Jump to content
Sign in to follow this  
CAZIN.NET Forum ;)

Nesnosna gužva: 1.000 učenika Prve srednje škole Cazin smješteno u 14 učionica

Recommended Posts

Dok se u drugim bh. obrazovnim ustanovama suočavaju sa problemom smanjenje broja učenika, u Prvoj srednjoj školi u Cazinu muku muče kako smjestiti sve učenike u školu. Nedostatak školskog prostora iz godine u godinu sve je izraženiji, a više od 1.000 učenika nastavu pohađa u 14 učionica i dva kabineta.

"U školskoj 2012/2013.godini nastava u Prvoj srednjoj školi izvodi se u 14 učionica, u kojima svakodnevno boravi više od 1.000 učenika. Omogućiti normalno odvijanje nastavnog procesa za 38 odjeljenja iziskuje izuzetnu organizaciju u odgojno -obrazovnom radu ove najbrojnije srednje škole u USK-u. Poseban problem je premještanje učenika iz učionice u učionicu, što se čini kada se koriste kabineti. Žalosno je da tehnička škola ima samo dva kabineta. Ove godine broj upisanih učenika u prvi razred je daleko veći nego prethodnih godina, jer se učenicima mora omogućiti da ostvare jedno od osnovnih prava -pravo na obrazovanje.No, s druge strane se krše njihova prava na školski prostor u skladu sa pedagoškim standardima.Problem više nam predstavlja i dio krova koji je ravan. Voda se doslovce slijeva u, ionako neuslovne, učionice. Nemamo ni salu za tjelesni odgoj, a Sportsku dvoranu ne možemo koristiti, jer zimi prehladno, a ljeti pretoplo. Da bi riješili ovaj problem trebalo bi nam između 150 i 200.000 KM", kaže direktor škole, Enes Šarić.

Iako je i prije početka školske 2012/2013.godine zatražena pomoć od nadležnih institucija, rješenje problema nedostatka učioničkog prostora se još uvijek ni ne nazire.

Izvor: RTVcazin.ba[url=http://www.cazin.net/cazin/47191-nesnosna-guzva-1-000-ucenika-prve-srednje-skole-cazin-smjesteno-u-14-ucionica.html]Pogledaj cijeli članak[/url]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,065
  • Total Posts
   378,361
×