Jump to content
Ciklama

Mašina za izradu tjestenine, rezanaca ....

Recommended Posts

Kod domaće izrade tjestenine/rezanaca, pored ukusa i kvalitete, ima tu i financijske računice..... :D

 

Domaće rezance za juhu sam znala praviti ručno i ima tu posla, mada kad se "srkne"  juha koja je sva domaća insan zaboravi na tu muku. :D

 

Zimus sam dobila tjesteninu za lazanje koju je radila jedna baka Talijanka ... razlika između njene tjestenine i one iz trgovine je ogromna. Juče sam pripremala lazanje sa kupovnim tjestom, iako je ono kao bolje/kvalitetnije/skuplje bilo nam je očajno nakon domaćeg, i djeca su reagovala na tu razliku. Zato sam se odlučila da sama pravim tjesteninu.

 

U Kladuši sam sve trgovine sa tehnikom zvala i nigdje ih nema u prodaji. 

 

Znate li vi gdje ih ima za kupiti u Cazinu, Bihaću, Karlovcu, Zagrebu ... ? Imate li nekih preporuka i iskustava s tim mašinama i samom izradom tijesta, tjesteninom/rezancima??????

Mogu li se te mašine koristiti i za izradu špageta/rezanaca od tikvica ili za to ipak ide neka druga mašina?  

Edited by Ciklama

Share this post


Link to post
Share on other sites
To Sam ucila jednom bakom talijankom u domu raditi. Sve smo uberljale bile , isto isto kad smopitu pravile..Puno posla oko toga al vrijedi samo zbog onog domaceg ukusa.. Masine Sam gledala eh sad isplatel se, mozda kad bi se tjestenina uvijek pravila kuci..
I da imaju formice razne..

Tikvice zbog boje?? Edited by EcI PeCi PeC

Share this post


Link to post
Share on other sites

:jester: @Bando pročita li ona ovo, mogla bi oklagija raditi ..... :D 

 

@Eci, tikvica se može "provući" kroz neku mašinu i urade se u formi špageta. To sam vidjela na TV-u, ali nisam gledala početak emisije kad su ih "rezali". Može se tako sirova jesti uz neke dodatke (začini, vrhnje, sir), a mogu se i prepržiti. Pošto ih puuuno volim, rado bih to probala, sve se nadam da bi mašina za rezance to mogla raditi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

mislis ovo Ciklama za tikvice :D http://www.amazon.de/Lurch-10203-Spirali-gr%C3%BCn-creme/dp/B002E19IB0/ref=pd_sim_k_4

 

a masinu za rezance ovdje kod nas sad ima kupiti i elektro a inace imas na amazonu one obicne sto se pricrvste na stol i po 12eura ako se nevaram :) pogledaj mozda je isporuka i za bih . moja mama ima tu rucnu i zadovoljna je samo za to bas ti treba vremena i bom da se neskuplja prasina na njoj :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Može biti da je to to @Zelka, tikvice su bile u dugačkim komadima, duže i od špageta. Ja bih ovu mašinicu da se "igram" povrćem.

 

Kod nas ih nema za kupiti, ne traže se ... Moja kolegica je kupila u Lidl-u, valjda ih u većim gradovima imaju, pa neko će mi od porodice malo popratiti jer bih kad već kupujem kupila kvalitetniju, sa više mogućnosti itd. Za sve treba vrijeme, ali ja mislim da se može periodično praviti određena količina tjestenine/rezanaca, i lijepo ostaviti, bar mi postor nije problem. Da ja nju kupim, onda ću sa Talijankama da vidim recepturu za tijesto i koliko vremenski mogu trajati. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vjerovali ili ne ja sam ovo pravio skoro svaki dan , dok sam ucio zanat ,  niko se nikad nije pobunio na moj produkt :)  naprotiv bilo je lizanja prstiju ...

Istina je da kada sam pravis ispadne 90% bolje od kupovnih ,  i sigurno je pravi biznis ..   samo treba imati zivce svaki dan,,, ajjj.. kad se sjetim sta sam ovog naklepo i sta sam crvenog luka ogulio ..  

Masina ima raznih ,najbolje su ove moderne- male a brze  i ne kvare se ko one dosadasnje ..

 

http://www.youtube.com/watch?v=YG_p4mDi6E4

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uh, tjestenina pravljena kuci je ne uporedljiva sa kupovnom...to nisam ni znala dok se licno nisam uvjerila pripremajuci tjesteninu ali ja sam pripremala sa klasicnom , obicnom rucnom masinom..

 

 

ori-machine-a-pate-imperia-1237.jpg

 

 

 

Jos ako se pripremaju sa domacim svjezim jajima. prava uzivancija !!!

 

 

Sa ovom obicnom se moze pripremiti tijesto za lazanju, spagete, i jos jedna vrsta tjestenine ( ne znam ime )...U svakom slucaju preporucujem !

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupila sam sebi ovakvu ručnu. Radila tjesteninu kojom sam oduševljena, al' nisam zadovoljna mašinom, nije neka kvaliteta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poštovana..Imam ja novu ne upotrebljavanu mašinu za ručno pravljenje tjestenine..Passtamasskine-ruler 2,kupljenu u Danskoj plaćenu 630 danskih kruna..Meni ne treba,pa ako ste zainteresovani prodao bih vam to povoljno..Iz Travnika sam i moj broj tel:061 285 828

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupila sam sebi ovakvu ručnu. Radila tjesteninu kojom sam oduševljena, al' nisam zadovoljna mašinom, nije neka kvaliteta. 

Poštovanje..Imam ja novu ne upotrebljavanu mašinicu za ručnu izradu tjestenine.."passtamasskine-ruler2",kupljenu u Danskoj i plaćenu 630 danskih kruna..Tvornićki upakovana.meni ne treba i prodao bih vam je povoljno ako ste zainteresovani.Pišem iz Travnika i moj kont.telefon je 061 285 828.. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja imam nekakvu Jamie Oliver neko mi nekad donio kad smo preselili. Rijetko je upotrebljavam. Ovdje blizu mene ima neka talijanska prodavnica i uvjek ima kupit svjeze tjestenine za sve i neki ukusni njihov hljeb od kukuruzna brasna pa kad mi treba kupim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



  • Forum Statistics

    • Total Topics
      24,065
    • Total Posts
      378,361
×