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve se može kad se hoće, ali treba imati i smisla kao i u svemu. 

Kuhinja treba da bude zadovoljstvo ženi ili muškarcu, ako nije nema ukusne hrane. Najviše je lijenost u pitanju, jer kuhanje sa sobom donosi i čišćenje, pranje, ribanje ... :)

 

Meni je nepojmljivo da u BiH na naš standard gotove jufke idu k'o na vatru .... da su žene zaposlene možda bih ih razumjela ali ovako ne. Lijenost je opasna stvar ...

Da, moja tetična uvijek govori:"Bog im dao para (lijenim ženama), dok je njih i ja imam šta raditi." U ovoj krizi kolači i torte se naručuju k'o da smo u Švici.

 

:D 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moguce da je i lijenost ali imas jednostavno osoba koje to ne vole i nemaju zelju da nauce.
Ja kad sam se udala nisam znala dva jaja zajedno isprziti. Mene ni mama ni nena rahmetli nisu nikad ucile kuhat. Cijeli svoj zivot prije udaje jedini posao sto sam imala je da spremim svoju sobu. Nikad u zivotu do udaje nisam ves masine ukljucila. Ma koliko vam debilno i ruzno izgledalo stvarno je tako. Kolaca takodje nikad napravila nisam. Niti me ko ucio niti sam ja bila zainteresovana.
Kad sam jednom kratko poslje udaje nazvala rahmetli mamu da je pitam kako se pravi domaci hljeb rekla mi je da kaf sam se udavala nisam je pitala pa sto je sad pitam. Ali me deset minuta kasnije nazvala i rekla mi kako cu.
Onda sam od nje kasnije dobila jednu svesku punu recepta hrane i sve utancine nspisano kako se sta kuha i pravi.
Kasnije je doslo "google"
Danas volim da kuham i kazu mi da to dobro radim. Uzivam praviti hranu i ugadjati djeci. Pitu me svekrva naucila praviti ali mi to i ne volimo niti jedemo puno.
Muz mi je i danas turista u kuhinji osim ako se ne rostilja ili riba priprema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa mislim da nije nista teze biti kuhar od nekog drugog zanimanja..Za sve sto se radi treba prvenstveno ljubavi, vremena...

 

Razlika u kuhanju danas sa onim od prije 10/20 godina pa i 30, zene su bile te koje su kuhinjom smatrale svojim prostorom  i muskarac je samo bio u njoj za  vrijeme jela,malo koji je "znao " kuhati kao sto danas znaju..Danas zena pored djece ima i profesionalni zivot, tako da  vise nije " sama" u kuhinji..obicno se kuhaju jela koja su jednostavnija, brza,nema se vremena za tradicionalnom kuhinjom, kada se neka jela mogla kvrckati po par sati...Ono sto se kuhalo par sati prije 30g, danas je gotovo za par minuta u Expres loncima..

 

Oni koji kazu da ne znaju kuhati, ne vjerujem im..prije bih rekla da je ljenost, ne moze biti bolja jedna pasteta od ili bilo koja druga konzerva od spremljenog jela ..ne volim nista sto je industrijski spremano..radije cu i gladna biti nego svasta jesti..ili djetetu dati da jede..

 

 

Od stvari koje ne volim raditi u kuhinji je sjeckati krompir... :D i to ono sitno hunjerli, za krompiruse...nekako mi je to najdosadnije...sve ostalo s 'pjesmom radim....

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Licno za mene kuhanje nije tesko toliko... Mozda kod kuhanja kolaca ili torti i neceg slicnog, jer se tu malo treba poradit i na estetiki a ne samo ukusu, ali se i to moze savladati..

 

I tu je kod mene problem, jer ja bas nemam smisla za estetiku, pa kad bi se gledalo prvenstveno nacin postavljanja jela, serviranje i slicno onda ja nisam uopste dobar kuhar niti znam kuhati..

Al gledam koliko u mojoj moci da to i izgleda lijepo, koliko toliko, da ne bude bas sve na vrat-na nos.

Recimo porediti moju i trepkinu hranu nema smisla, moje izgleda lose lose loseee...

 

 

A razlike izmedju nekad i sad ima i to velike... Danas je mnogo lakse..

Nekad si imao so, vegetu, crvenu papriku i biber.. I uglavnom su samo ti zacini bili i od tog se kombiniralo. Mozda jos neko ko je imao persun u basti i to je bilo to uglavnom.

