Jump to content
Sign in to follow this  
Guest

Očajnički krik porodica žrtava Srebrenice

Recommended Posts

Guest
[color=#000000][font=Arial, Helvetica, sans-serif]Jedanaest nevladinih organizacija i asocijacija iz Srebrenice jučer se, povodom najave ambasadora SAD-a u BiH Patrika Muna (Patrick Moon) da neće biti izmjene izbornih pravila za glasanje u Srebrenici na predstojećim lokalnim izborima, oglasilo saopćenjem kojim upozorava da je ovakva odluka potvrda da se genocid isplati.

Ukazujući na sve posljedice genocida koji se dogodio u julu 1995., srebrenička udruženja, s porodicama žrtava na čelu, napominju da 17 godina poslije genocida "međunarodna politika ide istim pravcem".

[b]Nikakva pouka[/b]

- Međunarodna politika nije izvukla nikakvu pouku iz krvave prošlosti i, prema svemu sudeći, ovo će biti jedinstven slučaj u svijetu da se zločin ne osudi, nego da se nagradi i pokaže kao ispravan i isplativ čin. Mi koji genocidne tragove nosimo na svom tijelu, tražimo od međunarodne zajednice da ne dozvoli da se isti scenarij ponovi i danas, odnosno da ne dozvoli zakonsku legalizaciju rezultata genocida, oduzimajući pravo glasa srebreničkim žrtvama na predstojećim lokalnim izborima - stoji, između ostalog, u saopćenju.

Srebrenička udruženja su, također, zatražila od svih relevantnih međunarodnih i domaćih političkih subjekata da pomognu da dođe do izmjene Izbornog zakona BiH i omoguće prijeratnim stanovnicima Srebrenice da glasaju na lokalnim izborima. Posebnim zahtjevom obratili su se, kako navode u saopćenju, vodećim političkim strankama, SDA, SDP, SBiH i SBB BiH, da se "pod hitno očituju po ovom pitanju i prestanu biti nijemi posmatrači legalizacije genocida".

[b]Dosta šutnje[/b]

Prema riječima jedne od predstavnica žrtava, Hatidže Mehmedović, koja je prekjučer vrlo emotivno saopćila američkom ambasadoru da u Potočare, nakon ovakve odluke o izborima u Srebrenici, više nije dobrodošao nijedan strani ambasador, jučerašnje saopćenje je "krik očajnika izdatih od svih i to na isti način kao i 1995."

- Ovo je posljednji ekser u tabutu Srebrenice. Dosta je više praznih priča i obećanja. Dosta je više šutnje naših političkih predstavnika, koji se o Srebrenici brinu samo kada njima trebaju glasovi. Sad će se svačije lice pokazati kakvo je. Ponovo nas predaju Srbima - kazala nam je Mehmedović.[/font][/color]
[color=#000000][font=Arial, Helvetica, sans-serif][u][b]Salihović: Ahmetović i Tihić su se prodali Dodiku[/b][/u]

Za Zulfu Salihovića, potpredsjednika Organizacije demobilisanih boraca Srebrenice i predsjednika Kluba odbornika SBiH u Skupštini općine (SO) Srebrenica, nema dileme da je za stanje u kome se trenutno nalazi srebrenički narod "najodgovornija politika SDA", koja je godinama imala ekskluzivitet na život u Srebrenici.

- Sve karte su otvorene. Sadik Ahmetović je taj koji godinama vlada Srebrenicom. On se prodao Tihiću, a Tihić Dodiku, koji sve radi da RS zaokruži kao državu. Ima više od dvije godine kako smo tražili od SDA Srebrenice da krenemo u rješavanje pitanja izborne procedure i odgovor SDA svaki put bio je "rano je". Za to vrijeme Ahmetović, koji se za sve pita, sebi je gradio karijeru i zajedno sa svojim političkim šefom "milovao" se s Dodikom, Ivicom Dačićem, Borisom Tadićem. Oni moraju pogledati u lice srebreničkih majki jer su, zahvaljujući srebreničkim nišanima, došli na državne funkcije s kojih bi, da imalo imaju obraza, već noćas sami trebali otići - eksplicitan je Salihović.

[u][b]SBB BiH još u januaru predložila izmjene[/b][/u]

Član Predsjedništva SBB BiH i bivši načelnik Srebrenice Abdurahman Malkić u izjavi za naš list podsjeća da je prije dva mjeseca bio postignut dogovor svih političkih partija u Srebrenici da zajednički krenu u rješavanje pitanja glasanja na lokalnim izborima u ovoj općini. Nakon dva sastanka, kaže, predstavnici SDA su prema naredbi iz vrha partije prestali dolaziti na sastanke.

- Nažalost, povijest Srebrenice se ponavlja. Srebrenica je već ko zna koji put i prodata i izdata od onih koji su se zaklinjali u vjernost Srebrenici. Kad je SBB BiH u januaru pokrenuo pitanje izbora u Srebrenici, ovi iz SDA govorili su mi da smo poranili. Kad je jedna grupa nas, ipak, krenula s razgovorima o ovom pitanju, oni su odustali. Nakon naše februarske inicijative s nekim ljudima iz Srebrenice napravio sam program kako osigurati dovoljan broj birača koji će glasati za Srebrenicu, ali su i te aktivnosti, nažalost, pojedinci u SDA obustavili. Ako je za genocid 1995. najodgovornija srpska i politika međunarodne zajednice, za ovo što se sada događa mora odgovarati bošnjačka politika - stav je Abdurahmana Malkića.

Mirsad Đugum, predsjednik Kluba poslanika SBB BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, također je potcrtao da je taj dom raspravljao o prijedlogu SBB-a za izmjene Izbornog zakona BiH, koji bi omogućio da svi Srebreničani, bez obzira na mjesto prebivališta, glasaju u Srebrenici. Za to su, osim poslanika SBB BiH, glasali i poslanici SDA i SDP-a, ali prijedlog nije dobio entitetsku većinu. Također, SBB BiH prvi je inicirao da probosanske stranke izađu sa zajedničkim kandidatom za načelnika Srebrenice.[/font][/color] Edited by MECA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,065
  • Total Posts
   378,361
×