 

Danas razni zacini, razni "gotovi" proizvodi, razni ukusi, i mnogo mnogo mogucnosti da smislis kako i na koji nacin spremiti neko jelo..

Druga razlika, danas su porodice male, dok je nekad bilo puna kuca i po  par generacija u jednoj kuci zajedno, i trebalo je sve to nahraniti i svakome udovoljiti..

 

A o pranju poslije kuhanja i svim pomagalima u kuhinji da i ne govorim..

 

Ja kad kuham uvijek kuham iz ljubavi i uvijek gledam da neko za koga kuham bude zadovoljan.. Ne volim kuhati samo za sebe, i kad sam sam kod kuce, uglavnom jedem suho (ustipci ili kifle, pasteta, narezak, il u rijetkim slucajevima jaje).

 

Pranje sudja bas ne volim, ako bude vise raje onda sve ide u masinu, al kad manje pa nije dovoljno moram rucno, a to mi dosadno :)..

Od ostalih stvari, nema bas nesto da ne volim raditi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pa Tigro expres lonac se vise koristio prije 30 godina nego danas. Imam 3 po velicinama nijedan nisam kupila, svaki je poklon. Ne znamupotrjebim li ga tri put godisnje. Samo za grah i to ne uvjek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Malo se ja bojim pretis lonca i uvjek sam se bojala pogotovo onih starinskih sto je poklopac isao unutra u lonac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Herka, nema to veze ko je radio kod mame ili nije. Moja je mama bila zaposlena i sa nekih 10-11 godina sam samoinicijativno napravila svoju prvu juhu, a mogla sam reći da ne znam. Prvi kolač (šampitu) sam smućkala godinu kasnije. Nije ni mene niko tjerao, nisam morala, bila sam jedina, gradsko dijete (nisam imala šta raditi), ali sam se osjećala lijepo kad bilo šta uradim da ne mora mama, pa da idemo hodati ili da se družimo (npr. ljeti ja odradim ručak, sredim kuću, i idemo na rijeku na kupanje kad ona dođe s posla), a bila je tu i ljubav prema hrani. Kad se zaratilo, od ništa sam pravila jela, zato se teško držim recepture i puno hrane pripremam odokativno. :)))

Tvrdim da je lijenost. Ima tu i da nekom ne leži kuhinja, ali kad se potrudi ti nedostaci mogu se minimilizirati, a ima i oih koji sebi mogu priuštiti hranu po restoranima ili imaju nekog drugog da im skuha, bom'' ja nisam te sreće.

 

Meni je expres lonac, desna ruka, brzo gotovo jelo (vrijeme) a ujedno i štedim struju. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ali mene nije interesovalo. Prvu supu sam napravila kad sam se udala onu iz kese. Jos isla u skolu kad sam se udala. Eto sta vise da ti pricam. Da smo bili u BiH sigurno bi me mama rahmetli puskom gonila nazad kuci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa Tigro expres lonac se vise koristio prije 30 godina nego danas. Imam 3 po velicinama nijedan nisam kupila, svaki je poklon. Ne znamupotrjebim li ga tri put godisnje. Samo za grah i to ne uvjek.

Meni je Expres lonac jako praktican, za svo povrce osim graha..posebno kada izmedu 12-14h nemam puno vremena, ili uvece kada spremam za slejdeci dan dva...dok " uradim " zadacu, rucak /vecera spremni...Svaku minutu brojim...

 

 
 
ͳ

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tigro znas da ovdje to nema nigdje kupiti. To ovi ne znaju ni sta je. Mi to kupujemo u Njemackoj. A hranu ja ne pravim prije na dan. Znas vec sto. A voljela bih i ja da danas kad dodjem kuci sa posla da imam gotovo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas planiram praviti čorbu za ručak. Sinoć sam pripremila meso i povrće (isjeckala i u tw. zdjelice stavila u frižideru), dok se meso bude dinstalo i malo kuhalo u EL, abd krompir ću ogulit, i kad sve sjedinim biti će gotovo za 15. minuta u EL. :)

Herka probaj ex. lonac upotrebljavati, vjeruj mi za sva jela koja traže duže kuhanje je super, em ostaje više hranjivih sastojaka u hrani, em se mirisi manje šire (mada meni ne smeta), pa brže bude gotovo. U današnjem zemanu svima nam je fali još koji sahat u danu.  ... :)

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas planiram praviti čorbu za ručak. Sinoć sam pripremila meso i povrće (isjeckala i u tw. zdjelice stavila u frižideru), dok se meso bude dinstalo i malo kuhalo u EL, abd krompir ću ogulit, i kad sve sjedinim biti će gotovo za 15. minuta u EL. :)
Herka probaj ex. lonac upotrebljavati, vjeruj mi za sva jela koja traže duže kuhanje je super, em ostaje više hranjivih sastojaka u hrani, em se mirisi manje šire (mada meni ne smeta), pa brže bude gotovo. U današnjem zemanu svima nam je fali još koji sahat u danu.  ... :)

Znam Ciklameta ali ja se bojim kad ono sisti. A to da je zdravije jeste citala sam o tome.

Share this post


Link to post
Share on other sites

VRIJEME KUHANJA U EXPRESS LONCU :

 

grah(namočem) 15-20min 

 

grašak 15-20min 

leća (namočena) 15-20 

goveđa juha 35-40 

kokošja juha 25-35 

gulaš 15-20 

riblja juha 16 min 
riba na pari s krumpirom 6-8 

karfiol (cijeli) 6-8 

mahune,zelene 5-7 

krumpir narezan 7 

kesteni 5-8 

mrkva narezana 4-6 

punjene paprike 6-8 

prokulice 4-6 

kupus,kelj 5-7

 
kiselo zelje 8-10 

celer 15-25 

šparoga 7-8

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pa znate sta, kuhar nije tesko biti ako volis da budes kuhar mislim da ti to bude posao. Ali ja tek sada idem kuci sa posla i to mi je jedan od kracih dana. Mislim ne idem nego sam kao usporeni snimak. I sada kad dodjem moram da kuham. Pa onda da opet nesto pripremim u vezi posla. Pa onda ostali kucni poslovi, djeca na trening sa treninga a muz ne moze nista pomoci jer on dolazi tek oko sest.
Eto to su dani kad bas nisam luda za kuhanjem.
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo jos jedne koja bjezi od pretis lonca k'o oparena. :) Jednostavno mi neku suhvu veze.

Zato imam one serpe od emajliranog celika, iz njih jelo ne moze da ne valja.

 

I moja mama i majka su nama uvijek kuhale, ugadjale bolje receno, jer smo i buraz i ja bili peke nevidjene i razmazena derista. Pa se znalo dnevno 3-4 dorucka i 3-4 rucka skuhati. To mi moje dijete upravo vraca, i ja kuham po nekoliko jela dnevno. 

Pocela sam kuhati nekad oko 14 godine ali iskljucivo za to da nam majka ne bi dolazila da nas "pazi" kad je mama morala poslom na put. Tad se pravilo ono najobicnije, pizza ili peceno pile s krompirom, nista ekstravagantno. Supice su se kuhale iskljucivo iz kesice, pravili se slatkisi tipa puding i slicno.

 

Sad skuham svasta, neke stvari jos uvijek ne tako cesto jer mama cesto napravi i donese (npr. pitu) ali nije mi mrsko i zaista nije tesko samo treba volje.

 

U biti nije tesko, kao i bilo sta drugo. Koliko ko ima volje za to je nesto drugo. :)

A ove danasnje furke da niko nista ne zna kuhati mi se cine vise kao neka sorta "stembilja emancipacije" u principu "zasto bih se motala po kuhinji kad mogu SAMO lakirati nokte povazdan".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa znate sta, kuhar nije tesko biti ako volis da budes kuhar mislim da ti to bude posao. Ali ja tek sada idem kuci sa posla i to mi je jedan od kracih dana. Mislim ne idem nego sam kao usporeni snimak. I sada kad dodjem moram da kuham. Pa onda da opet nesto pripremim u vezi posla. Pa onda ostali kucni poslovi, djeca na trening sa treninga a muz ne moze nista pomoci jer on dolazi tek oko sest.
Eto to su dani kad bas nisam luda za kuhanjem.

 

Ima ovih dana i kod mene cesto. :)

Nekad me kuhanje odmara ali me nekada brate umori samo tako. Pogotovo kad znam da imam jos milion drugih obaveza s kojima se moram suociti.

Sta reci, zivot jedne majke, poslovne zene, glave porodice. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Daco kad zene pricaju o expres loncu ja samo pofermavam stid me reci da se bojim. I dosta puta ga upotrjebim sa obicnim poklopcem od druge serpe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



  • Forum Statistics

    • Total Topics
      24,065
    • Total Posts
      378,361
×